- Tovább kavar a nevekkel a Realme
- Android szakmai topik
- Kuo: Az iPhone 18 Pro állítható blendét kap
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- iPhone topik
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Andreaspasco
tag
Gaggia 9840/11 és a régi Classic kazán furatai ugyan azok lehetnek?
-
stereofan
tag
válasz Andreaspasco #118152 üzenetére
igen, valószínűleg ugyanaz a felsőrész, meg az alsó is
[ Szerkesztve ]
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
nate82
csendes tag
válasz Toobee #118146 üzenetére
Egyáltalán nem zavaró a szivattyú hangja, volt már hangosabb gépem is. 3 fajta van belőle egy ami pumpás és belső tartályos, egy ami pumpa nélküli de vízhálózatra kell kötni és egy ami mindkettőt tudja. 20 gramm őrölt kávéból 60ml kávé a max amit el lehet érni az én mérésem szerint.
-
senior tag
Akik régebben és mostanában is szoktak Red Baggies kávékat inni nem éreztek némi hanyatlást? Nekem az összes elég “üres” mostanában.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
rastacsz
tag
sziauram! Egy kis vst, pullman, avx szűrős rákthread érdekel?
Sziauram! 4 fejes cremina érdekel? By @kavekalmar
Avagy a képen elrejtettünk kb 17000 eurót. (Sajnos eléggé drága innen nézve a cremina és a forint sem erős, csak az áfa )Egy europiccola mennyire tud cremina szintet hozni?
Illetve ezekkel mennyire lehet 1:3 arány fölé menni?There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
vicces1
aktív tag
válasz #69379456 #118136 üzenetére
Van egy jó hírem, a hiba nem a kávéban és a feleslegesen ráköltött gépparkban van.
Simán rossz előkészítés, rossz hőfok, rossz nyomás, lefolyás, előáztatás.
Már csak ha addig emeled a hőt amíg a citrompótló megszűnik azzal közelebb kerülsz. Akár valós 100 közelébe, főleg ha hazudik a pid.
Ami még tuti nem kell egy világos babnak a 9bar, de a 7se!Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
rastacsz
tag
válasz vicces1 #118158 üzenetére
Ehhez a 9+bar és hőfok témához lazán kapcsolódik, hogy filter pörkölésű casmo etiópból tegnap sikerült befullasztani a flairt, de hosszú percek alatt csak sikerült áterőltetni 11-10-9-8 barral.
Az eredmény a szokásos olajcseppes kávé mellett egy klasszikus kávéra hajazó, kissé kesernyés, utóízben sport szeletes ízű kávé.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
-
őstag
VST rendelés még tegnap éjjel elment, reggelre a visszaigazolás, számla, követési szám megérkezett - köszi mindenkinek a gyors reagálást
FYI bárkinek aki esetleg a www.buymycoffee.de shopból rendel: a bankkártyás fizetésnél a PayPal-os felületen, Revolut-os kártyával a kártyakibocsátó általi pénzváltást választva a Revolut számlán levő EUR-ral fizet, ahogy az elvárható.
az érintettekkel a megosztott táblázatba dobálom fel a továbbiakban az infókat (pl. követési szám), priváttal majd csak akkor zaklatnálak benneteket, ha megérkezett a küldemény.
"... and I hope you have a great day!"
-
Zen42
tag
válasz vicces1 #118158 üzenetére
"Ami még tuti nem kell egy világos babnak a 9bar"
Az hótziher. Amikor a szokásosnál világosabb babokkal operálok, végtelen időt töltök előkészítéssel, de hiába. Szinte kivétel nélkül csatornásodás, gyorsuló lefolyás a vége. (15G-os VST) Befolyásolhatja ezt esetleg ha túl sok benne a pelyva? Gyanítom, hogy igen, de akkor is.
Mondjuk nálam nincs előáztatás. Egy mikrocsappal (hogyaza ötlete) meg lehetne oldani , hogy korlátozzam a vízhozamot az elején, de nincs az ilyesmihez érzékem.
Az OPV állítást már megcsináltam volna csak nem vagyok benne biztos, hogy a benne lévő rugóval le tudom-e szabályozni kellőképpen, hogy utána is még üzemképes maradjon. De ha megint működni fog egyszer a PID boxom és szét kell szedjem a gépet, rendelek egy karra szerelhető manométert is és leszabályozom a max nyomást amennyire csak lehet, hátha megúszom mikrocsap nélkül. -
Cathfaern
nagyúr
válasz #69379456 #118136 üzenetére
"Lelit MaraX gépem van, szintén puck prep, wdt, disztribútor, fejhőmérő, minden mágia, de a shotok egyszerűen rosszak."
WDT alatt akupuntúra tűs (0.3 - 0.35 méret) WDT-t értünk? Csak mert fogpiszkáló és társaival akár még többet is árthat, mint amennyit segít az ember.
[ Szerkesztve ]
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
icm
tag
válasz Zen42 #118164 üzenetére
Ami a rugót illeti: tippem alapján 2018+ GC-d van. ShadesOfCoffee-ról vegyél egy rugószettet, vagy vágjad vissza az eredetit ahogy Fragola is írta anno. Én hittem Shades papának és bedobtam a 9bar-os rugót. Világoshoz is, közepeshez is. Talán egy puNpa szabályzás lenne a következő lépés, de kellene egy manométer is amit most nem igazán tudok hova tenni, hogy lássam is mi történik, különben nem sok értelme lenne.
Szűkítő: anno Verti csinált - tőle láttam a szűkítőt nem a 3 járatú szelephez tette hanem ahol a főzőfejbe belép a víz. A saját verziómhoz adaptáltam az ötletét, és nem a 3járatú elé tettem. A víz belépő csatlakozáshoz hozzá kellett nyúljak akkor már 2in1 jelleggel tettem be a szűkítőt is. Rézcsövezve van / tervezed? Ha kell tudok adni rajzot ha gyártatnál ilyet.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
#69379456
törölt tag
#118136 Sejtettem, csak még nem derült ki, hogy hol a hiba. Hőfokban a pörkölő által megadott hőt szoktam tartani, ez általában a Marax I-es állapota, 92-93.
#118136 Sajnos a CasMo elfogyott, azóta nem érkezett új kávém, nem tudok videót csinálni, de igyekszem összehozni, hátha megoldódik a probléma, bár nem akarom offolni a topikot a bénázásommal.
#118136 0.4-est tettem dugóhúzóba, mert még 0,25-ös volt kapható, de az annyira ruganyos volt, hogy inkább elnyomta maga előtt az őrleményt, mintsem egyengette.
Általában a pörkölő által ajánlott receptet próbálom megcsinálni, Impresso pl ad, CasMo is írt, szóval ez az irányadó. A kosártöltés az örök dilemmám, mert az internet egyik fele szerint tilos a kosárméretnél többet tenni bele (18-ba csak 18) másik fele szerint ami belefér. Előbbit értelemszerűen nagyon finomra kell őrölni, így baromira csatornásodik. Utóbbinál gyakrabban jön a felgyorsuló shot. Az ízérzékelés elég egyén függő, de az alulkivonatoltságot jelző citrom és a túlhúzott tonik ízeket elég jól érzem, de ha próbálom variálni az őrleményt, bemenőt, kimenőt, időt, azonnal belekeverdek és elvesztem a fonalat. Hétvégére szerzek kávét és próbálkozom még. Köszönöm a sok választ. -
rastacsz
tag
válasz #69379456 #118167 üzenetére
Várj kicsit, a tonik nem keserű?
A hőfokhoz annyit fűzök hozzá, hogy az inkább irányadó legyen, mert ahány gép, annyi helyen és módon mér valamilyen feszültség szintet, aztán egy jobb/rosszabb algoritmus feldolgozza ésbumm, így lett a cho...egyáltalán nem biztos, hogy akár két azonos típusú gép, ugyanannyinak "mér" azonos hőmérsékletű vizet. Két különböző gép meg főleg.
A szokásos ökölszabály hőmérséklettel kapcsolatban, "ha minden más változatlan" (hahaha ) : ha savanyú, akkor több hő kell, ha keserű, akkor kevesebb hő. Ha pedig egyszerre savanyú és keserű, akkor nem csak hőmérséklettel van gond.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
-
Bazsee71
őstag
válasz #69379456 #118167 üzenetére
Tömörítés szokott még félremenni. Meglepően sokaknál látom azt a mozdulatsort, hogy tömörít,, nekiüti a tampert a kosár szélének, még egyet rányom, majd még meg is forgajta. Ezek közül egy is elég önmagában, de láttatlanban ez csak egy tipp.
Dózishoz: mehet annyi, amennyi a kosárba fér úgy, hogy nem éri el a felsőszűrőt, illetve a végén sem élesen rajzolódik ki benne a nyoma.
-
hoffman_
nagyúr
válasz WarLock07222 #118172 üzenetére
mondjuk tonikból szerintem pont nem a Kinley a keserű, az egy cukorbomba : D
egy sima J.Gasco sem extrém keresrű, de na, valahol ott kezdődhet."The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
válasz WarLock07222 #118174 üzenetére
jogos, de nekem ezzel együtt is a cukor elveszi a keserűség élét. jófajta citrusos tonik persze ritkább. bár véleményem szerint egy jó tonik keserű és citrus, semmint ezek bármelyike édességgel karöltve. persze nem vagyok egy nagy tonik szakértő : )
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #118172 üzenetére
Milyen márkát (márkákat) érdemes megkóstolni ha az ember a "klasszik" tonikot sose szerette?
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
-
rastacsz
tag
válasz WarLock07222 #118172 üzenetére
Alapértelmezetten az erősen keserű kinin okozza a tonik keserűségét. De mivel már van bodzás tonik (pfejj) is és lehet, hogy valaki csak azt kóstolta, emiatt neki a bodzás fanyarság társul a tonikhoz, valóban tisztázni kellett volna, hogy a klasszikus, tonikra gondoltam, nem pedig a bodza, stb ízre.
@Cathfaern
Ez függ a vele fogyasztani kívánt gintől is.[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Kulbi
aktív tag
Én kicsit másképpen fogalmaznék. Nálam nagyon pontosak voltak ezek az állások. Ha kiismered a gépet mindig betartod az időket akkor konzisztens.
<Macbook Pro 13" 2015 Early> <iPhone SE> <iPad 4 Mini > <Synology DS216Play> <Himedia Q5> <Samsung UE50H6400> <SMSL Sanskrit> <Bkercso Inventory> <Takstar Pro80> <Xears XE200Pro> <SJ4000>
-
Zen42
tag
Silviám van. Azon könnyen lehet állítani, csak ugye gyárilag 12 Bar körül van. 9-ről 6-ra már nem biztos, hogy tetszene neki, de majd kiderül.
Szűkítőt lehetne a bojlerbe tenni az ejtőcső végére de pont tegnap végül eldöntöttem, hogy inkább egy dimmert fogok beépíteni az újabb PID boxba és meglátom. Mikrocsappal állítólag sokkal szebben lehet szabályozni, de egy próbát megér a dimmer és könnyebb kivitelezni.
Rézcsövezés még nem volt. Terveztem az elején aztán így maradt. Nem vészes így sem, de néha azért érzem a hiányát. Arra gondoltam először, hogy mi volna ha egy apró thermoblock-kal oldanám meg a kérdést de biztos van valami oka, hogy ez eddig nem merült föl lehetőségként, gondolom meghülyülne tőle a PID, úgyhogy elvetettem.
Összességében viszont úgy számoltam, hogy annyit kéne tuningolni a Silvián a mai igényeimhez, hogy talán inkább megéri továbblépni. De ezt a dimmert és a 6 Bar dolgot azért még mindenképp kipróbálom. -
Csápájev
őstag
-
-
Kávé Kálmán
tag
Sziasztok!
Nem adta ki a motoros mozgatású flow controllal a tökéletes profilmásolás, úgyhogy:
az antracit színű ECM Synchronika, átfolyás-szabályzóval és nyitott szűrőtartóval eladó vált.
Sajnos belefáradtunk a kísérletezésbe, mert bár a profilok másolása már egészen jól ment, sajnos a szelep teljes elzárása, a relatív nagy erőkifejtés miatt már csak esetlegesen jött össze. Ez így csak félsikerként volt elkönyvelhető. Totál újszerű állapotú a gép. 100 kávé ment át rajta. Lágyított vízzel használtuk. Egy apró karcolás került a víztartály fedelére, amit az utolsó előtti fotón igyekeztem megörökíteni.
Jár mellé egy betöltő tölcsérünk és egy patentül illesztett tamper (a fotó a 49-es verziót mutatja, de a fa és a tölcsérek színe az totál hiteles :-)).
Érdeklődés jöhet itt, telón és mail-ben is (elérhetőségem a kalmár kapcsolat fülén). -
MODERÁTOR
válasz Kávé Kálmán #118193 üzenetére
Mennyi az annyi?
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
skoos
őstag
Sziasztok!
segítsetek, gondban vagyok. Szerintem a kávébabot nem kezelem jól, de leírom kanosszajárásom:
nautictól rendelek brazilt vagy nicaraguait kilósan. Rögtön, bontatlanul fagyasztó.
mikor lefogyott az előző kiveszek kg 250gr-t, többi vissza fagyasztó. Kb 1hetet hagyom állni, de közben néha lehúzok egyet. Első löketek jelentősen jobbak, pár nap alatt viszont fekete vérszerűre vált az extrakció és 1-2 perc alaatt összeeső kermájú lesz. Ízek is eszerint, a közepesen jóból pár nap alatt fekete méreg lesz, rengeteg koffeinnel.
90-93 fokon főzöm, 30msp ig húzom, mennyiség ok.
sage oracle, 3hete vettem. Korábban rancilioval és gaggiával is ez volt a bajom. De ezzel végre feleségem is tud és semmi szemét nem lesz a pulton.Van tippetek?
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz skoos #118196 üzenetére
"mikor lefogyott az előző kiveszek kg 250gr-t ... Kb 1hetet hagyom állni"
Két probléma van ezzel:
1. Ha fagyasztóból vesz elő az ember, akkor vagy rögtön fel kell használni mindent amit elővett, vagy légmentesen záródó zacskóval együtt kell elővenni és nem kibontani amíg fel nem melegszik szobahőmérsékletűre (~24 óra ha biztosra akar menni az ember). Ha fagyasztóból előveszed a babokat és azok levegővel érintkeznek, akkor rögtön lecsapódik rajta a pára és nagyon hamar hazavágja őket ahogy melegszenek fel. Szóval az a megoldás, hogy a kilós kávét ne bontatlanul tedd a fagyasztóba hanem ~250g-os adagokba porciózva (vagy akár kisebbekbe, ami 3-4 nap alatt elfogy).
2. Tapasztalatom szerint a fagyasztóból (helyesen) felengedett kávébab hamarabb ledöglik. Szóval az az 1 hét pihentetés elég is arra, hogy ledögöljön a kávé mire elkezdenéd inni. Ha pihentetni akarod, akkor azelőtt tedd, mielőtt lefagyasztanád, fagyasztóból elővéve pedig minél hamarabb használd fel.Amúgy mennyi idő alatt fogy el az 1 kiló? Mert ha kevesebb, mint egy hónap, akkor nem is biztos, hogy van értelme fagyasztani, lehet elég szétszedni 4-5 részre (hogy mindig csak egy kis része legyen nyitogatva). Főleg ha tudod szobahőmérsékletnél hidegebb helyen tárolni az épp nem használt adagokat (kamra, pince, stb.)
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
Dyde
aktív tag
Sziasztok. Régebben mikor visszaolvastam úgy rémlik hogy a Bialetti brikkát ajánlottátok. Indukciós lapunk van itthon, de ha azt mondjátok hogy ez a jó akkor megveszem ezt + alá indukciós alátétet hogy tudjam használni, inkább mint egy indukciós kotyogóst ami nem olyan jó. Kérdésem a következő, két féle van, melyiket vegyem?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest