- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- iPhone topik
- Magisk
- Android szakmai topik
- Tovább kavar a nevekkel a Realme
- Kuo: Az iPhone 18 Pro állítható blendét kap
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Madara
tag
Van egy eladó ECM Mechanika IV-em. Az ára 450 ezer forint. Hibátla állapotú. Az oldallapok is teljesen hibátlanok. Nemsokára meg is hirdetem az aprón.
-
Toobee
veterán
Ha minden igaz, ma érkezik az Arco. Laza 1 év várakozás után már azt se tudom van-e egyáltalán szükségem rá. Egy próbát biztosan teszek vele, de aztán lehet feldobom az apróra, hacsak nem győz meg, hogy a Kinu mellé feltétlen kell ő is.
-
skoos
őstag
Sziasztok,
Kiemelkedően csokoládés jegyű kávét keresnék 8000Ft/kg-ig. Mit javasolnátok?
Illetve Ti mennyit pihentetitek pörkölést követően a kávét és hogyan? illetve hogyan tároljátok?
Köszi előre is!
-
Toobee
veterán
válasz Andreaspasco #118108 üzenetére
Nem, mert az nem fér bele a keretbe.
-
skoos
őstag
válasz Andreaspasco #118108 üzenetére
Köszi Mindenkinek! És Ti hogy használjátok? Megjön, felbont és nyomjátok is az első extrakciót? Vagy, hogy pihentetitek és meddig?
Meg itt hallottam azt is, hogy érdemes fagyasztóban tárolni. -
icm
tag
válasz skoos #118110 üzenetére
Van olyan hely ahol pörkölést követő másodperceken belül már nyomatják is...
Egyébként célszerű pihentetni. Én ~2 hetet szoktam várni.
Olvass vissza kb 1-2 oldalt a tárolásra, épp ezek a kérdések merültek akkor is fel. Nem baj ha kérdezel max megkapod, hogy olvass vissza"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
roBEEsz
csendes tag
válasz skoos #118110 üzenetére
Alapvetően a pihentetési idő függ a pörkölés idejétől.. pl. Kávékalmár konkrétan 1 napos pörkölést ad.. annak azért célszerű lenne 2 hetet hagyni, de én 1 hét után is szoktam fogyasztani Láttam több helyet, ahol már ezt a két hetet megvárják és utána kapod meg, ergo egyből fogyasztható.
Tárolással kapcsolatban elég sok hasznos infót találsz itt.. Én alapvetően mindenképp hagynám a gyári zacsijában (ez a közeg lesz neki a legmegfelelőbb, hogy minél frissebb tudjon maradni).. + beszoktam rakni egy simítózárasba is a biztonság kedvéért.. Nem árt, ha nem öntöd a kávészemeket, hanem az aktuális adagot kanállal szeded ki (a zacskó aljában helyezkedik el a szén-dioxid, ami pedig a frissességért felel.)
Ezen kívül persze csomó más módszer is létezik, érdemes szemezgetni, hogy neked melyik a legtesthezállóbb..
-
justgiveup
tag
Sziasztok!
Jelenleg van egy Brikkám és egy french pressem, valamint lassan érkezik egy Timemore C2 őrlő is. Már csak egy valamit kellene beszereznem. A kávét
Nem nagyon van tapasztalatom a témában, szeretnék kezdésnek több mindent megkóstolni, több irányban, hogy megtaláljam mik azok, amik közelebb állnak az ízlésemhez. Viszont azt sem szeretném, hogy berendeljek 15-féle kávét és rám rohadjon végül az egész
Tudnátok ajánlani mondjuk 3-4 kávét, amivel érdemes lehet kezdeni? Minél konkrétabban, ha lehet Webshop játszik, de Budapesten, ha tudtok ajánlani bevált boltokat azt is megköszönöm! -
MODERÁTOR
coffeehub.hu-n a giro2000 kóddal 2k kedvezmény a kávékra
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
stereofan
tag
válasz justgiveup #118114 üzenetére
paljoc Get Up!, Hello Sicilia
perfero Strong, Mild
kapuzciner Velencei gondolások kedvence
avx La Dolce Vitaezek "hasonló" jellegű blendek, brikkába (is) ezeket ajánlanám
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
Cathfaern
nagyúr
válasz justgiveup #118114 üzenetére
French Presshez mindenképp javasolnék valami filter pörkölést kipróbálni Hoffmann-féle főzési módszerrel. Nehéz ajánlani konkrétumot, mert ez a kategória folyamatosan változik attól függően hol érik a kávé, illetve miből vásárolt a pörkölő, de Casino Mocca bármelyike jó lehet, vagy picit alacsonyabb árkategóriában Roastopus valamelyik filter pörkölésű kávéja.
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
weinmaker
őstag
válasz Andreaspasco #118117 üzenetére
Szerintem megérte
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
őstag
válasz hoffman_ #118101 üzenetére
igen, annyira, hogy nem is tudtam mindenkinek sablon privátot írni, mert a PH spammernek nézett
Mindenki aki jelentkezett VST rendelésre elvileg kapott vagy privátot vagy e-mailt, vagy privátot arról, hogy adjon egy e-mail címet, amire ki tudom küldeni az infókat.Ha valakihez esetleg nem ért oda akkor írjon egy privátot és e-mail címet!
"... and I hope you have a great day!"
-
roBEEsz
csendes tag
Sziasztok!
Tegnap megjött a Roastopus csomagom és már neki is ugrottam a Sirennek.
Eddig kettőt húztam belőle, amelyek így néztek ki.
19.2g - 42g - 30 sec - 93 fok (pid szerint legalábbis, szerintem kicsit kevesebb is)
19.2g - 45g - 34 sec - 93 fok
Mindkét esetben túl domináns volt a savanyúság, nem a kellemes vonalon.. Sajnos az isten se tudja miért, de finomabbra nem tudok már menni az őrlővel, így nagyon a lefolyás idejét nem tudom tovább húzni, max ha még ennél is kicsit hosszabbra engedem. Tolják rá esetleg +3-4 fokot, hátha az kiveszi belőle ezt a túl erős savasságot?
Ti milyen lefolyással szoktátok fogyasztani ezt a kávét?
Setup egyébként Gaggia Classic 2018 (tuning) + Specialita + IMS 12/18g (nem sokára VST <3) - Fecoter 955 víz
Válaszokat köszi-köszi!
-
#69379456
törölt tag
válasz roBEEsz #118123 üzenetére
Ugyanezzel kínlódom hetek óta. Világos pörkölés, tehát az a tanács, hogy hosszabb legyen, mint 1:2, tehát 19ből 42-45-50 körül jöjjön le, az idő legyen 30-35 sec, hőfok 93-94. Ahogyan nálad, nálam is minden stimmel, mégis a végeredmény, a kávé savanyú. Hosszabban húzva már üres, ha gyorsítok a lefolyáson, azonnal szétesik, a nyomás elkezd leesni 7 bárra is akár. Elékészítésbeli változtatások, hőfok emelés, ilyen olyan lefolyások, hogy 19-ből 30, 19ből 50, egyik sem segített. Egyszerűen nem jövök rá sem én, sem aki segítene, hogy mi a fene a baj. Én már ott tartok, hogy eladom az egészet.
-
Toobee
veterán
Goat Story - Arco
Kipróbáltam, mielőtt eladom. Ide raktam fel a hirdetést, 150.000 Ft-ért vihető motorral, keménytokkal. Kinunál nagyobb az átmérője, de még jól megfogható, ebben segít a csúszásgátló gumi is. Picit hangos a motor, de ezt lehetett tudni előre. A bajonettje lehet, hogy idővel problémás lesz, fém-műanyag kapcsolat miatt. Jó szar videó lett, plusz az őrlést elfelejtettem felvenni, de babbal együtt is ilyen a hangja. Aeropress, espresso ment vele tegnap meg ma. Gyönyörű az őrlemény, nagyon légies, nem tapad a tartályba sem (pár csepp vízzel). Szóval, ha akkor kapom meg, mikor ígérik, valószínűleg használnám is, de idő közben megoldottam a daráló kérdést.
-
őstag
válasz roBEEsz #118123 üzenetére
nekem a roastopus PID 103-on ment, most a CM is 102-103 (ami nálam 94-95 fokot jelent).
talán felesleges ismét belemenni, hogy mennyit ír a PID vs. mennyi a kifolyó, de menj feljebb 2 fokonként mondjuk és íz alapján úgyis érzed ha javul.
"... and I hope you have a great day!"
-
mézespálinka
senior tag
válasz roBEEsz #118123 üzenetére
Az a 93 biztos, hogy 93?
Visszaolvastam a hozzászólásaidat, én nem tudom... elmennék a közelben egy jobb kávézóba, kérnék tőlük egy presszót, vennék a kávéból amit használnak és úgy hasonlítanám össze az otthonival. Nálam is specialitá van, járt Siren is a konyhában, GC is tuning GC volt, és nem volt ilyen problémám.
Nem lehet, hogy nem a kávéval vagy az eszközzel van gond, hanem olyan ízjegyeket keresel, amit nem a kávénál vagy nem úgy fogsz megtalálni, ahogyan fejben "elképzeled" ? (Az ízlés elég egyedi dolog, a zacsikon szereplő ízjegyek csak egy "megközelítés"-t jelentenek) -
őstag
válasz mézespálinka #118128 üzenetére
egyébként szerintem ez egy nagyon jó tanács, hogy helyi kávézókban kell kóstolni, aztán kérni 2-300g anyagot, így már tudod milyen ízeket keresel nekem is így derült ki, hogy a 103 fok a 95 minden más paraméter rendben volt, lefolyás, időtartam, nyomás, őrlés, wdt, tamp..
"... and I hope you have a great day!"
-
Toobee
veterán
válasz #69379456 #118124 üzenetére
Miért baj, hogy esik a nyomás? Nem is tudom mikor készítettem utoljára 9 bar körül kávét (kivéve a céges gép). Ez például egy Casino Mocca burundi, idei évem egyik legjobb kávéja, a másik rendkívül jó élményem a Shokunin Intango Washed-del volt a múlt héten. A burundi tétel legjobbja egy olyan shot volt, ahol a 2 barba épphogy belevertem (SEP-em nincs, így a nyomásértéket ne nézzétek, analóg műszerről olvastam le).
-
mézespálinka
senior tag
válasz pető bá' #118129 üzenetére
Igen
Továbbra is állítom a fórumtársaknak, hogy próbálják meg a GC-n a 11-12 bar-t akkor is, ha mást mond a "nagykönyv". Csak egy próba erejéig. (Természetesen menjenek utána az őrlemény finomságával, mennyiségével, tampereléssel stb). Nekem 10/8 kávé jobban adta (kevert vízzel). (Persze tudom, hogy mindenkinek az ízlése más. Nálam jobban bejött az így készült kávé a GC-n, az utódon már a 8-9bar volt jobb, mint a 12bar) -
Toobee
veterán
válasz #69379456 #118132 üzenetére
Persze, hiszen valamiért leesett az a nyomás. Az a valami a pogácsa erodálása, azaz csatornásodás. A nem megfelelő előkészítésből fakad. Én egyre inkább azt látom, hogy a klasszikus OPV-s gépeknek nem sok helye van, ha a minőségi kávézás a cél. No nem mindenkire gondolok, de én használok mindenfajta gépeket, heti szinten minimum négyet és akkor még nem beszéltem az alternatív eszközökről. Szóval az én koordinátarendszeremben legalul helyezkedik el a Lelit Diana, ami a cégnél van. Rugós karos, karos, illetve variálható nyomású gépekben látom a megoldást. Egy olyan géppel, ahol bele tudsz nyúlni a nyomásba, tök jól utána lehet menni a dolgoknak, nem igazán van vele klasszikus értelemben vett rontott shot, ehhez persze kell a világos pörkölés meg a normális daráló is.
-
roBEEsz
csendes tag
válasz mézespálinka #118128 üzenetére
Hát, ha biztosnak nem is mondanám, de az Omron ha jól tudom még viszonylag megbízható.. persze nem vagyok egy atom zseni a témában, így elképzelhetőnek tartom azt is, hogy jóval kevesebb. Mindenesetre meg fogom próbálni egy kicsikét magasabb PID álláson, mondjuk 96 környékén. A valóság az, ha van lehetőségem speciality-t inni - sajnos Mosonmagyaróváron viszonylag kevés - DE, ha van, akkor azt mindig kihasználom .. és a nagy különbség, hogy azok a kávék valahogy "smoothok", könnyedén csúsznak, és persze mégha nem is a zacskóra írt ízeket adja 1/1-ben vissza, de közelít hozzá.
Az általam otthon készített kávék egyszerűen sok esetben nem esnek jól.. érzem, hogy savam lesz tőle, kb. büfögtet, sok esetben bántóan erőteljesnek érzem..
Félreértés ne essék, abszolút nem az adott kávét, vagy gépeket hibáztatom..
Azt gondolom, hogy a géppark alapvetően tökre rendben van, így az emberi tényezőben próbálom a hibát keresni .. viszont ezt sem igazán találom.. Többször tapasztalok csatornára utaló jeleket a lefolyáson/pogin, de nem igazán értem, hogy honnan erednek.. Őrlés - WDT - Puck Perfecter - Tamp (ha úgy tartja kedvem maroktamper) és megy a shot.. nem tudom ebben a folyamatba hol tud hiba menni.
-
Toobee
veterán
válasz mézespálinka #118131 üzenetére
11-12 bar? Mi ez, Nespresso? Megkeresem a Karchert, szétcsapatom vele a kofít.
-
#69379456
törölt tag
válasz roBEEsz #118134 üzenetére
Rendszeresen járok specialty kávézókba, általában otthonra is azt veszem, amit ott iszom. Pont az a smooth érzet hiányzik, amit írsz, emellett állandóan az az erős citrom íz, ugyanúgy savas és mar. Teljesen ugyanez nálam is. Itthon ugyanaz a kávé, ugyanazzal a recepttel, nem hogy nem hasonló, mint a kávézóban, de a közelében sincs.
Lelit MaraX gépem van, szintén puck prep, wdt, disztribútor, fejhőmérő, minden mágia, de a shotok egyszerűen rosszak.
Azt mondták, nem jó a gépem, vettem egy jobb gépet, azt mondták, nem jó az őrlőm, már a 4. et vettem, a kávé továbbra is citromlé. Rossz a recept, hát az internet összes receptjét lepróbáltam, nem finom tőle a kávé. Van, hogy tankönyvi lefolyás, olyan szép a kávé, hogy szépségversenyt is nyerhetnék vele, de az első kortynál kiderül ,hogy egyszerűen vállalhatatlan harsány, maró, savas, bántó az íze.
Mégegyszer írom, ugyanazt a kávét veszem, amit a kávézóban iszom, ahol ízlik. Fogalmam sincs mi a gond. -
brumi1024
veterán
Kávéajánló: Awaken Burundi Nemba Natural. E61-en "Londinium" jellegű profillal húzva (VST 18g be, 40g ki) nagyon kellemes, abszolút hozza ami rá van írva. Illatra csokis-áfonyás, ízre eleinte szőlő, majd bejön az áfonyás savasság és végül étcsokis íz marad a szájban. A Peru és a Burundi is jó a kínálatból, de talán ez jött be a három közül a legjobban.
-
Flashback
addikt
Sziasztok
Van már valami hír az Eureka Precisa-ról?
Valaki próbálta már?
Lassan egy éve csak kávézunk és nem fejlesztettem semmit[ Szerkesztve ]
profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Nyufiful
csendes tag
Sziasztok, Eléggé elszállt mostanában a Lelit Bianca V3 ára /800.000 Ft/. Jól emlékszem akkor a V2 olyan 600.000 Ft környékén ment. Mi a véleményetek, továbbra is a dual gépek közül ezzel az árral is a Bianca a legjobb választás ebben az árkategóriában vagy érdemes lenne mást is megfontolnom?
-
Toobee
veterán
-
nate82
csendes tag
válasz Nyufiful #118139 üzenetére
Én egy Expobar Brewtus 4 rotary és a Bezzera strega között őrlődtem, végül az utóbbi nyert, és egyáltalán nem bántam meg. A gép kb 15 perc alatt használatra kész, a kar játékával lehet a nyomással játszani. Minden kávékészítés élmény lett, semmivel nem nehezebb mint egy E61 fejessel. A képen a 2. kávém látható amit a géppel csináltam (Impresso Brazil India).
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest