Apple iPhone XR - amikor az olcsóbb is drága

Ebben a készülékben nincs különösebb izgalom, minden pont ott van és úgy működik, mint tavaly. Azt biztos nem mondhatjuk rá, hogy a ennyi pénzért hülyének is megéri.

Adatátvitel, akkumulátor

A Telekomnál már van eSIM, amivel megnyílik a mód a kétkártyás működés előtt, de hiába beépített a SIM, ettől még az iPhone XR is csak dual-standby módban kezeli a két lapkát. Minden más adatkommunikációs tulajdonság megfelel az elvártaknak, 5.0-s Bluetooth, kétcsatornás WiFi, GLONASS, QZSS és GALILEO műholdakkal történő pozíciószerzés és NFC is akad (papíron, mert ehhez nem férhet hozzá akárki, szóval a mobilfizetés egyelőre bukó itthon), az USB viszont csak 2.0-s, ami leginkább az adatátviteli sebesség miatt nem annyira örömteli. Jó-jó, az Apple álma a vezeték nélküli világmindenség, de azért a júzerek zöme sokat használja a kábelt is akkor, ha nagy mennyiségű adatot akar mozgatni.


[+]

A nagy kérdés az üzemidő volt, vajon mennyivel bírja jobban a nagyobb teleppel a termék? Nos, igazából átlagos használat mellett nem szignifikáns az eltérés, bizonyára kijönne egy roppant precíz összehasonlítás alkalmával, hogy az iPhone XR mondjuk 40 perccel tovább marad életben, mint az iPhone XS, de ebből vélhetően nem sokat for érzékelni a felhasználó. Az egy napos működés viszont zömmel összejön, de azért előfordult egy-egy aktívabb napon, hogy még délután folyamán a biztonság kedvéért rátöltöttem a gépre. Azzal a töltőfejjel, amit adtak hozzá, és ez nagyon nem az a gyorstöltő, amit amúgy további pénzért lehet vételezni, a dobozban levő eszköznek ugyanis három órás időt kell adnunk, ha a nulláról a 100%-os állapotot óhajtjuk elérni. Miközben a külön megvehető gyorstöltővel 30 perc alatt be lehet pumpálni 50%-ot.


[+]

Értékelés: Apple iPhone XR
Külső
Ergonómia 10 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Aki eddig is iPhone-t használt és amúgy is be van kicsit zárva az Apple világába, az bátran vegyen ezután is iPhone-t. A tavalyi modellről szerintünk nem érdemes váltani (az iPhone X-ről tutira nem), a 6S, meg talán a 7 utódjaként viszont már van annyi nóvum, hogy érdemes elgondolkodni a beszerzésen. Qi-töltés, 18:9-es kijelző, jobb kamera, sztereó hang (videofelvételnél is), bivalyerős chipset, itt már tényleg vannak szignifikáns eltérések. Viszont úgy egyébként nem egy forradalmi cucc az iPhone XR, mondjuk ahhoz képest, hogy 100 lepedővel olcsóbb, mint a drágább modell, nem olyan sok a megkötés. Kijelző, kamera, szűken ennyi csupán, nyilván az iPhone XS egy tényleg vonzóbb valami, de ha nem kell kettős kamera hátul és elég az LCD kijelző (ami egyébként a saját mezőnyében kimondottan jónak számít), akkor tényleg lehet, hogy megéri az olcsóbb holmit elhozni. A maradék pénzből pedig venni hozzá gyorstöltőt, meg 3,5 mm-es jack átalakítót, meg tokot, vonót és hegedűt. Mert azért még mindig sokszor az az ember érzése, hogy kiad egy raklap pénzt egy telefonért, de ahol lehet, ott még megpróbálják kicsit lehúzni és ez nem olyan nagyon jó érzés. És persze androidos telefonokhoz tudjuk csak hasonlítani az iPhone-t, ami valahol egy vallási kérdés is, noha vannak azért tényszerű paraméterek, mint amilyen a hozzáadott tartozékok milyensége, a kijelző típusa, a kamera sokoldalúsága, vagy az üzemidő. Mert ezekben mind van jobb alternatíva ennyi pénzért (akár Huawei, akár Samsung, akár HTC kapcsán), de hát ha valaki okvetlen iPhone-t akar és az a kérdése, hogy jó lesz-e neki az XR is, akkor a válasz az, hogy persze.

Bog

A tesztkészüléket a VIP-Phone küldte el nekünk, ezúton is köszönjük a felajánlást. A vásárláshoz, kérem, kattintson ide!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPhone XS - kerül, amibe kerül

    A nulladik perctől hatékonyan működő, tökéletesen összerakott, akárcsak az elődje. Örülni a dual SIM-nek, az IP68-nak és az elképesztő erejű hardvernek lehet, a magas ár pedig csak afféle velejáró.

Hirdetés