Apple iPad WiFi + 3G - újratesztelve

Előszó

Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy eszközt kétszer is le kell tesztelnünk. Okunk akár lehetne is rá, hogy ilyesmit tegyünk, az indokoltnál ugyanis sajnos gyakrabban fordul elő, hogy egy-egy gyártó piacra dob egy bétás szoftverrel felvértezett készüléket, amelyik nem működik jól, állandóan lefagy és mindenki csak szenved vele; ezekben az esetekben utólag szoktuk kiegészíteni vagy épp megvágdosni az eredeti tesztet, a már nem létező hibajelenségekre utaló mondatokat töröljük és kész is vagyunk. Az Apple iPad esetében viszont ez nem lenne elég. Egy hónapja ugyanis elkezdődött a hivatalos magyarországi forgalmazás, ami azért történhetett meg, mert a 4.2-es iOS operációs rendszer már magyarul is beszél. Ennél is fontosabb újítás viszont a multitasking megjelenése, mely miatt sokan teljesen újragondolták a készülékről alkotott véleményüket. Az új rendszer miatt már komolyabban át kellett volna írnunk az előző cikkünket, ám most tesztpéldányként egy 3G + WiFi modellt kaptunk, mely korábban még nem járt nálunk. Így született meg ez a cikk.

A külső nem változott

A külső nem sokat változott a WiFi-s modellhez képest, csupán két olyan elem került rá, melyek a 3G miatt elengedhetetlenek: baloldalt van egy microSIM foglalat, felül pedig a fém hátlapot egy részét műanyaggal pótolták ki, azalatt található ugyanis az antenna. A 9,7 hüvelykes képálójú masina mérete ezektől természetesen nem változott, továbbra is 242,8 x 189,7 x 13,4 milliméterről beszélhetünk, a tömeg viszont 680 helyett 730 gramm a WiFi + 3G modellnél.


[+]

A minőségről ugyanazt lehet elmondani, amit annak idején a WiFi-s iPadnél elmondtunk: egy kiválóan összerakott, minőségi eszközről van szó, melyet kellemes érzés a kezünbe venni. Az IPS techonlógiát használó, kapacitív érintőkijelző minősége kiváló, az 1024 x 768 pixeles felbontás is okénak tűnik ehhez a mérethez, bár többen állítják, hogy ez így kevés.

10 hüvelyk vagy 7 hüvelyk?

Az Apple iPad vs. Samsung Galaxy Tab vita központi eleme sok esetben a kijelző, a kérdés pedig ugyanaz: a 10 vagy a 7 hüvelykes képátló a kellemesebb? Szerencsére az elmúlt hónapokban mi is összeszedtünk némi tapasztalatot, ugyanis mindkét készüléket hosszú ideig volt szerencsénk használni. Azt továbbra sem lehet megmondani, hogy melyik méret jobb és melyik rosszabb, az viszont biztos, hogy a kisebb megjelenítővel rendelkező Samsung versenyzőt egy kézzel is vidáman el tudtunk használni, ami az iPadről sajnos abszolút nem mondható el.


[+]

Erről persze az Apple is tud, csak ők más filozófiát raktak a termék mögé. Az Apple iPad egy hordozható készülék, melyet leginkább egy kényelmes fotelben, egy vonatúton vagy a reptéri váróban lehet használni, míg a Galaxy Tab egy olyan cucc, melyet kissé kényelmetlenül ugyan, de tényleg zsebre lehet vágni (pont farzseb-méretű) és akár a buszon is elő lehet venni, mivel fél kézzel is használható. Ez persze még nem jelenti azt, hogy a koreai modellt jó érzés fél kézzel a kapaszkodót markolva, fél kézzel pedig a kijelzőt nyomkodva használni, de a lehetőség elméleti és gyakorlati szinten is adott, szemben az iPaddel. Véleményt tehát nem foglalnánk, de az biztos, hogy mindkét kijelzőméretnek megvannak a maga előnyei és az lenne a legjobb, ha mindkét modellből lenne 7 és 10 hüvelykes kijelzővel szerelt verzió is. A Samsung a jelek szerint nyitott a dologra, az Apple viszont kijelentette, hogy ők ennél kisebb kijelzővel szerelt táblagépet nem fognak gyártani, mert értelmetlen lenne. Az arrogancia most sem szimpatikus, de a lényeg átjött; iPadet a jövőben is csak két kézzel lehet majd használni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés