Apple iPad Air (2020) - fém testben szép gépet

Friss stílussal és hardverrel, remek kijelzővel, egyre inkább fejlődő iPad OS-szel és korrekt üzemidővel érkezik az új Air, de persze olcsóbb nem lett.

Kamera, multimédia

Néhány éve még elvétve lehetett látni tablettel fotózó külföldi turistákat a városban, mostanra azonban nem csak eltűntek ezek a turisták a vírushelyzet miatt, hanem jellemzően rá is jöttek arra, hogy egy mobillal nem csak kényelmesebb a képalkotás, de a végeredmény is jelentősen jobb tud lenni. A tabletek kameráját az említett kényelmetlenség miatt kevesen használják élményfotózásra, legfeljebb egy-két, gyorsan megörökítendő információt jegyzünk fel velük, arra meg bőven elég bármilyen sokéves mobilkamera a gép hátuljára, így itt sem gondolták túl a feladatot: szimpla kamerát látunk, 12 megapixeles felbontás, f/1,8-as öttagú lencse, 1/3"-es szenzorral, 1,22 mikronos szenzorpixellel, dual pixel autofókusszal: specifikációk terén tehát az iPad Pro főkameráját kapjuk, optikai képstabilizálásra, egyéb látószögekre nem kell számítani. Éppen ezért nekem kissé fáj, hogy mindezért mégis megkapjuk azt a kamerapúpot hátra, amivel az asztali felhasználás eggyel nehezebb lesz, de ennyi baj legyen.


[+]

Teljesen átlagos a kameraszoftver is, lehet digitálisan zoomolni, ha valakinek nem fájnak a végeredmények, van live funkció a fotókhoz rögzíthető mozgóképekért, tudunk időzített fotót csinálni, van panoráma, HDR, a fotók pedig átlagosak, ahogy azt a lenti csokorban is lehet látni. Ennél jóval fontosabb lehet egy tablet esetén az előlapi kamera a videókonferenciákhoz, ebben is egy erős átlagot hoz az iPad, a 7 megapixeles felbontáshoz az elődnél kicsit jobb fényérték (f/2) tartozik, és 1080p felbontás mellett már nem csak 30, hanem 60 fps-ben is videózhatunk. A teszthez készült szelfi ide kattintva nézhető meg.

Az alapértelmezett mentési mód továbbra is a HEIF, ami a JPG-nél szűkösebb kompatiblitást, viszont hatékonyabb tömörítést ígér, de ez persze át lehet állítani a beállításokon belül. A fotók minősége mobilos szinten gyengének, de tabletes szinten is inkább csak átlagosnak mondható, kissé szűkös a dinamikatartomány, közepes a vonalélesség, és itt-ott, erős algoritmusmunka után is felbukkan a zaj, illetve rendszeres vendég a kromatikus aberráció is. Vaku nincs, ez korlátozza a lehetőségeket a gyenge fényviszonyok közötti, közeli fotózásnál, ellenben a fókuszálás nem csak gyors, de igen pontos is. A szokásos megbízhatóság persze itt is adott, nem nagyon kell váltani a módok között, és szinte minden alkalommal elég csak az exponálógombot megnyomni, hogy éles fotó szülessen, kevés az elhibázott, bemozdult kép, viszont magasak az ISO-értékek is.

A hátlapi kamera akár 4K videót is tud rögzíteni, de Full HD-ben kapjuk a legjobb minőséget, leginkább a dinamika és a bárminemű képstabilizálás hiánya fáj, nyilván nem az iPad lesz a videósok új kedvenc rögzítőeszköze. Multimédiás tartalmakat felvenni tehát nem, lejátszani viszont annál jobb élmény, a kijelző remek, a sztereó hangszórópár élénk, erőteljes és nem torzít feltűnően, akár külső eszköz nélküli, rendszeres filmnézésre is alkalmas lehet a gép, ha jellemzően nincs túl nagy zaj körülöttünk. A szoftveres oldal persze adott, Apple TV, zenei szolgáltatás és minden további lehetőség adott, akár nagyfelbontásban is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPad 8th (2020) - az alapmodell vonzereje

    A legolcsóbb iPad szeptemberben frissült, hozza az elvárásokat, de az izgalmasabb dolgokat az Air és a Pro modellek számára tartogatta a gyártó.

  • Apple iPad Pro 12.9 (2020) - laptop helyett?

    Cupertinóban egyre inkább be akarják bizonyítani, hogy nincs szükség a mindennapokban asztali operációs rendszerre: Magic Trackpaddel és egyéb asztali kiegészítőkkel próbáltuk ki a legnagyobb új iPadet!

Hirdetés