Hirdetés

Alcatel 3T 8 - mondom: GO!

De hiába mondom. Mire megy egy táblagép az Android csökkentett habzású verziójával? Életképes lehet az a modell, ami a telefonoknál nemigen hozta az elvárt felhasználói élményt?

Bevezető

A Google az Android Go rendszert a nagyon olcsó telefonokra találta ki. Papíron egyébként nem nézett ki rosszul a dolog, aztán amikor megjöttek az ilyen platform köré épített, technológiai szempontból kőkorinak számító hardverrel szerelt telefonok, akkor elég gyorsan hervadt le a mosoly a tesztelői és felhasználói arcokról, mert az Android Go (nevével ellentétben) olyan atomlassú, nyögvenyelősen használható, darabos és korlátozott funkcionalitású termékeket eredményezett, amelyeket egyáltalán nem volt jó használni, a leginkább életképes darabot amúgy a Xiaomi préselte ki magából, de az is csak azért volt jobb, mint a többi, mert nagyon alacsony volt a léc. És mert rettentő olcsó.


[+]

Nem, egyáltalán nem tűnt ennek alapján kézenfekvőnek, hogy ezt az egész dolgot átültesse bárki is eggyel nagyobb méretbe, de az Alcatelnél mégis úgy gondolták, hogy milyen nagyszerű lenne az Android Go rendszert egy tableten is megcsodálni, szóval megalkották a 3T 8-nak nevezett terméket, amelynél a 8-as szám a kijelző képátlóját hivatott jelezni. És ezzel gyakorlatilag sikerült az Android Go platform problémáit — szó szerint — felnagyítani.


[+]

Az egész ötlet mögött az húzódik meg, hogy a Google szerette volna, ha tényleg minimális költséggel össze tudnak ütni a gyártók valami terméket, amire rátehetnek egy Android felületet. Ehhez pedig szisztematikusan elkezdték kinyírni az erőforrásigényes alap alkalmazásokat, helyettük ezek kaptak “Go” utótaggal ellátott, butított felületet, ami a legtöbb esetben igazából a böngészőt hívja meg és abban kapjuk meg a funkcionalitás egy részét. Maga az alaprendszer emiatt jóval kevesebb helyet foglal, plusz elvileg a háttérben is kevesebb ez-az foglalja a RAM-ot, szóval a hardveres specifikációt úgy húzták meg, hogy szerintük 1 GB RAM is elég az Android Go futtatásához. Egyébként igen, elég, csak akkor ne akarjunk különböző extra alkalmazásokat megnyitni, mint amilyen a böngésző, a zenelejátszó, a YouTube, a levelezés, vagy éppen a navigáció. Kár, hogy a júzerek viszont akarják.


[+]

A gyártók azonban ugrottak a lehetőségre, nyilván volt egy csomó meeting, hogy srácok, az Android Góhoz szükséges hardvert elő tudjuk kotorni a már rég bezárt raktárunk pókhálós polcai alól, minimális költséggel piacra tudunk dobni valamit, ami “okos”, tegyünk rá árrést, de ne öljük meg az eggyel erősebb termékeinket, ám így is szépen lehetne rajta keresni. És ez így is lett, ami miatt olyan masinák keletkeztek, mint amilyen ez az Alcatel tablet: négymagos MTK chipsettel és 1 GB RAM-mal.

Hirdetés

Doboz, külső

Nem ez az évszázad táblagépes doboza, de nem egy satnya, jelöletlen kartonpapír, hanem egész ügyesen úgy néz ki, mintha egy használható eszköz lenne benne. Ott mosolyog a 4G felirat, a gyerekzár és a szemkímélés ikonja mellett egy csomó egyéb piktogram (Android, négy mag, 279 grammos tömeg és 4080 mAh-s akkumulátor), a termék fotója sem riasztó. Sok extra nem lesz: 1 Ampert leadó töltőfej és microUSB végződésű kábel akadhat még turkáló kezünkbe.


[+]

Illetve nyilván maga a tablet, amin látszik, hogy nem egy csúcsmodell. Ez egy végtelenül unalmas plasztik fröccsenet, de ha közben jól működik, akkor ez senkit sem érdekel. Van pár kellemes részlet, a bekapcsológomb recés felülete jó ötlet, ahogyan az is, hogy a SIM és a microSD macerálásához nem kell tű, hanem egy kis ajtó mögött bukkannak fel a kártyák. Mondjuk jellemző a dolog anakronisztikus mivoltára, hogy ide microSIM-et lehet betolni. Az előlap ingerszegény, csak egy kamera ül felül, a hátlapon ugyanez lesz, bónusz multimédiás hangszóróval lentebb. Az anyaghasználat nem a műfaj csúcsa, de igazából elég robusztus az összkép.


[+]

A kijelzőnél viszont érezni, hogy vékony volt a büdzsé, az 1280 x 800 pixeles felbontás 8 inchen már határeset, de igazából az IPS panel erejével van gond, napfényben alig látszik és gyorsan csökken a láthatóság akkor is, ha nem teljesen szemből tekintünk reá. Van más baj is: nincs beszédhangszóró. Az Alcatel 3T 8 képes ugyan hanghívások bonyolítására, de a kommunikáció a hátlapon levő hangszórón zajlik kihangosítva, szóval telefon helyett ne akarjon senki egy ilyen masinát. Ennek megfelelően közelségszenzor sincs, bár amúgy sem fogjuk a fejünkhöz emelgetni a gépet.


[+]

De ne legyünk igazságtalanok: magával a tablettel a küllem kapcsán nincs gond, ha elfogadjuk, hogy ez egy olcsó terméknek készült, persze vaskosak a kávák és ingerszegény a formaterv, de nem tűnik úgy, hogy mindjárt szétesik, passzentos a kártyafoglalatokat rejtő takarópanel, jók az oldalsó gombok, nem csúszik, meg lehet fogni, szóval ezügyben kábé azt kapjuk, amire számítani lehet.

Hardver, UI

Jó optimalizációval egészen kellemes rendszersebességet is el lehet érni gyengécske hardveren is, de esetünkben két dolog hibádzik. Egyrészt a jó optimalizáció, másrészt a hardver, ami a gyengécskénél is gyengébb. Ez egy meglehetősen ritkának számító MediaTek MT8765-ös chipset, ami nem olyan régi (2018), de abszolút belépő szintre van tervezve. Legalábbis amit tudni lehet róla, mert amúgy kábé ez az egyetlen termék ilyen chipsettel, a MediaTek oldala mélyen hallgat arról, hogy ez egyáltalán létezik és egyébként sem lehet semmiféle információt találni róla. Azt tudjuk, hogy négymagos, Cortex-A53 magok ketyegnek benne 1,28 GHz-en, melléjük van dobva egy PowerVR Rouge GE8100-as GPU, ami rettentő gyenge, valamit 1 GB RAM és 16 GB tárhely. Erről csak annyit, hogy ha mindent kisöprök a francba, akkor marad 149 MB RAM szabadon. Itt alant a kedves olvasók különböző sebességtesztek eredményeit szokták megtekinteni táblázatos formában, ám ezúttal ettől kénytelenek vagyunk eltekinteni, mert az általunk használt benchmark appok közül kizárólag a CPU-t mérő Geekbench 4 futott le, a grafikai produkcióra kíváncsi AnTuTu és GFX túl sok volt a gépnek. Single-Core eredmény: 579, Multi-Core: 1366.


[+]

A rendszer általános sebességét nehéz szavakba önteni, mert a sebesség, mint fogalom annyira távol esik bármilyen kifejezéstől, ami eszébe jut az embernek a használat során, mint Neymartól a színészkedésmentes foci. Tudnám sorolni a példákat, ami jellemzi a tempót, de legyen csak pár apróság: a virtuális billentyűzet megjelenésére bármilyen szövegmezőre való kattintás után másodperceket kell várni, a home gomb megérintése után egyenként tűnnek el a képernyőn levő dolgok, majd tölt be a háttérkép, majd rá az ikonok, majd rájuk a navigációs sáv. A Maps Go betöltése 8 másodperc, a böngésző szintén, de akkor az utoljára megnézett oldal cache-ből jön be. Letöltöttem a Subway Surfers nevű, meglehetősen népszerű játékot, egy percig néztem a loading képernyőt, aztán elindult képregény-üzemmódban, teljesen játszhatatlanul. A YouTube mondjuk fut, Full HD-ig jók vagyunk, de az alkalmazásváltás kínszenvedés, a böngésző egyetlen lapot tud általában tárolni, az újratöltés-kirajzolás sebessége is kelletlen.

[+]

Magyarán nem, egyáltalán nem jó használni az Alcatel 3T 8-at. A 8.1-es Oreo Go van rajta, hozzáadott alkalmazás nincs túl sok, de akad diktafon, időjárás, fent van a Netflix és a Facebook Lite (ez még ebben a verzióban is gyötrelmesen darabos), illetve a Google appok herélt verziói is megvannak (Maps Go, Files Go, GMail Go), plusz az Alcatel felrakott Szülői központ néven egy gyermekfelügyeleti szoftvert is. Nyilván ők is érezték, hogy munkaeszközként nem okvetlenül érdemes erre a gépre tekinteni, ám mivel az alapszintű játékok is esetlegesen indulnak el, ezért leginkább multimédiás tartalomfogyasztási berendezésként tekinthetünk rá jóindulattal, gyakorlatilag egy digitális képkeret, ami videót is megjelenít.


[+]

Ez egyébként egész ügyes alkalmazás, háromféle korlátozást lehet aktiválni. Az első az alkalmazásokra vonatkozik, a második időalapú, a harmadik pedig a netes elérést kapcsolja ki-be. Ez elég egyértelműen babrálható, kicsit nyögvenyelős, mire végignyálazzuk az alkalmazásokat, de ha egyszer az ember rendesen konfigurálja, onnantól a dolog üzemel, be lehet kapcsolni a gyerekmódot, ami egy alternatív kezdőképernyőt eredményez kizárólag az engedélyezett alkalmazásokkal.

Multimédia, adatátvitel

Régóta tudjuk, hogy attól nem lesz jobb egy kamera, ha a natív felbontását interpolálással fentebb tornásszák, bár ez esetünkben majdnemhogy mindegy. Az 5 megapixeles szenzor 8 megapixeles fotókat gyárt a hátsó fertályon, elöl a 2 megapixelt tolják fel 5-re (példa), de igazából bárhogyan is nézzük, a képek rettentő gyengék, szűk a látószög, nincs autofókusz, a dinamikatartomány nem létező fogalom, a vonalélesség botrány. De emiatt pont kevésbé lehet neheztelni a termékre: tablettel fotózni egyébként sem túl kényelmes, az előlapi kamera is igen gyenge, de alapszintű videotelefonálásra talán elég. Videót amúgy Full HD-ban tud rögzíteni, de abban sincs sok köszönet.

A tesztképekhez nem szükséges további magyarázatot fűzni, a zenei felhozatalnál viszont van meglepetés. No, nem a gyári Play Zene, mert azt ismerjük régről, nem is a hátlapi hangszóró lehengerlő minősége fog meglepni minket, mert az pont nincsen neki, hanem az FM-rádió megléte lehet örömforrás, ez ugyanis igen ritkán bukkan fel táblagépekben. Ha beledugunk egy vezetékes headsetet, akkor az antenna gyanánt szolgál és máris jön az adás.

[+]

Adatkommunikációs fronton elégséges a szolgáltatáskínálat, a 4G maximum 150 Mbps sebességgel jöhet, ez untig elég, egyébként sem tudna több adattal megbirkózni a hardver, a WiFi kétcsatornás, és relatív stabilan látja a hálózatokat, a navigáció pedig egész pontos. Más extra nincs, de ebben a kategóriában ez elegendőnek bizonyul. A hátlap alá rakott, papíron 4080 mAh-s akkumulátor igazából megfelelő, nem lesz egy üzemidő-bajnok a termék, mert folyamatosan küzd a hardver, de WiFi-n tudtunk Full HD videót nézni vele 4-5 órán keresztül. Az etetési folyamat azonban csigalassú, az 1 Ampert leadó töltőfej több mint négy órán át csepegteti a naftát a termékbe.

[+]

Értékelés: Alcatel 3T 8
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 7 pont
Összeszerelés minősége 8 pont
Kijelző mérete, minősége 6 pont
Belső
Kezelhetőség 7 pont
Sebesség 2 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 6 pont
Felhasználói felület élménye 7 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 7 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 3 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 2 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Direkt nem írtam eddig árat, mert a fentiek fényében lehet az olvasóknak egy elképzelésük arról, hogy kábé mennyit ér a termék. Szerintem 15 lepedőt, de csak akkor, ha arra használjuk, hogy egy kocsmapulton rajta legyen a napi akció és menjen róla a rádió. Úgy egyébként táblagépnek igen vérszegény, őrületesen lassú, kelletlen, korlátozott funkcionalitású, kínosan döcögős és roppant idegörlő a használata. Oké, meg lehet nézni rajta egy-két videót, talán még némi böngészés is belefér, de ezzel kifújt, az alkalmazások zöme nem, vagy nagyon lassan fut el rajta, a szövegbevitelnél gyorsabban gépel egy átlagember, mint ahogyan azt a szoftver fel képes dolgozni, az alkalmazások közötti váltás rettenetes, a kamerák szót sem érdemelnek, telefonként csak korlátozottan használható, tehát igazából nem, nem tudom ajánlani semmiféle célcsoportnak. Egyelőre a Vodafone listázta be, előfizetés nélkül 40 lepedőért. Hát izé. Lenovo Tab4, 2 GB RAM, Snpadragon 425. Az sem egy csoda, ám oda-vissza széjjelveri ezt az Alcatelt ezen az áron, de van Archos és Acer is a belépő szinten teljes értékű Androiddal. Igazából az Alcatel 3T 8 arra jó, hogy ha bármelyik másik gyártónak eszébe jutna, hogy milyen forradalmi ötlet lenne táblagépbe rakni Android Go rendszert, akkor meg lehessen mutatni nekik, hogy miért ne csinálják mégsem.

Bog

Specifikáció

Alcatel 3T 8
Alcatel 3T 8 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 209,5 x 125 x 8,29 milliméter
Tömeg 279 gramm
Színvariációk fekete, kék
SIM-foglalat 1x nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 8 hüvelyk
Kijelző felbontása 800 x 1280 pixel (189 ppi)
Kijelző típusa Kapacitív IPS-LCD
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa MediaTek MT8765
Processzor típusa négymagos, maximum 1,28 GHz-es Cortex-A53
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Power VR Rouge GE8100
RAM mérete 1 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása korlátlan
SMS memória korlátlan
Belső tárhely 16 GB
Memória bővíthetősége microSD (maximum 128 GB)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE 800/850/900/1800/2100/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 150 Mbps
LTE Cat.4
IrDA / Bluetooth nincs / 4.2 (A2DP, LE)
WiFi 802.11a/b/g/n, dual band, HotSpot, Direct
USB 2.0 (microUSB)
Push-to-talk / RSS van / nincs
GPS van (GPS, A-GPS)
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / nincs
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android Go 8.1 (Oreo Go)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Files Go, Gmail Go, Google Go, hangrögzítő, időjárás, Facebook Lite, Maps Go, naptár, Netflix, óra, Play Áruház, Play Zene, Segéd Go, Szülői központ, Támogatás központ, YouTube
Multimédia
Fő kamera 5 megapixel (8MP interpolált), f/2,4, fix fókusz
Másodlagos kamera 2 megapixel (5MP interpolált), f/2,8, fix fókusz
Videófelvétel 1080p (30 fps)
Zenelejátszó szoftver van
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 4080 mAh-s lítium-polimer
Készenléti idő 400 óra
Beszélgetési idő 4 óra videotelefon
Zenelejátszás n/a
Egyebek
3,5 mm-es audio kimenet,

Azóta történt

Hirdetés