Amazfit GTR 3 Pro - szintkülönbség

Megnyerő minimalizmussal és sokrétű szoftverrel ugrik szintet az Amazfit – de hova?

Zepp OS és szoftverfunkciók

Bár van WiFi zeneátvitelre, az Amazfit órái kizárólag Bluetoothon cserélnek adatot, méghozzá iOS vagy Android rendszerű mobillal, a teljes önállóság tehát nem opció. A Zepp viszont jól felszerelt alkalmazás a főoldalon mindjárt a lényegre térve: megjelenik PAI aktivitásadatunk, legutóbbi alvásciklusunk, pulzusszámunk, stressz- és véroxigén-telítettség szintünk, testsúlyunk és BMI indexünk, edzéselőzményeink, napi mozgásadataink, légzésstatisztikáink és edzésállapotunk. Jó pár órabeállítást gyorsabb innen elvégezni, viszont egy lépésről-lépésre történő végigvezetés kapóra jött volna, hogy az engedélyeket, a testadatokat, a napi célokat, a preferált sportokat, a néma üzemmódot, a widgeteket és a viselési preferenciát egy füst alatt letudjuk.

[+]

Magára az órára a mobilértesítések miatt fogunk a legtöbbször pillantani – kérhető mindig aktív kijelző, de felvillan a panel csuklómozdulatra is. Kár, hogy fapados lett a dolog: a hívásfogáson és elutasításon kívül csak olvasni lehet a rendezetlenül befutó értesítéseket magyar ékezetekkel és szimpla hangulatjelekkel – válaszadás nincs se szöveglistából, se billentyűzettel, se diktálással. Ha több chat ablakba érkezik számos Messenger üzenet, ezeknek csak egy része olvasható vissza az óráról. A felpöccinthető értesítéslistáról ráadásul nem lehet egyesével törölni az üzeneteket, csak azokat külön-külön megnyitva, vagy mindet egyszerre, törlés után pedig nem tűnnek el az olvasott értesítések a telefonról. Angol nyelven adhatunk pár hangutasítást az időjárás, az edzés vagy a zenelejátszó indítására az Alexa közbenjárásával, de Google Segéd vagy Siri-féle mélyintegrációról szó nincsen.

A GTR 3 Pro a jóval vaskosabb Huawei Watch 3 Pro mellett
A GTR 3 Pro a jóval vaskosabb Huawei Watch 3 Pro mellett [+]

A Zepp OS viszont egyszerűségében nagyszerű: felülről a kapcsolókat, balról az infókártyákat, jobbról pedig az interaktív widgeteket pöccinthetjük elő csupa hasznos információval és funkcióval, a koronára bökve az alkalmazások, az alsó gombbal pedig az edzéslehetőségek ugranak elő. Óralapból százával lehet válogatni minden stílusnak és igénynek megfelelve animált, adattal teleszórt vagy teljesen minimalista formában. Az adatmezőkkel viszont ritkán lehet csak variálni, és azokra bökve nem ugrik elő a kapcsolódó app.


[+]

Az alkalmazáslista a hasznos minimumot kipipálja: az aktivitásfunkciókon és edzéselőzményeken kívül ott a naptár, az ébresztő, a telefonkönyv, a menstruációs naptár, a hangjegyzetelő, a teendő lista, a világóra, a zseblámpa, a telefonkereső, a nap- és holdciklus, az iránytű, a stopper, a barometrikus magasságmérő és a Pomodoro, amivel félórás etapokra fókuszálhatjuk koncentrációnkat. A zenelejátszó a telefon szoftverét és az órára mozgatott mp3 fájlokat is kezeli, ám volt az átvitellel nem kevés probléma.


[+]

A jó hír a WiFi Direct kapcsolat, ami legalább tízszer gyorsabb, mint albumokat Bluetoothon keservesen lassan átpakolni. Viszont a kapcsolat automatikusan és kézzel is valamiért csak ötödjére jött össze, és legközelebb is nehezen vettem rá az órát és a telefont a WiFi-s közmunkára. A Zepp OS, ha úgy nézem, teljes értékű operációs rendszer, mert telepíthető pár szimpla app, mint a GoPro kezelő, a BMI kalkulátor vagy a számológép. Ám Google Térkép és hasonlóan hasznos, komplex és hardverigényes programra ne számítsunk, ahhoz nem elég combos a hardver. Ugyanígy a Google, az Apple vagy a HMS ökoszisztémához kapcsolódó tételek is hiányoznak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés