Hirdetés

Alternatív hajtás: Különleges autótöltőt helyeztek üzembe Óbudán

Az Óbudai Egyetemen egy újrahasznosított e-autó akkumulátorokkal és napelemmel működő töltőállomást helyeztek üzembe.

Az Óbudai Egyetemen egy napelemes töltőállomást helyeztek üzembe 2020. január 15-én. Az Intézmény a Premium Napelem Kft-vel konzorciumban hozta létra az innovatív elektromos autó töltőt (SOLAR CARPORT), melyben az energiát napelemek biztosítják, és újrahasznosított elektromos autós akkumulátorban tárolják. A K+F projektet az Európai Unió szervezete, az EIT Urban Mobility támogatta, a fejlesztés 4 hónap alatt valósult meg 30 millió forint EU-s támogatásból. A fejlesztés révén az Egyetem hallgatói értékes szakmai-gyakorlati tapasztalatot szerezhettek.

A tartószerkezet fából készült, ami az ötlet megálmodói szerint jól illeszkedik az elektromos autós, zöld koncepcióhoz. A panelek két üveglap között kaptak helyet, ami egy masszív, tartós konstrukció, a számítások szerint 30 év múlva is 90%-os hatékonysággal fognak tudni működni, ami nem elérhetetlen az átlagos napelemeknél sem, de azokra általában 25 év után 80%-os hatékonyságot garantálnak a gyártók. Az inverter hagyományos, a rendszer többi eleméhez hasonlóan európai gyártmány. A töltődoboz kompakt méretű, de okos, ami többek között a felhasználói fiókok kezelésében és a távoli elérésben nyilvánul meg. Az újdonságot az akkumulátorok jelentik: használt Nissan Leaf tárolókról van szó, egy 8 éves, törött autóból szerelték ki őket. Elméletileg egy autóba is be lehetett volna őket rakni, azonban a töltőrendszer részeként hosszabb lesz az élettartamuk.

Konkrétan egy 24 és egy 40 kWh-s akkumulátor van szolgálatban. A töltőpont szigetüzemben is tud működni, napsütéses időben a töltőhöz álló autó direktben a napelemekből kapja az áramot, ha az nem tud eleget biztosítani, akkor az akkumulátorokból nyer töltést, ha azok is kimerülnek, akkor pedig a normál elektromos hálózatot használja a rendszer. Amikor nem áll bent autó, akkor a napelemek a Leaf akkumulátorba termelik az energiát.

Azóta történt

Előzmények