Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dalai Láma

    őstag

    válasz SystemRoot #3733 üzenetére

    Most nagyon sokat kéne írnom és messziről. Tudományról és hitről. Ezek külön térfélen játszanak.

    A teremtett világ törvényeivel semmi bajom nincs. Sokat ismerek belőle. Az emberi értelmet is tisztelem, becsülöm. De tisztában vagyok a kemény korlátaival.

    A tudományokat is szeretem. Penge vagyok az idegtudományokban, az emberi agyról elég sokat tudok, nem csak hobbi szinten. Fizika, matematika területén is ismerős vagyok, a logika sem egy sötét ló számomra. Tehát két lábbal a Földön élek. Ezek az ismeretek pedig sehol nem ütköznek a hitemmel. Szépen kiegészítik egymást. Mondhatom, hogy a fizikai világ a hitem által nyer értelmet. Míg hit nélkül vagy nem teszed fel magadnak a kérdést, vagy annyi a válaszod, hogy CSAK.

    Nincs hited? Te azt gondolod, hogy nincs Isten. tudom ,hogy az ateizmus a nem-hitet jelenti. Valójában azonban a hit az egy olyan dologba vetett bizalom, amiről nincs bizonyosság. Ilyen Isten léte, nem léte. Mivel tudományosan nem lehet egyiket sem bizonyítani, ezért csak feltételezésekkel lehet élni. Például, hogy létezik, vagy nem. Mindkettőben csak hinni lehet.

    Ezt egy módon tudod elkerülni, ha nem foglalkozol vele. Ha nem is gondolsz erre a kérdésre. Egy igazi ateista ezért be sem lép egy ilyen topicba. Tehát aki magát ateistának gondolja, és itt írogat, az nagyon is hívő ember. Még akkor is, ha százszor leírja, hogy ő bizony ateista. Valóban, a szó azon értelmében, hogy nem hisz Istenben. Más szóval, azt hiszi, úgy gondolja, nincs Isten.

    És mint írtam, a valódi ateista sem ezt, sem azt nem gondolja, mert számára nincs ilyen kérdés. Nincs ilyen probléma, ő távol tartja magát ettől. És eszébe sem jut egy ilyen topicba írni. Egy igazi ateista nem áll le vitatkozni a hívőkkel.

    Hívőkkel az vitatkozik aki más állásponton van, mást gondol, mást hisz, ezért tud vitázni velük. Egy valódi ateistának nincs ilyen, sőt semmilyen álláspontja, ezért nem is vitázik a hívőkkel. Ilyen ateistából azonban kevés van. Talán az emberi természet miatt.

    A fórumba író "ateisták" a tapasztalható világ alapján azt mondják, nincs Isten. A hívők pedig ugyanezen világ ismeretében, és éppen a világ ismerete miatt hisznek Istenben. Egy ateista ott megáll, hogy ismeri a világot. Amint a puszta és száraz tények ismeretén túl merészkedik, az már a hit világa.

    Amint azt mondod, hogy az univerzumon kívül semmi sincs, átléptél a hit területére. Ugyanis amit te leírtál univerzum definiciót, arra nincs tudományos bizonyítás. Sokkal inkább filozófiai szintű meghatározás. A realitás az, hogy a valóságot nem ismerjük, és sosem fogjuk ismerni azzal kapcsolatban, hogy mi van az univerzum határain túl.

    És csak még egy: "Felvilágosítalak róla hogy az ismert univerzumban az "emberi mivolt" a legfejlettebb logikus gondolkodásra képes életforma."

    Mekkora is az ismert univerzum? Körülbelül a naprendszerünk. Még a saját galaxisunkban sem tudjuk megmondani, hogy van-e élet máshol is, esetleg nálunk fejlettebb civilizáció. És ilyen galaxisból van jónéhány. Az általunk ismert univerzum az lószar sem. az egy kis köpetnyi vicc. Még a saját Földünket sem ismerjük. Naponta fedeznek fel új élőlényeket. Általunk ismert univerzum... Viccesen hangzik.

    ''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Új hozzászólás Aktív témák