Apple Watch Series 8 - arany középút

Nem túl izgalmas frissítés a Series 8, de felvonultatja az elmúlt évek Apple Watch kínálatának pozitívumait, hozzá is ad egy keveset és az Ultrához képest nem tűnik vészesnek az alapmodell ára sem.

Egészség, szenzorok, üzemidő

Az Apple egészségre fókuszáló termékként pozícionálja a Series 8-at, így az újdonságok is ehhez köthetők. A bőrhőmérséklet-mérőhöz új ciklusfigyelő algoritmus is társul, ezzel pontosabb előrejelzésekre képes az óra, viszont ahhoz, hogy az ovuláció időpontját megközelítőleg megadja, több hétig kell folyamatosan viselnie a felhasználónak. Hasonlóan az egészségügyi és fitnesz trendek meghatározására is több időt kér az eszköz, 180 nap után állít be mozgási trendeket például, de a napi céljainkat dinamikusan módosítja minden héten az előző heti adataink alapján.

A harmadik generációs szenzorok a kerámia hátlapon.
A harmadik generációs szenzorok a kerámia hátlapon. [+]

Ezek a napi célok továbbra is elégetett kalóriák, aktív percek és aktív órák formájában vannak jelen, céljaink teljesítésével digitális kitűzőket szerezhetünk, láthatjuk barátaink eredményeit, mindezt a Fitnesz alkalmazásban az órán vagy a telefonon. Az edzések is itt szinkronizálnak, ezek követéséhez új pulzusmérő, magasságmérő, iránytű, gyorsulásmérő, giroszkóp dolgozik együtt a helymeghatározó rendszerrel, ami az órában L1-es GPS-re, GLONASS-ra, Galileora, QZSS-re és BeiDoura támaszkodik.

Mozgáscélok beállítása a Fitnesz alkalmazásban.Mozgáscélok beállítása a Fitnesz alkalmazásban.Mozgáscélok beállítása a Fitnesz alkalmazásban.Mozgáscélok beállítása a Fitnesz alkalmazásban. Mozgáscélok beállítása a Fitnesz alkalmazásban. (forrás: Mobilaréna) [+]

Az edzések immáron több adatot jelenítenek meg a Series 8-on, ehhez a mindig aktív LTPO AMOLED kijelző segít, az 1000 nit körüli fényerővel pedig az őszi napfényben is jól látható és olvasható marad a tartalom. Az viszont itt is probléma, amit az Ultránál is említettünk: a kijelző a legtöbb edzés során aktív marad, így bevihetünk véletlen érintéseket, gombok hiányában a számlapot kell tapicskolni ahhoz, hogy leállítsuk vagy szüneteltessük az edzést, új szegmenst kezdjünk. Szerencse, hogy IP6X tanúsítvánnyal és 50 méteres vízállósággal bír az óra, így bármikor lemoshatjuk a zafírkristály-üvegen maradt ujjlenyomatainkat, viszont ettől függetlenül tény, hogy a sportórák több gombbal kényelmesebb megoldást jelentenek. Viszont pozitív, hogy immáron itt is lehet multisport módot használni, adhatunk meg saját célokat futó, HIT, vagy bringás edzésekhez, céljaink eléréshez pedig értesítésekkel bombáz minket az óra.

Egészségügyi funkciók és aktív tevékenység az órán.Egészségügyi funkciók és aktív tevékenység az órán.Egészségügyi funkciók és aktív tevékenység az órán.Egészségügyi funkciók és aktív tevékenység az órán.Egészségügyi funkciók és aktív tevékenység az órán. Egészségügyi funkciók és aktív tevékenység az órán. (forrás: Mobilaréna) [+]

Rögzített sétálás tevékenység adatai a Fitnesz alkalmazásban.Rögzített sétálás tevékenység adatai a Fitnesz alkalmazásban.Rögzített sétálás tevékenység adatai a Fitnesz alkalmazásban. Rögzített sétálás tevékenység adatai a Fitnesz alkalmazásban. (forrás: Mobilaréna) [+]

Tény ugyanakkor az is, hogy az Apple Watch mindennapi egészségügyi funkcióit könnyen megszeretheti a felhasználó, hisz egyszerű kezelésük és hasznosak. Küld figyelmeztető értesítést az óra rendellenes pulzusról, szabálytalan szívritmusról, szól, ha túl hangos környezetben vagyunk. Engedélyeztetve van rajta az EKG, valamint véroxigén-szintet is tudunk mérni. Utóbbit dedikált mérőeszközzel összehasonlítva nem tapasztaltunk eltérést, a többi funkció pedig motiválhatja az embert az egészségesebb életmódra, akár egy orvos meglátogatására.

Az Efterklang koncertje túl hangos volt az Apple Watch szerint, jelzett is.
Az Efterklang koncertje túl hangos volt az Apple Watch szerint, jelzett is. [+]

Az újdonságok listáján szerepel még a pontosabb iránytű, ezzel kapcsolatos az a szoftveres funkció is, hogy túrázás vagy sétálás során képes visszanavigálni minket a legrövidebb út alatt kezdőpontunkra az óra. Dedikált túrázós térképszoftver viszont itt sincs, ahogy GPX-ben mentett útvonalakon történő navigációt is csak külső programmal tudunk megoldani, az Apple szoftvere erre natívan nem képes. De ez a sportóraként pozícionált Ultra esetén nagyobb probléma, mint a Series 8 esetén.

Akkuhasználati statisztika a watchOS 9-ben és az energiatakarékos móddal járó hátrányok.Akkuhasználati statisztika a watchOS 9-ben és az energiatakarékos móddal járó hátrányok. Akkuhasználati statisztika a watchOS 9-ben és az energiatakarékos móddal járó hátrányok. (forrás: Mobilaréna)

Üzemidőben nincs változás, maradt az egy-másfél nap a kötelező töltögetések között. Ha reggel 7-kor elindultam otthonról, estére letudva egy egyórás GPS-szel követett edzést a nap során, még nem igényelte a töltőt az óra, de ha alváskövetésre is használtam, akkor másnap reggelre, legjobb esetben délelőtt 11-re már biztosan 20% alá esett az akkumulátor és igényelte az áramot. A töltés maradt a tavalyi sebességen, ezzel nagyjából egy óra alatt lehet a teljesen lemerült órát feltölteni, energiát továbbra is csak a dedikált mágneses töltőn keresztül vesz fel az eszköz.

Összegzés


[+]

Egyértelmű vásárlóközönsége van az Apple Watch óráknak az iPhone-t használók személyében és továbbra is igaz, hogy ennél nincs jobb okosóra az Apple telefonja mellé. Ami részben azért is van, mert a cég egyszerűen megtiltja például, hogy bármilyen más kartárson keresztül lehessen az iPhone-ról jött értesítésekre reagálni. Ugyanakkor pont emiatt a zárt, összenőtt ökoszisztéma miatt a Watch tökéletes kiegészítője az iPhone-nak, de a GPS + Cellular modell esetén akár telefon nélkül is elmehet az ember nyugodtan otthonról, csak ne hosszú időre, vagy vigyen magával töltőt, mert üzemidőben egy napban tetőzik továbbra is az Apple órájának teljesítménye.

Ez mondjuk megmagyarázható azzal, hogy sok szenzor dolgozik folyamatosan nagy pontossággal, a háttérben megy a szinkronizálás a szerverekkel vagy a telefonnal, hogy tényleg valós időben megjöjjön minden értesítés csuklónkra - ami meg is történik -, az akár 1000 nites fényességre képes kijelző és a mindig aktív megjelenítés is eszi a kis méretű (308 mAh) telepet, de egy napot így is könnyedén hoz az eszköz. Az összeszerelési minőség most is remek, az elérhető színek és különböző anyagú szíjak segítségével ízlésünkhöz igazíthatjuk az órát, viszont továbbra sem standard gyorskioldós szíjjal dolgozik az Apple, hanem saját mágneses megoldással. Szerencsére legalább a legelső modellig visszamenőleg kompatibilis a nagy és a kis méret, illetve temérdek kiegészítő gyártó kínálatából is választhatunk.


[+]

Ha valakinek a tavalyi vagy tavalyelőtti modell van a csuklóján, és az hibátlanul működik, nem hiszem, hogy bármi értelme lenne a Series 8-ra váltani, de még a Series 5 esetén is kérdéses a dolog. Az ennél régebbi Apple órákkal szemben már egyértelmű a sebességbeli ugrás, újdonság lesz a mindig éber kijelző és a nagyobb kijelzővel együtt új szoftveres funkciókat is találni lehet a Series 8-ban. Aki első Apple okosóráját tervezi megvenni, annak az SE jobb választás, 129 900-tól 169 990 forintig kedvezőbb árfekvésben kínálja nagyjából ugyanazt a szoftveres csomagot, két generációval öregebb szenzorral és dizájnnal, de friss hardverrel. Ez pedig biztosíték rá, hogy ugyanúgy évekig elketyeg majd az SE is, a tavalyi Series 7-nél pedig olcsóbb.


[+]

Ahogy az összes Apple termék esetén idén, itt is nőtt az ár az elődhöz képest, 60 ezer forinttal többet kell a pénztárnál hagynunk az új változatért, amivel az új SE mellett a plecsniről lemarad a Series 8. Ám a végszó így is az, hogy amennyiben valaki már Apple Watch felhasználó és nem igényli az Ultra extráit, méretét vagy (nem drasztikusan) hosszabb üzemidejét, de szeretne egy új órát, amiben minden benne van, amit az Apple 2022-ben kínálni akar a termékkategóriában, nem tervez belátható időn belül iPhone-ról más telefonra váltani, annak nincs jobb választása a Series 8-nál.

viragdani01

A teszthez az órát az iSTYLE adta kölcsön, itt lehet tőlük megrendelni, köszönjük!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés