Apple iPhone XR - amikor az olcsóbb is drága

Ebben a készülékben nincs különösebb izgalom, minden pont ott van és úgy működik, mint tavaly. Azt biztos nem mondhatjuk rá, hogy a ennyi pénzért hülyének is megéri.

Hardver, UI

Az teljesen egyértelmű, hogy a sebességgel nem lesz gond. A 7nm-es csíkszélességen készülő Apple A12 Bionic chipset a piac egyik legmodernebb megoldása, jól megszívta ezzel amúgy a Huawei, akik a Kirin 980-at tartották a világ első, 7 nm-en készülő lapkájának, csak aztán a Mate 20 később jött piacra, mint a friss iPhone-trió, szóval a kínaik most már úgy beszélnek a saját cuccukról, hogy a világ első, 7 nm-es csíkszélességű, dupla NPU-val rendelkező chipsete, ami igaz is, csak ez már senkit sem érdekel túlzottan. A RAM mérete ugyan csak 3 GB, de az iOS-nek ezzel sosem volt különösebb gondja, tárhely tekintetében pedig 64 GB-ról indul a választék, drágábban lehet 128 GB és 256 GB is a kapacitás, az 512 GB-os opció viszont a csúcsmodell kiváltsága csupán. Memóriabővítés továbbra sem elérhető.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Apple iPhone XR Samsung Galaxy S9 Apple iPhone XS HTC U12+ OnePlus 6
Rendszerchip Apple A12 Bionic Exynos 9810 Apple A12 Bionic Snapdragon 845 Snapdragon 845
AnTuTu Bench. 7.x 362944 pont 245696 pont 342615 pont 268095 pont 267397 pont
Geekbench 4 (single/multi) 4795 / 11164 pont 3751 / 8778 pont 4845 / 11238 pont 2414 / 8916 pont 2456 / 9007 pont
GFXBench Car Chase onscreen 48 fps 15 fps 48 fps 20 fps 30 fps
GFXBench Car Chase offscreen 47 fps 28 fps 47 fps 35 fps 35 fps
GFXBench Man. onscreen 60 fps 45 fps 60 fps 50 fps 58 fps
GFXBench Man. offscreen 109 fps 74 fps 109 fps 82 fps 76 fps

Az iPhone XR szélvészgyors. Arra mindenképpen jár egy jópont, hogy nem a tavalyi chipsettel bohóckodtak, hanem az olcsóbb modell is megkapta a legfrissebb fejlesztést, az alacsonyabb felbontású kijelző talán még javít is a tempón, bár ezt senki sem fogja észrevenni, mert ezen a szinten már nincs szemmel érzékelhető eltérés, nagyon reszponzív, nagy gyors, nagyon folyamatos a működés, késlekedés nélkül történik minden, beleértve a FaceID feloldást is, amivel kapcsolatban csak az hiányzik nagyon, hogy a fektetett állapotban levő telefon is fel tudjon minket ismerni. (Ez egyébként miért olyan összetett dolog vajon?) Azért a RAM-mal spórolni elég béna dolog, 3 GB-tal sincs különösebb baj, de a XS-nél láttuk, hogy az a plusz 1 GB mennyire sokat számít bizonyos esetekben.


[+]

Az iOS pont olyan, mint amilyen egy iOS, nincs benne semmi különösebb meglepetés. És pont ez az egyik előnye, akinek már volt Apple eszköze, az különösebb gond nélkül elboldogul a kezelhetőség kapcsán, minden ott van, ahol lenni szokott. Ha valaki olyan iPhone-ról vált, ahol még volt fizikai gomb az előlap alatt, annak azért picit szoknia kell a gesztusvezérlést, de direkt a kezébe adtam egy iPhone 6S tulajdonosának és nettó10 perc alatt már simán húzogatta felfelé az ujját, amikor vissza akart jutni az alapképernyőre, a jelek szerint ezt elég jól kitalálta az Apple.


[+]

Plusz természetesen adott az összes iPhone alkalmazás, ami a platform sajátja, megvan a FaceTime, az iMessage, az Egészség, a Watch, az AirPlay és az AirDrop, nyilván van iTunes, KeyNote és Pages is, az újdonságot képviselő Mérés egész jópofa, de azért egy tervrajzot nem bíznék rá. Mondjuk akárkinek mutattam, mindenkiből előtört a felesleges dolgok megmérésének igénye, hopp, itt egy kiskanál, vajon milyen hosszú, és a szalvéta éle? Nem mintha ezekkel az információkkal bármit kezdtünk volna később. A FlyOver is nagyon menő a térképeknél, bár ott azért vannak még hiányosságok (Nimes látszik a lenti képen, ebből nem lettünk okosabbak).


[+]

Nagyon praktikus lenne még mindig a 3D Touch, ami anélkül ad infót egyes alkalmazásokban történő dolgokról, hogy meg kéne azt konkrétan nyitni, de ebből a modellből ez (is) hiányzik, viszont egy csomó dolog megvan: a kamerát és a zseblámpát elérjük a lezárt képernyőről is, az értesítési központ is hasznos, plusz bekerült a statisztika arról is, hogy mennyit bámultuk a képernyőt, ilyenkor pedig miket csináltunk. Csak hogy szembesüljünk azzal, hogy nem kéne órákat tölteni közösségi felületeken. A főképernyőtől balra található információs felület widgetei is jól paraméterezhetők, a beállítások között pedig egyre több dolog babrálható, de az iPhone tipikusan az a készülék, hogy kiveszed a dobozból és minden frankó. Azért persze bőven akad testreszabható dolog például a vezérlőközpont kapcsán, a billentyűzetet is sokféleképpen lehet állítgatni, itt egykezes mód is kérhető, igényelhetünk félkövér betűtípust, működik a duplakoppos felébresztés, de akkor is magához tér a masina, ha megemeljük az asztalról. Van SOS üzemmód, ha az oldalsó gombot ötször megnyomjuk, és még bőven lehetne sorolni az apróságokat, amik benne vannak az iOS 12-ben, ráadásul ott van az App Store, ahol pedig milliószámra túrhatunk az alkalmazások között.


[+]

Szóval igen, az iOS továbbra is az ember keze alá dolgozik, gyors, finomak az animációk, röccenésmentes a felhasználói élmény, egészen addig mindenben hibátlan, amíg nem óhajtunk valami extrát, mert némi közvélemény kutatás után még mindig az derült ki, hogy a legtöbben az iTunes-t és a szinkronizációt utálják, pedig hát van AirDrop is, de ott is az van, hogy ha egy telefonnal felvett videókat akarok átküldeni egy Macre, akkor nekiáll konvertálgatni hosszasan, mielőtt egyáltalán nekikezd. Ha viszont adott az ökoszisztéma, Mac, iPhone, iPad, Apple TV, akkor azokkal általában gyönyörűen működik együtt, csak mintha valamiért direkt szívatná azokat, akik szerint van élet ezen kívül is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPhone XS - kerül, amibe kerül

    A nulladik perctől hatékonyan működő, tökéletesen összerakott, akárcsak az elődje. Örülni a dual SIM-nek, az IP68-nak és az elképesztő erejű hardvernek lehet, a magas ár pedig csak afféle velejáró.

Hirdetés