- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dany27
őstag
Sziasztok!
Van egy pythonban írt programom amit szeretnék hogy induljon automatikusan a rendszerrel.
Ezt hogy tudom megoldani??
A forráskód adott a programhoz!Előre is köszi!
-
bambano
titán
válasz dany27 #14057 üzenetére
ha kiütöd a PATH-ból az összes rendszerkönyvtárat, akkor megdöglik a gép.
ha azt akarod, hogy könyvtárnév nélkül elérhető legyen a program, akkor:
PATH=$PATH:/home/dani/Dokumentumok/printer/src/de mivel a pythonnál a python a program, a python programfájl csak paraméter, arra ez nem alkalmazható.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
dany27
őstag
válasz bambano #14061 üzenetére
Csak az gebasz a dologban hogy nem hajlandó indulni ha nem vagyok az src könyvtárban...
Megpróbáltam indítani terminálból úgy hogy a /-ben volt
és kiadtam ezt: python /home/dani/Dokumentumok/printer/src/main.py
Erre kaptam egy olyan hibát hogy nem tudta megnyitni az error.log file (engedély megtagadva)Ha benne vagyok a mappájában akkor simán megy...
Nem én írtam a programot, én csak használni szeretném! -
bambano
titán
válasz dany27 #14063 üzenetére
igen, mert a home-odból akarja indítani.
erre az a megoldás, hogy írsz egy 2-3 soros shell szkriptet, ami belép a megfelelő könyvtárba és ott indítja a programot, majd ezt rakod a crontab-ba.de lehet, hogy ha a python keresési útjai közé felveszed azt a könyvtárat, az is jó lesz, nem tudom, pythonhoz nem értek.
-
Rickazoid
addikt
USB elosztó okozhat hibát a rendszerben? A következő a hibaüzenet:
Apr 16 23:48:06 lynx kernel: [27012.949977] usb 2-1: clear tt 1 (0040) error -71
Apr 16 23:48:06 lynx kernel: [27012.954003] generic-usb 0003:FFC0:0040.0001: can't reset device, 0000:00:1d.7-1.4/input0, status -71
Szó szerint százezrével van jelen ez a két sor a logban. Amit tapasztalok, hogy a plug'n'play szimplán nem működik egy idő után, de nem csak a hubon, hanem egyik USB csatlakozónál sem, ha mondjuk kihúzom majd visszadugom az egeret, bármelyik portra, akár hub nélkül, nem működik. Ettől még az lsusb ugyanúgy kilistázza, még olyankor is, amikor nincs csatlakoztatva. Azóta jelentkezik a hiba, amióta az elosztót használom, ezért gyanakszom erre.
Találtam Google-lel pár több éves bugreportot ezzel kapcsolatban, főleg Ubuntu és openSUSE alól, de megoldást nem.[ Szerkesztve ]
Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.
-
sto1911
veterán
Sziasztok,
vsftpd-vel kellene olyan kapcsolatot letrehoznom, ami egyidejuleg engedi az ftp es sftp kapcsolatokat is.
Egy tutorial alapjan keszitettem ssl-certet, restartoltam a vsftpd-t, es tudok is csatlakozni egy userrel, jelszoval. De akkor is bemegy, ha a certes configot kihagyom. Honnan tudom, hogy mukodik-e az sftp? Winscp a kliens, SFTP kapcsolat, SCP fallback kikapcsolva. -
Zefír
őstag
Sziasztok!
Lehet, hogy a következő kérdésem elég láma lesz, akkor bocsánat előre is.
Szóval láttam androidos telókra telepítve különböző linux disztrókat, és az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetséges egy mobilra feltenni linuxot? Nekem egy Samsung Monte-m van, gondoltam kipróbálom.
Tudtok valamit erről mondani? Egyáltalán van értelme?#14072) sh4d0w
Igen, tudom, de úgy gondoltam, hogy fedora-t, vagy valami desktop os-t. Egyáltalán használható egy ilyen pici kijelzőn?[ Szerkesztve ]
-
The DJ
addikt
Nagy fába vágtam a fejszémet... crosscompile.
Egy Debian 6-os virtuális gépen szeretném a PtokaX-et és a függőségét, a TinyXML-t lefordítani a TP-LINK WR1043ND routeremre.
Van egy ilyen frankó kis leírásom hozzá: [link]
Minden jól is ment, az Openwrt buildroot és a függőségei fenn vannak, a PATH, a CC és LD változók beállítva a megfelelő könyvtárra. Kicsomagolva a TinyXML a PtokaX könyvtárába, kiadom a make CC=mips-openwrt-linux-uclibc-gcc LD=mips-openwrt-linux-uclibc-ld parancsot, elindul, aminek el kell, azonban ezzel találom szembe magam pár másodperccel később:
helomi@debian:~/openwrt/trunk/PtokaX/tinyxml$ make CC=mips-openwrt-linux-uclibc-gcc LD=mips-openwrt-linux-uclibc-ld
g++ -c -Wall -Wno-unknown-pragmas -Wno-format -O3 tinyxml.cpp -o tinyxml.o
g++ -c -Wall -Wno-unknown-pragmas -Wno-format -O3 xmltest.cpp -o xmltest.o
g++ -c -Wall -Wno-unknown-pragmas -Wno-format -O3 tinystr.cpp -o tinystr.o
mips-openwrt-linux-uclibc-ld -o xmltest tinyxml.o tinyxmlparser.o xmltest.o tinyxmlerror.o tinystr.o
mips-openwrt-linux-uclibc-ld: tinyxml.o: Relocations in generic ELF (EM: 62)
tinyxml.o: could not read symbols: File in wrong format
make: *** [xmltest] Error 1
helomi@debian:~/openwrt/trunk/PtokaX/tinyxml$Próbáltam segítséget kérni a google-től, de nem igazán lettem okosabb. Biztos vannak itt olyan szakik, akik jártasabbak a dologban, szóval, ha bármi hasznos tanácsotok lenne, akkor ne tartsátok magatokban.
https://astrogate.hu - PC & Laptop Szerviz + Shop - Alaplap javítás, zárlatos tápkörök javítása, BIOS hibák orvoslása.
-
The DJ
addikt
válasz Jester01 #14074 üzenetére
Köszönöm, haladunk
Így indítottam:
make CC=mips-openwrt-linux-uclibc-gcc LD=mips-openwrt-linux-uclibc-ld CXX=mips-openwrt-linux-uclibc-g++
Dobott rá egy ilyet:
mips-openwrt-linux-uclibc-g++: fatal error: environment variable 'STAGING_DIR' not defined
Erre én:
make CC=mips-openwrt-linux-uclibc-gcc LD=mips-openwrt-linux-uclibc-ld CXX=mips-openwrt-linux-uclibc-g++ STAGING_DIR=/home/helomi/openwrt/trunk/staging_dir
Na így már történt valami, elindult a make, de sajnos nem futott le, hanem ilyeneket tolt az arcomba: [link] (Inkább képként küldöm, mert nem akarom teleszemetelni kóddal a fórumot.)
https://astrogate.hu - PC & Laptop Szerviz + Shop - Alaplap javítás, zárlatos tápkörök javítása, BIOS hibák orvoslása.
-
Jester01
veterán
válasz The DJ #14077 üzenetére
Ahha. Hát az az ld parancssor abban a formában nem linkeli hozzá a C/C++ dolgokat. Mivel ez csak egy teszt program így gondolom ez nem különösebb probléma. Próbáld meg linkernek megadni a g++-t (akkor majd arra kell vigyázni, hogy van-e C program is, mert azt is C++-ként fogja esetleg linkelni).
Tehát: LD=mips-openwrt-linux-uclibc-g++
Jester
-
The DJ
addikt
válasz Jester01 #14078 üzenetére
Nagyon jó, a Tinyxml sikeresen lefordult.
Indítottam a PtokaX make parancsát, nagyon szépen dolgozott is, már majdnem megörültem, hogy itt nem lesz baj, de mégis kaptam egy errort: [link]
Nagyon kíváncsi leszek sikerül-e megoldani és működni fog-e. Amennyiben igen, akkor beküldöm az Openwrt fejlesztőinek csomagként is, hogy más ne szenvedjen vele ennyit.
-
The DJ
addikt
válasz Jester01 #14080 üzenetére
Normál esetben hibátlanul lefut a make, így viszont nem akar, bárhogy is próbálkozom. Google szintén nem sokat segít. Próbáltam belenézni a RegThread.ccp-be is, de nem értek hozzá olyan szinten, hogy tudjam mit kellene módosítani. Van egy olyan érzésem, hogy megint valami apróság van, ami nem passzol, de nem tudok rájönni mi az.
-
dany27
őstag
Sziasztok!
Egy elég furcsa problémám adódott egy notival amire debian lett telepítve.
Amint kiadom a leállítás/restart parancsot egy pillanatra ad egy búgó hangot a fülesen vagy a hangszórón, épp mikor melyik van használatban, majd a kikapcsolás/újraindulás előtt nem sokkal egy kis ropogás hallatszik szintén a valamelyik hangforráson keresztül...Találkozott már valaki hasonlóval?
Más OS alatt hibátlanúl szól. IDT hangkari van benne.
Előre is köszi!
-
The DJ
addikt
válasz Jester01 #14085 üzenetére
Lassan, de biztosan haladunk... tehát akkor mi lenne jelen esetben a legkézenfekvőbb megoldás? Hogyan kellene megadnom a processzor architektúrát a fordítónak?
-
Jester01
veterán
válasz The DJ #14087 üzenetére
Nem ismerem azt a konkrét gcc verziót, de gondolom a dokumentációja vagy a helpje megmondja. Az általános MIPS opciók a leírás szerint:
-march=arch
Generate code that will run on arch, which can be the name
of a generic MIPS ISA, or the name of a particular processor.
The ISA names are: `mips1', `mips2', `mips3', `mips4', `mips32', `mips32r2',
`mips64' and `mips64r2'. The processor names are: `4kc', `4km', `4kp', `4ksc',
`4kec', `4kem', `4kep', `4ksd', `5kc', `5kf', `20kc', `24kc', `24kf2_1', `24kf1_1',
`24kec', `24kef2_1', `24kef1_1', `34kc', `34kf2_1', `34kf1_1', `74kc', `74kf2_1',
`74kf1_1', `74kf3_2', `loongson2e', `loongson2f', `m4k', `octeon', `orion',
`r2000', `r3000', `r3900', `r4000', `r4400', `r4600', `r4650', `r6000', `r8000',
`rm7000', `rm9000', `r10000', `r12000', `r14000', `r16000', `sb1', `sr71000',
`vr4100', `vr4111', `vr4120', `vr4130', `vr4300', `vr5000', `vr5400', `vr5500'
and `xlr'. The special value `from-abi' selects the most compatible architecture
for the selected ABI (that is, `mips1' for 32-bit ABIs and `mips3' for 64-bit ABIs).Hogy neked melyik kell, azt nem tudom. Mint ahogy azt sem, hogy ez segít-e. Ha nem, akkor meg kell keresni az ntohs definícióját. Feltehetőleg valamelyik rendszer headerben, de az is lehet, hogy a fordítani kívánt programban van saját (rossz) verzió belőle.
MOD: a build rendszerbe feltehetőleg a CXXFLAGS és CFLAGS változókon keresztül lehet beadni.
[ Szerkesztve ]
Jester
-
bambano
titán
válasz Jester01 #14088 üzenetére
nem teljesen értem ezt az egészet, de nem lehet, hogy assemblerből is kellene neki keresztfordítót megadni? mert ha valamelyik forrásban van asm betét, akkor ahhoz nem jó az x86-os asm.
azért nem értem, mert a gcc elvileg tudja, hogy melyik kiterjesztést mivel kell fordítani, de gyakorlatilag mégse, mert akkor a CXX-et nem kellett volna beállítani.
a march megadás megint nem tiszta nekem, a fordító egy architektúrára tud fordítani. annak nem kell. max. ifdef-ekhez kellhet...
-
Jester01
veterán
válasz bambano #14089 üzenetére
Minden bizonnyal a megfelelő assemblert hívja, mivel a gcc alapból is assembly kódot generál és már sikerült neki pár modult lefordítania. Az inline asm blokkokat még a gcc alakítja át és illeszti be az assembly kimenetbe. Az adott hibaüzenet még a gcc-től jön, mivel az assembler már nem tudná hogy a problémás kódrészlet asm blokk volt.
A gcc valóban tudja mit mivel fordítson, de a makefile minden bizonnyal a szokásos CXX-re hivatkozott, ami ha nincs beállítva akkor az alapértelmezés szerint a natív fordító lesz. Itt pedig cross-compile van, ezért nem lett jó.
Az "egy architektúra" az definíció kérdése - a "mips" fordító több alváltozatra tud fordítani, amelyek kisebb-nagyobb mértékben eltérhetnek. Hasonlóan az x86-os gcc is tud 32 és 64 bites kódot generálni, illetve megadható a kismillió különböző utasításkészlet bővítmény (sse és társai) is. Például ez a kis értelmetlen asm blokk:
__asm__ __volatile__ ("nop" : : "x" (1.0));
az alap 32 bites gcc-vel (vagy 64 bites esetén -m32 kapcsolóval) ilyen hibát dob:
error: impossible constraint in 'asm'
Ha bekapcsolod az sse támogatást akkor lefordul. Lehet, hogy a kolléga is valami olyanba futott bele ami a default architektúrán nem megy.Jester
-
The DJ
addikt
válasz Jester01 #14088 üzenetére
Na tehát... WR1043ND routeren a cat /proc/cpuinfo ezt dobja:
system type : Atheros AR9132 rev 2
machine : TP-LINK TL-WR1043ND
processor : 0
cpu model : MIPS 24Kc V7.4Tehát a processzor MIPS 24kc
Ezen logika alapján bepötyögtem a következőket:
export CFLAGS="-march=24kc" valamint export CXXFLAGS="${CFLAGS}"
Sajnos a make futásakor az eredmény ugyanaz, tehát nincs változás.
-
The DJ
addikt
válasz Jester01 #14092 üzenetére
Igazad van, én voltam a hülye, megadtam úgy, ahogy te mondtad és megoldódott a probléma. Utána még szívtam egy sort, de végül lefutott a make is.
Nagy volt az öröm, másoltam is azonnal a PtokaX-et a routeremre. Adtam neki indítási jogot, és... segmentation fault.
De a fordítást nem cseszhettem el túlzottan, ugyanis a ptokax -v -re szépen kiírja az aktuális verziót és a build dátumát, ha pedig ptokax -c -vel indítom, de nem írok utána könyvtárat, akkor pedig panaszkodik, hogy nem adtam meg config dirt. Szóval éledezik, de elindulni nem indul el. Kutakodom tovább, bár ez a segfault sem a legbeszédesebb hibaüzenet.
-
rt06
veterán
ha a shadow-ban az alabbi formaban van tarolva a jelszo hash, akkor azt milyen algoritmus keszitette (persze nem mind A betu, csak a forumatumot hagytam meg: kis- es nagybetuk, valamint egy szamjegy a vegen)?
root:AAAaaAaaAAAa1:12345:0:99999:7:::
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
válasz Siriusb #14096 üzenetére
md5-re gondoltam en is, de annak meg $1$ kellene hogy legyen az eleje (egy masik jelszo is be van allitva, az igy is kezdodik, sozott md5)
/etc/pam.d nincs (nekem is ez volt az elso otletem)
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
válasz bambano #14099 üzenetére
koszonom
Siriusb: igen, erre - marmint hogy massal keszult - en is gondoltam (md5->sha valtasnal is megmaradtak a regi hash-ek jelszovaltasig), csak a megvaltoztatas egyelore nem johet szoba
Új hozzászólás Aktív témák
- Horgász topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Parfüm topik
- Napelem
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- BestBuy topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Pendrive irás-olvasás sebesség
- Csernobilba kalauzol az új GeForce driver
- További aktív témák...
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest