- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- iPhone topik
- Magisk
- Android szakmai topik
- Tovább kavar a nevekkel a Realme
- Kuo: Az iPhone 18 Pro állítható blendét kap
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dusangield
csendes újonc
Köszönöm a hasznos tippeket, ezek alapján ezek után odafigyelek a frissességre és a tárolásra, ez nem igényel nagy beruházást
Alapanyagban tud valaki javasolni valamilyen konkrét pörkölőt/blendet ami bevált és megbocsátóbb a kisebb elkészítési hibákkal szemben (ha létezik ilyen)? Alapvetően az édes-csokis-mogyorós-karamellás ízeket keresném először.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Parci #119450 üzenetére
De neked valami komoly gépparkod van, nem? Nem mindegy, hogy ügyeskedni kell, vagy csak megnyomni a gombot.
A tanfolyamon a 7milliós rancilioval, eureka atom75-tel mozsarazva, awakenből is sikerült nagyon rosszat készíteni. Ne becsüld alá az igyekezetet ☝️dusangield @ nekem frissen bagira brazillal nagyon kellemes tapasztalataim vannak (elég világosra pörköl, nem kezdő szett), de pl. Roastopustól sem kaptam még soha kérdéses anyagot. Seashell az alap brazil neve nála.
Casino Mocca és barátai már mélyvíz, én azt hanyagolnám egyelőre..[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
HÁZIGAZDA
válasz RetepNyaraB #119452 üzenetére
ja, nagyon komoly, egy néha megszoruló dugattyús 1972-es mini gaggia és egy sima gyári qm 0650 (az is ilyen korú lehet), a kettő együtt nem volt 150e ft
egy csúcskávéból a csúcsot kihozni tényleg csak nagyon tudatosan és jellemzően (de nem feltétlenül) jobb gépekkel lehet, de egy örömet okozó, nagyon finom kávét minden további nélkül lehet csinálni bármelyik normális eszpresszó géppel
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
dusangield
csendes újonc
válasz #85578752 #119449 üzenetére
Igen, ez a része megy, time/yield szempontból előfordul, hogy tökéletest sikerül húznom látható csatornásodás nélkül, még a sűrűsége és az íz intenzitása is tud jó lenni, csak az íze nem. És amikor egyszerre keserű és savanyú akkor nem tudom, hogy finomítsam vagy durvítsam az őrlést. Ezért gondoltam, hogy egyenetlen extrakció lehet a gond(egyszerre túl és alul extraktált), ezért kezdtem a puck prep-re fókuszálni.
De az eddigi tanácsok alapján az alapanyag kezd gyanús lenni
-
HÁZIGAZDA
válasz dusangield #119454 üzenetére
simán lehet, hogy nem jó a pörkölés/kávé. a pacificaffé pin-up volt ilyen az ősidőkben, hogy volt benne savanyú arabica és keserű robuszta, aztán a kettő együtt nem jobb lett, hanem egyszerre volt rossz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Toobee
veterán
válasz Parci #119453 üzenetére
Mondod ezt úgy, hogy a maga nemében mindkét gép túlmutat az árán...nem kicsit. Szóval azért rendesen lehet ám kínlódni mindenféle csatornásító pumpás vacakkal, hogy aztán egy picit jobb legyen a helyzet. De, ja, mondjuk a Mini Gaggia pont az a gép, amivel nem igazán lehet ihatatlan kávét csinálni, ha jó a nafta, legyen az beállítós kávé vagy öregedő filter pöri.
-
HÁZIGAZDA
válasz Toobee #119456 üzenetére
de a qm-mel lehet, most hónapokig azt használtam kénytelen-kelletlen, és igazából elég küzdős a gép adottságai ellenében a jó kávé. egy alap gaggiával vagy csatornásító bármivel sem lesz a kávé tök rossz, maximum árnyéka annak, amilyen lehetne.
a kávé legyen jó, amíg az teljesen lutri, addig kár a wdt-ben és egyéb részletben keresni a hibát.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
#85578752
törölt tag
válasz dusangield #119454 üzenetére
Ezen segít ha négy-öt alapanyagot váltogatsz. Még a hőfokkal is játszhatsz, amikor savanyú is meg keserű is, az nálam sós volt és hőhiányra utalt. Legalábbis mindig megjavult ha emeltem pár fokot. Mostanában ezt ötvözöm minél kevesebb előáztatással és jó.
-
dusangield
csendes újonc
válasz RetepNyaraB #119448 üzenetére
Köszönöm a részletes választ, a ráfordított idődet!
felsőszűrő: ellenőrzöm majd, de kb. 1 hete cseréltem le a gyárit az IMS-re, nem tapasztalok különbséget, se jobb se rosszabb nem lett. Az IMS szabályos koncentrikus köröket csinál amúgy, nem random gödröket, arra gondoltam talán direkt ilyen.
papírszűrő: Milyet érdemes? Lehet kapni készen 58mm-es papírt, vagy az AP-t kell körbevagdosni? Lance Hedrick szerint az nagyon nem jó ha nagyobb, és felhajlik a kosár oldalára.
rendes kávézó: van valami halvány emlékem, hogy régebben ittam már jó presszót. Mióta próbálkozom itthon, a kávézóit még a sajátomnál is rosszabbnak érzem. Persze ezek random kávézók. Tudtok ajánlani tényleg jó kávézót Pest megyében?
Bab: épp most érek egy fél kilós Brazil végére, eddig nem is figyeltem a típust, random kávékat lőttem be 1:2 25-30sec-re(persze ha éreztem, hogy ezekben a tartományokban savanyú VAGY keserű, akkor azért kiléptem a tartományból valamelyik paraméterrel, általában addig hangoltam mindent, hogy savanyú ÉS keserű legyen, ott szoktam elakadni. ). Most először néztem utána, hogy a Brazil ami elsősorban édes-csokis. Vettem egyet, és minden eddiginél sz*rabb az eredmény, most már tudom, hogy a korábbiaknak mégiscsak volt valami ízük a savanyú-keserűn túl. Ennek most tényleg nincs(3-4 hetesen bontottam). Volt egy világos El Salvador Pacamara, azt nem sikerült bekeserítenem, az tömény citromlé volt mindenhogy
naked porta: igen, nézem is mindig, ha látom, hogy spriccel, akkor az már nem vesz részt a statisztikában Általában azért ha nem spriccel, akkor is látni egyenetlenségeket(tigriscsíkozás, fánkos, vagy középen indulás, stb.). A brazilt amikor próbálgattam 19g 1:1 20sec 87C direkt alulextraktált ristrettónak(?), ott voltak csodálatos homogén kúpok, de ízre ezek voltak eddig a legrosszabb főzeteim. Savanyú volt(ez volt a cél), ahogy növeltem a hőmérsékletet savanyú és keserű lett, bármi egyéb ízkomponens nélkül. Nem volt olyan ahol már nem savanyú de még nem is keserű(és esetleg van íze).
dózis: "IMS E61 Nanotech 18/20g" szűrőkosaram van, gondoltam ennek 19g a közepe, azért rakok bele annyit. Rosszul értelmezem a dolgot? A 100Ft-os teszthez amúgy kell bele kb. 23-25g kávétól, őrléstől függően. Rá is kérdeztem ahol vettem, azt mondták ez ilyen, világos pöriből szerintük kellhet bele 22-23g. Pár hétig használtam 22g körüli dózisokkal, nem tapasztaltam nagy különbséget ízben.
wdt utáni földhözvágás: pont arra gondoltam én is, hogy ettől ferde. Viszont ha nem vágom oda, akkor marad egy szép üres gyűrű a tölcsér helyén. Majd megpróbálom úgy, hogy wdt után kiveszem a tölcsért, és odacsapás helyett a wdt-vel megpróbálom finoman kitölteni a gyűrűt, de azért ez így már nem lesz az igazi szerintem (és nagyon óvatosan kell, hogy ne szóródjon ki sok)
tamperelés: én attól tartok, hogy elegendő rutin nélkül a "legyen is lenyomva de azért ne olyan nagyon" elvet megcélozva én nem tudok konzisztens tampokat csinálni. Emiatt próbáltam utánaolvasni, és alapvetően két iskolát találtam. Az egyik szerint már 5kg(sőt még annál is kevesebb) is elég. Ezt teszteltem, 5kg-s súlyt téve a tamperre. De akármilyenre őröltem, mindenhogy őrült módon csatornásodott. Ezért ezt a megközelítést elvetettem. A másik amivel találkoztam: az a lényeg, hogy annyira legyen összenyomva, amennyire csak lehet. Annál erősebben nyomni felesleges, de gondot sem okoz. Ez egy jobban követhető instrukció, ezért próbálkozom ezzel. De tapasztalom, hogy amikor már látszólag "nem enged" a pogi, a szélét nyomva akkor is enged azért picit, és körkörös mozdulattal lehet a szélén még tömöríteni(ha így csinálom, akkor nem fánkosan indul a lefolyás, hanem vagy középről, vagy egyenletesen). Ez akár a tölcsér által okozott perem menti kisebb sűrűség miatt is lehet.
-
phranxinatra
aktív tag
válasz Sic.Transit #119419 üzenetére
Ez honnan lehet tudni? Pont a héten bontottam a Squidet, és iszonyat jó kávé. Sokkal jobban ízlik, mint a jelenlegi Starfish. Viszont amit legutoljára ittam fermentált kávét, az egy anaerob nemtommi volt, és annak volt egy nagyon kellemetlen mellékíze.
-
hoffman_
nagyúr
válasz dusangield #119459 üzenetére
kávézó: Mantra, Madal, Flow, ByBeans, London Coffee Society, Kontakt, kezdésnek.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz dusangield #119459 üzenetére
-Jaa ez a nagyobbik IMS ezexerint. Write onlyban vagyok ma.Ha nem megy a 100Ft teszt, akkor ez a gép más felépítésű és nem kell erőltetni. Kizártnak érzem egy random brazil 3-4-5 gramos túltöltését... Akkor is a 18g-ra szavazok, tégy próbát. Ha nincs túltöltve, a wdt sem okoz gondot, betöltő nélkül sem. És szerezz be tuti babot. Ha valami zarándokszarral próbálkozol, sosem tudod meg te hibáztál, vagy az anyag retek.
-Ha a felsőszűrő köröket rajzol, az rendben van igazából. Papír segít kisimítani, bár az esetleges előkészítési bajokat nem oldja meg. AP papír a kosárra. A felsőszűrő helyre tolja. Mivel indokolja az úr, hogy baj, ha felkanyarodik a kosár falára?
-tampolás lényege valóban az egyformaság és ismételhetőség. Nagyon drága profi szetten is komoly difi tud lenni két ember különböző tömörítése okán lefolyásban. Ilyen alapon nyomd ahogy neked tetszik, csak legyen egyforma. De a lefolyás mégis az előkészítésben van elásva.
-random kávézót valszeg kerülni kell, hacsak nincs nagy mákod. De amiket írtak feljebb, jók.[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
brumi1024
veterán
válasz dusangield #119459 üzenetére
Kávézókhoz a topik térképe, ha közelség szerint válogatnál.
Más: Jut eszembe: berakható a link az összefoglalóba? -
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz dusangield #119459 üzenetére
Ebben a hsz-ben több mindent is írtál, ami pont arra utal, hogy valahol a gép-pogácsa között lesz a probléma az extrakcióval.
Igazából valóban, vannak róla cikkek, hogy a túlnyúló papírszűrő OKOZHAT problémát, de ez (az általam hivatkozott cikkben legalábbis) nem feltétlenül egyértelműen kimért. Abban arról ír a szerző, hogy ez az előáztatásnál okozhat valamelyest gondot, de az etrakciónál már kicsi eséllyel.
Én AP papírt használok, nagyobb is, túlnyúlik, rátamperelem. Szintén a cikkben írja, hogy 58 helyett 55-ös Whatman szűrővel használja (ez egy technikai-analitikai-laboratóriumi szűrő, ki is fejti hosszasan), a cikk szerint tehát az sem baj, ha nem pontosan 58, hanem kisebb.
Vagy vehetsz fémhálót.Másrészt WDT után ha kiveszed a tölcsért és használsz disztribútort, akkor pont azt a felső pár mm-t ki fogja egyengetni, és akkor ütögetés helyett homogenizálódik a tölcsér helye is.
A tamperelésnél (ha egyébként minden más oké) felém több helyről jött az az infó, hogy "nem kell túltolni". Ha extrém módon összenyomod, majd utána megküldöd vízzel, érzésre (de le nem vezetem fizikailag ) okozhat ez is problémát-csatornásodást.
-
MODERÁTOR
válasz dusangield #119459 üzenetére
Szinte biztos, hogy a kv alapanyagod nem oké. A mostani April Kenyát ha csak simán őrlés után mindenféle vudu nélkül letamperelném ferdén akkor is közel qrva jó lenne a végeredmény, csak mondjuk a lefolyás lenne kevésbé szép. A víz is nagyon fontos tényező lehet az ízek alakulásában, de az számomra még mindig nem derült ki, hogy egy indonéz robuszta blenddel próbálkozol vagy egy SO etióppal.
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
SoundON
tag
válasz dusangield #119441 üzenetére
En a homersekletre gyanakszom. Lattam mar nagyon draga gepet is ami 8-10C fokot tevedett. Szerintem tul alacsony a hofok. Akkor tud ilyen lenni. Es ahogy mondod minden finomsag benne marad a pogiban ami meg finom illatos. Probald meg drasztikusan mondjuk 10C fokkal emelni a homersekleten.
De ami alap az valoban a jo porkolesu jo minosegu bab!
[ Szerkesztve ]
-
dusangield
csendes újonc
Köszönöm a további tippeket! Próbálok egyben reagálini:
-lementem most 18g-re, wdt tölcsérrel, aztán tölcsér nélkül wdt-vel óvatosan kitöltöm a gyűrűt, nix pofozgatás, csapkodás. Átállítottam a disztrit és a tampert úgy, hogy feltámaszkodjon, így ha minden más paraméter változatlan, akkor a tampolási erő is az lesz. Legnagyobb meglepetésemre(korábbi tapasztalataim miatt, de valószínűleg akkor más volt a bab) a gyengébb tampolás eredménye nem lett ótvaros csatornásodás, vizuális értelemben szépen lefolyt. Egyelőre maradok ennél a megközelítésnél
-a pogi alatti nagyobb AP papír gond Gagne és Hedrick szerint, elősegítHETi a bypass-t
-a listában lévő egyik kávézóban már ittam, az sem ízlett. De az egy újhullámos világos pöri volt, aminek a "gyömölcsös savaihoz" én még nem értem meg, ezt tudom magamról. Az első célom egy klasszikus, édes/csokis presszó lenne. Ha az megvan, akkor onnan már lehet kísérletezni
-eddig ilyen kávékat próbáltam: Brazil, Colombia, Rwanda, Mexico, Guatemala, El Salvador
-az alacsony hőmérsékletre én is gondoltam, de azért vetettem el, mert a keserűség dominál, ami ha jól tudom inkább a túlextraktáltságra jellemző inkább. De kísérletezek azzal is.Első körben rendelek egyet a javasolt kávékból.
Tárolásra első megközelítésnek jó lehet a következő: 2-3 hetes korban gyári csomagolásban berakom a fagyasztóba. Felhasználáskor kiveszek belőle egy adagot, a többit a gyári simítózáras zacskóban visszarakom a fagyasztóba.
A kivett adag kiolvadására gondolom nem kell várni? -
SoundON
tag
válasz dusangield #119469 üzenetére
A keseruseg (ha az porkolesi hiba) akkor mar alacsony hofokon is kijon. Es pont az alacsony homerseklett miatt nem jon a savassag melle az edes iz es a finom aromak.
-
lszlfrng
csendes tag
válasz dusangield #119459 üzenetére
Géppel (is) lesz ott a gond. Akinek volt ilyen vagy hasonló gépe az tudja miről beszélek. Én végigcsináltam egy évet egy ilyen sage masinával. Nekem nem voltak ilyen szélsőséges ízjegyek, de egy rendes kávét nem tudtam vele elkészíteni. Talán a 70%-30% arabika robuszta blendekre megfelelő lehet. Az opv 15 bárra van állítva, a darálóját meg nem minősítem. Boldog voltam amikor túladtam rajta. Van fórumtársunk aki szintén vett hasonlót és ő még tuningolta mindenféle szűrőkkel, de végül eladta pár hónap után. Azóta ő is bódóg ember. Én Áttértem a GC-ra és mazzer őrlőre. Azzal nem lehet nagyon mellélőni. Amikor azt írják, hogy az őrlő egyik fontos láncszem akkor az úgy van. Lehet f@sz@ mazzered ha nem jó a kés vagy nincs beállítva. Azóta őrölt is cseréltem.
Ellen tesztet kell csinálni. Vidd el a kávédat egy olyan helyre ahol egy komolyabb összeállítással le tudjátok tesztelni és ha jobb az eredmény kukázd a mostani parkot és válts szintet. 15Kg kormos citromlé nagy büntetés, hogy önként vállaljuk.
-
#85578752
törölt tag
válasz lszlfrng #119471 üzenetére
Én is eladtam a Barista Prot, de újra megvettem mert nem találtam jobbat utána sem. Nem 15 baros az OPV, az biztos, ahol meg fejfűtés is van, annyira nem lehet gond a hőstabilitás. Vannak hibás darabok, még az lehet gond. De mostanában újra próbáltam egy Bambino Plust is, az is sokat javult a két évvel ezelőttihez képest.
-
icm
tag
válasz SoundON #119468 üzenetére
Nekem rémlik egy kávékorzós cikk, hogy valamelyik Sage gép pid-je nem volt olyan frankó. Hirtelen most nem találom a cikket és nem is emlékszem, hogy mi volt a megoldás. A nyilvánvaló 10 fokos emelésen kívül
[ Szerkesztve ]
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
dusangield
csendes újonc
Én is gyanakszom a gépre is, bár korábban olyanokat olvastam miszerint a másik irányba csal, túl meleg, mert arra optimalizálták, hogy a nem teljesen átmelegedett gépen jó legyen az első shot, mert a célközönségnek ez a tipikus felhasználási módja. Emiatt a "csalás" miatt a rákövetkező főzések magasabb hőmérsékleten történnek mint ami be van állítva. Persze ettől még az enyém lehet hibás, és hidegebb. Én úgy voltam vele, hogy ha célzottan elkezdenék hasonló problémát keresni más típusoknál, valószínűleg mindnél lenne valami, így elengedtem.
De ha valakit érdekel Oracle Touch, tudok egy eladót 320e-ért, rozsdamentes vizteritővel, IMS felsőszűrővel, szilikon szűrőtartó tömítéssel. Tejes italokhoz feleségnek az autó tamperrel, automata tejhabosítóval ideális.
[ Szerkesztve ]
-
#85578752
törölt tag
Tényleg volt ilyen, utána meg magyarázkodás, hogy hát nem is úgy van.
-
#85578752
törölt tag
Tuti hogy hőstabilitásban egy acélbojleres nem annyira jó még ha van fejfűtés, akkor is vannak kilengései, de azt is tudjuk hogy az Aplimont ráver hőstabilitásban a GC-re. Viszont volt egy időszak, amikor az antihőstabil Flair volt a népszerű, vagyis hogy azzal is lehet jó presszót készíteni. Nekem a geometria gyanús, hogy kisebb kosárátmérővel megbocsájtóbb az előkészítést illetően, lehet hogy nekem is inkább La Pavoni irányba kellett volna vadásznom, de bevált az 54-es Sage is, műanyag ugyan mint egy automata, de van benne PID, jól gőzöl, jó az őrlője, automata után megnyugvás.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #119272 üzenetére
Milyen módszerrel főzöd filterre? Szereztem be azóta, nem rossz, döbbenetesen kókuszos illata van, de ízre valahogy semmi extra.
Felajánlást köszi, de elég ritkán járok Bp felé
[ Szerkesztve ]
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
Flashback
addikt
válasz #85578752 #119479 üzenetére
Nekünk bevállt a 3 év alatt. Egy jó akcióban 310 körül nincs konkurens (ha kell a DB, PID, elöáztatás...).
De persze nézegetem mire lehetne váltani feljebb, de azok minimum 2000€-tól indulnak. PL egy Lelit bianca Pl162t V3 + egy SEP . Azzal már szerintem kimaxolva az otthoni KV fözö (számunkra). De lehet hogy nem is éreznénk túl nagy különbséget.[ Szerkesztve ]
profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
-
Flashback
addikt
Egyenlöre másra kell költeni... A Decent nagyon mozgatja a fantáziámat de az még egy + pénz lépcsö ugrás lenne és ott nincs ROTA pumpa, viszont a support nagyon jó és tudod fejleszteni a jövöben...
Synessonak (eléggé hajaz a Decent-re) van már hivatalos ára amúgy?[ Szerkesztve ]
profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
verti1
tag
válasz #85578752 #119477 üzenetére
Antihőstabilnak nem nevezném a Flairt és ne is terjesszük róla. Egy alap GC sokkal többet esik a húzás végére mint ez a kis vacak. A gyári kosár a magas pogi miatt megbocsátóbb az előkészítési hibákra, gyengébb őrlőre stb. Én spec. IMS kosárral használom 13 grammal ami jóval laposabb pogi és ugyan úgy zenél bármilyen kávéval.
-
Flashback
addikt
válasz brumi1024 #119487 üzenetére
Mondjuk jó a promó anyag. Kíváncsi leszek.
konzumpro - Mi szürt vizzel használjuk (2 hetente patron csere.) és AP papírral a kezdetektöl. A fej mindig tiszta de kb fél-negyedévente kap fejtisztitó kapszulát. A tartályt havonta egyszer kiveszem átmosom. Vízkötelenítes félevente, 3/4 évente a gyári mixel. Gyári szüröt kb fél évente cseréljük.
A vízkötelenítésnél mindig nézem a kifolyó vizet de nem volt még sose volt zavaros, szóval remélem minden rendben van belül.[ Szerkesztve ]
profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Cathfaern
nagyúr
Eladó Orea Sense Carafe: [link].
Teljesen jól működik és nagyon szép, viszont azt hittem, hogy kicsit több mennyiség fér bele, és így köztesként tudom használni az egyszemélyes, meg a nagy kiöntőm között. De reálisan ez is inkább egy személyes (kb. 200-250 ml fér bele úgy, hogy a nyakát meg lehessen fogni), így nem nagyon használtam mióta meg van (kb. 2 hónap).
Plusz a Switch-hez kicsi a szája, ami nálam ugyancsak hátrány.Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
#85578752
törölt tag
válasz Flashback #119488 üzenetére
Köszönöm, akkor van esély arra, hogy megéri a gariidő végét a jószág...
Bár most épp megint abban a fázisban vagyok, hogy kérnem kéne egy egyedi avatárt, ami a kép legalján található. [forrás]Nekem is sikerült megtalálnom azt a mágikus paraméterhalmazt amikor keserű is, meg fanyar is a kávé.
[ Szerkesztve ]
-
Peti...(16v)
tag
válasz dusangield #119469 üzenetére
Azok a bizonyos javasolt kávék nem igazán az általad megcélzott klasszikus, édes/csokis ízvilágot képviselik. Ettől még nagyon jók, csak a leírásod alapján szerintem nem ezt keresed.
Ha megfogadsz egy tanácsot, keress vmi friss (max 2 hónapos, de inkább frissebb) jó minőségű olasz blendet. Nem feltétlen kell 100%A, de 70/30 alá ne menj, és ne az itthoni boltok vagy kínai árusok polcain keresgélj, sokkal inkább olyan weshopból rendelj, ahol feltüntetik a pörkölési időt. Az ismert nagy kommersz márkákat kerüld el!
A géped nem kéne, hogy korlát legyen, hiszen az Oracle tulképp egy őrlővel egybeépített DB (BES 920), amivel többen itt a topikban elégedettek voltunk/vagyunk. Hibás ettől még lehet, ellenőrzésképp egy kifolyó vizet mérnék jól előmelegített állapotban. -
Krajcsi
csendes tag
válasz dusangield #119474 üzenetére
Próbáld ki Pall&Yotz-tól a brazil cerradót vagy a kolumbiai finca lost.
Ha blendre vágysz, akkor hello sicilia ugyanitt (80-20).
Ezek nem savanya kávék és amikor még a sötét pöriket ittam, ezeket nagy megelégedéssel húztam. -
#85578752
törölt tag
válasz dusangield #119474 üzenetére
Nálam ugyan csak egy thermojet dolgozik de második főzésre max hőfok is kevés ahhoz, hogy monsoon malabarból ne egy savanyú trappista sörre emlékeztető íz legyen markáns. Finomodik és átalakul, de nem teljesen. Ennél talán indokolt a hosszabb előáztatás.
Általában a cél előtt van a keserűen savanyú íz, amikor már túl finom a szemcseméret hogy ne legyen keserű, de nem elég finom ahhoz hogy egyenletesen megfogja a nyomást, elkezd csatornásodni is, táncol, zavaros a lefolyás.
Ha nem lehet elérni a kellő finomságot őrleményben, az updosing (de nem over-) a második esély Sage gépeknél, amikor látszik a felsőszűrő lenyomata főzés után, mert kitölti az összes helyet a beduzzadó kávépogácsa, ez is nyomásfokozóként kezd működni, nem olyan tökéletes mint egy megfelelő őrlésfinomságú pogácsa, előáztatásnál túl gyors a lefolyás, aztán kezd belassulni ahogy elfogy a hely. Az ember azt hiszi hogy elérte a megfelelő finomságot, mégsem ízlik a végeredmény.
Ha a friss pörkölés (pl. alza) kb.8-10-en jó, a gyári őrlővel, akkor ami 4-5 környékén kezd jó lenni, az lehet hogy csak 2-esre állítva lesz tényleg "jó". Bolti szemes döglött kávé, a pogácsa teteje lekvár, könnyen feltapad a felsőszűrőre.
Az ilyen inkább automatába való, nyomásfokozós gépbe, ahol fel kell menni a második optimális szemcseméretre, ahol már eltűnik a zavaró keserűség.[ Szerkesztve ]
-
WarLock07222
tag
válasz Cathfaern #119480 üzenetére
Nálam többnyire switch-csel volt a legfinomabb a filter belőle, olyan 2:30 körüli lefolyással, de az espresso hozta inkább azt, ami emlékezetes maradt a kávéból. (Picit a véletlen műve volt amúgy, hogy észrevettem ezt a hozzászólást, az utóbbi 2-3 hónapban szerintem jó ha 2-3 hetente átpörgetem gyorsan a topik utolsó 1 oldalát )
#119468 SoundON Nálam valós 75-83 fokon is kioldódik a kávéból az, ami illatos és finom, szóval még ha tényleg 10 fokot is tévedne a gépezet sem kellene ihatatlan löttynek lejönnie.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz WarLock07222 #119495 üzenetére
én nem is merek már semmit írni (nem is követem a topikot, csak az eladó cuccok miatt írtam most be), de tényleg úgy gondolom, hogy ha van egy jó alapanyagod (és legyen ez mondjuk valami közepes pörkölés, mert nyilván egy ultrahardcore világos nehéz terep), akkor egyszerűen nem azon múlik, hogy hogy tamperelsz, van-e wdt, hány fokos a víz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
dusangield
csendes újonc
Köszönöm mindenkinek a további tippeket!
Egyelőre rendeltem egy Roastopus Seashell Médiumot, beszámolok majd az eredményről.
Szerzek majd egy IKEAs húshőmérőt és ellenőrzöm, nem valami nagyon hideg víz jön e belőle. Nem tartom valószínűnek, hogy ez lenne a baj, mert a debug menüben most néztem, a kazán és a fejhőmérő is 95-96C-t mutat(miután átállitottam 96ra a kapott tippek alapján). Ha az egyik hőmérő rossz is esetleg, mindkettő csak nem, vagy ha mégis, csak nem ugyanannyit csalnak.Ami nekem érdekes: mióta nem pofozom, ütöm a szűrőtartót, csak wdt aztán felfekvő peremű disztri, utána felfekvő peremű maroktamper, főzés után akkor is ferde a megdagadt pogi.
Bár az eddig olvasottak alapján ennek a kis ferdeségnek talán nem kéne ihatatlan kv-t eredményeznie.
-
hoffman_
nagyúr
válasz dusangield #119497 üzenetére
IKEA-s és hasonló egyszerű mérőkkel nem fogsz tudni rendes fejhőt vagy kifolyó víz hőmérsékletet mérni, hacsak nem kell hús sütéshez, ne pazarolj rá pénzt.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
dusangield
csendes újonc
válasz hoffman_ #119498 üzenetére
Volt ez a korábbi beidézett kavekorzos[link] cikk, gondoltam ha azokat a méréseket reprodukálom ugyanazzal a műszerrel, akkor legalább van konkrét referencia is. Ha jól értem az eddigi infókat, akkor nálam nem 1-2C a kérdés, hanem hogy esetleg 10-20C-vel hidegebb a víz. Hátha erre alkalmas a módszer.
-
hoffman_
nagyúr
válasz dusangield #119499 üzenetére
ekkora különbséget lehet, hogy fülön csípsz, de óvatosan, mert meg is vezethet. nekem sem stimmel valószínűleg az Omron PID-en jelzett érték a valósággal, 92-96 fok között főzök általában vele. mivel sütéshez használom, volt itthon, de az IKEA-s hőmérővel nem sikerült megfogni a dolgot.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Óra topik
- Öregszem
- SD memóriakártyák (SD, SDHC, SDXC, micro SD)
- Autós topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Építő/felújító topik
- Újít a Visa, később is ráér majd fizetni a termékekért
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest