- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Tovább kavar a nevekkel a Realme
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vargalex
félisten
válasz gaborvezer18 #17451 üzenetére
Szerencsére régen windows-oztam, de mindig szívás volt a soros driverekkel (is). Linux alatt a legtöbb cucc alapból támogatott a kernelben. Ezen videó szerint Digistump Driver kell.
Alex
-
nagyúr
Már itt is ez a sorosozás
-
Killer man
tag
Sziasztok! Nano-ra egyszer csak nem sikerül feltölteni a programot. Volt már ilyen, bootloadert égettem és megjavult. Most is ezt tettem, bootloader felment de így sem lehet rá programot tölteni. Kuka vagy van valami okosság még amit meg lehet tenni?
-
nagyúr
válasz Killer man #17454 üzenetére
A bootloader feltöltése után sikeres volt az ellenőrzés? Ha igen, akkor semmi sem akadályoz abban, hogy a programot is ISP-n keresztül töltsd fel, ha esetleg a serial chip megadta volna magát. Ha a flash memória adta meg magát, akkor chipcsere, vagy kuka. Vagy használod usb-serial bridge-nek. Vagy csinálsz belőle kulcstartót.
-
vegyszer
addikt
Szervusztok!
Valahogy nekem valami nem kerek.
Adott egy PC, amin az arduino uno-val használva a kódokat rendben feltudja tölteni az eszközre.
Jött a családba egy M5StackC Plus, és egy M5 Atom Lite is.
Érdekes módon az arduino IDE segedelmével nem sikerül semmilyen móson a legalapabb kódolat se feltölteni rájuk. Ellenben UiFlow alól igen jól kezelhetőek, akár neten keresztül is tudtam rájuk új kódot heggeszteni.Persze a https://m5stack.oss-cn-shenzhen.aliyuncs.com/resource/arduino/package_m5stack_index.json
sorral kiegészítettem az alaplak kezelőt, és fel is tettem az M5stack pakkot. Ennek ellenére mégis ilen hibaüzenetet dob a fordító:Arduino: 1.8.16 (Windows 10), Alaplap:"M5Stack-ATOM, Default, 240MHz (WiFi/BT), 1500000, None"
In file included from c:\users\user\documents\x\m\arduinoportable_2\app\arduino-1.8.16\portable\packages\m5stack\tools\xtensa-esp32-elf-gcc\gcc8_4_0-esp-2021r2-patch3\xtensa-esp32-elf\include\c++\8.4.0\stdlib.h:36,
from C:\Users\user\Documents\x\M\ArduinoPortable_2\App\arduino-1.8.16\portable\packages\m5stack\hardware\esp32\2.0.3/tools/sdk/esp32/include/newlib/platform_include/assert.h:21,
from c:\users\user\documents\x\m\arduinoportable_2\app\arduino-1.8.16\portable\packages\m5stack\tools\xtensa-esp32-elf-gcc\gcc8_4_0-esp-2021r2-patch3\xtensa-esp32-elf\sys-include\sys\reent.h:503,
from C:\Users\user\Documents\x\M\ArduinoPortable_2\App\arduino-1.8.16\portable\packages\m5stack\hardware\esp32\2.0.3/tools/sdk/esp32/include/newlib/platform_include/sys/reent.h:17,
from c:\users\user\documents\x\m\arduinoportable_2\app\arduino-1.8.16\portable\packages\m5stack\tools\xtensa-esp32-elf-gcc\gcc8_4_0-esp-2021r2-patch3\xtensa-esp32-elf\sys-include\stdio.h:60,
from C:\Users\user\Documents\x\M\ArduinoPortable_2\App\arduino-1.8.16\portable\packages\m5stack\hardware\esp32\2.0.3\cores\esp32/Arduino.h:27,
from sketch\BUTTON.ino.cpp:1:
c:\users\user\documents\x\m\arduinoportable_2\app\arduino-1.8.16\portable\packages\m5stack\tools\xtensa-esp32-elf-gcc\gcc8_4_0-esp-2021r2-patch3\xtensa-esp32-elf\include\c++\8.4.0\cstdlib:41:10: fatal error: bits/c++config.h: No such file or directory
#include <bits/c++config.h>
]^~~~~~~~~~~~~~~~~~
compilation terminated.
exit status 1
Hiba a(z) M5Stack-ATOM alaplapra fordításra.
Ennek a jelentésnek több információja lehetne
a "Bővebb kimenet mutatása fordításkor"
opció engedélyezésével a Fájl -> Beállítások-ban.Mit cseszek el? Mit kell(ene) modosítanom?
[ Szerkesztve ]
"Újságírás az, amit a hatalom nem akar nyomtatásban látni. Minden más csak propaganda." George Orwell
-
vkp
aktív tag
válasz gaborvezer18 #17457 üzenetére
Valószínűleg driver probléma. Kézzel kell felrakni a gyártói drivert, nem szabad hagyni az MS drivert ámokfutni
-
nagyúr
válasz Killer man #17456 üzenetére
Feltételezve, hogy a másik Nano-ra előzőleg feltöltötted az Arduino as ISP firmware-t és azzal küldted rá a bootloadert, az Arduino as ISP-t kell kiválasztani programozónak, ezután ugyanúgy az Arduino IDE-ből tudsz feltölteni, ahogy eddig.
-
Tankblock
aktív tag
válasz Killer man #17454 üzenetére
Szia,
Ha csak az USB-t kötöd rá, van visszajelző power led?
Amikor az elszállás azért történt, véeltlen nem 2 helyről tápoltad?
Akkor tud olyan vicceset csinálni, hogy nem csak a serial chip esik áldozatul, hanem a schottky dióda is.... Általában vizuálisan látszik is....Release the Beast....
-
greekpietro
újonc
Sziasztok!
készítettem egy automatikusan hegeszteni tudó(tudna, ha lenne kód)gépet. Kettő 23 -as léptetővel működne. Arduino Uno lenne az "ész", kettő végálláskapcsoló határolná, a másik motornak csak 90 , és 180 fokos fordulatot kellene csinálni, amihez szerintem nem kellene végálláskapcsoló.A driver TB6600 as . Ha egy motort működtetek az ok, de a kettőhöz , úgy olvastam már kell az "AccelStepper" könyvtár, ami már sokkal nehezebbé teszi a programozást. Itt megakadtam, ha Valaki segítene akár linkkel, akár magyarázattal, megköszönném. -
nagyúr
válasz greekpietro #17464 üzenetére
Szia!
A könyvtárak azért vannak, hogy egyszerűbbé tegyék a programozást. Ha ez nálad ellentétes hatást fejt ki, akkor csináld anélkül. A TB6600 elég egyszerűen használhatónak tűnik ahhoz, hogy könyvtár nélkül is boldogulj, főleg, ha már 1db-ot sikerült anélkül is irányítanod.A stepper motor egyáltalán nem igényel végállás kapcsolót a működése során, egyetlen esetet leszámítva - amikor bekapcsolod, akkor ugyanis nem lehet tudni az aktuális pozícióját. Ha minden indításkor kézzel kalibrálod a motorok pozícióját, vagy máshogy oldod meg (pl optikai szenzorral), akkor elhagyhatod a kapcsolókat.
-
sisi22
aktív tag
Udv, van egy jatekmotor, aminel valahogy ki kellene jelezni az aktualis fordulatszamot, akar szammal, akar LED-sorral.
Erre keresek mindenfele megoldasi lehetoseget.
Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
Melorin
addikt
Sziasztok.
Arduino Nano-m van és egy IR vevővel kapcsolgatok ki-be egy készüléket. Van egy nyomógomb is bekötve és a programba írva arra az esetre ha nem lenne kéznél a távirányító.
Az a problémám, hogy infrán nagyon sokszor nem működik a kapcsolgatás. Teljesen random, nem tudom pl a hosszú üzemidő miatti melegedésre fogni. Az IR vevő kis panelen villog a led ami jelzi, hogy veszi az adást, de az arduino nem kapcsolgatja a relét. Ilyenkor a nyomógombbal kapcsolgatok, emiatt kizárom az arduino lefagyását mert ha lefagyna, ez sem működne. Kipróbáltam másik arduinoval, másik IR vevővel de ugyanaz a hiba.
Szerintetek mi lehet a baja? -
Melorin
addikt
IRremote.h lib-et használok. Samsung TV távirányítóját használom.
Megszakításra van kötve az infra vevő, vagy poll-ozol a programmal?
Magát a kérdést sem értem, sajnos a választ sem tudom
Talán a programkód elejéből kiderül:#include <IRremote.h>
const int IRpin = 9;
IRrecv irrecv(IRpin);
decode_results results;
int relay = 2; //D2
int buttonPin = 5;Ha nem, légyszi segíts kibogozni
-
őstag
-
Melorin
addikt
válasz razorbenke92 #17475 üzenetére
Nekem ez az új verzió kínai. Pl. nem írja, hogy hol lehet megadni, hogy melyik pinen van az IR vevő lába.
A régiben ezt így oldottam meg:
const int IRpin = 9;
Itt nem tér ki rá. -
nagyúr
válasz Melorin #17477 üzenetére
#elif defined(__AVR__) // Default as for ATmega328 like on Uno, Nano etc.
#define IR_RECEIVE_PIN 2 // To be compatible with interrupt example, pin 2 is chosen here.
#define IR_SEND_PIN 3
#define TONE_PIN 4
#define APPLICATION_PIN 5
#define ALTERNATIVE_IR_FEEDBACK_LED_PIN 6 // E.g. used for examples which use LED_BUILDIN for example output.
#define _IR_TIMING_TEST_PIN 7Meg kell cserélned az IR és a relé lábait a kódban és a panelen.
[ Szerkesztve ]
-
sisi22
aktív tag
Jogos, gyorsan irtam.
A tipikus, valoszinuleg 3v-os hobbimotort, amit gyerekjatekokba beepitenek.
Nem akarok az elektronikaba beleszallni, gondoltam, a motorhoz meno ket droton kellene feszultseget merni es az talan aranyos, vagy valahogyan valtozik a fordulatszamaval.
Nem kell tenyleges fordulatszamot megni, csak skalat, hogy a min-max savon belul hol van.
-
nagyúr
válasz sisi22 #17479 üzenetére
És mit hajt meg az a motor?
Gyerekjátékokba 6V-os DC motort szoktak tenni.
Szerintem a betáp feszültségingadozásából lehetne következtetni a fordulatszámra, de ahhoz bele kell szállni az elektronikábaEgyszerűbb lenne a mechanikára valahogy egy optokaput kötni, és az impulzusokat számolni.
-
sisi22
aktív tag
Ha jol emlekszem, valami gumikorongot, de nem a fordulatszam a lenyeg, hanem az, hogy lehessen latni, hogy milyen fokozatban van, igy eleg egy 3-5 LED-es fenysor, mint pl. hangszoroknal a hang erossegenel, hogy minimalisan porog vagy kozepesen vagy erosen.
Most egy laptopot kell tisztaba tennem egy ismerosomnel, majd par nap mulva tudok ranezni erre a motorra egy masik ismerosomnel, csak jo lenne addigra kepben lenni, amikor odamegyek,
-
nagyúr
válasz sisi22 #17482 üzenetére
Ha jol emlekszem, valami gumikorongot
Akkor a gumikorongra kell festeni egy nagyon eltérő színű vagy tükröződő jelet és ráirányítani egy reflektív optót.
nem a fordulatszam a lenyeg, hanem az, hogy lehessen latni, hogy milyen fokozatban van
Azt fordulatszám nélkül hogy mondod meg?
Mi irányítja egyáltalán? Az irányító eszközből nem tudsz valahogy információt nyerni? Mondjuk ha nem on/off a motor meghajtása, hanem pwm, akkor a kitöltési tényezőből lehet következtetni.[ Szerkesztve ]
-
sisi22
aktív tag
Azt fordulatszám nélkül hogy mondod meg?
Logice alapjan, ami meg az elozo evezredben rogzult belem.
Feltetelezem, hogy egyenaramu motor, tehat a fordulatszamot a rajta folyo aram erossege hatarozza meg, amit pl. potenciometerrel valtoztatnak. Vagy esetleg a feszultseg valtozik?
A lenyeg, hogy valamelyik elektromos parameter valtozasa valamilyen kapcsolatban kell legyen a fordulatszammal.[ Szerkesztve ]
-
sisi22
aktív tag
Juszt se mondod el, hogy miről van szó?
Meg nem lattam, talan egy het mulva megyek oda, akkor tudom meg, hogy milyen motor, stb.
Csak megkertek, hogy jo lenne egy kijelzes, es a decibelskalas megoldas merult fel, mint jo otlet, de eleg lenne ot led belole, mez az is kerdes, hogy hova es mekkora hely es egyebek.Ma kell megtenni a tegnap eltervezetteket.
-
Melorin
addikt
Sajnos én ehhez sík hülye vagyok, közel járok az arduino széttöréséhez.
Kb semmi sem úgy működik mint a régi irremote library-ban. Mindig kiáll hibára a program ellenőrzése, és a példafájlok között sem találok értékelhetőt. Egyikben sem látok olyat, hogy ha xy kódot vesz a vevő akkor lépjen érvénybe a kód. -
sisi22
aktív tag
Jo lenne egy osszefoglalo, hogy mirol is szol ez a forum es hol vannak weben oktatoanyagok es leirasok, nagy segitseg lenne.
-
nagyúr
válasz sisi22 #17490 üzenetére
Én legtöbbször a Google-t használom. Az https://www.arduino.cc/ a hivatalos oldal, a legtöbb választ is ott fogod megtalálni.
Ha magyar nyelvű tutorialokat keresel, azt itt, meg a https://www.hobbielektronika.hu/ oldalon fogsz találni. Minden másra ott a Google.
Szoftveres kérdésekben pedig a legtöbbször általános C, C++ fórumokról is tudsz tájékozódni. -
Janos250
őstag
válasz sisi22 #17490 üzenetére
Én is így gondoltam, ezért elkezdtem főleg ESP32 alapon leírni szegmenseket, de nem sikerült, mert csak egyes szegmensek, így nemigen használható, de nincs energiám egy egységes szerkezetbe foglalt tutorial írására.. link
[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
X_C
tag
Sziasztok,
Nem tudom jó topikot választottam-e a kérdésemhez, de hátha valaki kapásból tudni fogja itt a megoldást.Adott ez a videó, amin egy esp32-t és egy MPU6050 modult és pár apróságot felhasználva készít a srác egy folyamatos sűrűségmérőt. A programozáshoz nem sok közöm van, viszont sört főzni szeretek szóval gondoltam megpróbálom elkészíteni ezt a kis kütyüt.
Aliexpressről érkeztek a következők:
lolin32
mpu6050A forrasztás szerintem gond nélkül ment.
Viszont amikor a leírásban szereplő drive linkről letöltött fájlokkal szerettem volna flash-elni az eszközt, a lenti képeken látható hibára futott a folyamat.
Próbáltam röbbféle adatkábellel, többféle usb portba dugva, kevés sikerrel. Elvileg a driverek is fent vannak a gépen amit a leírásban lévő cikkben találtam.Van valakinek esetleg ötlete, hogy mi lehet a probléma?
-
Undoroid
őstag
Üdvözöllek!
Nagyon kezdő vagyok itt, de nekem lenne egy érdekes tippem: az első képen azt látom, hogy a projekted külön könyvtárban van...ezzel nem is lehet (?) semmi gond, de azokban mindenhol ékezetes betűk vannak! " és ... saját dolgok ... sörfőzés " Nem lehet, hogy ezért akad el a flash? A fekete alapú képen nézd meg, alulról a 14. sort! Ott a "saját" könyvtáradat már egészen máshogyan említi: "05_saj"
Korábban találkoztam olyan játékkal, amit, ha ékezetes könyvtárba telepítettek, akkor az nem indult el, hanem kizárólag hibaüzeneteket dobott fel...ott nem segített a szimpla átnevezés! Reinstall kellett a program állományához.
Egy próbát megér! Remélem, hogy ezzel megoldódik a problémád!
https://logout.hu/bejegyzes/ngabor2/nyugodj_bekeben_bordoi.html _ https://robo-venture.com -> Az ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhely <-
-
Undoroid
őstag
Ha ennyivel megoldódik a probléma a kérdezőnél, akkor lesz csak "bódottá"
Kíváncsi vagyok az eredményre!" ...csak a gond van vele... " Néha azért segíthet is, ha beütne a balhé! (jelszóval védett dolgok)
https://logout.hu/bejegyzes/ngabor2/nyugodj_bekeben_bordoi.html _ https://robo-venture.com -> Az ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhely <-
-
nagyúr
válasz Undoroid #17496 üzenetére
jelszóval védett dolgok
Úgy kb. 20 éve sok mobilos weboldalt készítettem, a magyar ékezetekkel évekig csak a probléma volt, akkor szoktam le róla, hogy bármiben is magyar ékezetet használjak. Ha jelszó, akkor választok inkább az ASCII táblázatban megtalálható bármilyen karaktert, mint hogy vmi kódolási anomália miatt ne tudjak többet belépni, ahová kell.
-
vegyszer
addikt
Szervusztok!
Ebbe a hibába futottam bele
M5Stamp_C3 eszközöm van, de ami fura, hogy ugyanazon kód az M5StickCPlus-ra rendben fordulTöbbszörös könyvtárak találhatók ehhez: "WiFi.h"
Használt: C:\T\T\App\arduino-1.8.16\portable\packages\m5stack\hardware\esp32\2.0.3\libraries\WiFi
Nem használt: C:\T\T\App\arduino-1.8.16\libraries\WiFiEzt hogyan lehetne korrigállni?
"Újságírás az, amit a hatalom nem akar nyomtatásban látni. Minden más csak propaganda." George Orwell
-
Undoroid
őstag
válasz vegyszer #17498 üzenetére
Üdvözöllek!
Ismét csak tippelnék
A "Használt" file-t hagynám meg és a másikat szimplán áthelyezném máshová, amíg nincs rá szükség. Az indokom pedig az, hogy az a file van 'legközelebb' a programozandó eszköz nevéhez...
Próba - szemcsere
Új hozzászólás Aktív témák
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Motoros topic
- Hogwarts Legacy teszt
- Sorozatok
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- ÁR ALATThinkPad Thunderbolt 3 Dock (40AC) úttörő, 13 portos dokkoló megoldás akár ingyenes szállítás
- Dell Precision 5550 - CORE I7-10850H 2.70 GHZ/32GBb/2TB SSD/
- Gigabyte Core i7 Gamer PC: i7-9700 / RTX 3060 Ti / 1Tb SSD / 16Gb Ram
- 7320 2-in-1 27% 13" FHD+ IPS érintő i7-1180G7 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- LG 27QP88D-P Dual Ergo Monitor Szett!2x27"/IPS/2560x1440/HDR/Type-C/Dual Ergo Kar/
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest