Android Nougat rendszerbemutató

Kivesézzük a legújabb zöld robotos verzió minden csínját-bínját, beleértve az osztott képernyős elrendezést, az újfajta értesítéseket és a fájlszintű titkosítást.

Frissítések, emojik, a jelen és a jövő

Láthatatlan, mégis az Android Nougat legkellemesebb tulajdonsága a háttérben folyó rendszerfrissítés (ez is a 7.0-val startoló eszközökön lesz alapvető). Ha eddig érkezett egy komolyabb update, a készülék újraindult és percekig a telepítő képernyőt lehetett bámulni, 200 appal a fedélzeten pedig fél óráig alkalmazásoptimalizálás üzenetet. Bár ez kitűnő lehetőség volt bármi mást kezdeni az életünkkel (mondjuk a készülék melegedését vizsgálni telepítéskor), kínkeserv volt minden havi biztonsági frissítésnél végigvárni a folyamatot. Többé nem: a rendszerfrissítés telepítése a háttérben zajlik, és csak egyszeri, rövid újraindításra van szükség, majd az optimalizálás is a színfalak mögött történik meg. Persze ez majd jól belassítja az okostelefonokat a folyamat ideje alatt, de legalább ekkor is mobilos szenvedélyének hódolhat a júzer. A 7.0 alatt az alkalmazásletöltések, a telepítések és a frissítések egyébként begyorsulnak a fejlettebb Google algoritmusoknak köszönhetően.

A Google billentyűzet és az emojik A Google billentyűzet és az emojik
A Google billentyűzet és az emojik

Még mindig nem értünk a végére: bővült és vizuálisan fejlődött az emojik tárháza. Több opció van a hívásblokkolás beállításai között. Javult az arcfelismerés alapú azonosítás hatékonysága. Vészhelyzet esetében a képernyőn megjelenhet többek között a felhasználó vércsoportja. A ne zavarj üzemmód kikapcsol, ha az ébresztő megszólal. A biztonsági mentés több adatot szinkronizál a felhőbe, mint korábban. Alapból támogatott a fejlettebb grafikát ígérő Vulkan 3D renderelési API, bár a Vulkant a készülék hardverének is támogatnia kell. Több nyelv is beállítható egyszerre (a legfelülre helyezett lesz a rendszernyelv), és a Google több nyelven keres az adatbázisában. Bár nincs megerősítve, a 7.1-gyel megváltozhat a virtuális kezelőgombok stílusa: a háromszög, a kör és a négyzet teljesen kitöltött, fehér kivitelre válthat, a home pedig négyszínű keretet kaphat, a Google logójára hajazva.


A V20 az első Android 7.0 Nougattal bemutatott okostelefon [+]

Jelen állás szerint úgy tűnik, hogy az LG V20 után az első Android Nougattal szerelt mobilok október 4-én érkeznek, méghozzá az 5 hüvelyk körüli Google Pixel és a phabletes Pixel XL személyében, már 7.1-es főverzióval a fedélzeten, fájlszintű titkosítással, közvetlen boottal, a Pixel indítóval és az új Google Asszisztenssel. Idén befuthat még a Huawei Pixel táblagépe és több Daydream VR kompatibilis eszköz is, a komolyabb rendszerfrissítések pedig innentől kezdve rendszeresen érkeznek majd, azaz nem kell egy egész évet várni egy-egy nagyobb méretű update-re. Sőt: akik csatlakoznak vagy maradnak az Android béta programnál, mindenkinél korábban megkaparinthatják a számozott verziók bétáját, aztán jelenthetik a Google-nek a bennmaradt bugokat (többek között miattuk végez hamarabb az Android fejlesztőcsapata).


Ilyen lehet a Google Pixel XL, a következő phablet méretű referenciakészülék [+]

Örülünk, Vincent?

– hangozhat a kérdés a cikk végén, és a válasz alapvetően igen: minden eddiginél fényesebben csillog az Android nugátba mártva, még ha minden újdonságot nem is sikerült kipróbálni a tesztkészülékkel. Ha az 5.0 Lollipop a legnagyobb volumenű frissítés volt, a 6.0 Marshmallow pedig a legnagyobb hibajavítás, a 7.0 Nougat a legproduktívabb update, hiszen végre van osztott képernyős mód, informatívabbak és testreszabhatóbbak az értesítések és a beállítások, a Doze és az adatvédelem is előrelépett, és egyéb hasznos apróságok is bekerültek, így a háttérben folyó rendszerfrissítés vagy a közvetlen boot. Innentől kezdve tényleg a gyártók és a szoftverfejlesztők térfelén van a labda, hogy a Google eddigi legfejlettebb platformját maguk is maximálisan kihasználják.

Ám itt van a probléma gyökere. Lehetetlen megmondani, hogy melyik eszköz mikor kapja meg a 7.0-s frissítést, hiszen sok mobilt még ma is a két éves 5.0-val tesztelünk. Az sem garancia, hogy minden új funkció hibátlanul (vagy egyáltalán) átkerül egy gyártói ketyerére, azt pedig végképp lehetetlen megjósolni, hogy hány fejlesztő építi be az új API-kat. Ha tehát az a kérdés, hogy a cikk alatti első ötven androidos hozzászóló mikor fog a mobilján osztott képernyőn multitaskingolni, fogalmam sincs, ám arra a nyakamat teszem, hogy a többségük nem idén, de talán nem is jövőre. Túlságosan szétszórt a világszinten domináló operációs rendszer ahhoz, hogy amit a Google kitalál, azt azonnal át is vigye a felhasználóknak, a 6.0 Marhsmallow például egy év alatt mindössze 18,7%-os részesedésig jutott, azaz csak az aktív készülékek egyötöde futtatja a tavalyi főverziót. Szerencsére sok gyártó jelezte már, hogy belekezdtek a 7.0-s frissítésbe, az viszont a jövő zenéje, hogy a Kedves Olvasó telefonja mikor jelez majd, hogy be is fejezték, illetve mikor jelennek meg a polcokon a megfizethető és megfizethetetlen nugátos mobilok.

A jövő tehát még csak egy nagyon exkluzív tábor számára kezdődött el, így ma még nem az a kérdés, hogy hova fejlődik innen az Android, hanem az, hogy mikor terjed el a 7.0 egyáltalán. Azért csak kalandozzunk el a lehetőségek tengerében: én örülnék, ha a sok-sok információt közlő értesítések és az informatívabb beállítások vizuálisan jobban átláthatók lennének, egyelőre túl sok apró betűs sor jelenik meg egymás felett, és néha ugye a jóból is megárt a sok. Nem lenne rossz a lebegő ablakos multitasking és egy-két hasznos gesztusvezérlési mód natív bevezetése sem, esetleg a virtuális gombok elrejtésének és variálásának a lehetősége (miért ne lehetne indítóikonokat elhelyezni oda?). Mindazonáltal, több az Android Nougat és a Google mobilos rendszerének utóbbi néhány generációja egyszerű ráncfelvarrásnál. És még ha ma is elsősorban a gyártópartnerekre bízzák a különlegesebb megoldások beépítését, az Android a komoly fejlesztések révén az a platform maradt, amelyre milliárdok bízhatják és bízzák is adataikat, napi információelérésüket és kommunikációjuk egy részét, miközben a Windows 10 Mobile, a BlackBerry OS vagy a Sailfish egyszerűen nem tudja tartani a lépést. Bár egyelőre a Google saját partnerei sem, ha a frissítésekről van szó.

Bone123

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés