Hirdetés

BlackBerry DTEK60 - természetazonos szederaromával

A BB legújabb készüléke valóban csúcskategóriás, ami a BlackBerry Launcher funkcionalitásának is köszönhető. Ám sürgős szoftverfrissítést kérünk!

Hardver, szoftver

A hardver nem kifogásolható semmilyen tekintetben, hacsak nem a benchmarkokkal való inkompatibilitás, de egyébként a kategóriának megfelelő erőt passzíroztak a kategóriának megfelelő kialakítású házba. A Geekbench és a GFX nem hajlandó lefutni hálózati időtúllépésre, vagy a netkapcsolat hiányára hivatkozva, ami nyilvánvalóan nem igaz, de végül is mindegy. Ellenben a 14 nanométeres, FinFET gyártástechnológián alapuló Snapdragon 820-ba foglalt két, maximum 2,15 GHz-re skálázott big Kryo mag, és a további két, 1,6 GHz-es LITTLE mag ellenére valahol néha megakad az ügymenet, és nyilván nem a 4 GB-nyi LPDDR 4-es memória lesz a ludas. Ez úgy elég szokott lenni. Ahogy az ujjlenyomat-olvasónál, úgy itt is optimalizálatlanságra gondolunk, többek között a minimális terheléssorán kialakuló melegedést is ez okozhatja.

Teljesítmény-teszt
Benchmark BlackBerry DTEK60 Google Pixel Huawei Mate 9 Samsung Galaxy S7 edge
Rendszerchip Snapdragon 820 Snapdragon 821 HiSilicon Kirin 960 Exynos 8890
AnTuTu Benchmark 6.x 146342 pont 141754 pont 125937 pont 137454 pont
Vellamo Browser 5580 pont 5860 pont 7307 pont 7169 pont
Vellamo Metal 3051 pont 3078 pont 3355 pont 3054 pont
Geekbench 4 (single/multi) nem futott le 1527 / 4060 pont 1930 / 5930 pont 1838 / 5343 pont
GFXBench Man. onscreen nem futott le 47 fps 35 fps 27 fps
GFXBench Man. offscreen nem futott le 47 fps 30 fps 41 fps
GFXBench T-Rex onscreen nem futott le 58 fps 60 fps 53 fps
GFXBench T-Rex offscreen nem futott le 91 fps 71 fps 87 fps


[+]

A szabvány 6.0.1-es Androidra épül, ami javarészt minden felületet meghatároz, noha folyamatosan fut a BlackBerry launcher, ami a szolgáltatások megjelenítését teszi lehetővé anélkül, hogy a gyári felületeket komolyabban átvariálná. A zárolt képernyő értesítés híján az unalomig ismert dizájnt mutatja, amíg értesítés vagy esemény nem történik, ugyanis a kártyás megjelenítés mellett a BlackBerry Hub értesítési ikonjait is látjuk, valamint a kijelző is felvillan, ha engedélyezzük, márpedig érdemes, mert jópofa funkció. Amolyan Always-on-Display stílusban működik, csak nem always, hanem Tizedmásodpercig-on-display. Jellegzetes BB dizájn a töltés jelzése, ezúttal a kijelző jobb szélén figyelhetjük a kezdetben piros, majd sárga, végül zöld csík progresszióját. Relatív rövid ideig, mert gyorstölt.


[+]

Ha átverekedtük magunkat a biztonsági rendszeren még mindig minden olyan, mint bármelyik robotos telefonon. Az értesítősáv kétfázisú, szürke, a szó minden értelmében, vannak főoldalak és alkalmazásmenü, itt viszont nem csak keresni tudunk az appok között, de a világos témán elhelyezkedő dolgokat mindenféle szempontok szerint rendeztethetjük a rendszerrel. Balra húzva megjelennek a vezérlők, alias widgetek, utána pedig a billentyűparancsoknak nevezett gyorsgombok, amelyek eleve a harmadik oldalra vannak pakolva, és olyan hasznosak, hogy menten át is húztam őket en bloc a második főoldalra. Ezek lényegében gyorselérések, megspórolva egy csomó nyomkodást, például egy névjegy hozzáadásakor. A főképernyőre helyezett ikonok alatt látható pöttyök azt jelzik, hogy tartozik hozzá widget, pardon vezérlő. Az ikonon felfele simítva elő is ugrik, ha használni is szeretnénk, a szokásos módon tehetjük képernyőre.


[+]

Nem különösebben funkcionális, de karakteres megoldás, hogy igen változatosan okézhatunk le, vagy érthetünk meg dolgokat, a rendszer néha bedob egy olyat a „Rendben”, „Oké” vagy „Elfogadom” helyett, hogy „Vágom”. Ez nyilván szóra sem érdemes, de kellemesen kizökkent az útmutatók és technikai értesítések monotonitásából. Az úgynevezett BB Termelékenységi (!) lap viszont annál érdekesebb. A lebegő fül a kijelző tetszőleges oldalára helyezhető, ellentétes irányba simítva pedig a Naptár, a BB Hub, a Feladatok, és a Partnerek alkalmazásból származó legfrissebb információk kerülnek elő.


[+]

A kijelző alján folyamatosan jelen lévő kapacitív érintőgombok sorrendje sajnos nem módosítható, viszont bővebb funkcióval bírnak, mint általában. Felfelé simítva középen a kedvenc kontaktok válnak elérhetővé, balra a kereső, jobbra mozdulva pedig a BlackBerry Hub ugrik elő. A BlackBerry Hub az egyik, ha nem a legjobb, és szinte bármilyen problémát feledtető megoldás a rendszerben. A Hub egy helyen tömörít lényegében mindent, ami egy telefonon, vagy telefonnal történni tud, magunk szabjuk meg a szikronizálandó fiókokat; kitűnően kezel több, hasonló természetű fiókot, hívásnaplókat, közösségi médiát és értesítéseket. Az értesítéseket színekkel szeparálhatjuk el, valamint azonnal reagálhatunk rájuk saját felületükön belülről. A később esedékessé váló dolgokról kapott értesítéseket időzíthetjük, így később sem fogunk megfeledkezni semmiről, valamint helyhez is köthetjük az újraértesítést, például a munkahelyünk, vagy otthon címünk megadásával.


[+]

A konkurencia is próbálkozott a Hub-hoz hasonló felület kialakításával, megjegyzem, nem sok sikerrel. Ez egyszerűen úgy jó, ahogy van. Ez tipikusan olyan extra (lenne/lehetne), amiért megérné BlackBerryre váltani. Ha nem lenne letölthető ingyenesen a Google Play Áruházból. És még kiválóan is működik idegen környezetbe integrálva is, noha egy hónap után megjelennek a reklámok. A BB Naptár szintén legendásan funkciógazdag, ez Androidba ágyazva is így van. Csak kicsit akad. Viszont több, egyedi és informatív nézetet választhatunk, valamint elérhető a Megbeszélés mód, ami több résztvevős, maximum 4 órás esemény idejére automatikusan némítja a készüléket. Továbbra is kiváló. A BlackBerry szolgáltatásokat nem BB készüléken egyébként nagyjából havi egy dollárért maxolhatjuk ki, ami erősen elgondolkodtató.


[+]

Kevésbé gyakran használt BlackBerry alkalmazások egyike a BBM, vagyis BlackBerry Message, ami nem lenne rossz csevegőprogram, de még azok az ismerőseim sem használják, akikről történetesen tudom, hogy BB készülékükkel tolják, így kissé okafogyott. A DTEK viszont nem, legalábbis annyiban, hogy mint biztonsági app, egy csomó paraméterre felhívja a figyelmünket, amin esetleg nem ártana változtatni, ha nyugodtan szeretnénk aludni, másrészt ránézhetünk, hogy melyik app próbál többet kideríteni rólunk, mint azt hivatalból muszáj lenne neki. A Password Keeper egy szintén kitűnő megoldás, megszámlálhatatlan mennyiségű fiók, jelszó, felhasználónév halmozódik fel, és ha lelkiismeretesen variáljuk őket, fix, hogy nem jegyezzük meg mindet. Ezeket gyűjthetjük egy magas szintű Blackberry védelemmel biztosított alkalmazásba. Ha kell valami, egy jelszót kell tudnunk, a Password Keeper meg tudja az összes többit. Ez a cucc annyira biztonságos, hogy még képernyőfelvételt sem tudunk lőni róla. Trükkös.


[+]

Van még egy olyan, hogy BlackBerry Preview, ha elakadunk, vagy nem értjük valamiről, hogy mire való, itt kikereshetjük, elég informatív és hasznos, kivéve, amikor kiderül, hogy félúton megunták a fordítást és simán angolul megy tovább a fejtágítás. Bár, lehet, maguk sem számítottak rá, hogy ezt valaki tüzetesen végig is olvassa. A billentyűzet szintén egyedi, személy szerint nem tudtam megszokni a simítással való javaslatválasztást, a javasolt szó elutasítását körülményesnek találtam, de fél percen belül találnék embert, aki a fél karját odaadná, ha a BB billentyűzet is beszerezhető lenne a Play Áruházból. Az egyéb készségek nem érdemelnek külön szót: sztenderd Google csomag, stock óra, letöltéskezelő, számológép, és kábé ennyi. A BB Launcher viszont sokkal több, mint egy stock Androidra húzott ikonkészlet, a szolgáltatások mélyrétegig biztosítják a rendszert, a felszínen pedig őrületesen kézre álló készségekkel teszik hatékonnyá és egyszerűvé a használatot. Azért egy fájlkezelő elfért volna, például a BB10-ben igen megkedvelt megoldást szívesen vettük volna.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés