Hirdetés

ASUS Fonepad - kívül-belül atom

Hardver, szoftverezettség

A Fonepad esetében a gyártó a megszokottakkal ellentétben Intel platformra építkezik, erősen hasonló megoldást láttunk már telefonok között a ZTE Grand X In esetében is. Ennek megfelelően tesztkészülékünkben egy 32 nanométeres csíkszélességű és x86 utasításkészletű Intel Atom Z2420 Chipset található, melyben többek között egy 1,2 GHz-es egymagos processzor is helyet kapott (bár virtuálisan két magot számol a rendszer). A grafikus gyorsítást a viszonylag erősnek mondható PowerVR SGX540 végzi, mindemellé pedig 1 GB RAM került. A Fonepad kétféle tárhellyel kerül forgalomba, méghozzá 8 és 16 GB-os változatban, akiknek pedig ez nem lenne elég, azok akár 32 GB-os microSD kártyával is kibővíthetik ezt a mennyiséget.

Teljesítmény-teszt
Benchmark ASUS Fonepad Google Nexus 7 WayteQ xTAB-70dci Huawei MediaPad S7-301u
Quadrant Standard 2723 pont 3567 pont 3851 pont 2448 pont
Linpack for Android (single) 73,026 MF. / 1,15 s 49,198 MF. / 1,70 s 52,396 MF. / 1,60 s 33,763 MF. / 2,48 s
Linpack for Android (multi) 71,018 MF. / 2,38 s 140,673 MF. / 1,2 s 91,567 MF. / 1,84 s 57,862 MF. / 2,91 s
Smartbench 2012 Prod. 1142 pont 3854 pont 2968 pont 1396 pont
Smartbench 2012 Games 2190 pont 2662 pont 1596 pont 1407 pont
AnTuTu 3.0 Benchmark 8843 pont ? pont 9215 pont ? pont
Geekbench 2 540 pont ? pont ? pont ? pont

A fenti eredmények nem tükrözik a valós képet, legalábbis abban az értelemben biztosan nem, hogy milyen sebességre képes az ASUS újdonsága. Hozzá kell persze azt is tenni, hogy az Intel lapkakészlete teljesen másként viselkedhet, a benchmarkok egy része nem biztos, hogy a legoptimálisabb működésre képes, a Smartbench például érthetetlenül alacsony pontszámot adott. Szerencsére az előbbiek nem hatnak ki a teljesítményre, abszolút gyors minden, a menüben is gond nélkül lépkedhetünk, de a programok megnyitási sebessége is kiváló. A könnyedebb játékok nem okoztak problémát, de kipróbáltam azért egy Real Racing 3-at is, hogy vajon mit szól hozzá a masina, de pozitívan csalódtam, hiszen néhány apróbb megakadás kivételével teljesen folyamatosan futott.

ASUS FonePad Screen Shot ASUS FonePad Screen Shot

Az ASUS-ról érdemes példát venni, ők azok, akik tényleg igyekeznek a lehető legrövidebb idő alatt frissíteni a piacon lévő modelljeiket. Ugyan a Fonepaden "csupán" az Android 4.1.2 Jelly Bean funkcionál, szomorkodásra semmi ok nincs, mivel a tajvaniak mindig annyit változtatnak a külsőn, ami szerintem az egyik legszebb felületté varázsolja a masináikon lévő Androidot. Most sincs ez másképp, lényegében a Holo UI fut a gépen, ám számtalan apró kényelmi funkcióval bővült a tudása. Nagyon szép widgetek helyezhetők ki a főképernyőre, de az igazán pikáns és hasznos dolognak a minialkalmazásokat találtam, melyek felugró ablakokban jelennek meg. Több is használható egyszerre, így nem kell mindig az alkalmazásváltó gombot használnunk, hanem bármikor előhívhatjuk például a számológépet anélkül, hogy egy adott böngészőablakot bezárnánk. Képernyőkép készítésekor az LG-hez hasonlóan azonnal szerkeszthetjük is azt, jegyzeteket készíthetünk vagy effektekkel láthatjuk el. Az üzenetkezelés még ekkora képernyőn is buborékos formában történik, a tárcsázóképernyő gombjai pedig még a gyengébben látóknak is óriásinak tűnnek.

ASUS FonePad Screen Shot ASUS FonePad Screen Shot

Mivel a Fonepad valójában egy telefon is, így szinte minden szokásos gyári applikáció megtalálható rajta. Kapunk kétfajta böngészőt, email klienseket, Google Earth-t, fájlkezelőt, amit egyébként egész bő funkcionalitással láttak el, de rendelkezésünkre áll még az emlékeztetésre is képes Feladatok menüpont, a galéria, a Google csevegő és Google+, a hangrögzítő, a kamera, a zene- és videolejátszó, a négyfajta nézetet tartalmazó naptár, a pillanatnyi adatok mentésére hasznos Sticky Memo, a térkép, a számológép, a navigáció (mert ezt is tudunk), az ébresztőóra, valamint a YouTube és a zseblámpa,

ASUS FonePad Screen Shot ASUS FonePad Screen Shot

Az ASUS-ban azt is szeretni lehet, hogy figyelnek az apróbb igényekre is, így általában számos extra programmal ellátnak minket, és szerencsére ez a Fonepad esetén sincs másképp. Az App Locker segítségével számkóddal tudjuk levédeni a különböző alkalmazásokat, az ASUS Story és Studio által pedig az elkészült képekből lehet más és más történeteket, összeállításokat gyártani. A BuddyBuzzban több közösségi oldal információit tudjuk egy helyre gyűjteni, a MyPainter pedig sablonokat ad, melyekkel az elkészült képeinket színesíthetjük. A Tiltólista számos felhasználónak lehet fontos, itt általunk megadott telefonszámokat tudunk blokkolni. Nagyon fontos fícsör a szótár, amit az értesítő függöny lehúzásánál tudunk aktiválni, így pedig baloldalon megjelenik egy kis gomb. A szótár bekapcsolása után a képernyőn lévő szavakat tudjuk egy rábökéssel lefordítani a kíván nyelvre, ami nagyon hasznos például egy külföldi weboldal böngészése során is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés