- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- iPhone topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz jackal79 #56350 üzenetére
Úgy nézem külön van bontva a K3B-ben az mp3 támogatás. Keress rá a k3b névre a csomagok között, valszeg lesz ilyen libk3b6-extracodecs vagy hasonló nevű csomag, ha igen, akkor azt tedd fel és akkor a nem ingyenes dolgok is támogatva lesznek.
Bici: az unikornis grub képernyő magával fog ragadni szerintem!
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
lajos0001
tag
Athlon XP 2600 (2gb ram, 5400-as hd)-ra és Athlon 64 3000 (2gb ram, 5400-as hd)-ra raktam fel korábban lubuntut (2 évvel ezelőtt a legfrissebb verziót), gyönyörűen mentek vele. Próbáltam ugyanezeket a konfigokat később linux mint 17.3 xfce-vel is, azok is teljesen elfogadható sebességűek voltak. Érdemes lehet egy próba a hw upgrade előtt is (a személyes tapasztalat ér a legtöbbet). A nem extra igényeknek (átlagos hétköznapi felhasználónak) szerintem a lubuntu is megfelelő, és relatíve igen kicsi a memóriaigénye is.
[ Szerkesztve ]
-
scream
veterán
Hali!
Elementary OS-t szeretnék felszenvedni egy külön SSD-re, Windows és macOS mellé, de valamiért amikor elindítanám a telepítőt ez fogad:
Amit ki tudtam olvasni: "Namespace lookup failure: AE_not_found", de okosabb nem lettem tőle. Annyit találtam, hogy valakinek egy arch telepítésnél az APCI=off flag megoldotta a grub-nál, de installnál, pendrive-on hogy adok meg a grubnak bootflaget?
Valakinek valami ötlet, hogy mi lelte?
Windows és macOS is UEFI telepítés.
-
-
King Unique
titán
válasz scream #56358 üzenetére
Nem végigpróbálgatni kell minden opciót, hanem a megfelelő szerint kiírni! Ha natív EFI módban akarod futtatni a telepítőt, akkor a kiírásnál értelemszerűen a legalsó opciót kell választani a legördülő menüben. Az jó az Ubuntu, Mint és társai ISO-khoz. Vagy eleve a DD képfájl módot kell használni, ami Legacy BIOS és UEFI boot módban egyaránt OK lesz.
[ Szerkesztve ]
-
scream
veterán
válasz King Unique #56359 üzenetére
A hivatalos install lépéseit követtem szóról szóra, két rendszeren és ez jött elő mindegyik esetben.
"Nem végigpróbálgatni kell minden opciót, hanem a megfelelő szerint kiírni!"
Ja és tényleg, én kérek elnézést, hogy próbáltam magamtól rájönni és végigpróbáltam az opciókat. Nyilván, ha írtam volna a gondommal akkor előbb kapom meg ezt az információt. Oh wait.
Most végzett a DD, nézem is.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz scream #56364 üzenetére
Kérdésem lenne.
Ugye boot-olásnál látsz egy fekete képernyőt, ahol lehet választani kipróbálást, telepítést, OEM telepítést, ...?
A kipróbálásra állva nyomj e betűt, és lesz egy olyan rész, hogy quiet splash. Oda írd be a nomodeset opciót is.
quiet splash nomodeset
Aztán Ctrl+X, ha jól rémlik.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz scream #56367 üzenetére
Ebben az esetben, bár valóban van egy kis kernelnyűg, de ártalmatlan, nem ezért nem indult a rendszer.
Az Nvidia kártyád kavart be, a nomodeset ezt korrigálja. Ez most ideiglenes, újraindítás (új boot) során elvész. Viszont azt már tudod, hogyan alkalmazd.
Persze majd telepítés után fel kellene tenni hozzá a zárt drivert (secureboot talán jobb kikapcsolva, de nem tudom, a Win-nek ez mennyire tetszene).
Mentem aludni.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
kkdesign
senior tag
Sziasztok!
Belevetettem magam egy WIN 10 / Manjaro Deepin kombóba, ami sikeresen fel is települt, mondhatni kis nehézség árán amivel rögtön indítanék kérdés, hogy megoldható valahogy, hogy mint Windowsban, Csak a második képernyőre opcióval használjam?
Laptopról van szó, és csak a hozzákötött monitort szoktam használni itthon. Szeretném ezt a Linux alatt is megvalósítani.
-
scream
veterán
válasz lev258 #56368 üzenetére
Köszönöm az infót!
Sikerült tegnap a telepítés, meg a drivert is felraktam, viszont utána csináltam egy sudo apt-get update és upgrade-et ami az nVidia DKMS-es (asszem ez volt a neve) entry-jével valamit művelt, mert reboot után csak a login screen volt, bejelentkezés után elsötétült a kép és megint a loginscreen jelent meg.
Utána újra csináltam az egész nvdriver telepítést és az megoldotta.
Viszont van rá valami bevállt mód, hogy ne kelljen minden kernel update után a vga drivert fixálgatni?
Ez az első driver problémám linux alatt.
-
félisten
válasz scream #56375 üzenetére
Itt igazából az a kérdés, hogy a disztro tudja-e úgy frissíteni a kernelt, hogy az újba is beleteszi az nVidia kernel driverét.
Nekem ezt soha nem sikerült még megoldanom AMD oldalon.
Ha van rá megoldás, akkor engem is érdekel.Viszont az AMD nyílt drivere nagyon jó, így ott nem is kellett ezzel foglalkozni, csak nV oldalon van szükség a gyári driverre.
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
herdsman12
őstag
MX Linux (16.1, 32bit) Firefox menü soha nem volt magyar, hiába van telepítve a firefox-l10n-xpi-hu magyar nyelvi csomag. Másik, 64 bit-es gépen szintén ez van.
MX fórumon nem találtam semmit, ott most mindenki a FF 57-el foglalkozik.
Fogalmam sincs mennyire egyszerű ez a kérdés. Tudna valaki segíteni? -
törölt tag
válasz herdsman12 #56380 üzenetére
Firefoxban: about:config -> general.useragent.locale -> hu-HU
-
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Felraktam egy RPi-re egy Kodit, ami alatt valami debian fut. Felraktam a deluge-t is, viszont nem tudom, hogy lehet megcsinálni, hogy reboot után ne kelljen kézzel indítani a daemont meg a webui-t. Meg tudjátok mondani, hogy tudom ezt megoldani?Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/
-
Vladi
nagyúr
válasz mefistofeles #56320 üzenetére
Ase mindegay, hogy az automount hová vágja fel a cuccokat. nem kizárt, hogy a /media-t erre használná. Tedd a /mnt alá. Jóccakát.
Ami amúgy is a szabványos helye.il sole non sorge più ad Est!
-
törölt tag
válasz herdsman12 #56385 üzenetére
Megfelelő nyelvi fájl van telepítve, engedélyezve van?
-
herdsman12
őstag
válasz #21078528 #56386 üzenetére
Az MX Package Installer-ből telepítettem.
Package info:
Terminalos ellenőrzés:
root@msi:/home/ggy# apt-cache policy firefox-l10n-xpi-hu
firefox-l10n-xpi-hu:
Telepítve: 56.0.2~mozillabinaries-1mx15+1
Jelölt: 56.0.2~mozillabinaries-1mx15+1
Verziótáblázat:
*** 56.0.2~mozillabinaries-1mx15+1 0
500 http://ftp.cc.uoc.gr/mirrors/linux/mx/mx/repo/ mx15/main i386 Packages
100 /var/lib/dpkg/statusA var/lib/dpkg/status:
Package: firefox-l10n-xpi-hu
Status: install ok installed
Priority: optional
Section: web
Installed-Size: 526
Maintainer: Steven Pusser <stevep@mxlinux.org>
Bugs: mailto: <stevep@mxlinux.org>
Architecture: i386
Source: firefox-l10n-xpi
Version: 56.0.2~mozillabinaries-1mx15+1
Description: Hungarian language packs for Firefox
Hungarian language packs for the Mozilla Firefox Web Browser.
Homepage: http://mozilla.org
Original-Maintainer: Mike Purtell (mmikeinsantarosa) <maintainer@mepiscommunity.org>Eredetileg firefox-l10n-hu csomagot kerestem, de olyan nincs:
root@msi:/home/ggy# apt-get install firefox-l10n-hu
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
E: Ez a csomag nem található: firefox-l10n-huPersze a Firefoxba is belenyultak:
Fentiekből úgy gondolom, hogy a megfelelő nyelvi fájl van telepítve, de az engedélyezést azt nem vágom.
-
törölt tag
válasz herdsman12 #56387 üzenetére
Firefox: kiegészítők -> nyelvek
Ha az is OK, akkor próbáld átváltani az intl.locale.matchOS értékét (about:config).
-
-
soldi3r
veterán
Hogyan lehetne automatan elinditani egy folyamatot?
Minden indulasnal ki kell adnom 1-2 parancsot az OpenVPN csatlakozashoz.
cd /etc/openvpn
sudo openvpn 'config-Filename-goes-here.ovpn'Aztan felhasznalonev majd jelszo.
Lehetne ezt automatikusan?
E30 (oo=[][]=oo)
-
kkdesign
senior tag
Váltottam aztán disztro-t. Félig töltött be a rendszer Manjaro alatt, meg össze vissza jelent meg minden. Így a kalandom során vissza tértem az ubuntu alaphoz. Elementary-t tettem fel. Ez eddig működik is jól
Viszont ssd-m van swappal rajta meg ugye a rendszerrel. Néztem fenn összefoglalóban ,hogy lenne vele teendő. De mivel nem vagyok kiforrott linuxos hát eléggé katyvasz az egész számomra. 250gigás samsung evo ssd-m van. Ezzel mit és hogy érdemes állítani? Sajna több magyarázatot igényelne nekem a dolog mint ami fenn le van írva -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz kkdesign #56392 üzenetére
Én nem foglalkoznék vele különösebben. A swap-ot úgy is csak akkor használja, ha elfogyna a ram (vagyis kb szinte soha, normál használat mellett), a többi írás meg nem fogja kinyírni, előbb dobod el a gépet kompletten, minthogy ilyen gondod legyen...
soldi3r: tudsz csinálni olyan bash scriptet, ami megnézi mikor él már a géped netkapcsolata, aztán utána elindítja a vpn progidat.
Csak úgy nem lehet elindítani a vpn-t gondolom, mert kell hozzá működő net.[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
-
törölt tag
válasz soldi3r #56396 üzenetére
Nem sokat árultál el a rendszerről, én meg nem sokat tudok az opnevpnről, de ha systemd-s rendszert használsz, akkor járható út, hogy raksz Network-Managert, és elindítod a NetworkManager-wait-online.service-t, így addig gyk. áll a töltési folyamat, amíg nem épül fel a kapcsolat.
Ha nincs Network-Manager, akkor az openvpn .service fájljában is kikötheted, hogy várja meg a kapcsolat felépülését, bár feltételezem az openvpn nem sima .service...
Szerintem mint mindig, az ArchWiki a barátod! -
herdsman12
őstag
válasz ubyegon2 #56330 üzenetére
Mennyire gázos ez a FF57? (ez a fő kérdés!)
Úgy megijedtem, hogy letiltottam a frissítést, persze elegánsabban.echo "firefox hold" | dpkg --set-selections
echo "firefox-l10n-xpi-hu hold" | dpkg --set-selectionsMég elegánsabb lett volna egy sorban, de nem tudom, hogy mehetett volna?
[ Szerkesztve ]
-
littlebuddha
csendes tag
Sziasztok!
Ha rossz helyre írom, akkor előre is
bocsánat.Hp számítógépemet körülbelül másfél éve használom Linux
Mint operációs rendszerrel. (Azt hiszem 17-es verzió).Tegnapig minden remekül működött, de ma bekapcsolásnál
valami történt.Bootolásnál az alábbi 4 sor látható pár másodpercig.
acpi LNXCPU:00: Invalid PBLK length [7]
acpi LNXCPU:01: Invalid PBLK length [7]
acpi LNXCPU:02: Invalid PBLK length [7]
acpi LNXCPU:03: Invalid PBLK length [7]Ezután tovább megy a Mint logóig, majd a következő kép
fogad.acpi LNXCPU:00: Invalid PBLK length [7]
acpi LNXCPU:01: Invalid PBLK length [7]
acpi LNXCPU:02: Invalid PBLK length [7]
acpi LNXCPU:03: Invalid PBLK length [7]
nouveau 0000:01:00.0: disp: ERROR 4 [INVALID_VALUE] 84
[] chid 0 mthd 0828 data 0000a5c5
BusyBox v1.22.1 (Ubuntu 1:1.22.0-15ubuntu1) built-in shell
(ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.
(initframs)És innentől se kép, se hang.
Próbáltam régebbi kernellel betölteni a rendszert, de ez se
hozott változást.Google szintén nem tudott segíteni.
Valaki találkozott már hasonló jelenséggel?
Válaszokat előre is köszönöm!
Üdv.
Andrásszerintem
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Cégek számára kedvezmény! Irodai programok: Office, Word, Excel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest