- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Apple Watch
- Honor Magic V2 fél év után
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megérkezett Magyarországra a Galaxy A16 4G is
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
válasz DarthSun #47048 üzenetére
Mint egy swrendert ezert is volt kicsit mas kaliber megirni egy 3ds demot dos alatt, vagy mindezt belepaszirozni 64kba. Es ezert is lesz buko aza dx12es vilag, amit abuek elkepzelnek.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Alpi.
addikt
válasz ebegab92 #47054 üzenetére
Hogyne !! Egy 775 / 771 quad mai napig igen combos cucc ! Pont most vagyok túl egy nagy visszatérésen. Nálam a 775 quad volt kezdet. Egy ideig nem volt értelmes lapom quadokhoz, de végre szert tettem UD3-ra és nem utolsósorban sikerült vennem egy olyan procit is mellé, ami a hihetetlenség határát súrolja. Az elmúlt 1-2 hétbe rengeteg időt töltöttem velük. Nagyon jó volt végre, már úgy hiányzott !
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
-
frescho
addikt
Ez finoman fogalmazva is barokkos tulzas. Egy 1050 melle is keves a 755/771. Az akkori csucs teljestimenyet hozza egy mai Celeron.
sanchezsa: A 1156 mar egy fokkal jobb, de Sandy ala nem adnam a sajat gepemben. Annal a ket generacional volt nagy elorelepes, boven 20-25% felett.
https://frescho.hu
-
arn
félisten
Ha a nyers tobbszalas teljesitmenyt nezzuk, akkor egy agyontepett quad van kb egy szimpla skylake i3 szintjen. Nekem is az volt 2007tol egeszen a sandy bridgeig tuningolva ott volt kb 2x kulonbseg. Most is az a terv, hogy 2x gyorsabbra cserelem a 4770et, elegem van ezekbol a pipilepesekbol.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
frescho
addikt
De már. Jó kis platform volt. Ma már nem építenék rá. Hogy miért?
- Az alaplapok mára elkezdtek hullani alatta.
- 1155-öt lehet venni az árából.
- Az egy szálas teljesítménye fele egy mai processzornak C2C
- A fogyasztása többszörösPersze, tudom, lehet tuningolni, meg az ingyen szerzett XEON is nagy érv mellette. De reálisan nézve mára lejárt az ideje. Tuning nélkül netre, office mellé még OK, de HD játékhoz nekem már kevés.
Azért 1050, mert az egy mai kártya, de egy 1060 vagy 470 még jobban megfekszi a gyomrát, ahogy a korabeli Phenom II-nek is. A legnagyobb baj velük az alacsony egyszálas teljesítmény ami miatt játék alatt rendszeresen micro laggol.
Amúgy az a véleményem, hogy most ért a szürke zónába. Még nem túl lassú otthoni használatra, de komolyabb dolgokhoz már kevés.
-
Vladi
nagyúr
válasz frescho #47062 üzenetére
Nem már. Ez köszönő viszonyban sincs azzal, hogy:
"Az akkori csucs teljestimenyet hozza egy mai Celeron."
Nem, nem hozza. Nem érdekel az 1szálas teljesítménye, mert nem 1 szálas egyik proc sem.Az megint más, hogy nem építenél rá. Én sem.
"Tuning nélkül netre, office mellé még OK, de HD játékhoz nekem már kevés."
Tehát mindenre jó. Oké nem jáccasz, naés? a pc-t nem arra találták ki, hogy fullhádéban játszunk rajta.Az meg hogy lassú... relatív. a 939-es 3500+-os gépemmel kopp ugyanazt csináltam, mint most. 1 lassú dolog volt benne, a hdd. Az összes többi a programozói gányolás.
il sole non sorge più ad Est!
-
Tim82
félisten
Azért majd nézd meg, hogy pontosan milyen teljesítményt hoz már egy Ivy Bridge-alapú desktop Celeron proci, kb. az E8400-E8600 szintjét hozza. Azóta meg persze a Cerkákra is igaz a generációnkénti nem túl nagy, de mérhető teljesítménynövekedés. A 771-es Xeon-ok előnye legfeljebb a több fizikai mag (C2Q ekvivalensek esetén), mert 1-2 szálon már az Ivy Cerka elhúzott mellettük teljesítményben. Tényleg hagyjuk már ezt a "Cerka szar, mert Cerka" nézetet, régen meghaladta az idő.
#47063: Nem érdekel az 1szálas teljesítménye, mert nem 1 szálas egyik proc sem. - "Játszd újra, Sam", ha utánanézel, még mindig mennyire lényeges az 1 szálas teljesítmény, érdekelni fog.
Btw, én irodai, multimédiás, netezős budget gépet még mindig építenék 771/775-ös Xeon-ra (legalább 4 GB RAM-mal, DXVA/flash képes videókártyával és rendszernek SSD-vel), ahogy AM2+/AM3-ra is.
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Vladi
nagyúr
Jó oké, fasza a celeron. Pénzt ha nem muszáj nem adnék érte...
egyébként oké, igazatok van, 7-8 év alatt utolérte. ha meg megkínálom egy xeonnal, akkor elsírja magát.
link.mod:
Egyébként az van a pc piacon, mint 2-5-10-15 éve, amikor pc-t akartam venni. Szétnézek, osztok szorozok, oszt veszek egy amd-t.
[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
Ez a PassMark eredmény amúgy bizonyít valamit azon kívül, hogy 4 szálat tudó proci több pontot kap, mint 2 szálat tudó?
Én amúgy tudom helyükön kezelni a Core i alapú Celeron-okat, frescho meg mért pár cikkben elég komolyan valós teljesítményeket is, lehet, ezért nem szarozzuk őket...
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Tim82
félisten
Nem írtam, hogy szaroztad volna, ha jobban megnézed. Pusztán arra utaltam, hogy mintha előítéleteid lennének a termékmegnevezéshez kapcsolódó lassan több évtizedes asszociációk miatt.
[ Szerkesztve ]
-
frescho
addikt
A programok nagy része leszarja a 4 szálat, még kettőt sem használnak ki.
Nem jo mindenre. Light usernek elmegy, de pont nekik sokkal jobb egy hasonlo aru Celeron pont azert, mert a sok szalat nem fogjak kihasznalni, de az egy szalas teljesitmeny erezheto. Ugyanigy egy mai IGP-vel is jol ellesznek, ha nem kell jatek. A jatek csak egy pelda volt, de video kodolasnal is ott az ujabb procikban a tamogatas, amivel tobbszorosere gyorsul az encoding. A decodingra ez fokozottan igaz, mert az IGP 1-2W-ert megoldja. Persze erre mondhatod, hogy kell bele egy ujabb videokartya es majd az megoldja, csak a kerdes, hogy megeri-e. Itt jon vissza az, hogy nem olcsobb, tobbet fogyaszt. Szimplan nehany marginalis felhasznalason kivul nincs miert 775-ot valasztani. Ha megvan, akkor a valtas mar kerdesesebb, mert csak a fogyasztas, ujabb IGP, egy szalas teljesitmany szol mellette. Muszakilag es erkolcsileg is elavult a 775-os platform.
A programozokra lehet mutogatni, de az a helyzet, hogy azt kell hasznalni ami van. Ha ott a scale up (fokent ha meg nem is dragabban) akkor ertelmetlen. Az egy szalas 939 meg mar nagyon regota keves sok dologra.
-
FF23
senior tag
Na megjött ez a ASUS CT-479 drágaság. Talán még valamilyen proci is lehet benne, ezért kiosztok pár negatívot, mert nem volt benne a hirdetésben (hehe).
Milyen cpu-t érdemes venni bele? M 780-ast nem találok, de 770-ből látok párat "hulladék" áron.RT-AX58U v1
-
frescho
addikt
Huhh ez a mi a retro az, amivel siman ossze lehet ugrasztani embereket. Viccesen megfogalmazva en kb. ezeket a csoportokat figyeltem meg:
- Egyesek szerint ami nem 8 bites az mar nem retro. (Ortodoxok)
- Vannak akik szerint a kihalt 16 bitesek is ide tartoznak, de a PC nem, mert az egy hulladek (Amiga, Atar, Apple 68k/PPC szeriaig, bar ez a PPC vitakra ad alapot )
- Masok ugy gondoljak, hogy meg DOS-os gepek is a retrohoz tartoznak (neologok, nekik van a legtobb vitajuk az Amigasokkal, akik gyulolik a PC-t)
- Az utolso csoportnak mar a P4 is retro. Ezt az elso ketto csoport csak hulladeknak es szemetnek becezi, a neologok elnezoen mosolyognak. (libaralis hozzaallas es kepesek meg az XP/DirectX 9 hatart is atlepni)Magam a harmadik csoportba sorolom, de az elso es masodik korszak van most a fokuszomban. Az elso kettonek altalaban emulatort ne emlegess, mert annak nem olyan a hangja/ csak CRT-n az igazi a kepe es amugyis csak bizonyos SID felel meg a C64-be
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz frescho #47073 üzenetére
Én meg az 5. csoport vagyok, szerintem ami 2002-2004 utáni, az nem retró.
Én továbbra is azt mondom, hogy itt nagy sara van a programozóknak. Mi az, hogy leszarja a 2-4 szálat?
mod:
Bizonyos szempontból meg a dos egy élő platform, sok helyen egyszerűen az a leginkább bevált, azt hasznáják. Amíg ki nem rohad a vas. Ha az kirohadt vesznek másikat és telepítik rá a dost...[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Sztem több szintje van:
ie: Őskövület: C64
1 Antik: Slot-1, Slot-A, Voodoo 1 és társai, Gus, Vibra, AWE64. CRT monitor, Win 98,-ig
2 Retro
3 Szép korú, 10 év körüli (igazából nem számít sem normálisnak, sem retronak, nehéz vele mit kezdi, ami ennél régebbi egy klasszissal ~3 évvel az retro)[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz zoltanz #47075 üzenetére
A mostani desktopom 2010-ben vettem, a proc 2009- ben jelent meg. Akkor az lassan retró?
Egyébként tök jól elmegy, ha utáltok, akkor is radikális az elvem. azon dolgozom, hogy meghosszabbítsam az élettartamát. A vga-t nincs értelme cserélni, max egy elfekvő passzívra. Bár nem hangos most se, és alig fogyaszt.
A cpu elég.
a ram sajna kicsit már kevés a 2x2 giga, pár abalk böngészőben felét megeszi. Ezt lehet e-bayről kukázok 4x4 gigát és akkor még 10 évre elég.Az ssd elég jó benne, 500 megával tudja rángatni az adatot. viszont nemrég jöttem rá, hogy a sata 2 foglalat csak 250-et enged át. Itt van még maradék szufla. pci-e 1x slotba kell tenni egy sata 3-as kártyót és akkor itt is nyerek némi tempót.
Viszont lehet ha már van úgyis ramom sok, akkor a komplett /usr könyvtárat boot közben ramdiszkre csorgatom és akkor... hm....
-
arn
félisten
szvsz ami 10 eves, az mar nyugodtan lehet retro, jellegetol fuggetlenul az, hogy most lelassult a fejlodes az mas kerdes. de ha pl 2000bol tekintesz vissza 10 evet, eleg eg es fold.
engem most speciel a 90es evek erdekelnek, foleg a 92-00 idoszak, mert nekem az volt az aranykor, es akkor porgott a legjobban a pc. de siman megtalalhatja mindenki a 2000es evekben is a retroszamitasat, mert olyan 2008/09ig azert szinten ment az adokkapok, meg ha nem is akkora leptekkel, mint 97-00 kornyeken.
gondolkodtam egy win7 elotti (2008) topmasina osszedobasan is, de vegulis letettem rola. meg tul draga, es swes szinten sincs meg az a differencia a mostani gepekhez kepest, hogy kikapcsolodaskent abba a korba "utazzam". a dos, win9x azert sw/hwes oldalrol is tartogat par olyan dolgot, ami ma mar teljesen kiveszett.
a masik, ha nincs rola emlekem, sokkal kevesbe nosztalgikus szamomra, hiaba regebbi. erdekes lehet, de mas erzes.
-
frescho
addikt
En toleransan allok hozza, mindenkinek megvan a maga bogara. En pl. nem ertem miert jo, ha egy C64-et szetfureszel, betold egy fel masikat, meg LCD-t es egy olyan FPGA-t, ami gyorsabb egy teherautonyi Amiganal, majd ezt mutogatja, mint retro-t. Az elvezeti erteket ertem, en is csinalom, de ehhez kepest csak modjaval es ugy, hogy visszaalakithato legyen. De ahogy napi hasznalatra nem kellene palyaauto, ugy egy ilyen C64 sem.
Ez nem a programozo sara nagyreszt, hanem piaci, gazdasagi realitas. Ipari meretben termelni nem lehet a regi modszerekkel. A konfekcio sem er fel egy kezzel keszitett oltonnyel, de az ara sem.
Attol nem elo platform, hogy nem cserilek le, mert:
a, nincs helyete mas
b, igy is jo
c, nincs ra lovezoltanz: csak annyit tettel, hogy eltoltad a jov fele, de amin mar Win 2k vagy XP fut az inkabb youngtimer, mint retro. Kilora vasarolhato olcso es "nem kar erte"
arn: nezopont kerdese. En nem tartom retronak, csak youngtimernek. Mielott felreertened, nem nezem le. Ha megnezed a regebbi bejegyzeseimet, akkor lathatod, hogy van jo par dolog a polcon. PC-bol nekem valahol a PPro kornyeken all meg ami meg erdekes. Akkor tunt el a Cyrix, IDT es jott a bipolaris vilagrend. Aztan az alternativ chipsetek is kihaltak, minden integralasra kerult...
A szubjektiv reszhez: En ZX81-en kezdtem, szoval onnan indul az elet, de valahol a C64-486 vilagban ment a legnagyobb mokolas. Aztan a BH6-tal elmult az aranykor.
-
frescho
addikt
válasz zoltanz #47079 üzenetére
Inkább szubjektív véleményem van a retróról.
Más téma: Ott az asztalon egy EGA monitor és nem tudtam bekapcsolni. Össze kellene heftölni a cuccost, de nem érzem magamban az erőt a munka + 2 óra matek után. 20 percnél tovább az X-Wing sem volt az igazi.
-
válasz frescho #47080 üzenetére
Az én vonalam is elég szubjektív, én inkább PC vonalon mozgok, a 8bites világból kimaradtam. 286- al kezdtem, de az XT még belefér, aztán végig az összes korszakon, még az AthlonII- őt is viszonylag retro kategóriának tartom. Persze XP- vel, avval pörög a legjobban.
XT- vel elvagyok jóideje, most sikerült kiderítenem az ST351A/X jumperelését ( a neten levő leírás hibás ) és 486- on AT- re jumperelve rámásoltam ami kell, persze előtte XT- n formáztam le. Ezen lesz a DOS6.22 a WD vinyón meg DOS3.31.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
arn
félisten
A 2000es evekbol talan rajuk emlekszem a legszivesebben, ok voltak a nagyobb ugrasok:
* 2002 - radeon 9700pro (gpuban az utolso igazan nagy ugras, a geforce es a voodoo mellett), lemosta a konkurenciat.
* 2006 - qx6700, uj architekturaval kapasbol 4 magot? Az amd azota se tert magahoz.
* 2009 - ati 5800 szeria, igazan jol sikerult, sokaig hasznalhato volt. Es kb itt alltam le azzal, hogy mindig a legjobb kartyat vegyem. Azota alig ket kartyam volt (gf560ti, r270x), amig pl csak 2008ban 4850/50cf/70/x2, gtx280 is.facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
zoltanz
nagyúr
Nekem megadatott a C64-es éra gyermekkoromban 80' évek vége, volt saját is. Osztálytársakkal/barátokkal összejártunk kazettákra, később floppyra másolgatni. (iskolai géptermekben is sok érdemes app/játék stb volt)
A kedvenc korszakom 1996-2001, de még 2004-ig sem volt piskóta.
A leg elképesztőbb fejlődés sztem 1990-1995 -ig volt.[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
válasz frescho #47078 üzenetére
A szubjektiv reszhez:
Nálam is valami hasonló. Az igazi 'retro' valahol a 486 környékén végződik. Utána még van egy kisebb sáv föl a PPro 'nagyvas' környékéig, ami érdekel: plusz egy 'praktikus' PIII sávocska. Meg a 'ritka madár' kategória, külön. De a 'retro', az max. 486.
Némileg fájlalom, hogy a non-PC vonal az nálam elég sovány, de igazából nem lenne rá időm. (Még a begyűjtött sok 'izé' rendes tesztelésére sincs...)
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
alvaro
senior tag
válasz zoltanz #47083 üzenetére
Én kimaradtam a C64-ből, mert nekem Videoton TVC-m volt. Meg is van még, csak nem elérhető, évek óta be se kapcsoltam. C64 az csak úgy véletlen akad elő néha, már retró minőségben.
Egyébként ami nekem PC retró, az röviden összefoglalható azzal, hogy amin ISA busz van. Attól még eljátszogatok újabbakkal is, olyannyira, hogy várakozik itt egy X58+Nehalem i7 meg egy Trinity A6 is kipróbálásra, de mindig jól esik visszatérni a jól bevált régiségekhez.
A kedvenc időszakom nagyjából a 386-tól a Super 7-ig terjed, annak ellenére, hogy sokat mókoltam a K7S5A-s gépemet is annak idején. De abban már nem volt ISA, így a DOS-os hang (GUS, OPL) romantikája már kiveszett belőle. Na jó, nagyon-nagyon speciális esetnek ott a Live Module Player
Sikerült egyébként Abit KT7A alapon Palomino + ISA rendszert is összerakni, igazi szörnyeteg az utolsó DOS-os dolgok kedvéért, de olyan mélyen nem hat meg az se, mint ahogy szerintem kéne. Akkor már inkább összedobok egy 486-ost. Nem tudom, miért, de ez van.
Ja, meg ott van az a marhaság is, hogy a késő 90-es, kora 2000-es csupaszmag-őrület miatt nem nagyon merem a gyűjteményem darabjait piszkálni, főleg, ha tiptop sértetlen állapotúak. Pedig én még sose sarkaztam le K7-est hűtővel. Egy Katmait a'sszem igen, mert bénáskodtam vele, de tanultam az esetből, szóval tudatosan nem igazán tartom veszélyesnek a dolgot. És mégis nehezen veszem rá magam.
Floppy: Rájöttem, hogy szeretem a hangját. A megbízhatósága az más kérdés, nekem személy szerint a tovább élt 3.5"-os lemezekkel csak a bajom volt/van. Szóval nálam 5.25" rulez.
Elképesztő fejlődés? Nálam az '93 után következett be, mert akkor lett XT-m, és onnan igyekeztem csóró diákként utolérni a jelenkort De azért beleléptem a 286, 386, 486 (5x86), Socket 7 (K6, K6-2) korokba. Athlon XP, Core 2 duo már egy teljesen más éra. Utóbbi pedig rettenetesen sokáig, cca. 9 évig bírta nálam, de ha nem találok a szemétben Sandy i3-at, tán még ma is az lenne. Esetlen Llano, mert utóbb azt is leltem
Igazi 8 bitbe lehet hogy kicsit vissza kéne folynom. TVC még megvan, havertól van egy C64+1541 is ugyanott, ki tudja. Egy kis Spectrumot is ki kéne próbálni, fogalmam sincs, megy-e... A kinézetét bírom, totál anakronisztikus kifejezéssel élve olyan smol. Hogy mire jó, azt megint nem tudom
-
zoltanz
nagyúr
válasz alvaro #47087 üzenetére
Kis csemege ha ki akarod próbálni a Spectrumokat: (Orosz Mac )
A ZX-gépekhez hasonlóan a Spectrumot is másolták, a keleti blokkban csak nálunk, Magyarországon nem került kereskedelmi forgalomba illegális klónja. Ugyanakkor a Szovjetunióban, Jugoszláviában, Csehszlovákiában, Romániában, valamint Portugáliában és Dél-Amerikában is bőséggel készültek kópiái.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
Master? A ciril betus apple sem lenne furabb.
-
alvaro
senior tag
válasz frescho #47090 üzenetére
Én meg engedtem a praktikum igényének, és "megvadítottam" az XT-t egy V20-szal. Anélkül még a HSC player se fut rajta. Gondolom, mert a "286 instructions" opciót beböktem anno a Pascal fordítóban Esetleg már a HSC library se menne 8088-on. OPL2 zene viszont kell, és kész.
-
goro1000
aktív tag
Sziasztok
Geforce2 ultra kártyát keresek,vennék.A HWbot Oldschool versenyére kellene ami márciusban lesz. -
-
Rive
veterán
Mai 'szerzemény': Radeon 9800Pro egy kupac tetejéről.
Remélem jó...Meg néhány vinyó, 200-500mb. Nem akartam üres kézzel eljönni a lelőhelyről... Csak tudnám, minek gyűjtök, ha még a letesztelésre sincs időm
Ez az igazi szenvedélybetegség, nem a cigi[ Szerkesztve ]
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs