Apple Watch Series 8 - arany középút

Nem túl izgalmas frissítés a Series 8, de felvonultatja az elmúlt évek Apple Watch kínálatának pozitívumait, hozzá is ad egy keveset és az Ultrához képest nem tűnik vészesnek az alapmodell ára sem.

Bevezető, árak, doboz

Folyamatában vizsgálva az Apple Watch fejlődését, legkevésbé sem tűnhet izgalmasnak az idén ősszel bemutatott Series 8 elődjéhez képest, mert olyan, mint a Series 7. Az meg olyan volt, mint a Series 6, csak kicsit nagyobb. De a S6-os meg olyan volt, mint a Series 5, az meg mint a Series 4 (és első generációs SE), ami meg… Jó, a Series 4 nagyobb kijelzős volt, mint a Series 3, de az meg olyan volt, mint a Series 1 vagy 2, csak vízálló. Önmagában tehát a közvetlen elődhöz viszonyítva a Series 8 alig hoz változást, ahogy eddig is volt az évenkénti frissítéseknél, de négy vagy akár öt generációra visszatekintve már azért összeadódnak a dolgok, amik miatt érdemes lehet az új modellre váltani.

Így néz ki 2022-ben az Apple Watch termékkínálat.
Így néz ki 2022-ben az Apple Watch termékkínálat. (forrás: 9to5Mac) [+]

A Series 3-at egészen idén őszig árulta az Apple, ennek helyét átvette az új SE, a csúcskategóriát elfoglalta az Ultra, a Series 8 pedig maradt a középmezőnyben. Kicsit többet tud az SE-nél, gyengébb, kicsit kisebb és hamarabb lemerül, mint az Ultra, így tökéletes azoknak, akik a mindennapokra keresnek az iPhone mellé egy kvázi mindent tudó okosórát, amivel elmehetnek edzeni is. Meg tudnak vele fizetni, akár telefonhívásokat intézni, üzenetet küldeni, kapcsolgatni a lámpát, kinyitni a garázst vagy a kertkaput, tudják követni a pulzusukat a nap során.

Apple Watch Series 8
Apple Watch Series 8 [+]

De erre használható az SE is, vagy a tavalyi modell is, miben jobb akkor a Series 8? Bőrhőmérsékletet mér, női felhasználóknak segít meghatározni az ovulációs időpontokat, új giroszkóppal és gyorsulásmérővel pontosabb adatokat ad edzéshez, plusz ezeket felhasználva képes felismerni az autóbaleseteket és segítséget riasztani.

A doboz és tartalma.
A doboz és tartalma. [+]

A dobozban továbbra is egy szíj, egy mágneses USB-C végű töltőfej és maga az óra jár a vásárlónak, továbbra is csak és kizárólag iPhone telefonnal működik együtt az Apple Watch és továbbra is kell legalább egy alkalommal iPhone-ra csatlakoznia az órának az aktiváláshoz. Akkor is, ha eSIM-et kezelő GPS + Cellular modellt választ a vásárló, mely 50 ezer forintos felárat jelent. A 41 milliméteres alapmodell idén 209 900 forintról indul, a nagyobb 45 mm-es változatért 224 900 forintot kell fizetni, ezek az alumínium tokozású modellre vonatkoznak, ha rozsdamentes acél óratokot szeretnénk, akkor simán feltornázhatjuk 419 900 forintra is az árat, ami meg már alig kevesebb, mint az Ultra. Ami titánból van, és mi az, ami a Series 7-ből még volt, de a Series 8-ból már nincs? Igen, a titán tokozású változat. Klasszikus Apple-féle felülértékesítés.

Egymás mellett az Ultra (j) és a Series 8 (b).
Egymás mellett az Ultra (b) és a Series 8 (j). [+]

Hozzánk a tesztpéldány az iSTYLE jóvoltából jutott el, a 45 milliméteres éjfekete GPS modell volt a csuklómon egy hétig, ez 224 900 forintba kerül. A 45 mm-es változat tokjának mérete 45 x 38 x 10,7 mm, ez 38,8 grammot nyom szíjak nélkül az alumínium modell esetén és 51,5 grammot a rozsdamentes acél tokkal. Vékony csuklóm van, a 45 mm-es óra mégsem tűnt olyan hatalmasnak, az ívelt kijelző és szélek szépen simulnak rá az ember csuklójára. Bár sokan esküsznek a kör alakú órákra, s tagadhatatlan, hogy vannak gyönyörű darabok, okosóra esetén a négyzetes formájú ház és kijelző jobb használhatóságot biztosít. A kisebb modell 41 mm-es, ennek 41 x 35 x 10,7 milliméter a háza, 31,9 grammról indul az alumínium modell és 42,3 grammról a rozsdamentes acél. A kisebb változat női csuklóra vagy a kisebb órákat kedvelőknek jó lehet, de ha fontos, hogy minél többet lássunk a kijelzőn megjelenő tartalomból, érdemes a nagyobb változat felé húzni, ez húszezer forint pluszt jelent.

Teljesítmény, watchOS 9

Személy szerint korábban Apple Watch S1-et használtam, majd a Garmin egyik órájára váltottam, mégis a Series 8 beállítása (és kezelése) rutinból ment, minden ugyanúgy működött, ahogy az idén év elején lecserélt S1-en, csak gyorsabban. Tehát ha valakinek volt vagy van Apple Watch órája, azt szereti, nem fog eltévedni a menüben, ugyanott van a digitális korona, ugyanott van a gomb, és ugyanazt is csinálják, csak a régebbi órákról váltóknak kevesebbet kell majd várnia, mire betöltenek az alkalmazások.

Alulról felfelé suhintva előhozható a vezérlőközpont.
Alulról felfelé suhintva előhozható a vezérlőközpont. [+]

A közvetlen elődhöz képest nincs drasztikus sebességelőnye a Series 8-ban 1 GB RAM-mal együtt dolgozó S8-as lapkának, a 64 bites lapka és a kétmagos CPU gyors, a W3-as vezeték nélküli lapka azonnal csatlakozik az iPhone-hoz és a párosított fülhallgatókhoz Bluetooth 5.3-on, az U1-es UWB lapkával pedig megkereshetjük az óránkat a Lokátor hálózaton. Az Apple ID-hoz társított AirPods vagy Beats fülhallgatókat külön párosítani sem kell, zenelejátszáshoz vagy hívásokhoz automatikusan felismeri és használja őket az óra, de hívásokat egyébként a beépített mikrofonnal és hangszóróval is bonyolíthatunk.

Értesítéskezelésben továbbra is az Apple Watch a legjobb okosóra iPhone mellé.
Értesítéskezelésben továbbra is az Apple Watch a legjobb okosóra iPhone mellé. [+]

Változatlanul 32 GB a beépített tárhely is, amin zenéket, podcastet tárolhatunk, illetve az App Store-on keresztül akár közvetlen az óráról alkalmazásokat telepíthetünk. Az iOS-en a Watch alkalmazás szükséges a beállításhoz, ezen keresztül is lehet appokat letölteni az órára, illetve az iPhone-on tárolt programjaink watchOS-re írt változatát automatikusan telepíthetjük az első beállításkor vagy utólag bármikor.

Főmenü rács- és listanézetben, alkalmazásváltó és számlapok.Főmenü rács- és listanézetben, alkalmazásváltó és számlapok.Főmenü rács- és listanézetben, alkalmazásváltó és számlapok.Főmenü rács- és listanézetben, alkalmazásváltó és számlapok.Főmenü rács- és listanézetben, alkalmazásváltó és számlapok. Főmenü rács- és listanézetben, alkalmazásváltó és számlapok. (forrás: Mobilaréna) [+]

Az edzések és egészségügyi információk az Apple Egészséggel és a Fitnesz alkalmazással szinkronizálnak, de ha telepítjük például a Stravát, a Nike Run Clubot, vagy bármely kedvelt harmadik féltől származó programot, azok is automatikusan áthúzzák az óra és az iPhone között lépéseinket, a pulzusszámot, egyebeket.

Időjárás, zene, térkép és lokátor az Apple Watch Series 8-on.Időjárás, zene, térkép és lokátor az Apple Watch Series 8-on.Időjárás, zene, térkép és lokátor az Apple Watch Series 8-on.Időjárás, zene, térkép és lokátor az Apple Watch Series 8-on.Időjárás, zene, térkép és lokátor az Apple Watch Series 8-on. Időjárás, zene, térkép és lokátor az Apple Watch Series 8-on. (forrás: Mobilaréna) [+]

Újdonságként van a watchOS 9-ben pár új számlap, illetve az energiatakarékosabb akkukímélő mód. A számlapok továbbra is interaktívak, a nagyobb kijelzőt pedig jobban kihasználják több widgettel, melyeket az Apple komplikációnak nevez. A számlapokat az órán vagy a Watch alkalmazásban szabhatjuk személyre, ahogy eddig is volt. A nagyobb kijelzős Series 7-tel tavaly debütált a watchOS-ben a teljes billentyűzet, ez itt is megtalálható, de magyar nyelven továbbra is csak a diktálással történő válaszadás opció, a billentyűzethez hozzá kell adni másodlagos nyelvként egy támogatottat, például angolt vagy németet.

Mindig éber kijelző (b) és tényleg éber kijelző (j).Mindig éber kijelző (b) és tényleg éber kijelző (j). Mindig éber kijelző (b) és tényleg éber kijelző (j). [+]

Előre telepítve van időjárás, számológép, sőt, térkép is az Apple Térkép formájában, de igény szerint a Google Térképet is telepíthetjük az órára, utóbbi mondjuk kevésbé kompetens telefon nélkül. Az Apple Music alapértelmezett zenelejátszóként van jelen, a Tárcában jegyeket és bankkártyákat lehet tárolni, amikkel az Apple Pay rendszeren keresztül az órába épített NFC chipet használva POS-terminálnál vagy Mac gépen fizethetünk. Kártya hozzáadásához viszont vagy eltávolításához szükség lesz az iPhone-ra.

Időjárás, Időkép, számológép, billentyűzet és Google Maps az órán.Időjárás, Időkép, számológép, billentyűzet és Google Maps az órán.Időjárás, Időkép, számológép, billentyűzet és Google Maps az órán.Időjárás, Időkép, számológép, billentyűzet és Google Maps az órán.Időjárás, Időkép, számológép, billentyűzet és Google Maps az órán. Időjárás, Időkép, számológép, billentyűzet és Google Maps az órán. (forrás: Mobilaréna) [+]

Adott a naptár és az emlékeztetők is, melyekbe közvetlen az órából is vehetünk fel új elemeket, s melyek a szinkronizált fiókokból is megjelenítik az összes releváns feladatunkat, meetingünket, akárminket akár a számlapon is. Illetve vannak dedikáltan egészségügyi emlékeztetők is, beállíthatjuk, hogy figyelmeztessen az óra gyógyszereink bevitelére. Emellett van esés- és balesetfigyelés, melyek a megadott kontaktot vagy akár a hivatalos szerveket is képesek riasztani, ilyen esetben a felhasználónak tíz másodperce van a fals riasztás elküldésének megelőzésére.

Egészség, szenzorok, üzemidő

Az Apple egészségre fókuszáló termékként pozícionálja a Series 8-at, így az újdonságok is ehhez köthetők. A bőrhőmérséklet-mérőhöz új ciklusfigyelő algoritmus is társul, ezzel pontosabb előrejelzésekre képes az óra, viszont ahhoz, hogy az ovuláció időpontját megközelítőleg megadja, több hétig kell folyamatosan viselnie a felhasználónak. Hasonlóan az egészségügyi és fitnesz trendek meghatározására is több időt kér az eszköz, 180 nap után állít be mozgási trendeket például, de a napi céljainkat dinamikusan módosítja minden héten az előző heti adataink alapján.

A harmadik generációs szenzorok a kerámia hátlapon.
A harmadik generációs szenzorok a kerámia hátlapon. [+]

Ezek a napi célok továbbra is elégetett kalóriák, aktív percek és aktív órák formájában vannak jelen, céljaink teljesítésével digitális kitűzőket szerezhetünk, láthatjuk barátaink eredményeit, mindezt a Fitnesz alkalmazásban az órán vagy a telefonon. Az edzések is itt szinkronizálnak, ezek követéséhez új pulzusmérő, magasságmérő, iránytű, gyorsulásmérő, giroszkóp dolgozik együtt a helymeghatározó rendszerrel, ami az órában L1-es GPS-re, GLONASS-ra, Galileora, QZSS-re és BeiDoura támaszkodik.

Mozgáscélok beállítása a Fitnesz alkalmazásban.Mozgáscélok beállítása a Fitnesz alkalmazásban.Mozgáscélok beállítása a Fitnesz alkalmazásban.Mozgáscélok beállítása a Fitnesz alkalmazásban. Mozgáscélok beállítása a Fitnesz alkalmazásban. (forrás: Mobilaréna) [+]

Az edzések immáron több adatot jelenítenek meg a Series 8-on, ehhez a mindig aktív LTPO AMOLED kijelző segít, az 1000 nit körüli fényerővel pedig az őszi napfényben is jól látható és olvasható marad a tartalom. Az viszont itt is probléma, amit az Ultránál is említettünk: a kijelző a legtöbb edzés során aktív marad, így bevihetünk véletlen érintéseket, gombok hiányában a számlapot kell tapicskolni ahhoz, hogy leállítsuk vagy szüneteltessük az edzést, új szegmenst kezdjünk. Szerencse, hogy IP6X tanúsítvánnyal és 50 méteres vízállósággal bír az óra, így bármikor lemoshatjuk a zafírkristály-üvegen maradt ujjlenyomatainkat, viszont ettől függetlenül tény, hogy a sportórák több gombbal kényelmesebb megoldást jelentenek. Viszont pozitív, hogy immáron itt is lehet multisport módot használni, adhatunk meg saját célokat futó, HIT, vagy bringás edzésekhez, céljaink eléréshez pedig értesítésekkel bombáz minket az óra.

Egészségügyi funkciók és aktív tevékenység az órán.Egészségügyi funkciók és aktív tevékenység az órán.Egészségügyi funkciók és aktív tevékenység az órán.Egészségügyi funkciók és aktív tevékenység az órán.Egészségügyi funkciók és aktív tevékenység az órán. Egészségügyi funkciók és aktív tevékenység az órán. (forrás: Mobilaréna) [+]

Rögzített sétálás tevékenység adatai a Fitnesz alkalmazásban.Rögzített sétálás tevékenység adatai a Fitnesz alkalmazásban.Rögzített sétálás tevékenység adatai a Fitnesz alkalmazásban. Rögzített sétálás tevékenység adatai a Fitnesz alkalmazásban. (forrás: Mobilaréna) [+]

Tény ugyanakkor az is, hogy az Apple Watch mindennapi egészségügyi funkcióit könnyen megszeretheti a felhasználó, hisz egyszerű kezelésük és hasznosak. Küld figyelmeztető értesítést az óra rendellenes pulzusról, szabálytalan szívritmusról, szól, ha túl hangos környezetben vagyunk. Engedélyeztetve van rajta az EKG, valamint véroxigén-szintet is tudunk mérni. Utóbbit dedikált mérőeszközzel összehasonlítva nem tapasztaltunk eltérést, a többi funkció pedig motiválhatja az embert az egészségesebb életmódra, akár egy orvos meglátogatására.

Az Efterklang koncertje túl hangos volt az Apple Watch szerint, jelzett is.
Az Efterklang koncertje túl hangos volt az Apple Watch szerint, jelzett is. [+]

Az újdonságok listáján szerepel még a pontosabb iránytű, ezzel kapcsolatos az a szoftveres funkció is, hogy túrázás vagy sétálás során képes visszanavigálni minket a legrövidebb út alatt kezdőpontunkra az óra. Dedikált túrázós térképszoftver viszont itt sincs, ahogy GPX-ben mentett útvonalakon történő navigációt is csak külső programmal tudunk megoldani, az Apple szoftvere erre natívan nem képes. De ez a sportóraként pozícionált Ultra esetén nagyobb probléma, mint a Series 8 esetén.

Akkuhasználati statisztika a watchOS 9-ben és az energiatakarékos móddal járó hátrányok.Akkuhasználati statisztika a watchOS 9-ben és az energiatakarékos móddal járó hátrányok. Akkuhasználati statisztika a watchOS 9-ben és az energiatakarékos móddal járó hátrányok. (forrás: Mobilaréna)

Üzemidőben nincs változás, maradt az egy-másfél nap a kötelező töltögetések között. Ha reggel 7-kor elindultam otthonról, estére letudva egy egyórás GPS-szel követett edzést a nap során, még nem igényelte a töltőt az óra, de ha alváskövetésre is használtam, akkor másnap reggelre, legjobb esetben délelőtt 11-re már biztosan 20% alá esett az akkumulátor és igényelte az áramot. A töltés maradt a tavalyi sebességen, ezzel nagyjából egy óra alatt lehet a teljesen lemerült órát feltölteni, energiát továbbra is csak a dedikált mágneses töltőn keresztül vesz fel az eszköz.

Összegzés


[+]

Egyértelmű vásárlóközönsége van az Apple Watch óráknak az iPhone-t használók személyében és továbbra is igaz, hogy ennél nincs jobb okosóra az Apple telefonja mellé. Ami részben azért is van, mert a cég egyszerűen megtiltja például, hogy bármilyen más kartárson keresztül lehessen az iPhone-ról jött értesítésekre reagálni. Ugyanakkor pont emiatt a zárt, összenőtt ökoszisztéma miatt a Watch tökéletes kiegészítője az iPhone-nak, de a GPS + Cellular modell esetén akár telefon nélkül is elmehet az ember nyugodtan otthonról, csak ne hosszú időre, vagy vigyen magával töltőt, mert üzemidőben egy napban tetőzik továbbra is az Apple órájának teljesítménye.

Ez mondjuk megmagyarázható azzal, hogy sok szenzor dolgozik folyamatosan nagy pontossággal, a háttérben megy a szinkronizálás a szerverekkel vagy a telefonnal, hogy tényleg valós időben megjöjjön minden értesítés csuklónkra - ami meg is történik -, az akár 1000 nites fényességre képes kijelző és a mindig aktív megjelenítés is eszi a kis méretű (308 mAh) telepet, de egy napot így is könnyedén hoz az eszköz. Az összeszerelési minőség most is remek, az elérhető színek és különböző anyagú szíjak segítségével ízlésünkhöz igazíthatjuk az órát, viszont továbbra sem standard gyorskioldós szíjjal dolgozik az Apple, hanem saját mágneses megoldással. Szerencsére legalább a legelső modellig visszamenőleg kompatibilis a nagy és a kis méret, illetve temérdek kiegészítő gyártó kínálatából is választhatunk.


[+]

Ha valakinek a tavalyi vagy tavalyelőtti modell van a csuklóján, és az hibátlanul működik, nem hiszem, hogy bármi értelme lenne a Series 8-ra váltani, de még a Series 5 esetén is kérdéses a dolog. Az ennél régebbi Apple órákkal szemben már egyértelmű a sebességbeli ugrás, újdonság lesz a mindig éber kijelző és a nagyobb kijelzővel együtt új szoftveres funkciókat is találni lehet a Series 8-ban. Aki első Apple okosóráját tervezi megvenni, annak az SE jobb választás, 129 900-tól 169 990 forintig kedvezőbb árfekvésben kínálja nagyjából ugyanazt a szoftveres csomagot, két generációval öregebb szenzorral és dizájnnal, de friss hardverrel. Ez pedig biztosíték rá, hogy ugyanúgy évekig elketyeg majd az SE is, a tavalyi Series 7-nél pedig olcsóbb.


[+]

Ahogy az összes Apple termék esetén idén, itt is nőtt az ár az elődhöz képest, 60 ezer forinttal többet kell a pénztárnál hagynunk az új változatért, amivel az új SE mellett a plecsniről lemarad a Series 8. Ám a végszó így is az, hogy amennyiben valaki már Apple Watch felhasználó és nem igényli az Ultra extráit, méretét vagy (nem drasztikusan) hosszabb üzemidejét, de szeretne egy új órát, amiben minden benne van, amit az Apple 2022-ben kínálni akar a termékkategóriában, nem tervez belátható időn belül iPhone-ról más telefonra váltani, annak nincs jobb választása a Series 8-nál.

viragdani01

A teszthez az órát az iSTYLE adta kölcsön, itt lehet tőlük megrendelni, köszönjük!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés