Hirdetés

Amazfit T-Rex - óra a dínóra

Bemutatták, odaadták, kipróbáltuk. Nem drága, sokat tud, sokáig bírja, de vannak hiányosságai, a neve és a külseje pedig kissé megosztó.

Bevezető

Ha a Huami nevű cég hív meg egy sajtóeseményre, akkor az a legtöbbünknek nem mond sokat, csak pislogunk, hogy ők mégis kicsodák. De azért akik már találkoztak Amazfit termékekkel, azok számára nem meglepetés, hogy a Huami áll amúgy a márkanév mögött, nem mellesleg ők gyártják a Xiaomi számára az összes Mi Bandet. És ami elég kemény, hogy amúgy hét éve léteznek összesen, akkor alapította a céget a CEO.


[+]

Azóta pedig Kína első számú hordható elektronikai gyártójává nőtték ki magukat, tonnaszámra értékesítik a mindenféle kategóriájú viselhető kütyüt, eddig leginkább karperecek és órák voltak fókuszban, de éppen most nyitnak az audió és a komolyabban vehető fitnesz irányába is. A T-Rex azonban az Amazfit fő csapásvonalánál maradva egy sportóra, bizonyára azt gondolták, hogy ha egy vérmes dínóról nevezik el, az kifejezi, hogy mennyire erőteljes és elpusztíthatatlan a termék, de azt nem gondolták át, hogy már most is mém, hogy egy T-Rex hogy a viharba nézi meg a csuklóján az időt. Mert van neki egy relatív nagy feje, ehhez képest pedig két, csökött kis karja, szóval anatómiai szempontból nem okvetlenül ez a világ legjobban eltalált termékneve.

Elég nagy a doboz, de csak az óra és a töltő van benne
Elég nagy a doboz, de csak az óra és a töltő van benne [+]

De a név nem minden (mondjuk több hét után is idétlenül érzem magam, amikor arra gondolok, hogy “hol a T-Rex töltője”, vagy hogy “felveszem a csuklóra a T-Rexet”), számos remek termék készült ostoba megnevezéssel (Nokia Here, Seat Ronda, Nissan Almera Tino…), bár általában csak magyar nyelvterületen volt problémás a dolog. Az Amazfit T-Rex viszont a specifikáció alapján egy ígéretes cucc, egyrészt nem drága (140 dollár), másrészt mindenféle strapateszteknek megfelel, kapott egy AMOLED kijelzőt, relatív sok funkciót és egy papíron igen erőteljesnek mondható üzemidőt. Pont a Zion megmászásánál még nem volt a csuklómon, de utána már igen, szóval keletkezett pár hét tapasztalat, mindennemű spoiler nélkül azt már most el tudom mesélni, hogy 57%-os töltöttsége volt alapból a telepnek, eltelt több mint egy hét, még mindig van benne 8%, szóval ilyen szempontból máris jó hangulatban indul ez az anyag.

Külső

Az a helyzet, hogy a T-Rex nem egy kifinomult és elegáns viselet, láthatóan outdoor felhasználásra készült, markáns, mondhatni drabális, a kamuflázs színű verzió erre még rá is tesz egy lapáttal, de a nálunk landolt sötétszürke változat is elég katonai, igazából a Casio G-Shock külsejét idézi meg. Ami bizonyos körökben abszolút menő termék, tehát csak azért, mert szerintem kissé riasztó, még simán lehet, hogy sokaknak pont bejön, arról nem is beszélve, hogy sziklát mászni és triatlonozni sem szoktunk TAG Heuer órákban, az Amazfit pedig minden reklámban, poszterben, prospektusban és kommunikációban ezt a sportos vonalat hangsúlyozza.


[+]

Szóval mondhatjuk, hogy ebből a szempontból el van találva. A másik észrevétel, hogy bár nem egy kicsi holmi, de a T-Rex meglepően könnyű viselet, szíjjal együtt is csak 58 grammot nyom a mérlegen. Ugyanakkor viszont elég férfias, mert relatív méretes, az 1,3 inch átmérőjű AMOLED kijelző (amely 360 x 360 pixeles lenne, ha négyzet alakú lenne) 47,7 x 47,7 milliméteres kiterjedésű óratestben helyezkedik el, markáns gyűrűvel.


[+]

A szíj szilikon, roppant rugalmas és igen tág határok között állítható. A T-Rex viselete összességében kimondottan kényelmes, persze a nem egyenletes felület miatt ilyenkor télen kissé nehezen akar előbukkanni a kabátujj alól, de ez nem a termék hibája. Az viszont inkább, hogy a csuklómozdulatra történő feléledés nem mindig jön össze elsőre. Ezen segíthet az Always-On kijelzés bekapcsolása, noha ilyenkor a felület tájékoztat arról, hogy ez komolyan csökkentheti az üzemidőt.


[+]

A hátsó fertályon pulzusmérőt találunk, valamint itt van a töltőcsatlakozó érintkezője is, amely mágnesesen cuppan rá az órára, nagyjából 90 perc alatt teljesen fel is lehet tölteni a 390 mAh-s Li-Pol telepet. A gyártó roppant büszke a készülék strapabíróságára, ami 12 teszten átment a MIL-STD 810G szabványon belül, például működik -70 és +40 Celsius között, 240 órán keresztül elviseli az extrém páratartalmat és 96 órán keresztül a savas folyadékot is, ahogyan megvan az 50 méterig érvényes vízállóság, a korrózió elleni védelem is. Az óratest szélein összesen négy, fémből készült gombot találunk, oké, vissza, fel és le funkciókkal, hogy akkor is kezelhető maradjon a termék, ha az érintőkijelző valamiért nem opció (kesztyű, víz, sár, egyéb szennyeződés). Szóval rendesen összerakták, ehhez nem fér kétség.

Alapfunkciók

A T-Rex alapfunkciók kapcsán ügyesnek mondható. Saját rendszer fut rajta, a chipsetről viszont nem tudunk semmit. Azt azonban elárulták (mert erre speciel roppant büszkék), hogy egy újonnan fejlesztett, kimondottan alacsony fogyasztású GPS chip dolgozik benne, ennek köszönhető többek között a combos üzemidő. A kommunikáció 5.0-s Bluetooth segítségével valósul meg a telefonnal, van benne három tengelyes gyorsulásmérő, fényérzékelő és geomágneses szenzor is, a kezelőfelület pedig kifejezetten korrekt sebességgel teszi a dolgát.


[+]

A rendszer felépítése nem bonyolult, egyszer meg kell tanulni, hogy a főképernyőről merre kell ujjhúzással indulni, utána gyerekjáték. Ha balra indulunk, ott jönnek a képbe az értesítések, amik időrendben sorakoznak egymás alatt. Itt azért van egy kis anomália a rendszerben, ugyanis rendre kiírja az óra mondjuk email esetén felülre, hogy “App”, aztán alatta ott van a levél tárgya és feladója rendesen, de engem ez állandóan megzavart, mert sokszor azt hittem, hogy apám keresett. A másik nem teljesen konzisztens dolog, hogy előfordul, hogy bizonyos értesítések annak ellenére nem tűnnek el, hogy a telefonról eltakarítom, de ez elég ritka, pont ezért nem fedeztem fel benne rendszert.

[+]

Ha felfelé, illetőleg lefelé húzogatjuk az ujjunkat, akkor a státuszokat látjuk, a lépésszámot, a pulzusunkat (ha hagyjuk egy kicsit, hogy megmérje), valamint a gyorskapcsolókat, beleértve a DND (ne zavarj) üzemmódot, az energiatakarékossági módot, a kijelzőt fehérre állító zseblámpát, a lezárást, illetve a fényerő-szabályozót. Ha pedig jobbra indulunk, akkor jutunk a konkrét menübe, ahol egymás alatt jönnek a funkciók.

[+]

Itt szintén van státusz, pulzus, időjárás, zenevezérlés, ébresztő, emlékeztető, stopper, időzítő és iránytű. Ezen kívül telefont megkereső menüpont, illetve természetesen a fitnesz funkciókat is innen indíthatjuk. A készülékhez természetesen jár okostelelefonos app (Android 5.0-tól és iOS 10-től felfelé működik), ezt első alkalommal az órán megjelenő QR-kód beolvasásával tudjuk párosítani.

[+]

Három fül van alul, az edzés magáért beszél, itt lehet új tevékenységet indítani (14 különböző ilyet ismer az óra), a barátoknál felvehetünk Amazfit-ismerősöket, akikkel jól összemérhetjük a különböző teljesítményeinket, a profil nevű pedig az eszköz babrálásáról, illetve a saját adatainkról és céljainkról szól. Itt lehet megadni, hogy mely alkalmazásokról menjen át értesítés, meg lehet adni egy csomó egyéb paramétert (melyik csukónkon hordjuk az órát, mikor rezegjen, milyen edzésfajták legyenek az órán elérhetők, itt vannak az óratémák is (pillanatnyilag 30 különböző számla érhető el), valamint a Strava-fiókunkkal is itt tudjuk összekapcsolni az Amazfit profilunkat.

[+]

És bőven lehet finomhangolni is, például megtaníthatjuk az órát, hogy ismerjen fel magától bizonyos tevékenységeket, ebben szerepel a vezetés, az ülés, az evés, a fogmosás is, de van kosárlabda, tollas, ping-pong, lépcsőzés, meg egy csomó másik dolog is. Az app szinte tökéletesen kommunikál magyarul is (maga az óra nem), igazából nem volt vele semmi gondom, pedig a Play Áruházban nem túl jó az értékelése.

Fitnesz funkciók

Konkrétan 14 féle edzéstípust ismer a T-Rex, ebben az úszás is benne foglaltatik. Ha elindítjuk a tevékenységet, akkor általában a GPS is bekapcsol, a GLONASS támogatással is megspékelt modul relatív hamar, fél percen belül talál pozíciót és elég jól tartja is azt. Ilyenkor a pulzusmérés is folyamatos, illetve természetesen a kijelzőn sem az órát látjuk (azt csak a legfelső sávban), hanem az edzéssel kapcsolatos státuszunkat, megtett kilométer, pulzusszám, eltelt idő, illetve alul az edzés intenzitásának megfelelő színnek megfelelően szövegesen is tájékozódhatunk arról, hogy mennyire terheljük meg magunkat. És az is jó hír, hogy végre nem kapcsol le ilyenkor a kijelző, csak kicsit visszaveszi a fényerőt.


[+]

Igény szerint minden kilométer megtétele után rezeg az óra, ahogyan azt is kérhetjük, hogy ha egy bizonyos szintnél magasabb a pulzus, akkor is szóljon. Van automatikus szüneteltetés, én speciel elmentem egy nagy körrel egyik reggel a kutyával gyalog a közértbe, az eb kint maradt (és türelmesen várakozott), amíg a sajtok között matattam, addig magától leállította az aktivitást az óra, amit újraindítottam, miután folytattuk a sétát.

[+]

Az edzés végén pedig egy igen részletes statisztikát böngészhetünk át, egyrészt kapunk egy térképet, különböző számokat, sebességgrafikont, pulzusszám-diagramot, tengerszint feletti magassággal kapcsolatos információkat, az egészet pedig képként meg tudjuk osztani. Viszont sehol nem találtam GPX export lehetőséget, ami kicsit fájó egy ilyen óránál, ahogyan kizárólag a Strava fiókunk kapcsolható össze a termékkel, egyéb fitnesz applikációkkal nincs együttműködés.

[+]

A rajzolt útvonal egész pontos, de azért vannak benne jó pár méteres pontatlanságok, ami nyilván csak akkor látszik, ha erősen belenagyítunk, de még egy hosszabb edzésnél sem téved többet 1-2%-kal az adatok kapcsán, ami bőven elég a felhasználók túlnyomó többségének. A napi lépésszámunk mellett automatikusan is rögzít hosszabb-rövidebb tevékenységeket, a CES-en mászkálva napközben kilencszer észlelte azt, hogy most egy rövidebb séta történik, ennyi pedig biztos volt is a pakliban, amikor egyik standtól egy másikig kutyagoltam.


[+]

Összességében a T-Rex jó benyomást tett, egyrészt elhiszem róla, hogy tényleg bírja a strapát, másrészt valóban roppant sokáig húzza egyetlen töltéssel. Az AMOLED kijelző jól látszik napfényes időben is, az értesítések rendben megjönnek, bár itt magán a kijelzésen lehetne finomítani. Ahogyan annak is örültem volna, ha egy-két szabványos választ a csuklómról is elintézhetnék (like gomb, köszönöm, igen, nem, jövök stb.), de nincs gond az ékezetek kezelésével és a telefonnal történő kapcsolat is stabil. A fitnesz funkciók kapcsán erős közepes a történet, hiányzik a GPS exportálás, ugyanakkor nagyon áttekinthető módon nagyon sok adatot szolgáltat a felület, az alvásfigyelésről viszont nem tudok érdemben értekezni, mert képtelen vagyok órában csicsikálni. Itthon valamivel kevesebb mint 60 ezer forintos áron kínálják a T-Rexet már most (pedig nemrég volt a bemutató a CES-en), ennyiért nem rossz ajánlat, nyilván elsősorban azoknak, akik komolyabban próbára teszik sziklamászással, síeléssel, maratonnal, Kinizsi 100-zal, azzal a tudattal, hogy nem kell félteniük a készüléket és lemerülni sem nagyon fog. Történtek fejlődések a korábbi Amazfit termékekhez képest (magyar nyelvű app, edzés közben is látható kijelző), szóval részünkről érdemel egy Tetszett plecsnit.

Amazfit T-Rex

Bog

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés