Búcsú a BlackBerry gyártotta telefonoktól

Egy nagy márka saját gyártású készülékeivel nem fogunk találkozni a jövőben a boltok polcain, a kanadai cég ugyanis beszünteti az okostelefonok gyártását.

Amikor még RIM volt

Noha a BlackBerry most épp BlackBerry néven létezik, nem volt ez mindig így. A kanadai céget ugyanis RIM (Research In Motion) néven alapították 1984-ben és elég sokáig pont nem gyártottak semmiféle telefont, de különböző kommunikációs és jelszinkronizációs termékek fejlesztésében részt vettek. Aztán az úgynevezett pager eszközök piacára szálltak be beszállítóként, ezek rövid üzenetek fogadására alkalmas kis ketyerék voltak, amelyeket aztán sírba tett az SMS. (Az SMS-t pedig a netes üzenetküldők, de ez most pont lényegtelen.)


[+]

Nyilván könnyen kitalálható, hogy a következő lépés az volt, hogy a RIM saját néven is gyártson ilyesmit, erre 1996-ig kellett várni, ekkor jelent meg a roppant fantáziadús nevű RIM 900 Interactive Pager, amely már netre is kapcsolódott és faxokat is tudott kezelni. Az alapító Mike Lazaridis viszont évekkel előbbre járt gondolatban, mint a piac. És amikor azt látta, hogy a terméküket igen kevesen használják emailezésre (noha erre képes volt), akkor felbérelte a Lexicon Branding nevű céget, hogy alkossanak egy új, ergonomikus gombsort. És amikor ez kész lett, akkor valaki észrevételezte, hogy ez úgy néz ki, mint egy eper, de végül a szeder mellett maradtak, mert a fekete készülékházhoz jobban passzolt. És innentől ismerjük a BlackBerry brandet.


[+]

1999-ben meg is jelent az első, már BlackBerry nevű pager (a 850-es), az első, telefonálásra is alkalmas gép pedig az 5810-es volt, amin egyébként nem alakítottak ki a beszélgetésekhez mikrofont és hangszórót, headsettel kellett használni. És innentől csak úgy ömlöttek a szeder alakú készülékek, de mire idáig eljutottunk, a RIM már igen komoly háttérinfrastruktúrát is kínált a telefonokhoz, amelyek az azonnali és biztonságos, céges IT-infrastruktúrába épülő szerverekkel együtt váltak egy komplex és megbízható ökoszisztéma részévé. És elég sokáig a BlackBerry modelleket céges telefonként lehetett látni, hiszen az emailezéshez elengedhetetlen volt, hogy legyen a háttérben egy BES (BlackBerry Enterprise Server), amely nem egy filléres kis dobozka volt otthon a hűtő tetején.


[+]

Mondhatjuk, hogy ha a telefonos iparágat nézzük, akkor ekkoriban élte a BlackBerry a fénykorát, szinte csak ők tudtak a még döcögő GPRS technológián olyan adatforgalom-gazdaságos és a teljes céges infrastruktúrával együttműködő, push-alapú levelezést nyújtani, amit egyébként ma már kábé mindenki alapvetőnek gondol bármilyen okostelefonon. És pont ez az előny kezdett el olvadozni akkor, amikor az okostelefonok (főleg a Symbian) széles körben elkezdtek terjedni, már nem csak a BlackBerry eszközök kiváltsága volt a mobil levelezés, úgyhogy alkalmazkodni kellett a helyzethez és ez többé-kevésbé eleinte sikerült is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés