- iPhone topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eleglide C1 - a középérték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android szakmai topik
- DIGI Mobil
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Hirdetés
-
Az üzleti chatbot lehet az új fejőstehén
it Üzleti chatbotot indított az Anthropic, azt reméli, hogy sok pénz folyik majd be a cégektől.
-
Snapdragon 8-as szériával várhatók a Honor 200-ak?
ma A Honor 200 állítólag a 8s Gen 3-at, a 200 Pro változat pedig a 8 Gen 3-at használja majd.
-
Nyár végén jön az idei THQ Nordic Digital Showcase
gp Az új bejelentések mellett újabb részleteket kapunk a Gothic Remake-ről és a Titan Quest II-ről is.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
norby_42
aktív tag
válasz phranxinatra #98044 üzenetére
A Depresso-t nem sorolnám oda, de próbáld ki, hátha bennem van a hiba...
Eat pasta, run fasta
-
HÁZIGAZDA
válasz Blasius0704 #98051 üzenetére
nagyon off és szerintem hagyjuk is, de:
- lehet, hogy akkor kaptad el, lehet, hogy máskor, de mivel antitesthez betegnek kell lenni és írod, hogy akkor voltál utoljára, legyen március.
- a szerológiai teszt önmagában elég pontatlan, kétszer néztek és mindkétszer pozitív lett? miért néztek?
- ha így is van, nem zárja ki az eddigi, elég nagy számú tapasztalatokat. fél éve voltál beteg, még van antitested. biztos olyan is lesz, akinek másfél évig lesz antitestje. nagy átlagban viszont még hat hónapra sem ad immunitást.dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
zolnagy
őstag
válasz phranxinatra #98052 üzenetére
Ezt én is néztem. Akkor sem volt nyitva. Ezek szerint szerencsére
Kapput próbáltad? -
bl4ze
veterán
válasz phranxinatra #98057 üzenetére
Az mindig tele van, de oda eddig én sem mentem be - valahogyan nem volt hivogató egyszer sem
A pizza világbékében van G.Frasi kávé Faema E61-ből : azt ki akarom próbálni, de legutóbb annyira zuhogott az eső, hogy nem volt kedvem oda elsétálni :p
[ Szerkesztve ]
.:. bl4ze .:.
-
Cathfaern
nagyúr
Én kétszer voltam ott*. Ránézésre inkább kajálós hely, mint kávézós szerintem (de azt nem tudom milyenek az ételek, csak kávét ittunk). Espresso jó volt, de semmi extra.
*Második alkalommal Kappu-ba akartunk menni, de akkor még tévesen az volt fent google adatai között, hogy vasárnap is nyitva...
-
norby_42
aktív tag
-
zolnagy
őstag
válasz phranxinatra #98058 üzenetére
Wazzeg így az ajtóról nem ismertem meg.
Én egy másikra gondoltam az egyik mellékutcában a sétáló utcához közel.
Mindegy, akkor hétfőn próbáld meg (ha még ott leszel) -
Kávé Kálmán
tag
Casino Mocca teljes telemetria.
Érzékenyek lapozzanak! Az maradjon, akit érdekel egy vén magyar rugós kávégép feje mérés és kávéhúzás közben.
Összetettem a Casino Mocca fejét, és végrehajtottam egy transzplantációt (a Pro800-as fejledobással győzött). Így néz ki egy hisztorizáló :-) nyomás/flow és hőmérsékleti profil:
A max nyomásértéket már régebben bemértem (3,8bar körül, előáztatástól függően) a hőmérőt a hengertérbe csak most legóztam össze. A 2. szenzor a fejhőmérsékletet logolja.
Most azért került elő, mert hajtottak bele egy erősebb rugót pénteken, de sajnos elszámoltak magukat és előbb összeülnek a hurkok, mint szabad lett volna :-(. Ez az eredeti.
Azt gondolom, valami hasonlót lenne érdemes hőméréshez összetenni a VA T3-ra is, hogy kiderüljön hazudik-e a Hames Joffmann. Az üresöblítéses mérések sajnos nem sok releváns adatot produkálnak.
[ Szerkesztve ]
-
freaghill
őstag
válasz Kávé Kálmán #98066 üzenetére
Na az ilyen posztoktól lesz hardcore ez a topik, tetszik.
-
thomasrc
tag
Sziasztok!
Egy érdekes kérdésem lenne.
Van egy Rancilio Silvia-m, ami elvileg be lett állítva 9bar-ra, viszont az utóbbi időkben valamiért nem adja a kávé, ami lejön, ezért hosszas kísérletezés és sikertelenség után elkezdtem gyanakodni rá, hogy esetleg elállítódhatott az OPV.
Mivel nincsen nyomásmérő karom, ezért házi módszerrel próbáltam megállapítani.
A Home-Barista-n találtam egy ilyen metódust. Tehát, felcsaptam a vakszűrőt, elindítottam a csapolást, vártam, hogy a tartályba vezető visszafolyó cső megteljen és egyenletesen jöjjön a víz belőle. Utána fogtam, áthúztam a csövet egy 60ml-es mérőpohárba, ami így 10,54s alatt telt meg. A linkelt grafikonon alapján ez kb. 6 bar nyomásnak felel meg (341,56 ml/perc), ha a középső vonalat veszem alapul. Szerintetek ebből így megállapítható bármi is vagy túl nagy hozzá a mérési hiba?
-
Kávé Kálmán
tag
válasz freaghill #98067 üzenetére
:-) Egy másik perverzió akkor.
Casino Mocca vs. dupla rugós modern dugattyús fej (Profitec Pro800, Pull Espresso Machines, VA White Eagle/Athena Leva ésatöbbi). A flow a shot első felében tökéletesen illeszkedik. Ne kérdezzétek az ízbeli különbségeket! Ennyi kávét nem lehet túlélni. Szecskából (kiválogatott töredék/vegyes szemek) "főzikélek".
Olyan egy kicsit, amint amikor a Kékestető a Mont Blanc árnyékába kerül. Mindkettő eszpresszót csinál. Kicsit másként. Ez nem a magyar narancs a Tanú-ból! De azért nem adtam fel, hogy készüljön bele egy 5-7 bar közötti csúcsnyomású rugó.
-
CB
senior tag
válasz sz.zs. #97963 üzenetére
Hát, be kell valljam őszintén, hogy kutyából nem lesz szalonna....
A Graef 702 őrlő problémája a garat, és a garat előtti rész. Bármit teszek, rátapad a falra az őrlemény. Van úgy, hogy hiába paskolom, ütögetem, nem jön ki. Majd megiszom a kávét, visszamegyek rendet rakni, és alig érek az őrlőhöz, a kávé leválik az őrlő faláról, és az asztalon landol. Hogy a statikus feltöltődés miatt van, vagy mástól, azt nem tudom.
De ezeket a problémákat ti is ismeritek. Szóval nem tudok vele mit kezdeni, bármit újítok, ugyanaz a probléma.
Legutóbb a babtartály helyett készíttettem hozzá egy szűkítőt, hátha körtepumpával megyek valamire. Sajnos az 5-ös körtepumpa kicsi, kell vennem egy 7-es méretűt.
Más:
Közben a megszokott kávém hőfokát kikísérleteztem, miután rézcsövezett alu bojlerről űrgaggiára váltottam.
A végeredmény az lett, hogy az alu bojlernél 96 fokon finom kávém az átalakítást követően 89 fokon hozza a hasonló ízeket.
Amit még tapasztaltam, hogy sokkal lassabban fűti fel a bojlert a 6 darab patron. Pontosan 2 perc alatt éri el a beállított 89 fokot. Alu bojlerrel ezt nem mértem, de kb. a fele volt. Viszont csapoláskor nem esik annyit a hőmérséklet. 89-ről 88,8-ra esik csak a PID szerint. Az alu bojlerrel PID szerint 0,4 fokot esett.
Fragola dupla sor rézcsövet tett a réz bojler köré, talán ezért.
Szóval eddig is pöpec volt a GC. Most hogy tudom, nincs benne alu alkatrész, szerintem örök darab lehet.
Fragola megmutatta egyébként az alu bojlerem belsejét. Nestlé Vera+DM-es desztvízet használok 1:1 arányban. Az alu bojler belseje makulátlanul tiszta volt. Elmondása szerint a bojler belsejében csak kevés lehulló vízkövet talált alul. Mindezt úgy, hogy évente kb. kétszer vízköveztem citromsavval.[ Szerkesztve ]
40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
iatti
aktív tag
nálam is lassan elfogy a norda. én is dm-es víz+ásványvíz kombóra váltok.nem pöcsölök sókkal de még a verát is macerás beszerezni,lehet én kékkútit veszek. ennek nagyobb az ásványi anyag tartalma,de 1:2---1:3 keveréssel jó lesz. írod hogy tapad az őrlemény. darálásnál vizezed a babokat?
-
CB
senior tag
Na, ezt az egyet nem próbáltam még. Az általatok javasolt legegyszerűbb megoldást: Pár csepp víz a kávéra.
Itt van egy rövid videó az őrlőbe szerelt lapátról. Nagyon nem látszik, mert elég béna vagyok ilyen téren sajnos.40 éves DIMPLE whisky eladó! Érdeklődni privátban.
-
iatti
aktív tag
-
norby_42
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #98066 üzenetére
Profi!
Rengeteg kérdés merült fel bennem...
Hogy nézett ki a fej átültetés? Ezek a régi masinák ilyen alacsony nyomással mentek? Bár végül is nem sok hiányzik, a kis rugós gépek sem adnak sokkal többetEat pasta, run fasta
-
zolnagy
őstag
-
Kávé Kálmán
tag
válasz norby_42 #98077 üzenetére
A fejatultetes meglehetosen egyszeruen, mert a negy eredeti csavar poziciojahoz, minimalisan kellett a furatokat a CM-en tagitani. A dippercso menete ugyanaz volt. A 3,7-3,8 engem is meglepett, de ugye 58-as fejről beszélünk. A kisebb átmérőjű rugos gepek fejei 4,5-6,5 között szórhatnak.
-
HÁZIGAZDA
válasz zolnagy #98080 üzenetére
ne szivassatok már, gyerekek, azt sem tudom, hogy hogy kellett állítani. amikor új volt, letöltöttem a leírást, beállítottam, mint itt a topikból kiderült, az autotune alapján nem is túl jól, aztán átírtam talán a te vagy sz.zs. paramétereire, azóta úgy van.
ha megmondjátok, milyen kombórúgást vigyek be neki, megnézem, hogy van-e offset.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Kávé Kálmán #98082 üzenetére
Ez egy 1991-es CM, de az is már 30 év ugye. A rugok sem orokeletuek... Gyengulnek idovel
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #98085 üzenetére
használaton kívül is? egyébként te már annyi kart nyomkodtál, tenyerelj már rá a dupla rugós mini gaggiára egyszer, csak hogy feelingre milyen tartományban lehet a kezdeti rugóerő... 7 bar volt a cél.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
zolnagy
őstag
Bal szélső gombot röviden megnyomod, utána a tőle jobbra levőt (balról a 2.).
Azt látod, hogy CNS. Ha az érték 0, nincs offset.
Vissza a kezdőképernyőre: bal szélső gomb röviden megnyom@iatti, bármelyik oldalról a középső (3.) gomb odébb rakja a “kurzort”, így nem kell a tizedessel vesződni.
[ Szerkesztve ]
-
norby_42
aktív tag
-
zolnagy
őstag
Hát az nem sok.
Annyit nem is érdemes sztem beállítani, de most már hagyd így, mert ha lenullázod, fél fokkal kevesebbet fűt ténylegesen ugyanannál a beállításnál és ehhez van meg a tapasztalatod az egyes kávékhoz.
Nálam -4 fok, mert ennyit mértem (nem professzionálisan a kijövő vízre 20 perc előmelegítés után) -
zolnagy
őstag
Nem, ez amúgy sem változtat semmit, csak én vagyok ebben ilyen perfekcionista, hogy azt mutassa, ami a tényleges kijövő. Ha viszont te kitapasztalod, hogy hány fokos pid beállítás kell az egyes kávékhoz, akkor nem is érdemes ezt állítani, mert más lesz az érték.
Ezek között a kínai hőmérők között is van eltérés. (tmc) Mostanában a két ceruzaelemes verziót küldik. A között és a régi 9V verzió között én 2 fok eltérést is tapasztaltam (a hőelem ua volt). Szóval, ha profi eszközökkel kimérném, lehet nekem se lenne jól beállítva ez.[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz zolnagy #98093 üzenetére
Egy ilyet veszek holnap, ez 1mp-es frissítéssel működik elvileg, 0,1 fok pontossággal, megméricskélem vele újra az itthoni gépet, kíváncsi leszek mennyire mér mást az ikea gagyi hőmérőhöz képest.
Persze a sima gyári kalibráltat csak, mert az ISO meg a DAkkS változat horror drága belőle catlert méricskélni!
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz paljoc #98094 üzenetére
Szerintem ezzel megint az a gond, hogy nem tudod úgy a karba helyezni, hogy ne érjen a fémhez. A másik dolog, hogy úgy kéne mérni, mintha csapolnál, azaz 9 baron és ennek megfelelő vízhozammal. Erre szoktak gyártani olyan kart, amin van egy állítható csap, a hőmérőt meg úgy helyezik el benne, hogy ne érjen semmihez. Vagy amit egyszer csináltam (és aztàn már nem mindig jött össze, mert kicsúszott a szenzor a gumiból pl): [link]
De persze ez is távol van a profizmustól[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
válasz zolnagy #98097 üzenetére
Semmi gond azzal h a fémhez egy picit hozzàér, mint már írtam ahogy leáll a vízhozam pár mp-en belül azonnal és radikálisan esik a kijelzett hőfok, tehát elsősorban a vízhőfok “mérődik”. Engem főleg az izgat, h a szokásos 30mp egy bögrényi víz távozása alatt /ami egy sima kávéfőzéshez képest qrvasok/ vàltozik-e radikálisan a kijelzett érték. De akinek ez a karhoz érés gond, az majd megméri máshogy. Nekem nem gond, mert a víz/kofi is hozzáér, ráadásul jobban mint a tű hegye. /plusz a fent írtak miatt/
-
zolnagy
őstag
válasz paljoc #98098 üzenetére
Ok, majd oszd meg az eredményt.
Arra amire szeretnéd, valószínű jó lesz a mérés.Én kizárólag a kilépő víz hőmérsékletét szerettem volna megmérni, lehetőség szerint valós körülményeket szimulálva. Ebben az esetben a fém alkatrész zavarja a mérést, rossz irányba viheti az eredmènyt. Hogy mennyivel, nem tudom. Biztos azt is ki lehet mérni
A kávé valóban hozzáér a fémhez, de én nem is a kávépogácsa hőmérsékletét szerettem volna mérni, kizárólag a kilépő vizet. Az amúgy is sokkal bonyolultabb, mert nem mindegy, melyik rétegben nézem...stb. -
paljoc
tag
válasz zolnagy #98099 üzenetére
A kávéfőzés folyamán a víz igencsak érintkezik a karral, kifolyó csőrrel. Engem ezért nem zavar, mert az a valós körülmény. A vizet a felsőszűrőből történő kilépéskor kellene mérni vhogy, ha csak annak a hőfokát szeretnéd tudni. Nekem lali.hu videója volt meglepő, h abból a drága masinából 89 fokra állítva fortyogó víz jött. Mástól is hallottam h ez valós probléma, aki ilyen gépet használ. Mi meg itt tizedfokokon dilemmázunk meg az ikea hőmérő lassúságán, meg h hozzáér-e a szonda hegye a tűpontnyi területen a csőrhöz...hmmm....🤨 /pedig ebből a gépből 90 fokra allítva még az életben nem jött fortyogó víz, akármit is csinálok vele, de 96-n sem, annál feljebb meg nem lehet állítani😆/ Engem egyedül az ikea hőmérő lomhasága motivál, hogy megnézzem egy komolyabb cuccal is, a kifolyó kávék rendben vannak, úgyhogy ez is csak affèle szinte felesleges kíváncsiság, mélyebben nem akarok belemerülni a dologba mert feleslegesnek tartom. Ha mondjuk 89 fokra állítva rendre égetné a kofit vagy ízben problémát éreznék, jobban izgatna a dolog.
Holnap próba, ha eljutok a Conradhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Vadonat új, csomagolt O'neal kerékpáros termékek
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- Turbo Racing 1:76 RC DRIFT C64 Giroszkópos távirányítós autó
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!