Lollipop rendszerbemutató

Hirdetés

Bevezető

A Google idén is júniusban rendezte meg az éves fejlesztői konferenciáját, mely bár nem csak androidos témákkal foglalkozik, az elmúlt évek során a zöld robotos operációs rendszer dominálta az előadásokat. Idén sem volt ez másképp, ám míg 2013-ban új főverzió nélkül maradtunk, idén megérkezett az Android történelmének legnagyobb frissítéseként aposztrofált Lollipop. Nagy szavak ezek, ám tény, hogy rengeteg újdonságról van szó, melyek a motorháztető alatti részekre és a külcsínre egyaránt óriási hatással vannak.

A fejlesztői előzetes már a konferencia másnapján elérhetővé vált, ám a végleges kiadás november 12-ig váratott magára. Az L preview jelentette kezdeményezést kitörő örömmel fogadták az androidos közösségek, ám a Google sajnos nem frissítette rendszeresen a hibákat is tartalmazó előzetest, mindössze egy update érkezett a hónapok során. Október 15-én az új Nexus eszközök mellé viszont egy közel végleges előzetes is érkezett, valamint ekkor váltotta le hivatalosan a Lollipop az L preview elnevezést. Mi a bejelentés óta használjuk a legújabb édességet egy Nexus 5 fedélzetén, szemmel látható eltérést nem találnunk a szerdán felkerült végleges verzió és az októberi kiadás között, ám az új variáns egy fokkal stabilabbnak és gyorsabbnak tűnik.

Bár még nagyon új az 5.0-s verziószámmal rendelkező Android, néhány gyártó nem volt rest közhírré tenni a frissítésekkel kapcsolatos terveit. Természetesen a Nexus modellek voltak az elsők, a Lollipop Nexus 5, mindkettő Nexus 7, Nexus 9 és Nexus 10 készülékekre is telepthető, hamarosan pedig Nexus 4-re is megérkezik majd. A Motorola idén is az élen jár ezen a téren, a tavalyi és idei Moto X és Moto G mellett a Moto E, a Droid Mini, Droid Maxx és Droid Ultra is frissíthető lesz. A HTC Twitteren erősítette meg a frissítés érkezését a One M8 és One M7 modellekre (ráadásul a megjelenéstől számított 90 napon belül meg fog érkezni a pakk), az LG egyelőre a G2 és a G3 mobilokról nyilatkozott az egyik Facebook-oldalon. A Sony az Xperia Z, ZL, ZR, Tablet Z, Z1, Z1S, Z Ultra, Z1 Compact, Z2, Z2 Tablet, Z3, Z3v, Z3 Compact és az Xperia Z3 Tablet Compact készülékeket említette a gyártó blogján. A Samsung hivatalos listája még nem érkezett meg, ám az biztos, hogy az idei csúcsmodellek igen hamar megkapják majd a Lollipopot, hiszen már több esetben is értesülhettünk arról, hogy a mérnökök gőzerővel dolgoznak a frisstésen.

A lista tehát még messze van a véglegestől, remélhetőleg hamarosan mindenki reagál majd.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés