Apple AirPods 3 - az earbudok királynője

Továbbra sem az árversenybe száll be, viszont az in-ear kialakítástól visszahúzódó felhasználóknak ad egy nagyon komplex, kerek TWS-megoldást, a szokásos Apple-minőségben.

Bevezető, doboz, külső

Túlzás azt állítani, hogy az Apple az AirPods-fülhallgatókkal kategóriát teremtett? Igen, ugyanakkor valahol mégsem. Időrendben egyértelmű, hogy nem az Apple az első, hiszen az Earin vagy a Bragi márkanevek, ha nem is kerültek be a köztudatba, de néhány évvel hamarabb megindították ezt a kialakítást, az viszont biztos, hogy valódi sikerre és világszintű ismertségre az Apple emelte fel a TWS-kategóriát. Bő 200 millió AirPods kelt el az első generáció 2016 végi megjelenése óta, ami eleve felfoghatatlanul nagy szám, abba pedig bele sem tudunk gondolni, hány termék, hány komplett gyártó és márkanév épült fel a semmiből ennek a divatnak a hátán.

Az első AirPods bemutatója a jack-mentes iPhone 7-ekkel volt egyszerre, 2016 szeptemberben
Az első AirPods bemutatója a jack-mentes iPhone 7-ekkel volt egyszerre, 2016 szeptemberben

Mindazonáltal az Apple nem ülhet ölbe tett kézzel: továbbra is stabilan uralják ugyan a piacot a márkák közül, de a konkurencia nagyon erős, a technológia elterjedésével az átlagárak egyre konszolidáltabbak, a 2020-as és 2021-es második negyedéves helyzetet összevetve pedig ennek nagyon látványos hatása van, 35%-ról 23%-ra esett az Apple (ide számolva a Beats almárkát is) szelete a tortából, és míg a Xiaomi, a Samsung és a Huawei értékei továbbra is nagyon alacsonyak ehhez képest, az egyéb márkákat tartalmazó halmaz egyre inkább nő, és nagyon élénk árversenyt generál.

Mennyiért lehet manapság jó TWS-fülhallgatót venni? Tapasztalatunk szerint egy megbízható, korrekt üzemidejű, szép hangminőségű, elfogadható kompromisszumokat követelő darab akár már 12 ezer forintból kijön, ha a márkanév másodlagos, de ha egy Huawei-szintű gyártót nézünk, akkor is azt látjuk, hogy aktív zajszűréssel, kompakt és kényelmes kialakítással, pöpec akksival és tisztességes beszélgetési hangminőséggel megáldott szett is megvan nagyjából 30 ezerből. Mit ad ezekhez képest az Apple, amiért mégis annyian választják akár 2-3-5-ször annyi pénzért? A márkanéven kívül nyilván a tökéletes összhangot és extra funkciókat az ökoszisztémájuk többi termékével, meg persze egy olyan betonstabil, végtelenségig megbízható működést, ami sokszor egészen drága egyéb füleseknél is csak a sóvárgás és az álmodozás szintjén marad meg.


[+]

Az AirPods 3 a családján belül pontosan középre pozícionálva érkezett meg. Az AirPods 2-t most alapmodellnek vehetjük, 52 990 forintért nagyobb méretekkel, térbeli hangzás és vízállóság nélkül szólítja meg azokat, akik a legolcsóbban szeretnének új Apple TWS-t venni, az AirPods Pro pedig in-ear kialakítással és aktív zajszűréssel egészíti ki az AirPods 3 tudását 99 990 forintért. 74 990 forintos csomagjában az AirPods 3 a fülhallgatón, a tokján és a leírásain kívül egy USB-C - Lightning kábelt is kapott, specifikációjának egyik legvonzóbb pontja pedig az üzemidő: akár 6 órán keresztül tud zenélni egy feltöltéssel, az apró tokjával együtt összesen 30 órányi üzemidőt tudhatunk vele a zsebünkben.


[+]

Első benyomásként megemlíthetjük, hogy ez a termék kicsi. Nem változtattak a zenei chipen, maradt az Apple H1, viszont az előző szériához képest 25%-kal alacsonyabb lett a füles, és a nyúlánk formához képest zömökebb lett a töltőtok is, 53,5 x 21,3 x 44,3 milliméterről (AirPods 2) változtak a dimenziók 46,4 x 21,4 x 54,4 milliméteresre (AirPods 3). A fülesek kialakítása továbbra is nagyon ergonomikus, szilikon illeszték nélkül is elég stabilan ülnek a fülben, noha én ugyanúgy nem mernék velük sportolni, mint az előző szériával, hiszen bár el egyiket sem hagytam soha, az in-ear esetén a hallójáratomnak feszülő gumiharang ad egy olyan biztonságérzetet, amit nagyon furcsa érzés hiányolni. A trükk egyébként itt is a súlypontban van, ahogy rakjuk be, szinte érezzük, ahogy a feje befelé, a fülünk irányába akar billeni, nem pedig a tőkesúlyánál fogva húzza ki magát a helyéről.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés