Apple iPad Air (2020) - fém testben szép gépet

Friss stílussal és hardverrel, remek kijelzővel, egyre inkább fejlődő iPad OS-szel és korrekt üzemidővel érkezik az új Air, de persze olcsóbb nem lett.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Ahogy az összes jelenleg elérhető iPad-verzióból, úgy ebből is van sima Wi-Fi-s és SIM kártyás verzió egyaránt, ez utóbbi sem kínál azonban 5G-t, tabletes vonalon ez még meglehetősen ritka (Tab S7+), helyette van gigabites LTE, világszintű hálózati támogatással, fizikai nanoSIM-mel vagy szolgáltató által aktiválható eSIM-mel. A Wi-Fi modellekben az iBeacon mikroléptékű helymeghatározás segít, így aztán internet nélkül is rá tudnak kerülni a helyadatok a géppel készült fotókra. Nem maradt ki a WiFi 6, tehát a kétcsatornás modul esetén teljes a lista, 802.11 a/b/g/n/ac/ax routerekkel az elérhető legjobb szabványon tud kommunikálni, akár WPA3-as védelemmel. Természetesen hotspotként is tud működni az eszköz.

[+]

A Bluetooth 5.0-s, ám az iPhone 11-ekkel bejött ultra szélessávú (U1) chipet nem kapta meg, így aztán nem érdemes meglepődni, hogy beltéri helymeghatározásban, kiterjesztett valóság használata közben jobbak lesznek az új iPhone-ok, mint bármelyik iPad. Az LTE-s változatban GPS/GNSS műholdakkal dolgozó vevő is van. Van háromtengelyes giroszkóp, gyorsulásmérő, barométer és fényérzékelő, és bár NFC nyilván nincs, a Touch ID-t használhatjuk Apple Pay-fizetésre a weben vagy az alkalmazásokon belül.

iPad Air 4 a 2020-as MacBook Pro mellett
iPad Air 4 a 2020-as MacBook Pro mellett [+]

Apple iPad Air (2020)
Pro
Nagyon jó design
Modern, erős hardver
Kiforrott operációs rendszer, egyre jobb fájlkezeléssel
Type-C csatlakozó
Kontra
A kamera minősége nem indokolja a hátlapi púpot
Illene bele több memória, illetve 64 GB-nál több alaptárhely
Továbbra sem olcsó
Pontozás
Kialakítás, védelem 8 pont
Kijelző 9 pont
Sebesség 9 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 6 pont
Hangminőség 8 pont
Adatkommunikáció 6 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 6 pont
Indulóár (4/64 GB, Wi-Fi, HUF) 239 900
Indulóár (4/256 GB, Wi-Fi + 4G, HUF) 349 900

Az elődhöz nagyon hasonló kiterjedésű és tömegű gép akkumulátorán valamelyest csökkentettek, 7600 mAh kapacitású beépített telepről beszélünk az új iPad Air kapcsán, ami az elméletben akár 10 órás aktív használatra vonatkozó üzemidejét nagyjából hozza is. Ha offline videót nézünk alacsony fényerővel, akkor ennél kicsit több is elképzelhető, ha aktívabban használjuk, akkor nyilván 6-8 óra lesz a gyakorlati maximum, minél többet használjuk a multitasking előnyeit, annál kevesebbre lehet számítani, és persze nem meglepő módon a hardverigényes programok is gyorsan szívják a százalékokat. Kellemes ugyanakkor a készenléti fogyasztás, folyamatos szinkronizálással, állandó internetkapcsolattal sem merül túlzottan a gép használaton kívül, tehát ha valaki csak napi 1-1,5 órára veszi elő a gépet, akár egy munkahetet is kibírhat töltés nélkül. Valódi realitása nyilván inkább a 2-3 napos ciklusoknak van aktív használatban.

Összegzés

Az olcsó, a stílusos és a profi. Nagyjából így néz most ki az iPad-trió, ha a minden valószínűség nélkül utód nélkül kifutót, a Minit nem számoljuk. Belépő szinten az Apple iPad 8th egy kifejezetten kellemes alapárú gép, amit minden túlzás nélkül nevezhetünk jó ár/érték arányúnak, viszont mind design, mind kijelző, mind hardveres képességek terén kissé múltidéző, és az iPad OS egyre szélesedő külső fájlkezelésével együtt a Lightning-csatlakozóját is kissé méltatlannak érezhetjük. A másik véglet a Pro, ami 13 colos méretben akár egy laptop kiváltására, komolyabb munkára is alkalmas, ha valakinek nem kell ragaszkodnia az asztali operációs rendszerhez, gyors, egyszerűen működik, végtelen mennyiségű kiegészítő van hozzá, mobilos szinten remekül kiszolgálja az oprendszer, és még a legkönnyebb laptopoknál is jelentősen könnyebb, nem kilókban, hanem grammokban mérhetjük a tömegét. Cserébe persze döbbenetesen drága. Az iPad Air 4 viszont egy nagyon jó átmenet a kettő közt, kapott Type-C-t, friss külsőt, remek Liquid Retina kijelzőt, friss hardvert, és egy korrekt üzemidőre elegendő akkumulátort.


[+]

Persze van egy-két hátrány is, a 4 GB RAM, és főleg a 64 GB-os belső tároló igen szerény, főleg a gép árát is nézve, és sajnos a 256 GB-os változathoz sem jár több memória. A hátlapi kamerát gyenge közepesnek lehet mondani, ami tabletes szinten nem megbocsáthatatlan, viszont emellé még egy vaskos kamerapúp is jutott, ami már kissé fájóbb lehet a termékkategóriában. A videotelefonálásra használt előlapi egység minősége is lehetne jobb. 240 ezer forintról indulnak a lehetőségek a vásárlásra, összesen ötféle színben érhető el a kütyü, nagyobb tárolóval, 4G-képességgel könnyen el lehet vinni 350 ezerig, és akkor még bizonyos felhasználóknak ott lebeg költségként a ceruza és a méregdrága billentyűzet, amikkel együtt már egy igen combos összegnél járunk, viszont szinte biztos, hogy a felhasználók többségének, az időtállósággal is számolva most az Air az egyik legoptimálisabb iPad.

Apple iPad Air (2020)

szentkuti11

A tesztkészüléket az iStyle bocsátotta rendelkezésünkre, a termékoldalt megtekinteni ide kattintva lehet!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPad 8th (2020) - az alapmodell vonzereje

    A legolcsóbb iPad szeptemberben frissült, hozza az elvárásokat, de az izgalmasabb dolgokat az Air és a Pro modellek számára tartogatta a gyártó.

  • Apple iPad Pro 12.9 (2020) - laptop helyett?

    Cupertinóban egyre inkább be akarják bizonyítani, hogy nincs szükség a mindennapokban asztali operációs rendszerre: Magic Trackpaddel és egyéb asztali kiegészítőkkel próbáltuk ki a legnagyobb új iPadet!

Hirdetés