Apple AirPods 3 - az earbudok királynője

Továbbra sem az árversenybe száll be, viszont az in-ear kialakítástól visszahúzódó felhasználóknak ad egy nagyon komplex, kerek TWS-megoldást, a szokásos Apple-minőségben.

Bevezető, doboz, külső

Túlzás azt állítani, hogy az Apple az AirPods-fülhallgatókkal kategóriát teremtett? Igen, ugyanakkor valahol mégsem. Időrendben egyértelmű, hogy nem az Apple az első, hiszen az Earin vagy a Bragi márkanevek, ha nem is kerültek be a köztudatba, de néhány évvel hamarabb megindították ezt a kialakítást, az viszont biztos, hogy valódi sikerre és világszintű ismertségre az Apple emelte fel a TWS-kategóriát. Bő 200 millió AirPods kelt el az első generáció 2016 végi megjelenése óta, ami eleve felfoghatatlanul nagy szám, abba pedig bele sem tudunk gondolni, hány termék, hány komplett gyártó és márkanév épült fel a semmiből ennek a divatnak a hátán.

Az első AirPods bemutatója a jack-mentes iPhone 7-ekkel volt egyszerre, 2016 szeptemberben
Az első AirPods bemutatója a jack-mentes iPhone 7-ekkel volt egyszerre, 2016 szeptemberben

Mindazonáltal az Apple nem ülhet ölbe tett kézzel: továbbra is stabilan uralják ugyan a piacot a márkák közül, de a konkurencia nagyon erős, a technológia elterjedésével az átlagárak egyre konszolidáltabbak, a 2020-as és 2021-es második negyedéves helyzetet összevetve pedig ennek nagyon látványos hatása van, 35%-ról 23%-ra esett az Apple (ide számolva a Beats almárkát is) szelete a tortából, és míg a Xiaomi, a Samsung és a Huawei értékei továbbra is nagyon alacsonyak ehhez képest, az egyéb márkákat tartalmazó halmaz egyre inkább nő, és nagyon élénk árversenyt generál.

Mennyiért lehet manapság jó TWS-fülhallgatót venni? Tapasztalatunk szerint egy megbízható, korrekt üzemidejű, szép hangminőségű, elfogadható kompromisszumokat követelő darab akár már 12 ezer forintból kijön, ha a márkanév másodlagos, de ha egy Huawei-szintű gyártót nézünk, akkor is azt látjuk, hogy aktív zajszűréssel, kompakt és kényelmes kialakítással, pöpec akksival és tisztességes beszélgetési hangminőséggel megáldott szett is megvan nagyjából 30 ezerből. Mit ad ezekhez képest az Apple, amiért mégis annyian választják akár 2-3-5-ször annyi pénzért? A márkanéven kívül nyilván a tökéletes összhangot és extra funkciókat az ökoszisztémájuk többi termékével, meg persze egy olyan betonstabil, végtelenségig megbízható működést, ami sokszor egészen drága egyéb füleseknél is csak a sóvárgás és az álmodozás szintjén marad meg.


[+]

Az AirPods 3 a családján belül pontosan középre pozícionálva érkezett meg. Az AirPods 2-t most alapmodellnek vehetjük, 52 990 forintért nagyobb méretekkel, térbeli hangzás és vízállóság nélkül szólítja meg azokat, akik a legolcsóbban szeretnének új Apple TWS-t venni, az AirPods Pro pedig in-ear kialakítással és aktív zajszűréssel egészíti ki az AirPods 3 tudását 99 990 forintért. 74 990 forintos csomagjában az AirPods 3 a fülhallgatón, a tokján és a leírásain kívül egy USB-C - Lightning kábelt is kapott, specifikációjának egyik legvonzóbb pontja pedig az üzemidő: akár 6 órán keresztül tud zenélni egy feltöltéssel, az apró tokjával együtt összesen 30 órányi üzemidőt tudhatunk vele a zsebünkben.


[+]

Első benyomásként megemlíthetjük, hogy ez a termék kicsi. Nem változtattak a zenei chipen, maradt az Apple H1, viszont az előző szériához képest 25%-kal alacsonyabb lett a füles, és a nyúlánk formához képest zömökebb lett a töltőtok is, 53,5 x 21,3 x 44,3 milliméterről (AirPods 2) változtak a dimenziók 46,4 x 21,4 x 54,4 milliméteresre (AirPods 3). A fülesek kialakítása továbbra is nagyon ergonomikus, szilikon illeszték nélkül is elég stabilan ülnek a fülben, noha én ugyanúgy nem mernék velük sportolni, mint az előző szériával, hiszen bár el egyiket sem hagytam soha, az in-ear esetén a hallójáratomnak feszülő gumiharang ad egy olyan biztonságérzetet, amit nagyon furcsa érzés hiányolni. A trükk egyébként itt is a súlypontban van, ahogy rakjuk be, szinte érezzük, ahogy a feje befelé, a fülünk irányába akar billeni, nem pedig a tőkesúlyánál fogva húzza ki magát a helyéről.

Hangzás, extra funkciók, üzemidő

Kényelmesnek kényelmes, stabilnak stabil, van benne egy igen jó minőségű, alacsony torzítású hangkeltő, a zenei élmény azonban mégsem egészen az, amit a műfaj legjobbjaitól megszokhattunk. Az earbud kialakítás velejárójaként nem vagyunk teljesen elszigetelve a külvilágtól, a basszusok nem tudnak annyira intenzívek és sokszínűek lenni, mintha in-ear kütyü lenne a fülünkben, és bár teljesen csendes környezetben szépen ki lehet hallani a középtartomány részleteit és a magasak finom játékát – korábbi AirPods-emlékeimhez képest tényleg sokat finomodott, lágyult a hangkarakter –, amint egy minimális zaj van körülöttünk, a felhőtlen élmény megszűnik.

AirPods 3 és Nothing ear (1)
AirPods 3 és Nothing ear (1) [+]

Aki sokat utazik, annak viszonylag kevésbé ajánlom, hiszen az izoláció hiánya miatt magasabbra is kell vennünk a hangerőt ahhoz, hogy a tartalom élvezhető legyen, repülőút esetén a hosszas hajtóműzaj ugyanolyan fárasztó hatással lesz ránk, mintha nem is tettünk volna be fülhallgatót, és természetesen kifelé is hallatszani fog, amit mi hallgatunk. Amiben nagyon jó az earbud kialakítású AirPods 3, az a beszélgetési hangminőség: úgy, hogy nincs teljesen bedugózva a fülünk, sokkal természetesebb hangerővel szólalunk meg a valódi kontrollunk megléte miatt, a másik oldalon pedig jó minőségű, zajszűrt hangzásvilágot fog tapasztalni az, akivel egy ilyen fülesen keresztül beszélgetünk.


[+]

Extra funkciók között például a térbeli hangzást említhetjük: egyre több film és sorozat támogatja ezt a funkciót az Apple közvetlen csatornáin át, a sztereó hatást 3D-algoritmusokkal javítják fel, és a beépített giroszkópnak és gyorsulásmérőnek köszönhetően fejmozgatásra változik az, hogy milyen hang érkezik füleink felé. Az Apple Lossless audiót ez a fülhallgató még nem támogatja, nem meglepő, hiszen az AirPods Pro és Max sem képes ilyesmire, talán majd a jövő évi termékcsalád drágább tagjai már túlnéznek az AAC-kodek korlátain.

[+]

A kapcsolódás és a leválasztás természetesen automatikus, ahogy behelyezzük vagy kivesszük a füleseket, továbbra is adott az érintésvezérlés, a szokásos funkciók egyértelműek (lejátszás indítása és szüneteltetése, telefonhívások fogadása, léptetés előre és vissza), ezen kívül Siri érhető el egy hosszú nyomással, de a Hey Siri megszólításra egyébként is figyel a mi virtuális asszisztensünk, tehát emiatt nem feltétlenül kell hozzáérnünk a füleshez. Szintén adott a megosztott zenehallgatás, aminek segítségével egyszerre két AirPods eszközzel is meg tudja osztani a kapcsolódó Apple-eszközünk a lejátszott tartalmat, természetesen ebbe a rendszerbe az AirPods 3 is gördülékenyen passzol, illetve az AirTag-hez hasonló elven Lokátor is működik, ha épp eltűnne a szemünk elől a töltőtok.


[+]

Remek az üzemidő. Már az előző generációra sem panaszkodhattunk ilyen téren, most viszont az AirPods fülhallgatók legjobbikát rakta le az asztalra a gyártó, hiszen míg a Pro az aktív hangmódjai miatt nem tud első lenni üzemidőben, addig az eleve nagyon jó AirPods 2-akksihoz képest bővült a kihasználható akksikapacitás. 6 óra érhető el egy feltöltéssel, térbeli hangzás nélkül, folyamatos zenehallgatással, közepes hangerő mellett, de a valós teszt is közel 5 órás számot hozott egy iPhone-nal párosítva, a töltőtok pedig elméletileg további négy alkalommal teljesen feltölti a kütyüt, tehát a 25 órás össz-üzemidő abszolút lehet valóság, az elméleti 30 óra pedig optimális körülmények között érhető el. Tölteni nem csak Lightning-csatlakozón vagy hagyományos Qi-töltőn keresztül lehet, de MagSafe-kiegészítővel is, a tok pedig 5 perc alatt körülbelül 1 órányi extra üzemidőt diktál a fülesekbe. A tökéletesen sima Apple-kompatibilitás mellett Androiddal is kipróbáltuk az AirPods 3-at: a fülérzékelés jó, a vezérlők működnek, a hangminőség nem feltűnően rosszabb az iPhone-os változathoz képest, azonos forrásból, azonos tartalmat fogyasztva, viszont a többi extra funkció hiányzik.


[+]

75 ezer forint nagyon sok pénz, ha egy TWS-fülhallgatóra akarjuk elkölteni, viszont az Apple-családon belül abszolút látom az AirPods 3 pozícióját: akinek legfőképp a beszélgetési hangminőség és az üzemidő fontos, mert viszonylag csendes helyen dolgozik, de hasznos, ha közel egész nap a fülében ül, megy rajta valami halk zene, a bejövő hívásokat pedig kényelmesen tudja intézni, annak remek lehet a mindennapokra, viszont összességében, számomra ez tűnik most a legkevésbé vonzó AirPods-alternatívának: időszakos használatra, nem a mindennapi utazásba illesztve jelentősen jobban megéri a továbbra is forgalmazott, 53 ezer forintos AirPods 2 (vagy akár egy ár/érték arányban sokkal erősebb külső konkurens), aki viszont minden nap használja utazáshoz, zajos környezetben, annak érdemes rászánnia azt a 100 ezer forintot a Pro modellre, mert a 25 ezer forintos extra költségért jelentősen több zenei élményt kap és persze teljes audio-szeparációt a külvilágtól. Természetesen el sem érdemes kezdeni sorolni a jobb ár/érték arányú konkurenseket a többi gyártótól: nyilvánvaló, hogy nem árversenyre készül az Apple ezzel a fülessel sem, cserébe az Apple-ökoszisztémában élőknek olyan extra funkciókat ad, amit a külső versenytársak nem tudnak nyújtani.

szentkuti11

A készüléket az iSTYLE ajánlotta fel tesztre és itt rendelhető meg, a lehetőséget köszönjük!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés