- iPhone topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eleglide C1 - a középérték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android szakmai topik
- DIGI Mobil
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Hirdetés
-
VR játék lesz az Batman: Arkham Shadow (Meta Quest 3)
gp Egyelőre csak egy teaser trailert kaptunk a teljes leleplezésre a Summer Game Festen kerül sor.
-
Két Zen 5-ös dizájnjának mintáit is szállítja már az AMD
ph A szerverpiacra szánt Turin platform, illetve a mobil szintre nevező Strix Point érhető el a főbb partnerek számára.
-
Eleglide C1 - a középérték
ma Szintet lépett az Eleglide, az egyébként egész korrekt M2 után a C1 sokkal komfortosabb közlekedésre alkalmas.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zozy84
senior tag
Sziasztok
Tudom, hogy nem "foglalkoztok" automata gépekkel.
Viszont kíváncsi lennék a véleményetekre erről a gépről.
Ez minek számít? Félautomata?
Jobb kévét készít mint egy full automata? -
qvik27
tag
válasz sz.zs. #76475 üzenetére
Na, ez a jó kérdés! - Bár nem csak ez a lényeges
A jó válasz pedig valami olyasmi, amit anno egy professzorom mondott mint "mindig jó választ": attól függ! Leginkább a bojler és a fűtőcekász geometriája határozzák meg.
Persze azt szeretnénk, hogy a bojlerből kiáramló víz hőmérséklete állandó legyen; ebből az adódna, hogy a kiáramlási térrészben kell mérni, és ez jó is volna, ha lehetne fűteni-hűteni gyorsan és hatékonyan... De a kávémasináknál ugye nem ez a helyzet. Nomeg néha bekapcsoljuk, és akkor hidegből indulunk, máskor épp, hogy elértük a bojlerben a kívánt hőmérsékletet, megint máskor egy csapolás után szeretnénk újra csapolni, vagy épp egy hőstabilnak gondolt állapotban kezdünk csapolni, stb. Ezek mind különböző állapotok, amelyekben szeretnénk fenntartani az őrleményre áramló víz hőmérsékletét. A pid-ünk pedig megtanulta valamelyikhez kapcsolgatni a delejt..
Én úgy tenném el, hogy az áramlások és a fűtés okozta kilengések a lehető legkevésbé befolyásolják a mérési hely hőmérsékletét - ez erősen geometria függő.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
soldier2
őstag
válasz zozy84 #76503 üzenetére
Semennyire nem automata, csak egy házba van téve a daráló és a kávégép. Ugyanúgy neked kell csinálni mindent mint külön gép/daráló esetén, ennek minden előnyével és hátrányával. Elvileg van rajta pid, de a bojler mérete, stb nem derül ki.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
cotagg
tag
Sziasztok, tanácsot kérnék: ajándékba gondoltam venni egy Fragola-féle marok tampert Gaggia Classichoz, ha jól sejtem az 58,6 mm-es kell. A Classic úgy 15 éves, valószínûleg az eredeti karral és szûrôkosárral használják. Ahogy olvasgatom lehetnek jelentôs eltérések a kosarak méretében. Jó lesz ehhez a kosárhoz ez a tamper méret vagy az a biztos, ha rögtön veszek egy megfelelô méretû kosarat is? Ha vennem kell, akkor pontosan melyiket és hol vegyem meg? Köszönöm.
-
senior tag
-
-
zozy84
senior tag
válasz soldier2 #76506 üzenetére
Akkor ez most jobb megoldás/ -jobb kávét készít mint egy automata gép?
Egy Saeco Xsmall-nál jelentősen jobb kávét csinál?
Vagy ennyiből vegyek egy Gaggia Velasca Prestige automata gépet mert
1.: Az Xsmall-nál sokkal jobb lesz (finomabb jobb kávé, halkabb, stb)
2.: A Sage és a Gaggia közül már mindegy melyik mert 100x jobb mindegyik mint egy Xsmall, viszont jelentős különbség nincs a kettő gép között ha az elkészült kávét nézzük?Árban ugyan annyi mind a kettő.
Napi átlag 3-5 kávé lenne rajta készítve. (Néha csak 2 van, hogy 5-6)
A Sage darálója és karos megoldása jobb? Megéri a plusz "macerát" ? Vagy nem hoz annyi pluszt és akkor meg már csak megnyomok egy gombot és nem kell semmi mást csinálni.
(plusz az xsmall olyan hangos , hogy ha a barátnőm korábban megy el itthonról és előtte kávézik akkor felébredek a darálás hangjára. Ha nem figyelek oda a tálcában lévő víz mennyiségére akkor más sem fog és párszor eláztatta már pultot, mert nem nézem meg mennyi víz van benne minden bekapcsolásnál. stb stb stb stb )
[ Szerkesztve ]
-
zozy84
senior tag
Ez amit linkeltem , hogy egyben van a darálóval de karos ez milyen megoldás? Próbálta már valaki? Amiket lehet olvasni róla az alapján jó. De írni bármit lehet.
Pl : "Beépített kónuszos rendszerű kávédaráló fém őrlőkővel" ,"Beépített kávédaráló fém őrlőkővel
Thermocoil vízmelegítő rendszer
Electronic PID hőmérsékletszabályzás konstans vízhőmérséklet biztosítására az aroma kivonásának végéig
Előgőzölés alacsony víznyomás mellett
18-féle őrlési mód
250g kapacitású szemes kávé tartály
Automatikus őrlés közvetlenül a szűrőbe
Automatikus és manuális kávéadagolás
Nyomásmérő az aromakivonás folyamatának ellenőrzéséhez
Kivehető tamper (praktikus tárolási lehetőség a készülékben)
Különösen nagy hely hosszúkávé készítéséhez
Különálló forró víz kimenet
360°-ban forgatható gőzcső
Kivehető 2 literes víztartály, szűrőrendszerrel felszerelve
Melegen tartó talp
Tápkábel tárolási lehetőség
Praktikus fiók a tartozékok tárolására"Alapból a SAGE mint márka a kávézásban jónak számít?
Vagy egy automata Gaggia a mindenapokban ugyan azt tudja hozni. -
soldier2
őstag
válasz zozy84 #76515 üzenetére
Ha a kávé minősége fontos, akkor az automatát elfelejted.
A karos gépek között a thermoblock-osak a belépő szint (ilyen amit linkeltél is) mivel nem hőstabila rendszer a pid gyakorlatilag parasztvakítás. A munkahelyen egy ilyen gép van, nyomásfokozó nélküli szűrővel az olaszos, sötétebb pörkölésű kávékkal már egész jó eredményt ad (nem baj ha van benne egy kis robuszta is, nálunk a Paljoc Locavore jött be), de már a közepes pörkölésű kávék esetén is nagyon gyakran érezni, hogy kevés.
Bojleres gépek: Gaggia Baby/Classic alatt nem adnék értük pénzt. Megfelelő tuningal már igazi igáslovak, velük már világos pörkölésű kávébó is kaphatsz finom italt.
Nyomásv. áramlás szabályozott gépek - 7 számjegyű árcímkévelKözben írtál még....
A Sage (régen Catler, Breville, Gastroback stb) nem egy régi márka, de vannak jó gépeik (pla Catler 9010 dual boileres csúcsgépük) de a linkelt gépért ennyit nem adnék. Fogtak egy darálót és egy gépet és egy közös házba építették. Ennél olcsóban ki tudsz jönni egy Graef 702 darálóval és egy használt Gaggiával.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
MODERÁTOR
válasz zozy84 #76517 üzenetére
Nekem a 8011-es van ami lényegében ugyanez csak örlő nélkül. A sage/catler/breville jónak számít konyhai gépek területén, de ennyiért (újonnan) sztem nem éri meg. Lelit gépek között érdemes lenne körbenézni.
Sage-ből amit megvennék az a bes 920-as. (de az is elég drága)[ Szerkesztve ]
-
mdav88
senior tag
Más: lassan belelógunk a kávéövbe...
[link] -
balage0000
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #76407 üzenetére
Bottomless portafilter es basket kombot keresek Caravelhez, ebben kernek szepen kis segitseget.
Olyasmi lenne jo, amibe a gyari dupla kosar is belemegy, illetve (legfeljebb kis reszeles utan) a PV 45mm-es duplaja is. Peppina kosarat nem talalok neten egyelore. Nezem Gabor Nakedjet, ebbe belemegy mindket fajta kosar? Alternativa a Werkstatt Kunst: gyarihoz hasonlo a nyele, viszont a 47mm-es PF-be nem tudom, belemegy-e a PV kosara es az eredeti is. Ezen felul USA-bol lehetne hozatni, hasonlo aron, de ott is csak a Peppina kosarat irjak, kompatibilitas kapcsan, hasonloan a Wekstatt Kunsthoz. Egy kerdest nyilvan meger felejuk, de ha van ezzel tapasztalat, azt megkoszonom elore is!
[ Szerkesztve ]
-
zozy84
senior tag
Köszönöm a válaszokat.
Biztos lesz még kérdésem -
Jókv
csendes újonc
Ismerősöm erősen kokettál egy Rancilio Epoca tartályos HX géppel. Van valakinek tapasztalata ezzel a típussal? Akár kezelés akár javíthatóság/hibalehetőség vonatkozásában minden visszajelzést megköszönnék.
-
HUNNIA1920
őstag
Sziasztok!
Egy elég furcsa kérdésem lenne. Egy olyan fura hibát produkál a Philips HD8651 típusú automata kávéfőzőnk, hogy működés közbe (kávét főz, tisztítást végez), egyszerűen a zacc gyűjtő tálca kimozdul és megáll az adott folyamat.
Eddig volt valami a gépbe, ami működés alatt nem engedte kiadni a zacc gyűjtőt, most viszont ez a "funkció" nem működik. Nem lenne baj, ha a kimozdulással nem szakadna félbe állandóan a főzés, de így kézzel kell ott tartani.
Sérülést, törést nem látni.Van erre valakinek valami tippje? Más is járt már így?
Köszönöm!
"Amit a szem lát és a fül hall, azt az agy elhiszi."
-
PpenoO
őstag
Általatok is elismert karos gépekkel mekkora szentségtörés/macera világos pörkölésű kávét eszpresszóként elkészíteni? Egyáltalán megoldható úgy, hogy megmaradjanak a gyümölcs/virág aromák? Jelenleg Brikkat használok Hario kézivel és több kevesebb sikerrel ezen aromákat ki tudom hozni az ilyen jellegű/pörkölésű kávékból. Legutoljára Etióp Yirgacheffe (bécsi p.) és Zambia Buni (francia p.) kávékat tudtam, számomra legalábbis, elfogadhatóra elkészíteni ezzel a kombóval. Működne ez egy GC old + Graef 702vel is?
[ Szerkesztve ]
-
bluesfan
tag
Tegnap lecsekkoltuk a Bab Kávézót Almádiban. Egy kolumbiai-brazil blendből ittunk egy cortadot, amit aztán én még megfejeltem egy etióp ristrettoval. A blend egy kellemes klasszik ízvilág volt, kis gyümis beütéssel az etióp pedig igazi gyümölcsbomba, engem elsősorban eperlekvárra emlékeztető ízjegyekkel. Ezt sikerült kimondottan jól elkészíteni a barista srácnak. A kávé ugyan rendelkezett kellemes savakkal, mindez azonban a savanyúság legkisebb jele nélkül.
Bár vannak még -valószínűleg a kevés rutinból adódó- hiányosságok( a cortado lassan készült és bizony langyos volt, mire az asztalunkra került), határozottan reménytelinek tűnik a hely.[ Szerkesztve ]
-
PpenoO
őstag
Azt hittem az eszpresszót olasz pörkölésű kávéból kell/lehet/illik készíteni. Mekkora macera amúgy, milyen eljárást kell követni, mire kell figyelni, hogy kihozzam egy GC + 702 kombóbol a virág/gyümölcs aromájú világos pörkölésű kávékból a lehető legtöbbet?
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
kapszulás update:
két számomra új kapszulást is kóstoltam az utóbbi időben:
- bosch rendszerü, nemtudom milyen, de "espresso" kapszulával: kávéizűnek elmegy, nyilván izjegyekről nem beszélhetünk, de bántó mellékíz minimális volt (ha volt). kapszulás szinten OK.
- cremosso kapszula, szintén "espresso" felirattal, na ez nem volt jó. van egy mellékize ami nagyon nem kéne oda (vegyszer?), illetve mintha mesterségesen testesitve lenne, fura. nem ajánlom.[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz PpenoO #76535 üzenetére
Itt elég sokan szoktunk készíteni világos(abb) pörkölésből eszpresszót, sőt!
Kell a GC-be a tuning ( pid, rézcső, esetleg a nyomás szabályozás), a gyári helyett IMS vagy VST szűrő kosarak és hadd szóljon Aztán ha majd megérzed a Graef korlátait, akkor maximum azt lecseréled, de kezdésnek tökéletes szerintem, sokan kezdtük itt azzal…[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
sgery
őstag
Köszönöm a sok választ, valószínűleg felújíttatom a gépezetet Fragolánál és akkor már PID-elem is.
Egyik elfogadható árú változat sem hozna minőségbeli javulást (mert amúgy jó gép ez, legalábbis nekem az ).
Rocketre pedig nincs most zsé
Pedig megvan az érzés, nagyon jó helye lenne ittFurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)
-
zozoka79
tag
Lehet már kérdezték korábban..összefoglalót olvastam,de nem találom az infómat.miért jobb egy bialetti kotyogós pl brikka,mint egy mezei kotyogós pl amit kínaiban veszek 1000 ft-ért? nem a spórolás,hanem tényleg érdekel.költözés miatt akarok automata kv főzőt,de egyenlőre elnapolom,és egy jobb kotyogóst keresek.
-
#25510592
törölt tag
válasz zozoka79 #76541 üzenetére
Nagyobb a kosara, több kávé fér bele, ha működik a súlyszelep akkor hidegvízzel indítva is jó hőfokon megy végbe a kioldás. Ha nem, akkor többet ér egy hasonló kosárméretű alu kotyogó forró vízzel indítva. Ha alupara bejátszik, van rozsdamentes Aeternum nevű jószág ami megközelíti a Brikkát. De csak megközelíti. Szerintem az alu jó hővezető és nehezen lehet utánozni acéllal a hővezetési tulajdonságait és az valamiért fontos.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz balage0000 #76522 üzenetére
Ja, a Caravelhez is gyártunk szűrőtartót. A mieink nyele is azonos formájú a gyárival, csak más (nem töredezős) műa-ból készül. Ha tetszik, akkor adok mellé fa nyél-szetet (karhoz és a szűrőtartóhoz) alapárban. Ja, La Peppina kosár nemigazán hozzáférhető. A Ponte Vecchio az alternatíva. Az vásárolható.
-
mutyi
őstag
Megvettem ma az Eureka Specialita őrlőt.
Tapasztalatok:
Húztam 4 dupla kávét, melyből az első kettő mondhatni besült,mert csak 12 mp körül kezdett csepegni, szóval túl finom volt gyárilag ehhez a kávéhoz.
Egy frissen bontott, két hetes brazil kávéval teszteltem.
A 3. húzás már rendben volt, gyönyörűen, telten csepegett és pont úgy,ahogy már régóta vártam a lefolyást, olyan legyen,mint amikor a csokoládé meg van olvadva és úgy nyúlik.
Crema rendben volt, szép magas és tartós.
4. húzásra mindent hagytam a változatlanul, mindössze kipróbáltam a ma vásárolt naked szűrőtartót.
Persze jól körbebástyáztam a gépet,mert kb 40 centire van a frissen festett fehér fal, nem szeretném ha minden csupa kávé lenne, hiszen még sosem használtam a naked-et,de mivel gyönyörű lassú és sima lefolyás volt az előző,így bíztam benne hogy minden rendben lesz.
Így is volt, 6-7 mp körül elkezdett a lefolyás és gyönyörűen szinte egyből össze is állt és végig egyenletesen folyt a kávé.
3-4 nagyon apró csepp volt a gép falán,de azt hiszem ennyi simán belefér.Amit szemmel láthatóan tapasztalok az új őrlővel, legyen az naked vagy a sima kétkifolyós szűrőtartó, az pedig a következő: általában 16 grammot,max 17-et teszek az IMS szűrőbe, ez most sem volt másként, viszont láthatóan sokkal jobban megdagadt a pogácsa,mint eddig.
Meg is lepődtem,mert eddig is volt nyilván valamennyi dagadás, de túlzottan nem. Most viszont egészen megemelkedett a pogácsa, egyik esetben a csavar nyoma is látszódott középen,miután levettem.
16 grammal töltöttem meg és tamperelés után lényegesen kevesebb kávé látszódott benne,mint a régi őrlővel. Ez ha jól sejtem arra utal, hogy finomabb az őrlemény, jobban lehet tamperelni és ezáltal nem lesz olyan magas. a felső része.
És ahogy írtam ezzel szemben hogy tamperelés után láthatóan lejjebb volt a magassága, a lefolyás után hatalmasra dagadt.
Szívesen vennék minden véleményt, hogy ez mitől van? Ha jól gondolom akkor ez a jó,de szeretném tudni a miértjét is, tanuljunk belőle. -
mutyi
őstag
válasz GAgyiXyXy #76549 üzenetére
Graef cm800-ról.
Egyenlőre nem tudok további tapasztalatokról írni, hiszen 4 kávé készült eddig vele.
Még várom az új mérlegemet,ami sokkal pontosabb lesz,mint a jelenlegi, ez sajnos sokszor ugrál és így nem tudom konstans századra hozni azt amit számolok.
Eddig úgy néz ki hogy kijön belőle szépen mind. Az állagát tekintve mivel finomabbnak érzem mint a régi darálóval amit őröltem,így talán látok benne nagyon apró néhány rögöt,de mint mondtam nagyon az elején vagyok.
WDT-ek amúgy, eddig is és most is, ha van benne rög ha nincs,én mindig elkeverem a hústűmmel,majd utána disztribútor és a végén a tamper.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Helldivers 2 (PC, PS5)
- Milyen TV-t vegyek?
- Gördeszka topic
- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- BestBuy ruhás topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Turbo Racing 1:76 RC DRIFT C64 Giroszkópos távirányítós autó
- Tidradio td-h3 rádiót keresek!
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS