- iPhone topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eleglide C1 - a középérték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android szakmai topik
- DIGI Mobil
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Hirdetés
-
Eleglide C1 - a középérték
ma Szintet lépett az Eleglide, az egyébként egész korrekt M2 után a C1 sokkal komfortosabb közlekedésre alkalmas.
-
Nyár végén jön az idei THQ Nordic Digital Showcase
gp Az új bejelentések mellett újabb részleteket kapunk a Gothic Remake-ről és a Titan Quest II-ről is.
-
Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
ph Megkezdődött az NPU-k elleni hadjárat, de egy fontos részletet nem említ a cég.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pulinyul
csendes tag
válasz Petyuska111 #99177 üzenetére
Akvarisztika boltban lehet szert tenni vízkeménység mérő készletre. Létezik belőle tesztcsík illetve mérőpoharas-folyadékos készlet is. Utóbbi úgy működik, hogy egy színes folyadékot cseppentesz adott mennyiségű vízbe, és utána egy másikból cseppenként addig, ameddig a szín át nem változik. A cseppek száma adja meg a víz keménységét nK-ban. Pl: [link]
Nekem 2l 25-ös keménységű csapvizet kb. 2 nap alatt vitt le 8 körüli értékre. -
gboszi
senior tag
Sziasztok, utobbi irások közt szóba kerültek a Gaggia classic tuningok, és kérdeznék, hogy mik az ajánlottak? PID van már, a többi (réz, szűkítő stb) mennyire van hatással a dolgokra?
"If you're good at something, never do it for free!"
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz bbuffy #99197 üzenetére
Nem nagy kicsit? Viszont szép
72lakiluk@
jah így fest pont. Általánosan a 9g jól is működik, ha oké a kávé (nem döglődik/rémesen frissŰ/nagyon világos). Én a 7g alaptézist nem értem általában. Az olyan kevés, hogy én képtelen vagyok belőle ihatót tömöríteni (bele se fér a tadamm tamper, a lukba ilyen mélyre by the way)"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
CB
senior tag
válasz gboszi #99202 üzenetére
Szerintem egyiket sem érdemes kihagyni.
Két indokom van:
Az egyik, hogy ha csak egy részét csináltatod meg, előbb vagy utóbb vágyni fogsz a többire.
A másik indok, hogy sokkal egyszerűbb egyszer elvinne a mesterhez, egyszerűbb egyszer atomjaira bontani, és mindent egy kalap alatt megcsinálni.
Bojler tisztítás, vagy csere, rézcső, tágulási, szűkítő, nyomásmérő....van még valami? Most a pumpa szabályzót, réz bojlert nem említem.[ Szerkesztve ]
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
adriankoooo
senior tag
Olvasom itt a szimpla szűrőket...a dupla duplát nincs valakinek kedve feltalálni?
-
72lakiluk
tag
-
hogyaza
csendes tag
Nemrég szereztem egy 2015-18-as Classicot csak a váz miatt,mivel van tartalékban kazánom 3 járatúval komletten.(De nem biztos hogy ezt akarom felhasználni.)
Ha már feldobtátok a rotos kérdést...
A legkisebb méretű roto+motor 1cm-rel nagyobb mint a víztartály helye.
DE!
Kis átalakítás után megoldható...esztergálni kell egy menesztő peremet,meg borítást,és marni a forgórész tengelyre mégegy lapot (csak egyik oldalon van).
Víztartály felköltözik,és mellette akár még egy thermoblokk is elfér a gőznek. -
senior tag
Én használom. Nem tudom mit jelent a 12 a számozásban, mert 12 g-mal nem lehet tölteni. Pörköléstől függően 16,5-20 g megy bele, kb. mint a 18 g-os VST-be, tehát a 15-ös helyett nem alternatíva.
hogyaza:
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Egy kb. 50 alkalommal használt Cafflano Kompresso érdekel valakit?
12000 ft. -
zolnagy
őstag
válasz 72lakiluk #99213 üzenetére
Pedig nagyon is fontos tuning. Régen, mikor az első Gaggiamat pideltem, még nem volt "divat" a rézcső. Akárhogy is, a dupla vége már hőhiányos volt (klasszik A/R blendeknél ez annyira nem volt érezhető). A pid nem tud kompenzálni ennyit a csapolás alatt, főleg egy ilyen kis térfogatú bojlernél. A rézcső igen is sokat segít ebben.
-
HSM
félisten
válasz sz.zs. #99221 üzenetére
Ezt sajnos nem tudom sem megerősíteni, sem megcáfolni, csak augusztus óta van meg és nem Gaggiával használom. Az egyébként feltűnt, hogy a kínai gépem gyári szűrőinél ez nagyon picit magasabb peremű, és emiatt erőseben kell a helyére fordítani a szűrőtartót, valamint a kartömítés is ereszt picit, ha ezt túlzottan hirtelen csinálom. Tehát lehetséges, emiatt kicsit jobban igénybe veszi azt, de nekem nem tűnt veszélyesnek a helyzet, és könnyen lehet gép specifikus, épp hogyan jönnek ki a mm-ek. Nekem egyébként inkább a saját gépem gyári szűrő pereme tűnt a szokásosnál laposabbnak.
Remélem hamarosan lesz lehetőségem kipróbálni egy komolyabb gépen is, tervezek venni egy PID-es Lelit Gilda-t.
[ Szerkesztve ]
-
vicces1
aktív tag
válasz SoundON #99211 üzenetére
Köszi, úgy lesz!
Ne is mondd, ma 1nap után megint eltömődött.
Valami fehér kis bizbaszt, de nem kristályos. Kicsit tele lett a tök.
Ma kapott új pumpát is, de szerintem amúgy semmi baja nem volt.
Ja, és felfúrtam 1mm-re.
Holnap megnézem mennyire nőtt a vízhozam.[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
CB
senior tag
Lassan lesz rotopumpás GC, és onnantól a GC végleg verhetetlen lesz
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
verti1
tag
válasz fragola.6035 #99234 üzenetére
Másfél év alatt egyszer se dugult el, annyira mégse szar. Ha el is dugul még mindig könnyebben orvosolható mint a pipa csőbe forrasztott. Bárhova teszed az lesz a rendszer legérzékenyebb pontja, ezzel együtt kell élni.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz verti1 #99235 üzenetére
Csak lehet jelentősen csökkenteni az eltömődés lehetőségét a pipacső végén, vagy a háromjáratú alatti fúvókával, és az is tisztítható kazánbontás nálkül. És sokkal szabályozottabb a vízhozam, ha a fúvóka nem a kazán előtt van, hanem a kazán és fej között.
És most nem egy gép alapján írtam véleményt.
Az opv alatti fúvókán minden szennyeződés átmegy, amit a pumpa felkap. A háromjáratú szelep alattin nem megy át mind, mert leülepszik a kazánban. De lehet a 0.55-ös furat elé tenni egy finomszűrőt, és meg is van oldva.[ Módosította: Parci ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
bbuffy
senior tag
válasz RetepNyaraB #99207 üzenetére
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
bbuffy
senior tag
58,5 Tadamm vastag tampert cserélnék 58,3 ra. Ha vki epp ebben menne. Nyelek maradhatnak.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
fredczg
csendes tag
Sziasztok!
Érdeklődnék hogy Pesten tudtok e kis kávégép szerelőt ajánlani. Lenne egy régi kis Krups espresso kávéfőzőm ami sajnos elromlott, a vízet folyamatosan leengedi (mintha azt érzékelné hogy túl forrónak érzékelné a vizet és leengedné hátul)
Nem egy profi gép (az opció vagy a steamandpump korábbi változata)de jól őrült kávéval számomra meglepően finomat főz valamint nem szeretnék feleslegesen elektronikai hulladékot termelni ha javítható (a szivattyút már csereltem nem rég benne de most nem tudom mi a baja vagy alkatreszt nem találok. Tippem a termosztát z42/43 t250es az egyik oldali vezeték mintha kijarna belőle ) köszi a segítséget -
verti1
tag
válasz fragola.6035 #99236 üzenetére
Továbbra is tartom, hogy a hideg ágból sokkal kisebb a rizikó, hogy szennyeződés kerüljön a szűkítőbe, hacsak nem öntöd bele a tartályba. Ha megis akkor az ugyan úgy végig mehet az egész rendszeren. A bojler belsejében nagyobb a kockázat a vízkő képződés és korrózió miatt. Fizikailag nem igazán tudom alátámasztani, hogy miért jobb a kimeneten mint a bemeneten. Kicsit erős kijelentésnek tartom, hogy totál szar az opv alatt.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz verti1 #99242 üzenetére
Igen, a hidegágon kisebb az esély a vízkőszemcsére, csak az opv már a fejjel közel azonos hőmérsékletű, főleg ha rezezve is van. De még így is kisebb az esély, a bojlerben viszont le tud ülepedni a szemcse. Nagyon sok gépet használnak évek óta pipacsöves szűkítővel úgy, hogy a bojler alján egy fél marék lehullott vízkő van. De azt adom, hogy az opv-nél kisebb az esély a vízkőszemcse képződésre, mint a bojlerben.
A bojler változó nyomása, a bojlerben levő levegő mennyisége befolyásolja a kezdeti vízhozamot, ha nem a kimeneten van a szűkítés. Minél nagyobb a bojler, annál rosszabb ez. Bekapcsoláskor a bojlernyomás kiköp egy halom vizet a pogácsára, ha nem ott van szűkítve, ez szemmel is jól látszik.https://caffe35.webnode.hu/
-
zolnagy
őstag
Mai Kapucziner.
Most, hogy többé-kevésbé újra tudok járni, voltam bent az üzletben.
Részben, hogy megnézzem a DC Minát, részben, hogy kávét vegyek.
Mauritius kávé volt az egyik örlőben, amiből kértem.
A Minából szép mogyoróbarna színű italt kaptam. Az íze alapvetően kakaós volt, enyhe gyümölcsösséggel a háttérben. Nagyon bejött, bármennyit meg tudtam volna inni belőle.
Vettem is egy negyed kilót, meglátom mire megyek vele itthon a GC-vel.
Ja és a Mina álomgép. Az ára már nem annyira, de úgyse férne el a pulton... -
verti1
tag
válasz fragola.6035 #99244 üzenetére
Az rendben van, hogy leülepszik az aljára, de minden egyes használatnál felkeveredik a bojler kis mérete és kialakítása miatt és örvénylik felfelé a víz. A gond az apróbb szemcsékkel van amit fel tud kapni az áramlás. A legjobb ha a pipacső oldalán van a furat, úgy a legkisebb az esély a dugulásra. Elsősorban rendszeres gőzölésnél áll fenn a jelenség amit írsz. Ha valaki csak kávé készítésre használja a gépet és soha nem fűti olyan melegre, hogy gőz képződjön akkor ez a jelenség nagymértékben lecsökken. Viszont nincs is jelentősége, mert illik minden húzás előtt egy kis fejöblítést csinálni többek között emiatt a jelenség miatt is.
-
HSM
félisten
Kis kiegészítés, hogyan is néz ki a perem különbség:
Bal oldali a gyári, ezen van belül egy meredek ívű kupola, majd laposan megy kifelé, majd azután hajlik le a perem széle. Az IMS perem felső része viszont egyenletesen íves, gömbölyű a széléig. Azt gyanítom, emiatt picit máshogy fekszik fel a gyári szűrőtartó karomra, és itt veszik el néhány tized mm, ami miatt nehezebben megy a kar a szokott, zárt állásába. Egyébként képek alapján a többi márkás szűrő perem kiképzése is az IMS-éhez hasonlít, pl. VST, Reneka, tehát emiatt nem kellene szerintem, hogy jobban amortizálja a kartömítést. Egyébként a szűrő minősége szerintem teljesen rendben van, egyenletesek szemre a lyukak, jól megmunkált a fém, és én a nanotech bevonatot is praktikusnak találom, tényleg könnyebb takarítani.#99223 mgy : Külföldről is be lehet szerezni, kis pici valami, általában úgy nem drága a posta.
#99225 Parci: Finomra kell őrölni ez tény, de nem vészesen, amennyire meg tudom ítélni. A Mazzer SJ vidáman tud ilyen (vagy akár finomabb) őrleményt produkálni az F64 evo késekkel, hogy akár 11g őrleménnyel is felmenjen a nyomás nagyjából 12 bar környékére, ugyanúgy őrölve 13g-al már 15 bar körül járt és mégis szépen, lassan lefolyt.
Valamint a kis kb. 10 000 forintos kézi őrlőnek sem volt akadály ez a finomság. Nem mondanám magam egy tapasztalt home baristának, de nálam ezek a tapasztalatok.
A magas bar értékek egyébként a gép miatt vannak, a szokásos espresso értékeken nem főz túl finom kávét, túl gyorsan átfolyik, 12-15 bar a bevált magasság és OPV sincs a gépben sajnos.[ Szerkesztve ]