Hirdetés

Alcatel 3T 8 - mondom: GO!

De hiába mondom. Mire megy egy táblagép az Android csökkentett habzású verziójával? Életképes lehet az a modell, ami a telefonoknál nemigen hozta az elvárt felhasználói élményt?

Hirdetés

Hardver, UI

Jó optimalizációval egészen kellemes rendszersebességet is el lehet érni gyengécske hardveren is, de esetünkben két dolog hibádzik. Egyrészt a jó optimalizáció, másrészt a hardver, ami a gyengécskénél is gyengébb. Ez egy meglehetősen ritkának számító MediaTek MT8765-ös chipset, ami nem olyan régi (2018), de abszolút belépő szintre van tervezve. Legalábbis amit tudni lehet róla, mert amúgy kábé ez az egyetlen termék ilyen chipsettel, a MediaTek oldala mélyen hallgat arról, hogy ez egyáltalán létezik és egyébként sem lehet semmiféle információt találni róla. Azt tudjuk, hogy négymagos, Cortex-A53 magok ketyegnek benne 1,28 GHz-en, melléjük van dobva egy PowerVR Rouge GE8100-as GPU, ami rettentő gyenge, valamit 1 GB RAM és 16 GB tárhely. Erről csak annyit, hogy ha mindent kisöprök a francba, akkor marad 149 MB RAM szabadon. Itt alant a kedves olvasók különböző sebességtesztek eredményeit szokták megtekinteni táblázatos formában, ám ezúttal ettől kénytelenek vagyunk eltekinteni, mert az általunk használt benchmark appok közül kizárólag a CPU-t mérő Geekbench 4 futott le, a grafikai produkcióra kíváncsi AnTuTu és GFX túl sok volt a gépnek. Single-Core eredmény: 579, Multi-Core: 1366.


[+]

A rendszer általános sebességét nehéz szavakba önteni, mert a sebesség, mint fogalom annyira távol esik bármilyen kifejezéstől, ami eszébe jut az embernek a használat során, mint Neymartól a színészkedésmentes foci. Tudnám sorolni a példákat, ami jellemzi a tempót, de legyen csak pár apróság: a virtuális billentyűzet megjelenésére bármilyen szövegmezőre való kattintás után másodperceket kell várni, a home gomb megérintése után egyenként tűnnek el a képernyőn levő dolgok, majd tölt be a háttérkép, majd rá az ikonok, majd rájuk a navigációs sáv. A Maps Go betöltése 8 másodperc, a böngésző szintén, de akkor az utoljára megnézett oldal cache-ből jön be. Letöltöttem a Subway Surfers nevű, meglehetősen népszerű játékot, egy percig néztem a loading képernyőt, aztán elindult képregény-üzemmódban, teljesen játszhatatlanul. A YouTube mondjuk fut, Full HD-ig jók vagyunk, de az alkalmazásváltás kínszenvedés, a böngésző egyetlen lapot tud általában tárolni, az újratöltés-kirajzolás sebessége is kelletlen.

[+]

Magyarán nem, egyáltalán nem jó használni az Alcatel 3T 8-at. A 8.1-es Oreo Go van rajta, hozzáadott alkalmazás nincs túl sok, de akad diktafon, időjárás, fent van a Netflix és a Facebook Lite (ez még ebben a verzióban is gyötrelmesen darabos), illetve a Google appok herélt verziói is megvannak (Maps Go, Files Go, GMail Go), plusz az Alcatel felrakott Szülői központ néven egy gyermekfelügyeleti szoftvert is. Nyilván ők is érezték, hogy munkaeszközként nem okvetlenül érdemes erre a gépre tekinteni, ám mivel az alapszintű játékok is esetlegesen indulnak el, ezért leginkább multimédiás tartalomfogyasztási berendezésként tekinthetünk rá jóindulattal, gyakorlatilag egy digitális képkeret, ami videót is megjelenít.


[+]

Ez egyébként egész ügyes alkalmazás, háromféle korlátozást lehet aktiválni. Az első az alkalmazásokra vonatkozik, a második időalapú, a harmadik pedig a netes elérést kapcsolja ki-be. Ez elég egyértelműen babrálható, kicsit nyögvenyelős, mire végignyálazzuk az alkalmazásokat, de ha egyszer az ember rendesen konfigurálja, onnantól a dolog üzemel, be lehet kapcsolni a gyerekmódot, ami egy alternatív kezdőképernyőt eredményez kizárólag az engedélyezett alkalmazásokkal.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés