Hirdetés

BlackBerry DTEK60 - természetazonos szederaromával

A BB legújabb készüléke valóban csúcskategóriás, ami a BlackBerry Launcher funkcionalitásának is köszönhető. Ám sürgős szoftverfrissítést kérünk!

Külső, kijelző

A TCL gyártósorairól lekerült DTEK60, vagy leánykori nevén TCL 950 egy kifejezetten elegáns, visszafogott, mégis markáns és erőt sugárzó konstrukció. Konkrétan férfias. Mármint, olyan stílusosan. Viszont nem kicsi, ellenben igen vékony. A 153,9 x 75,4 x 7 milliméteres dimenziók inkább széltében jelentenek kihívást, felfelé viszont elnézzük a kiterjedést a sztereó hangszórópárért és a dupla mikrofonért cserébe. Az összeszerelés minősége, az esztétika és az anyaghasználat is kifogástalan. Noha letörésekkel nem találkozunk, az élek nem bántóak, pedig határozottak. Pont abban a mértékben, hogy élvezhessük a fém és az üveg textúráját. Az ergonómiát a gyorsgomb menti meg, mennyiben erre a kijelző lezárást okosítjuk. De ez sem olyan egyszerű, lásd később. Egyébként bárki számára elérhetetlen magasságokba került a bekapcsológomb. Kivéve balkezes használat esetén, jókora tenyérmérettel, akkor hibátlan. Dupla koppos ébresztés ugyan van, de sejtjük, hogy ez a lezárásnál nem sokat segít.


[+]

A fémkeret egységét egyrészt a fényes szegélycsiszolás, másrészt a végtelenül szofisztikált antennakilépések törik meg. A hangszórók ugye itt is az alsó és felső élen túlnyúló keretrészen mutatkoznak, alul jobbra csak a C típusú USB csatlakozó húzódik, balra pedig a felső élen található mikrofon párja tűnik fel. Ergo mikrofonból kettő van, és még jack csatlakozó is jutott. A bal élen, a funkcióból adódóan abszolút vállalható magasságban a hangerőszabályzókat nyomkodhatjuk, átellenben viszont nincs az a helyzet, hogy kényelmesen elérjük a bekapcsológombot. Mondjuk, nem kötelező használni, de akkor is. Cserébe legalább szimmetrikus megjelenést kölcsönöz. Alatta tudjuk kipiszkálni a SIM tálcát, ezen kívül már csak az említett, kör alakú, koncentrikus profilozású gyorsgomb érdemel említést. A funkciója is, csak az majd a következő oldalon.


[+]

Az előlap jelentős hányadát az 5,5 hüvelykes, QHD felbontású, AMOLED panel teszi ki, számszakilag 71,9%-ot, érzésre viszont kevesebbet, mivel a lényegi funkciókat nélkülöző kávák kissé soknak érződnek, és nyilván a túlnyúló hangszórórész sem segít. Felülre azért került fény- és közelségérzékelő, valamint egy szerény, 8 megapixeles szelfikamera. Az értesítő LED színe sajnálatos módon nemhogy nem konfigurálható értesítéstípusoknak megfelelően, de még csak nem is RGB. Konkrétan piros, amitől jó eséllyel hisszük azt állandóan, hogy hajszálnyira vagyunk a digitális elszigetelődéstől.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés BlackBerry DTEK60 Samsung Galaxy S7 edge OnePlus 3 Huawei Mate 9
Fehér fényerő 390 nit 560 / 777 nit 407 / 517 nit 680 nit
Fehér fényerő (min.) 6,8 nit 1,6 nit 1,9 nit 4,2 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0,39 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen 1743:1
Színhőmérséklet 7474 K + kézi (5491-11340 K) 7423 / 6580 K 7886 K + kézi 8118 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Mindamellett a megjelenítés minősége kifogástalan, a betekintési szögek maradéktalanul megfelelnek a technológia képességeinek, a színek élénkek és telítettek, a kissé hűvös fehéregyensúlyt pedig extrém végletekig ronthatjuk a Megjelenítés Színbeállítás menüpontjában, számszakilag 5491 Kelvintől 11340 Kelvinig azt csináluk, amit akarunk, többek között a 6500 K is belőhető. 543 ppi pixelsűrűség egyszerűen több, mint elég, noha a kültéri láthatóság viszont az AMOLED ellenére hagy némi kívánni valót, nem érezzük, hogy az eszköz kihozza magából a maximumot. Automata maximumon sem. És a mért adatok alapján jól érezzük, a fehér fény sűrűsége nem kiemelkedő, noha a végtelen kontrasztarány jól kompenzálja.


[+]

A hátlapi üveg alá homokszürke (mostantól ilyen is van) színt kevertek, a BlackBerry logó pedig elegáns, fáradt aranyban képviseli a patinás gyártót. A szokatlanul kicsi ujjlenyomat-olvasót egy szokatlanul kitüremkedő, cserébe 21 megapixeles főkamera követi, kéttónusú LED villanóval támogatva. A biometrikus szenzor elvileg érintésre oldja a kijelzőt, gyakorlatilag viszont húszból jó, ha egyszer sikerül neki, mindenképpen kéri a PIN kódot, vagy mintát. Szoftverhibára gyanakszunk, mivel egyéb furcsaságok is előfordultak. Mint utóbb kiderült, az is. Optimális esetben egyébként nagyjából hétszer talál tízből, de ehhez a lenti feltételeknek eleget kell tennünk.


[+]

Amíg a Biztonság menüpontban nem engedélyezzük a bekapcsológombnak az azonnali zárolást, addig kizárólag elsötétíti a kijelzőt, ami maximum energiatakarékossági megfontolásokkal magyarázható. Egyébként elfelejt bármilyen formában megbizonyosodni az illetékességünkről, és bekapcsológombra, vagy koppra lazán felold bármilyen jöttmentnek. A bujtatott arcazonosítást is következetesen kizártuk, így ez sem okozhat félreértést. A biometrikus szenzor súlyos zavarát viszont a gyorsgomb okozza, ha erre a lezárást konfiguráljuk, megszűnik működni az ujjlenyomatos azonosítás. Ez bug, amit jelentettünk is a BlackBerrynek, a tapasztalatok alapján záros határidőn belül számíthatunk a megoldásra. Feltételezzük, hogy ez az esetleges pontosságon is javít.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés