- iPhone topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eleglide C1 - a középérték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android szakmai topik
- DIGI Mobil
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Hirdetés
-
Snapdragon 8-as szériával várhatók a Honor 200-ak?
ma A Honor 200 állítólag a 8s Gen 3-at, a 200 Pro változat pedig a 8 Gen 3-at használja majd.
-
Kapnak egy rakás reklámot a Roblox játékosai
it Videohirdetésekre készülhetnek ezentúl a virtuális világokban a Roblox játékosai.
-
Toyota Corolla Touring Sport 2.0 teszt és az autóipar
lo Némi autóipari kitekintés után egy középkategóriás autót mutatok be, ami az észszerűség műhelyében készül.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz Nibiru #76098 üzenetére
Kipróbáltuk, érezhető . A Hifis féle dugattyús gép kézi tesztjén gyakorlatilag egy adapterrel oldottuk meg az elején az 58mm-re váltást. Nem azt mondom, hogy más kategória, de érezhető volt a különbség. Nem feltétlenül állíthatom a rövid próbamenet után, hogy egyik méret jobb mint a másik, de különbség volt. Persze a darálót is állítani kellett, így ez nem lepett meg senkit.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
mutyi
őstag
Szeretnék venni egy disztribútort, de nem tudom a gyakorlatban melyiket lenne érdemes?
Olvastam valahol,hogy Keresztapper féle az egyik legjobban használható.
Egy Motta-hoz képest mivel jobb, mivel tud többet?
A Gaggia-hoz kellene, szóval gondolom lehet belőle rendelni több féle méretben. 58,5 lenne az IMS 12/18 kosárhoz a tökéletes?Egy ilyen disztribútor használatával érdemes még fokozni a tökéletes tamperelést még egy palm tamp használatával vagy így már elegendő ha maradok a sima tamperemnél? A jelenlegi tamperem 58mm-es, lehet érdemes lenne váltanom 58,5-re abból is,mert így mindig ott van a perem szélén a faláról lehulló.
A mérleg a másik dolog,amit fogok venni a jelenlegi Sencor helyett,mert ez egy használhatatlan sz....
Folyamatosan ugrál 1-2 grammot az értéke. Eleve nincs rajta csak 1 grammos mérték,de nem mér pontosan és így hiába mérek vele, szemmel látom már hogy megint elmérte magát.
Szóval két mérleg között vacillákok, vagy veszek egy sima kínai mérleget Szegedről 4500 körül vagy a beurer ks36-ot, ami épp a duplája.
10-nél többet nem kívánok mérlegre költeni.Végre megérkezett az eredeti Marzocco 7g-os szűrő, viszont jelezték a cégtől,hogy rendeltek egy új fajta 7g-os Marzoccot is raktárra.
Nézzétek meg ti is,hogy szerintetek miben térhet el a régi, hagyományos Marzocco 7g-os szűrőtől.
A képeken a jobb oldala, azaz a mélyebb középső résszel rendelkező a régi, a bal oldali az új.
Én szerintem a régit hozom el, azt fogom tudni tamperelni majd a 41-es tamperrel.
[kép]
[kép]
[kép] -
#25510592
törölt tag
-
szuszinho
őstag
Dolgom akadt ma a nagyfaluban, így elugrottam még Norda-ért a Jászaira, és ha már ott voltam, ittam egyet a Madalban. Uraim, beszabehu eddigi legfinomabb kávémat kóstoltam.
Lassan kész a PID a GC-n. Ha veszek ott ebből egy zacskót, mennyire tudom megközelíteni ezt az ízt? -
Nibiru
tag
válasz #25510592 #76099 üzenetére
Imádom ezeket a DOS-korszakot idéző grafikákat!
Viszont ez a módszer elvérezne a gyakorlatban, mert túl sok hibát lehet a kapszula készítése közben elkövetni, ráadásul mivel nem csak a mélység, de az átmérő is változik, nem ad értékelhető eredményt.
Azóta agyaltam én is és arra gondoltam, hogy úgy lehetne megpróbálni, hogy jól kifőzött apró szemű fehér kvarchomokot teszek a dupla szűrő aljára és arra a kávét, majd tamperolás. Főzök egy szimplát. A másik esetben pedig csak kávét teszek a dupla szűrőbe és csinálok két szimplát. A kettőt pedig össze tudom hasonlítani. A gép és a szűrő is ugyanaz, csak a pogácsa vastagsága más. -
Bazsee71
őstag
válasz Nibiru #76108 üzenetére
Erre talán egyszerűbb befogni egy 15 és egy 18g-os kosarat.
Ezeknek a teszteknek a buktatója a rengeteg változó paraméter. Talán több tucat presszó után lehet kijelenteni valamit, ügyelve arra, hogy amit lehet, azt közben állandó értéken tartani, illetve amit lehet, azt pedig mérni is.
-
#25510592
törölt tag
válasz Nibiru #76108 üzenetére
Az átmérőket ki lehet számolni, hogy állandó legyen a keresztmetszet, r2 = sqrt(r1^2/3), r3 = sqrt(r1^2 * 2/3).
Tömöríteni nem nagyon kell, kapszulásnál (is) nyomásfokozóval oldják meg az egyenletes lefolyást.A gyakorlatban meg ott van a pod szűrő ami lapos, széles, meg mondjuk az LM 7 grammos csőszerű szűrője. Egyértelmű, melyik a nyerő, térfogatra mindkettőbe lehet 7 grammot tölteni.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz #25510592 #76111 üzenetére
Az utóbbinál nem az átmérő/magasság miatt nyer a szimpla szűrő a POD-dal szemben. Továbbgondolva pedig ott a dupla kosár, ami meg éppen laposabb a szimplánál, és ott sem kérdés, hogy a dupla köröket ver a szimplára. Ebből pedig egy újabb helytelen, de az elsőt cáfoló következtetést lehet levonni.
Óvatosan kell bánni a nagy igazságok kinyilatkoztatásával, mert jönnek az újak és képesek tényként kezelni.
-
#25510592
törölt tag
válasz Bazsee71 #76112 üzenetére
Nálam nem laposabb a dupla, meg aztán vannak tripla kosarak amik kilógnak a naked alján és elég jókat főznek vele. (Alulkivonatolt a divat?)
Nincsenek itt nagy igazságok, de érdekes, hogy a legmagasabb szimplával lehet hasonlót elérni mint egy ugyanolyan magas duplával, ha minden más összejön, persze csak feleannyi jár a jóból. Túl sok paramétert nem érdemes egyszerre változtatni.
Viszont ki kéne próbálni egy hipermagas szimpla kosarat akkor már... Dupla adaggal. -
Bazsee71
őstag
válasz #25510592 #76113 üzenetére
A szimplával történő összehasonlításnál az a gond, hogy nem tudod kivenni a képletből az igen különböző áramlástechnikai tulajdonságait. Kiküszöbölni sem tudod, a kialakításából fakad.
Illetve mi alapján lehet hasonlónak nevezni? Szenzori tesztek, mérések alapján? Ugyanaz a kávé, ugyanaz a batch, ugyanazok a vízparamtérek (hőfok, ásványianyag tartalom, mennyiség), ugyanazok a külső légállapotok? Mekkora az a mintavételi mennyiség, ami alapján már biztosan kijelenthetőek a különbségek? Nem kötekedésnek szánom, csak próbálok rávilágítani, hogy itt annyi változó körülmény van, ami alapján bármit megfogalmazni szerintem csak feltételesen érdemes.
-
soldier2
őstag
válasz Nibiru #76109 üzenetére
Mindössze 2 hétig volt nálam a gép, az alapjántöbbnyire az volt a tapasztalat amit addig is több helyen is olvastam, hogy a kisebb kosár hajlamosabb összemosni az ízjegyeket, testesebb kávét ad,míg 58mm-en jobban érezhetők az ízjegyek, de kicsit veszít a testből. Kb amíg az egyik barack, a másik baracklekvár. De persze kevés a tapasztalat, és 2 hét alatt mindössze 2 kávéval próbálkoztam, szóval messzemenő következtetést levonni nem lehet ez alapján. Talán ha Hifis benéz, többet tud mondani, hozzá futottak be a vélemények mindenkitől aki próbálta.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
#25510592
törölt tag
válasz Bazsee71 #76114 üzenetére
Komolyan véve csakis így lenne érdemes, valamiféle tudományos igényességre való törekvéssel. Ha csak annyi haszna van a dolognak hogy könnyebb előkészíteni, mert hosszúkás csőben mondjuk kisebb a csatornásodás hatása, már megérné. Aztán lehet hogy más arányokkal a tömörítés nem lenne konzisztens.
Nakedbe hegeszt valaki egy csővel megtoldott LM 7g-ost hogy 14g beleférjen a 41mm-es részbe? -
bacskait
tag
Szeretne valaki rendelni Francesco-tól valamit?
[link]
Hétfőn rendelek tőle és szívesenhozzáteszek valamit, ha valakinek kellene.
Tariatti? -
tariattila
veterán
válasz bacskait #76117 üzenetére
Azért megkérdezném a mestert, hogy Faema Uraniahoz tud-é szerezni ezt azt....
amúgy most más irányt vettem, a kávé front úgymond hanyagolva... itt is rég jártam, ezért is volt sokkoló mikor az uccsó hsz.-ben ott virít a nevem
A Roburomon is agyalok, hogy elengedem és veszek egy kisebb valamit....[ Szerkesztve ]
-
-
bacskait
tag
válasz tariattila #76119 üzenetére
Megkérdezed?
-
bluesfan
tag
Elkelt [a Parancsnok]
[ Szerkesztve ]
-
Milu_PH
csendes tag
Lassan meg lesz minden szükséges a magasabb szintű kávéfőzéshez.
Az örlőt jövőhéten megveszemA kérdésem az hogy milyen vizet rakjak a Lelitbe?
/ Most Laica kancsóm van ez ok?/A másik kérdésem, a feleségem koffeinmentes kávét szeretne.
Ezt egy örlővel hogyan tudom megoldani? Ő heti 3-4 kávét iszik, én kb heti 10-12 /mármint otthon/Köszi!
Ha összeáll a szett akkor lövök egy fotót
[ Szerkesztve ]
-
qvik27
tag
válasz Milu_PH #76124 üzenetére
sztem jo a laica kancso. en is hasonlo megoldast alkalmazok. vizko legalabbis nagyon keves marad, ezt a vizforralon is tapasztalom.
azt, h mennyi klor marad, nem tudom, es azt sem, h kellene-e meg bele pl magnezium stb. egyelore jo 🙂
orlobol olyat keress, ami keveset tart meg az orlemenybol, es az utolso szemeket nem lovoldozozi vissza.
jo lesz az 🙂[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
hifis50
csendes tag
Jó kérdés, kevésbé jó válasz: nem tudom.
Ez a projekt a jelenlegi felállás szerint egy amatőr hobbi fejlesztés, komolyabb üzleti megfontolások és célok nélkül. Ezért a rendelkezésre álló erőforrásokon belül mindig hátrébb sorolódik.
Pedig talán többet érdemelne, mert szerintem elég eredeti megoldás több olyan technikai részlettel, amikkel kitűnhetne a konkurensnek tekinthető dugattyús kávégépek közül.
(Ilyen például a pontos hőfok beállítás, hőtartás. Nemrég ez még unikális lett volna a nagyszűrős dugattyús gépek között, ma már van a piacon ilyen, a La Marzocco Leva. A másik a léptető motor programból történő vezérléséből fakadó lehetőségek, vagyis a nyomás vagy (és) volumetrikus profilozás kidolgozása. Ebben akár több is lehet, mint a Leva, amelyiknél a rugókarakterisztika módosításával lehet korlátozottan módosítani a nyomás profilon. Itt viszont szabadon lehetne variálni, akár a kétféle profilozás keverésével is.)
De hiába a nagy tudás, ez még nem jelent biztos piaci sikert, (sőt igazából semmit nem igér), ezért zajlik takaréklángon a dolog. De mindenképpen érdekes kibontani a technikai lehetőségeket. Ezért csinálom. -
soldier2
őstag
válasz sz.zs. #76128 üzenetére
Gaggiába nem ajánlott az alubojler miatt, de neki rézbojleres a gépe annak elvileg nem árt. Vízkő ellen meg jó a kancsó is nem?
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
senior tag
válasz qvik27 #76132 üzenetére
Valóban nem Neked, és bocsánat, de azt sem figyeltem, hogy rézbojleres géphez kell De Gaggiához nem jó.
Amúgy pl....
...és még
...meg még[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
*Mukeey*
addikt
Avx-től szoktatok kávét venni?Van valami jófajta világos pörijük?
iPhone 12 Pro Max, Mi Pad 5
-
Milu_PH
csendes tag
válasz *Mukeey* #76129 üzenetére
Koszi! Gyári szűrő? Megkeresem ha elakadok írok privit
A kancsókról olvastam itt ezt azt, maradjunk annyiban,hogy a polgári szakmám gyógyszerész, 10+ éve szigorlatoztam általános kémiából, de azért még ma is megbuknék ha azt a nettó marhaságot állítanám,hogy egy aktívszenes szűrővel úgy el tudom tolni egy csapvíz PH-ját, hogy az katalizátor nélkül reakcióba lépjen bármilyen fajta fémmel.
-
-
Milu_PH
csendes tag
válasz Bazsee71 #76141 üzenetére
Attól függ Ez általában ion cserélő gyanta, de éppen meg is köthet. De ha változtat valamin akkor az az ionok aránya alapvetően. Viszont annyit ez nem számít hogy eltolja ilyen szinten a PH-t. Egy nagyon egyszerű példát hozok fel, ha konyhasót szórok a vízbe /NaCl/, akkor ionok lesznek Na+ és Cl-, az egyensúlyban levő H3O+ és OH- ionok mellett. Nem pedig NaOH és HCl lesz. Nem tudom elég világos e így
-
soldier2
őstag
válasz Milu_PH #76143 üzenetére
Mintha a kevertágyas gyantáknál bejönne a képbe a H+ ion is, ami már befolyásolhatja a pH-t. Csak okoskodom, az ioncserélő gyanták lelkivilágában nem mélyedtem el.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
Milu_PH
csendes tag
válasz soldier2 #76145 üzenetére
Valóban. Itt ezeknél a szurőknél azonban ez a gyanta sokkal gyengébb és a hangsúly inkább az aktívszénen van. Én kizárnám változatlanul hogy ez bármilyen módon reakcióba lépne a kazánnal.
Ha ezekben erősen kötő gyanta is lenne, ezek folyamatosan gyengülnek. A csere is két okból szükséges ezeknél, ha van gyanta az kimerül, ami viszont nagyobb probléma, hogy a szén ha telítődik akkor akár növelheti is a csíraszámot és az esetleges baktérium fertőzést.[ Szerkesztve ]
-
-
*Mukeey*
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Rövid előzetesen a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Milyen NAS-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- HP ProLiant MicroServer Gen8
- Helldivers 2 (PC, PS5)
- Milyen TV-t vegyek?
- Gördeszka topic
- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- Turbo Racing 1:76 RC DRIFT C64 Giroszkópos távirányítós autó
- Vadonat új, csomagolt O'neal kerékpáros termékek