- iPhone topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eleglide C1 - a középérték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android szakmai topik
- DIGI Mobil
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Hirdetés
-
A Colorful "fagyosan kompakt" alkatrészekkel megy elébe a nyárnak
ph A vállalat többek között egy slim profilos léghűtővel, egy helytakarékos táppal és egy ITX-es házzal adott magáról életjelet.
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
-
Egyre közelebb a Poco F6 startja
ma Újabb ár/érték csatát nyerhet a Xiaomi almárka.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz Rush77 #76943 üzenetére
Beleestél egy ördögi körbe, és csak a gépre fókuszálsz, pedig ha a nyomás rendben van akkor tuti nem a gép a hibás (igazából 15 bar-on semspriccel ha jó az előkészítés és a daráló). Mivel előkészítésben már eléggé jártas vagy, így marad a daráló. Próbálj ki egy másikat. Jó esetben csak az utángyártott késeid nem járatódtak be (a Robur késnek kellett 20kg kávé ehhez) rossz esetben rosszak a kések, vagy a kések párhuzamossága lett oda. Próbáld ki másik darálóval mielőtt bármit tennél.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
celf
őstag
a taliról, ami abban a golf klubban volt Óbudán, esetleg vannak képek valahol?
[ Szerkesztve ]
-
Nibiru
tag
válasz soldier2 #76928 üzenetére
Amit leírt abból számomra egyértelmű volt. Ha valaki nem fogyaszt elég sót, akkor a vese azon küszködik, hogy azt teljes mértékben visszatartsa, de ez hosszabb távon a só-víz háztartás felborulásához vezet. Más sókkal ugyanis nem, vagy csak részben helyettesíthetőek hosszú távon a konyhasó, azaz NaCl funkciói az emberi (de nem csak az emberi) fiziológiában.
Sok ember étkezik sóhiányosan, ez manapság egy tévhiten alapuló tévút. Ezáltal viszont a szervezetben lévő vízmennyiség is lecsökken aminek kapcsán számtalan egészségügyi probléma áll elő.
Só nélkül nem tartja meg a szervezet a vizet, tehát hiába iszol csak vizet, ez nem így működik.
A vér sótartalmát ne keverd is, mert az egy külön homeosztázis, de tény, hogy vízhiány esetén a vér besűrűsödik ami esetenként katasztrofális is lehet.
Ha el akarsz beszélgetni a témáról, egy kávé mellett állok rendelkezésedre, de itt most befejezem, mert off-topic. A lényeg, hogy megfejtettem mi a baja SirRasor-nak. Ennyi.[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Nibiru #76956 üzenetére
Csak annyit még a témához, hogy a konyhasó döntő része a sejten kívül helyezkedik el, és többé kevésbé szabadon áramlik a sejten kívüli térben. Tehát a vér NaCl szintje nagyon jól jelzi a szervezet NaCl tartalmát. Ellentétben a KCl-al ami döntően a sejtekben van, így a szervezet KCl szintjének mérése sokkal bonyolultabb (szerencsére nincs is túl gyakran szükség rá). Mivel a ma élő emberek nagyon nagy része sok sót visz be és keveset iszik a feltételezésed "együnk sót" része nem helytálló. Egyik tanáromat idézném: "ha patadobogást hallasz ne zebrára számíts" (persze jöhet az is, csak nagyon kicsi rá az esély). De tényleg nem akarom tovább folytatni itt, mert vsz kettőnkön kívül már mindenki unja Privátban szívesen diskurálok erről ha gondolod
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
qvik27
tag
válasz Rush77 #76950 üzenetére
Bevallom, nem annyira látom a szűkítő mint hozzáadott érték relevanciáját. Azt értem, hogy a szándék a vízhozam csökkentése, de:
Megértésem szerint alapvetően két eset létezhet.
1. A szűkítő olyan, hogy érdemi ellenállást nem képvsiel a folyadékáramlásban. Ilyenkor az ellenállást gyakorlatilag csak a kávépogácsa képviseli, a szűkítőben a víz felgyorsul, de ez nem csökkenti a vízhozamot.
2. A pogácsa és a szűkítő is képvisel érdemi ellenállást az áramló vízzel szemben. Ebben az esetben a csapolás során a szűkítő előtt nagyobb lesz a statikus nyomás, mint a pogácsa tetején, ahol kb. 9 bar-t szeretnénk.Ha a pogácsa tetején 9 bar a nyomás, csak annak felszíne és a közegellenállása (+ persze a vízmegkötés) fogja meghatározni az átáramló folyadék térfogatsebességét.
Szóval ha vízhozamot akarunk csökkenteni a pogácsa tetején a fix (9bar) statikus nyomás megtartása mellett, akkor vagy a felszínét kell csökkenteni -pl. 53-as szűrő -, vagy a pogácsa ellenállását növelni - pl. tömörséggel vagy szemcsméret csökkentéssel -.Lehet, hogy nem tudok valamit, de másképp nehezen tudom összerakni ezt a matekot. Nem utolsó sorban kb. ugyanezt korábban egy Fórumtárs képlettel is leírta.
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Axel007
tag
Sziasztok!
Automata kávéfőzőt szeretnék venni 90k környékén. Fő szempontok: könnyen tisztítható legyen, erős kávé főzés és cappuccino készítés lehetősége, max 46cm magas.
Amit eddig kinéztem:
- DeLonghi ECAM 22110
- Krups EA8105Esetleg mást ha tudtok ajánlani.
[ Szerkesztve ]
-
qvik27
tag
Ja. Ez irányban még nem okoskodtam. Köszönöm!
Az Ulka (rezgő) pumpák nyomás-vízhozam karakterisztikái alapján érthető is. Tulajdonképpen moderálja a vízhozamot addig, amíg nem állt be a kívánthoz közeli nyomás.
Roto pumpák karakterisztikáit még nem néztem.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
AXisBOLD
addikt
Sziasztok,
Nespresso gépbe (Lattissima touch) keresek újratölthető kapszulákat.
Egyrészt szeretném kicsit bővíteni a kávézás élményét és megszabadulni a nagyobb brandek homogenizált ízeitől, másrészt nagyon bosszant, hogy mennyi szemetet termelünk vele.Két gyártót találtam eddig:
Pod Cafe
Coffee DuckEzeket próbálta már valaki vagy esetleg mást?
Mire kell figyelni ennél a metódusnál? Elsősorban a gépet nem tenném tönkre feleslegesenAurea mediocritas
-
adp
őstag
-
And06
aktív tag
válasz AXisBOLD #76972 üzenetére
"nagyobb brandek homogenizált ízeitől"
dehát erről szól a kapszula, nem? a kapszulákat is visszaveszik újrahasznositani. úgy emlékszem az újratölthető kapszulákkal nem volt jó a tapasztalat (bár nekem nincs).ha érdekelnek a különféle kávék, inkább ruházz be egy szettre (lásd fent)
-
AXisBOLD
addikt
tudom, máshol kellett volna kezdeni, de én előtte nem is ittam kávét, párom vette.
most már értékelem a kávézást (nem a koffeint), de a gép már megvan, nagyobb beruházásra most nincs keret, ezért jött képbe a töltögetés.
A műanyag kapszulákkal (pl. Lavazza, stb.) nem tudom mit kezd a Nestlé begyűjtés után, de állítólag a saját fémhüvelyesekkel sem tesz semmit (amit újrafelhasználás alatt értünk). ARTE vagy ARD svájci csatornán volt erről egy tényfeltáró doku, mondjuk nem találtam meg, csak Svájcban élő ismerőseim mondták...
ps, ha legalább lenne olyan szerkezet, amivel megfelelően ki tudnám üríteni a kapszulát, legyen az fém vagy műanyag és utána szelektíven tudnám kidobni már az is egy elért cél a kettő kijelölt közül, de ilyen eszközt egyelőre nem találtam.
[ Szerkesztve ]
Aurea mediocritas
-
Csápájev
őstag
válasz AXisBOLD #76976 üzenetére
Én próbálkoztam ilyesmivel, pl coffeduck hoz hasonló kapszulám volt, tragédia.
Nem sikerült jól betömöríteni. Vagy atfolyott, vagy ki se nyomta a kávét. Cserébe azóta hangosabb a gép, gondolom a motornak nem tett jót.
Itthon a műterem mtrm roasternél lattam bluecup kapszulákat. Ahhoz tömörítő is van. YouTube on rá tudsz keresni. Esetleg egy próbát megér. -
mutyi
őstag
válasz Rush77 #76961 üzenetére
Bár nem teljesen releváns a témáddal, de ahogy a múltkor említettem, nálam pl. az új daráló használatával egészen látványosan megváltozott a pogácsa.
Szemmel láthatóan hiába töltök továbbra is 16,16.5 gramm olaszosabb pörkölésű kávét az IMS szűrőbe miután leveszem a kart látható,hogy sokkal jobban megdagad a pogácsa,mint a régi darálóval. Jah és pár hete használok egy kereszt disztribútort is, lehet annak is köze van hozzá hogy sokkal szebben és konstansabban tudok tömöríteni, de a lényeg,hogy most 16 gramm kávénál is lehet látni szinte minden egyes alkalom után a felsőszűrő csavarnyomatát haloványan. -
qvik27
tag
Én ittam egyikből espressot az Akváriumban a kávé napján, vagy hogy is hívták.
...hát, hogy mondjam... Miután a rossz, csúnya, büdös átok savakat szokás mostanában savanyúnak hívni, ez természetesen nem is jutna eszembe, tehát savasnak hívnám elsősorban. Markánsan savasnak. Másodsorban savasnak. Harmadsorban is. Nem én csináltam itthon, hanem ott kaptam profiktól. Összefoglalva azt mondanám: olyan szinten savdús, hogy a fal adta a másikat. Egyébként nem volt semmi rossz íze.
Szóval annak örültem, hogy megkóstolhattam anélkül, hogy keresgélnem vagy vennem kellett volna.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
kk831228
addikt
Volt egy kellemes meglepetés, amire nem számítottam... Ha Budaörs bevasarlóparkban jártok, és már meguntátok a vásárolgatást, mountex - ben nagyon finom presszót készítenek... 👌. Mondtam is a pultos srácnak hogy erre most nem számítottam, ebben az üzletben..
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
Koczó93
őstag
A Holistik azt hiszem egy kecskeméti pörkölő
-
soldier2
őstag
válasz qvik27 #76985 üzenetére
Mert a lassan átázó pogácsában duzzadnak a finom szemcsék, és ezáltal rögzülnek a helyükön, míg ha a nagy nyomás telibeveri a gondosan elkészített pogácsát akkor a finomabb szemcséket kezdetben a kosár alja felé mozdítja, így könnyebben megtalálja a rövidebb utat magának a víz, amit csatornásodásnak nevezünk. Az előáztatás ennek egy jobban kontrollálható formája.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
vicces1
aktív tag
Vajon hazavághatja a kést, ha fagyott a kávébab (5-8perce kivett a fagyasztóbóll)
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
qvik27
tag
válasz soldier2 #76989 üzenetére
Pont erre gondoltam - mármint az előáztatást illetően.
A csatornásodást is köszi, azt a jelenséget már megtanultam, írtam is vele kapcsolatban itt - szvsz. hordalék szállítás jellegű kérdés. Szerintem jobban hajlamosít az inhomogén sűrűség.
Sőt, megkockáztatom, hogy ha az őrlemény nem elegendően homogén, már a duzzadás során létrejönnek a repedések a pogácsában: ahol sűrűbb, nagyobbat dagad.
A válaszodat is figyelembe véve olyan sejtésem van, hogy ilyenkor viszont kevésbé lesz cirmos vagy párducfoltos a "shot", egyszerűen amiatt, hogy az apróbb kis szemcsék megduzzadtak, és így kevésbé vándorolnak kereszetül a pogácsán, majd az alsó szűrőn.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
bluesfan
tag
Akinél még akadnak fehér foltok a tökéletes kávékészítés területén, annak ez a videó segít színezgetni azokat.
Sajnos a mester panyolul magyaráz, így nem értettem mindent az elmondottakból.
Felhívnám a figyelmet a zaccpogácsával történő bemelegítő csapolás, a tömörítéskor kiderülő, kevésnek bizonyult őrlemény mennyiség korrigálása, a szűrőkar minimum 730 N-nal történő ráhúzása, valamint a karra mért, pontosan a kritikus pillanatban történő ütés fontosságára(gondolom a kartömítés még bejáratós).Ha mindent jól csinálunk, meg is lesz a jutalom, kb. 1,5 deci, egyenlőre még pontos home barista definícióval nem rendelkező ital formájában.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- BestBuy ruhás topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 3D nyomtatás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kihívás a középkategóriában: teszten a Radeon RX 7600 XT
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Microsoft Excel topic
- Fujifilm X
- Renault, Dacia topik
- OLED TV topic
- További aktív témák...