- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
MasterMark
titán
Valaki tud valami egyszerű Linux-ot ami nem akadozna béna gépen? Pendrive-ról persistent módban.
Switch Tax
-
ViZion
félisten
válasz MasterMark #14702 üzenetére
Xubuntu, Lubuntu elsősorban ezeket javaslom a kezelhetőség miatt... Ha ezeket lassúnak találod, akkor lehet lefelé lépdesni: Slax, Puppy, Tiny Core, DSL, ilyesmik.
De én azt szoktam mondani, h inkább egy lassú Xubuntu, mint egy gyors Tiny Core...Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez disztró független dolog, állítsd be az fstab-ban a dolgokat, hogy ne mentse a hozzáférési időket, ne legyen barrier meg hogy a /tmp a ramba kerüljön.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Vladi
nagyúr
slax erre lett kitalálva. A weboldalán össze is tudod állítani a szoftvereket, és már azt töltöd le ami kell.
il sole non sorge più ad Est!
-
MasterMark
titán
Na ezt a slax-ot felraktam, ez jónak tünik, de utólag hogy tudok telepíteni Chrome-ot?Azt hiszem rájöttem...
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
MasterMark
titán
Mivel sehogy nem sikerült beállítani a Chrom-ot, ezért találtam egy ilyen hogy Chrome Linux, felraktam pendrivra, de csak Live mód van benne. Hogy lehet a beállításokat elmenteni? Gnome-os vagy mi.
Switch Tax
-
ViZion
félisten
válasz MasterMark #14707 üzenetére
A legtöbb LiveUSB "csak" annyit tud, mint egy CD-s változat, tudomásom szeerint csak Ubuntu-alapúaknál van "persistence", ami megőrzi a beállításokat. Volt még valami, amit próbáltam, az külön mappából tudott cuccokat betölteni minden induláskor, de "az nemaz"... Amúgy mi lenne a feladat, milyen HW van alatta, melyik disztró és asztali környezet szimpatikus Neked? Ha bírja a gép, és van kedved kipróbálni, akkor Xubuntut javaslnék. P III (nem elírás!!!) gépen, hurka procival, valami AGP VGA-val elindult a 12.04 Xubuntu, pedig még a grub is hisztizett a VGA miatt.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
BluEyes
őstag
válasz MasterMark #14707 üzenetére
Puppy linux (Lucid) [link]
Azért jó a tengerparton, mert ott csak 3 oldalról vesznek körbe hülyék.
-
MasterMark
titán
válasz ViZion #14708 üzenetére
Xubuntut megprobaltam de nagyon lassu volt, most Lubuntut probalom ez nagyon jonak tunik, de nem tudom hogy kene ezt is persistetn modban inditani. Az Ubuntut a Linux Live USB Creatorral tettem fel pendrivera, az beallitotta a persistent modot. Most Power ISOval csak siman kiirtam pendrivera, es igy ott az inditomenuben nincs ott a persistent mod. Gondolom ezzel a Linux Live USB Creatorral ezt is megcsinalna, de az valahogy mast is csinal rajta, es lassabb lesz az egesz.
A feladat siman csak internetezes lenne es film nezes. A gep egy 2.6os Celeron 1 GB RAM. Elszallt benne a vinyo, es gondoltam pendriverol megoldanam valahogy ideiglenesen.
A lenyeg hogy lehet beallitani kezzel, hogy persistentben induljon?
Switch Tax
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #14710 üzenetére
A lili létrehoz egy állományt a penen, amiben a fájlrendszer egy része R/W módban lesz, a többi marad Read only. Ha csak kiírod az isot, akkor ilyen nem lesz.
Gondolom van másik mód rá, keress rá googleben.[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #14712 üzenetére
Gonolom igen, ha liliben választható xubival a presistent.
ramdisk:
Ezt a sort kell hozzáadni az fstabhoz, 1024 helyére a neked kellő értéket. Restart után már rögtön meg is lesz, amit szeretnél ide cacheltetni, annak csak meg kell adni a /tmp-t
none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=1024M,mode=1777 0 0
A másik két dolog még egyszerűbb, csak a root fájlrendszer sorában az opciókat ki kell bővíteni a noatime és nobarrier szavakkal.
Itt látszik a 3 dolog egyben, hogy hova és hogyan kell beírni őket: [link], az egyéb eltérésekkel ne foglalkozz.
Normális gépen is másodpercekkel gyorsult a boot, szóval egy penen valszeg még jobban ki fog jönni a hasznuk.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #14714 üzenetére
/etc/fstab
pl. ha nano szöv. szerkesztőt használsz, akkor sudo nano /etc/fstab a treminálba.
-
MasterMark
titán
válasz CPT.Pirk #14715 üzenetére
Jól írtam be?
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=ae3ba817-3e2e-4bfa-8abc-abff09e952ff / ext4 errors=remount-ro,noatime,nobarrier 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=5cbc34eb-2e69-4b1a-a2b0-8b016328ab91 none swap sw 0 0
none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=256M,mode=1777 0 0Switch Tax
-
426os
őstag
Sziasztok!
Hogyan tudok a Linux-asztalra (Linux Mint) parancsikont készíteni egy windows-os exe-ből? A program a .wine/drive_c/program files (x86)/abevjava mappában van. Ha az asztalon indítóikont hozok létre az nem indítja el..
-
Atapi
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #14719 üzenetére
A képen jól van. A ramba nem fog települni, de cachelni be tudod oda irányítani. Én nem szeretem a Chrome-ot, mert fapados, és annyira nem is gyors, mint az hangoztatják, de biztos át tudod irányítani a ramba. FF-et simán át lehet.
-
ntomka
nagyúr
-
426os
őstag
Nem működik.
"bash: szintaktikai hiba "(" váratlan token közelében"
Több programmal is lefordíttattam a batchfile-t és egyikkel sem működik.bambano: Azért Wine alatt csinálom, mert amúgy egyszerűen nem tudom feltelepíteni. Többféle leírás alapján is megpróbáltam, az egyikkel sikerült, el is indult, de mivel régebbi volt frissíteni kell. Az viszont nem megy, mert behal közben.
.
-
MasterMark
titán
Ezt találtam:
For Chrome
sudo gedit /usr/share/applications/google-chrome.desktop
Change line from
#Exec=/opt/google/chrome/google-chrome %U
TO
Exec=/opt/google/chrome/google-chrome --disk-cache-dir=`/tmp/ram/`a 'gedit'-et kicseréltem 'nano'-ra úgy bejött. Ha minden igaz így jó?
Switch Tax
-
426os
őstag
A parancssort a wine mappájában lévő cmd.exe-re értettem. Ha ezt elindítom és ebben adom ki a parancsot, vagy az abevjava mappájában lévő bat-ból készített exe-t indítom, akkor minden gond nélkül, simán elindul a program. De ha terminálból próbálkozom (akár az általad megadott paranccsal, akár bárhogy máshogy kombinálva, természetesen a felhasználónevet átírva), akkor a következőt kapom:
Ezután nem történik semmi.
[ Szerkesztve ]
.
-
426os
őstag
Azt hiszem valami nem stimmel a wine-vel, mert bármilyen parancsot adok neki terminálból (pl.: wine -help), akkor az előbbi screenshot-hoz hasonló dolog fogad. Magát a wine-t a szoftverkezelővel szedtem le, nem értem mi baja.
.
-
426os
őstag
wine start /home/eva/.wine/drive_c/Program\ Files\ \(x86\)/abevjava/abevjava_start.bat
Ugyanaz, amit te is írsz, csak a felhasználót és batchfile nevét írom át.
A rendszer pedig Linux Mint 13 "Máté" x64Amúgy ha már itt tartunk, lehet hülye kérdés, de itt linuxnál miért számít, hogy a per jelek merre állnak? Illetve miért kell perelni a zárójeleket?
[ Szerkesztve ]
.
-
klambi
addikt
szevasztok!
linux mint 13-ban auto csatolást szeretnék beállítani, ezt mivel tudom megtenni?
"Mond szépen angolul: Gyors róka!"
-
Atapi
senior tag
nálam (ubi 12.04x64, wine 1.4) ezzel fut le (szerintem) rendesen egy kreált teszt bat (legalábbis a bash nem panaszkodik, és egy echo parancs is sikeresen végrehajtódik a futás során):
wine cmd</home/eva/.wine/drive_c/Program\ Files\ \(x86\)/abevjava/abevjava_start.bataz elérési útvonalban a \ perjelek a speciális karakterek előtt azért kellenek, hogy az utasítás feldolgozása során a bash tudja, hogy azok csak karakterek, nem pedig utasítások.
lehet, hogy kisebb fáradság lenne egy sun java beüzemelése a rendszereden, és az abevjava javás változatának telepítése.
[ Szerkesztve ]
-
rybank
senior tag
válasz klambi #14733 üzenetére
fstab? nem ilyen egyszerű? Mivel párszor már elcsesztem az fstabom, inkább telepítésnél lőttem be ezeket. Ha muszáj lenne, egy live USB kíséretében megtanulnám jól belőni. De nem ördöngősség, csak nem tudom mit rontottam el.
(#14734) Atapi - Neked pedig, ha csak egy helyes útvonal megadásra van szükséged szólj, mert leírom.
[ Szerkesztve ]
-
Jester01
veterán
Linuxon a directory elválasztó jel az előre per /.
Ez az egyik dolog. Másik dolog, hogy az sh kompatibilis shellekben (parancsértelmezőkben) a zárójelek speciális karakternek számítanak, ezért őket meg kell jelölni (escape) ha azt szeretnéd, hogy a shell ne értelmezze őket. Erre a visszaper \ (backslash) szolgál. Ugyanez vonatkozik egyéb speciális karakterekre is, különös tekintettel a szóközre és társaira. Ha az egész argumentumot egyszeres idézőjelek (aposztrófok, ') közé teszed, akkor nem kell a visszaperekkel bajlódni (feltéve, hogy nincs aposztróf a szövegben).[ Szerkesztve ]
Jester
-
426os
őstag
Köszönöm az információkat
.
-
426os
őstag
Sikerült Wine nélkül működésre bírni az abevjava-t. Még egyszer köszönöm a segítséget.
.
-
klambi
addikt
mint ben van indítópult, azt hogy tudom megoldani hogy a gmail notifier is induljon automatikusan, nem tudom milyen parancsot kell neki megadni....
-
maxima
tag
Sziasztok!
Laptopon linuxot használó fórumtársak tapasztalataira lennék
kíváncsi, hogy van-e és milyen kompatibilitási probléma, melyik
tipussal?
Elsősorban a videorész érdekel, az IGP-s ill dedikált kártyákkal
szerzett tapasztalatok.
Köszi előre is. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz maxima #14742 üzenetére
Nekem régebbi intelesem van, simán megy. Havernak 5-ös v. 6-os szériás radonnal szerelt laptopja van, semmi gondja nincs vele, faszán megy a zárt driverrel.
Akkor lehet gond, ha két vga van, és kellene köztük váltani. Valamint az AMD dobja a 4000-es szériától visszafelé minden régebbi vga támogatását minden platformon, így ilyet már ne vegyél.
-
ViZion
félisten
régebben a dual-vga notikra panaszkodtak, ezen kívül nem tudok mást. Esetleg ha valami ritka wifi modult fogsz ki, akkor lesz bibi. Múltkor ilyesmi volt, de csak annyi volt a hiba, h felrakta a nyílt drivert, de zártak között is volt, engedélyeztem és összeakadtak. Zárt kikapcs, restart, műXik.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Siriusb
veterán
i5-2450M + Radeon 6490M. IGP jól működik. Nyílt ati driver vgaswitcheroo - val átkapcsolás esetén lefagy a gép az X újraindításnál. Catalyst-ot még nem sikerült felhegesztenem, elvileg a 12.6 már támogatja a xorg 1.12-őt.
Gyári SLED 11-ben lévő catalyst-tal persze megy a dGPU is.Szerk:
(#14743) CPT.Pirk
http://support.amd.com/us/kbarticles/Pages/catalyst126legacyproducts.aspx[ Szerkesztve ]
-
klambi
addikt
kicsit elrontottam valamit az fstab-ben mert azt írja ki mikor csatolni akarom a másik particiómat hogy nem vagyok root, ezt mivel tudom orvosolni?
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- BestBuy ruhás topik
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- Ukrajnai háború
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Öregszem
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs