BlackBerry DTEK50 - gyökerek nélküli szeder

Bevezető

Mi régóta csináljuk ezt. Több mint 10 éve. És ez a mobilos iparban elég hosszúnak számít, láttunk felemelkedni és megbukni gyártókat, összeolvadni és szétválni, vagy éppen a semmiből visszakapaszkodni az élmezőny közelébe. Amikor még a Nokia és az Ericsson volt a néptelefon, a BlackBerry (akkoriban még RIM) a saját útját járta a teljes gombsoros, kifejezetten biztonságos, céges üzenetváltásra fejlesztett eszközeivel és a mögépakolható BES-ekkel.

Korabeli BlackBerry telefonok
Korabeli BlackBerry telefonok

Aztán telt-múlt az idő, az Exchange szerverekkel már kábé a kabátom is kommunikálni képes, a BlackBerry pedig hosszas vajúdás után csak összeütötte a BB10-es rendszert, amelynek voltak bajai, de amikor sikerült az androidos kompatibilitást többé-kevésbé megoldani, akkor sokan úgy voltak vele, hogy ez így már elég korrekt, gyors, jól optimalizált és egy sereg frankó alkalmazás és gesztus miatt remekül is használható. Ez azonban a Passportnál kipukkadt, a BB10 támogatása helyett inkább arra fókuszált a gyártó, hogy megpróbálja a BlackBerry márkanevet átmenteni Android rendszerű készülékekbe, létrejött a PRIV, ami alapvetően Samsung alapokra építkezett, most pedig itt a DTEK50, amit a TCL (az Alcatel anyacége) rak össze az Idol 4-re támaszkodva.


[+]

Ezt persze nem kell mindenkinek tudnia, a BlackBerry név még mindig jól cseng, van egy olyan patinája, mint azoknak a márkáknak, amelyeket nem nagyon ismerünk, de tudjuk róluk, hogy általában jót gyártanak. A DTEK50 név viszont semmiféle kontextusban nem cseng jól, mi az öreganyám az, hogy détekötven? És még a BlackBerry maga sem bírta rendesen megindokolni, hogy ez hogy jött ki nekik, első blikkre olyan, mintha valaki rátenyerelt volna egy klaviatúrára, aztán ezt adta ki. Persze a DTEK nem ismeretlen a BB júzerek számára, ezen a néven fut ugyanis egy monitorozó-biztonsági app (ami jelen tesztünk alanyában is megtalálható), de hogy az 50-et honnan szülték mögé, az rejtély. Mostanság az a szóvicc megy a neten a BB klubokban, hogy a következő telefon neve tutira az lesz, hogy TIV. Mert akkor az androidos vonalból össze lehet állítani, hogy PRIV-DTEK-TIV.


[+]

A Speedshoptól jött a tesztkészülék, körülbelül 15 lepedővel drágább, mint a donorként szolgáló Alcatel Idol 4. A kérdés nyilván az, hogy megér-e ennyi felárat a BlackBerry neve és az esetlegesen hozzáadott extrák mennyisége (amelyek jórészt szoftveresek), az viszont biztos, hogy az Alcatel nagyot megy a piacon az Idol 4 modellekkel, a 4S-t benyomták a Vodafone globális portfóliójába is Smart Platinum 7 néven. A DTEK50 kapcsán viszont az a nagy kérdés, hogy tud-e többet nyújtani a BlackBerry terméke, mint az olcsóbb Idol 4.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Bemutatkozott a BlackBerry DTEK50

    A kanadai vállalat második androidos mobilját a TCL gyártotta, egész pontosan egy átcímkézett és szoftveresen módosított Alcatel Idol 4-ről beszélünk.

Hirdetés