Android Nougat rendszerbemutató

Kivesézzük a legújabb zöld robotos verzió minden csínját-bínját, beleértve az osztott képernyős elrendezést, az újfajta értesítéseket és a fájlszintű titkosítást.

Értesítések, beállítások

Visszatérve a hagyományos értesítésekre, azok a felülről legördíthető panelen, a zárképernyőn és a fekete-fehéren felvillanó ambient displayen egyaránt változást mutatnak. Vizuálisan már nem is lehet értesítési kártyákról beszélni mert csak egy vékony szürke csík választja el őket egymástól. Mostantól az egy apphoz (mondjuk a Gmailhez) tartozó értesítések csoportosítva, összecsukva jelennek meg, egy-egy sornyi hasznos információval (cím). Szétnyitni a csoportot az ujj lehúzásával lehet, még egyszer lehúzva pedig sokkal több hasznos információ látszik mondjuk a levelek tartalmából. Újdonság a közvetlen válaszadási lehetőség egy-egy kártyáról (a Gmailnél ez pont nem működik), így a beérkezett SMS-re azonnal mehet is a viszontválasz a panelről, felugrik a billentyűzet és a küldés ikon. A közvetlen válaszadás elég kevés programmal érhető még el, de tök jó lesz, ha minden közösségi alkalmazás beépíti. Az értesítési kártyák egyébként a korábbiaknál jóval részletesebbek: megjelenik a küldő app neve, az értesítés beérkezésétől eltelt idő, a kapcsolódó ikon, és persze az értesítés bőségesebb szövege.

Összekapcsolt és szétnyitható értesítések, illetve az azonnali válaszadás Összekapcsolt és szétnyitható értesítések, illetve az azonnali válaszadás
Összekapcsolt és szétnyitható értesítések, illetve az azonnali válaszadás

Hosszan megérintve egy kártyát, három jelzési opció akad: az értesítések ne legyenek elnémítva és letiltva, legyenek teljesen letiltva avagy jelenjenek meg, csak hangjelzés nélkül. A további beállítások között kérhető, hogy az adott app bírálja felül a prioritást élvező mód korlátozásait. (Idézzük fel: az Androidban mostanság hangos, rezgés és néma üzemmód helyett minden értesítés, a prioritást élvező értesítések megjelenítése és minden értesítés letiltása opciók vannak. Bár 2016-ra még bonyolultabb lett az értesítések rendszere, több lehetőség is adott a testreszabásukra, a Google célja végeredményben pedig az, hogy egy csomó információhoz vagy az alapvető kommunikációhoz legyen elég az értesítési- vagy zárképernyőn matatni ahelyett, hogy mindig belép az ember 4-5 alkalmazásba.

A beállítások menü keresővel, javaslatokkal és extra információkkal (balra) és a beállítások panel A beállítások menü keresővel, javaslatokkal és extra információkkal (balra) és a beállítások panel
A beállítások menü keresővel, javaslatokkal és extra információkkal (balra) és a beállítások panel [+]

A beállítások menü is informatívabb: nem csak a beállításnév látszik (mondjuk adathasználat), hanem kapcsolódó információ is (a havi felhasznált mobiladat mennyiség); nemcsak az akkumulátor név, hanem a hátralévő idő a merülésig vagy a töltésig. Mindez annyira logikus, hogy furcsa, miért csak most találták ki, noha a Galaxy Note7 ügyesebben elkülöníti a szemnek a főcímeket az információktól. Itt a legfőbb kritikánk: ha a beállításmenü nem is, az értesítések kissé kaotikusak lettek a sok-sok sornyi információtól, minimális vizuális elválasztással és apró karakterekkel, több nap volt ezt megszokni. Visszatérve a beállításokra, bár teljesen felesleges, azért balról elő lehet húzni a régi fajta, extrainformáció nélküli listát.

Ilyen a kiszivárgott, nem végleges Pixel Launcher Ilyen a kiszivárgott, nem végleges Pixel Launcher
Ilyen a kiszivárgott, nem végleges Pixel Launcher

Az alkalmazástárban megjelent egy sornyi javaslat és egy keresősáv, a főoldalon és a Google Now indítóban (launcher) viszont nem sok minden változott. Legalábbis eddig, mert hamarosan érkezik a Pixel indító, amely száműzi a menü ikont, ehelyett a tálcáról felfele simítva lehet majd az alkalmazástárat elérni, a fent látható módon. Ugyancsak változik majd a Google keresősáv, ami egy G betűre redukálódik, helyet adva a dátumnak és a napnak. A Google Now asszisztenst pedig a Google Assistant váltja, jóval fejlettebb hangutasításokkal (mondjuk vásárlás) és integrációval. Ezek érkezését az új Pixel termékek októberi startjára tippeljük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés