Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • b0bcat

    addikt

    válasz MErzsi #15848 üzenetére

    Nem kell ebből érzelmi kérdést csinálni. :N Sem túl nagy vitát kerekíteni belőle. :DDD

    Annyi történt, hogy tettél egy kategorikus kijelentést (ami az Álmoskönyv szerint nem szerencsés a nyelvek esetében :D) - miszerint egy anyanyelvi nem használná az infinitive alakot a "start" ige után -, ami után arra kértelek, mutass rá valamiféle bizonyítékot, ha már ennyire fixen kijelentetted ezt a dolgot. (Ezen a ponton - minden bizonnyal az én hibámból fakadóan - félreértettél, én ugyanis valóban azt szerettem volna, ha mutatsz erre bármiféle bizonyítékot, miután egészen idáig abban a hitben éltem, hogy nincs a két megfogalmazás között különbség, amely álláspontomon valóban hajlandó vagyok változtatni, ha bebizonyosodik a tévedésem. ;))

    És ugyan a nyelvi online fórumok nem igazán merítik ki (nálam :B) az academic source fogalmát, én magam is szoktam ilyenek olvasgatni, így aztán én is rákerestem erre a témára, és például ezt találtam.

    Ebben a topikban pro és kontra is nyilatkoznak a kérdésről (vagyis az egyik azt mondja, számára az infinitive hangzik természetesebbnek, míg a másik számára a gerund), de abban egyetértés van, hogy alapvetően mindegy, melyik alakot használod, illetve hoznak fel konkrét példákat (igéket), amelyekkel érezhető - bár nem feltétlenül markáns - különbség van (vagy lehet) jelentésben a két különböző szerkezet használata esetén. (Az is közismert ugyebár, hogy az anyanyelviek is eltérően beszélnek. Ami az egyiknek természetes, az a másiknak furcsán hangozhat. Hadd hozzak egy közismert példát: "amn't". Ha jól emlékszem, a skót dialektusban normális, míg a legtöbb másikban nem az.)

    Számomra (ezt senkinek nem kell természetesen elfogadnia, hiszen ez a magánvéleményem) mindez azt jelenti, hogy az állításod - miszerint egy anyanyelvi nem mondaná így (infinitive szerkezettel) - hamisnak bizonyult, mert bizony egy anyanyelvi is mondaná így. Meg a másik módon is. ;) Úgyhogy én - engedelmeddel - továbbra is úgy fogom tanítani ezt a témát a diákjaimnak, hogy a "start/begin" ige esetében mindegy, melyik szerkezetet használjuk. :K

    [ Szerkesztve ]

    Online angol nyelvtanfolyam tanári felügyelettel, mindössze havi 990 Ft-tól! > http://tinyurl.com/yvpnn99r

Új hozzászólás Aktív témák