Apple AirPods 3 - az earbudok királynője

Továbbra sem az árversenybe száll be, viszont az in-ear kialakítástól visszahúzódó felhasználóknak ad egy nagyon komplex, kerek TWS-megoldást, a szokásos Apple-minőségben.

Hangzás, extra funkciók, üzemidő

Kényelmesnek kényelmes, stabilnak stabil, van benne egy igen jó minőségű, alacsony torzítású hangkeltő, a zenei élmény azonban mégsem egészen az, amit a műfaj legjobbjaitól megszokhattunk. Az earbud kialakítás velejárójaként nem vagyunk teljesen elszigetelve a külvilágtól, a basszusok nem tudnak annyira intenzívek és sokszínűek lenni, mintha in-ear kütyü lenne a fülünkben, és bár teljesen csendes környezetben szépen ki lehet hallani a középtartomány részleteit és a magasak finom játékát – korábbi AirPods-emlékeimhez képest tényleg sokat finomodott, lágyult a hangkarakter –, amint egy minimális zaj van körülöttünk, a felhőtlen élmény megszűnik.

AirPods 3 és Nothing ear (1)
AirPods 3 és Nothing ear (1) [+]

Aki sokat utazik, annak viszonylag kevésbé ajánlom, hiszen az izoláció hiánya miatt magasabbra is kell vennünk a hangerőt ahhoz, hogy a tartalom élvezhető legyen, repülőút esetén a hosszas hajtóműzaj ugyanolyan fárasztó hatással lesz ránk, mintha nem is tettünk volna be fülhallgatót, és természetesen kifelé is hallatszani fog, amit mi hallgatunk. Amiben nagyon jó az earbud kialakítású AirPods 3, az a beszélgetési hangminőség: úgy, hogy nincs teljesen bedugózva a fülünk, sokkal természetesebb hangerővel szólalunk meg a valódi kontrollunk megléte miatt, a másik oldalon pedig jó minőségű, zajszűrt hangzásvilágot fog tapasztalni az, akivel egy ilyen fülesen keresztül beszélgetünk.


[+]

Extra funkciók között például a térbeli hangzást említhetjük: egyre több film és sorozat támogatja ezt a funkciót az Apple közvetlen csatornáin át, a sztereó hatást 3D-algoritmusokkal javítják fel, és a beépített giroszkópnak és gyorsulásmérőnek köszönhetően fejmozgatásra változik az, hogy milyen hang érkezik füleink felé. Az Apple Lossless audiót ez a fülhallgató még nem támogatja, nem meglepő, hiszen az AirPods Pro és Max sem képes ilyesmire, talán majd a jövő évi termékcsalád drágább tagjai már túlnéznek az AAC-kodek korlátain.

Hirdetés

[+]

A kapcsolódás és a leválasztás természetesen automatikus, ahogy behelyezzük vagy kivesszük a füleseket, továbbra is adott az érintésvezérlés, a szokásos funkciók egyértelműek (lejátszás indítása és szüneteltetése, telefonhívások fogadása, léptetés előre és vissza), ezen kívül Siri érhető el egy hosszú nyomással, de a Hey Siri megszólításra egyébként is figyel a mi virtuális asszisztensünk, tehát emiatt nem feltétlenül kell hozzáérnünk a füleshez. Szintén adott a megosztott zenehallgatás, aminek segítségével egyszerre két AirPods eszközzel is meg tudja osztani a kapcsolódó Apple-eszközünk a lejátszott tartalmat, természetesen ebbe a rendszerbe az AirPods 3 is gördülékenyen passzol, illetve az AirTag-hez hasonló elven Lokátor is működik, ha épp eltűnne a szemünk elől a töltőtok.


[+]

Remek az üzemidő. Már az előző generációra sem panaszkodhattunk ilyen téren, most viszont az AirPods fülhallgatók legjobbikát rakta le az asztalra a gyártó, hiszen míg a Pro az aktív hangmódjai miatt nem tud első lenni üzemidőben, addig az eleve nagyon jó AirPods 2-akksihoz képest bővült a kihasználható akksikapacitás. 6 óra érhető el egy feltöltéssel, térbeli hangzás nélkül, folyamatos zenehallgatással, közepes hangerő mellett, de a valós teszt is közel 5 órás számot hozott egy iPhone-nal párosítva, a töltőtok pedig elméletileg további négy alkalommal teljesen feltölti a kütyüt, tehát a 25 órás össz-üzemidő abszolút lehet valóság, az elméleti 30 óra pedig optimális körülmények között érhető el. Tölteni nem csak Lightning-csatlakozón vagy hagyományos Qi-töltőn keresztül lehet, de MagSafe-kiegészítővel is, a tok pedig 5 perc alatt körülbelül 1 órányi extra üzemidőt diktál a fülesekbe. A tökéletesen sima Apple-kompatibilitás mellett Androiddal is kipróbáltuk az AirPods 3-at: a fülérzékelés jó, a vezérlők működnek, a hangminőség nem feltűnően rosszabb az iPhone-os változathoz képest, azonos forrásból, azonos tartalmat fogyasztva, viszont a többi extra funkció hiányzik.


[+]

75 ezer forint nagyon sok pénz, ha egy TWS-fülhallgatóra akarjuk elkölteni, viszont az Apple-családon belül abszolút látom az AirPods 3 pozícióját: akinek legfőképp a beszélgetési hangminőség és az üzemidő fontos, mert viszonylag csendes helyen dolgozik, de hasznos, ha közel egész nap a fülében ül, megy rajta valami halk zene, a bejövő hívásokat pedig kényelmesen tudja intézni, annak remek lehet a mindennapokra, viszont összességében, számomra ez tűnik most a legkevésbé vonzó AirPods-alternatívának: időszakos használatra, nem a mindennapi utazásba illesztve jelentősen jobban megéri a továbbra is forgalmazott, 53 ezer forintos AirPods 2 (vagy akár egy ár/érték arányban sokkal erősebb külső konkurens), aki viszont minden nap használja utazáshoz, zajos környezetben, annak érdemes rászánnia azt a 100 ezer forintot a Pro modellre, mert a 25 ezer forintos extra költségért jelentősen több zenei élményt kap és persze teljes audio-szeparációt a külvilágtól. Természetesen el sem érdemes kezdeni sorolni a jobb ár/érték arányú konkurenseket a többi gyártótól: nyilvánvaló, hogy nem árversenyre készül az Apple ezzel a fülessel sem, cserébe az Apple-ökoszisztémában élőknek olyan extra funkciókat ad, amit a külső versenytársak nem tudnak nyújtani.

szentkuti11

A készüléket az iSTYLE ajánlotta fel tesztre és itt rendelhető meg, a lehetőséget köszönjük!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés