Tartozékteszt: Gum Pro Mobile Battery Pack

Egy nem kimondottan Apple-specifikus, ám annál hasznosabb kiegészítőt juttatott el hozzánk az iStyle: a magyarul kissé talán mókás hangzású Gum Pro mobil akkumulátor pont az, amire gondolunk, annál semmivel sem több és nem is kevesebb. Egy hordozható akkumulátor, melyet a Just Mobile nevű cég gyárt. Érdemes lehet megjegyezni a nevüket, kijelzővédő fóliáktól és tokoktól kezdve a bluetoothos kiegészítőkőn és dokkolókon át a különféle cezurákig és MacBook állványokig mindent gyártanak, portfoliójuk része többek között egy rakat autós töltő és két hordozható akkumulátor is, melyek közül jelen írásunk főszereplője a nagyobb kapacitású, az öccse pont fele ekkora.

Egy 70 x 52 x 22 milliméteres kiterjedésű, mindössze 150 grammot nyomó, fekete színű műanyagdobozról van szó, mellyel - mint azt már említettem - gyakorlatilag bármilyen eszköz töltésére alkalmas. Ez annak köszönhető, hogy nem egyedi csatlakozókkal van tele, hanem egy teljesen szabványos USB és egy miniUSB csatlakozó került rá, a feszültség mindkettőnél 5 volt, az áramerősség viszont változó. A miniUSB-n alapvetően magát a cuccot fogjuk tölteni, a legnagyobb erősség 500 mA, ami azt jelenti, hogy 4400 mAh-s beépített akkumulátor feltöltése körülbelül három és fél órát vesz igénybe. A sima USB már szerencsére 1000 mA-t tud leadni, ami nagyon klassz, főleg, mert egy átlagos notebookos USB port ennek pont a felét tudja (a MacBook is), azaz egy mobiltelefon kétszer olyan gyorsan töltődhet a Gum Pro-ról, mint egy notebookról. Az USB-be ugye bármilyen adatkábelt beledughatunk, a Nokia okostelefonok kivételével gyakorlatilag minden fog töltődni, legyen szó iPhone-ról, MP3 lejátszóról vagy épp egy PNA készülékről.

A kapacitással kapcsolatban érdemes egy picit számolgatni: 4400 mAh? Mobilos szemmel nézve ez szinte elképesztő, egy átlagos telefonos akkumulátor kapacitásának nagyjából a négy-ötszöröse, de egy iPhone-t is simán lepipál. Hogy legyen némi alap az összehasonlításhoz, leírnám, hogy az iPhone 3G-nek 1150 mAh-s akkumulátora van, a 3GS-be 1219 mAh került, míg az iPhone 4-ben 1420-at találunk. Magyarán nulláról száz százalékra háromszor tudjuk feltölteni a készülékeket a Gum Pro-val úgy, hogy a kiegészítőt nem etettük meg. Ez finoman szólva is impresszív teljesítmény, magából a kapacitásból viszont nem szabad nagy következtetéseket levonnunk. Bár a már kifutott unibody MacBookban 4100 mAh-s telep van, a feszültség ott nem 5, hanem 10,8 volt, magyarán a Just Mobile nem találta fel az összenyomorított akkumulátorokat, a notebookok és az okostelefonok mérete sem fog általuk drasztikusan csökkenni. Persze a kiegészítő így is sok szempontból lenyűgöző.

A cucc előlapján a bekapcsolásra szolgáló csúszkát és három ledet láthatunk, értelemszerűen utóbbiak mutatják meg, hogy mennyire van feltöltve a Gum Pro. A hármas skála nyilván nem túl kifinomult módja a töltöttség pontos ellenőrzésének, de a célnak persze ez a megoldás is megfelel, ha iPhone használok például tudhatják: három pötty még három teljes feltöltést jelent, a kettő kettőt, az egy pedig értelemszerűen egyet.

Hogy őszinte legyek, engem meggyőzött a Just Mobile Gum Pro nevű hordozható akkumulátora. Kapacitása kellően nagy, mérete és tömege ehhez képest szinte elenyésző, szó szerint zsebre lehet vágni, egy nyaralásnak nekivágni pedig egész más érzés úgy, ha ott van a zsebünkben egy ilyen cucc, mert így tudhatjuk, hogy telefonunk akkumulátora nem fog minket cserben hagyni. Ezért az érzésért a bruttó 15 000 forintos végfelhasználói ár nem is tűnik olyan soknak, a negyed ekkora, mobiltelefonokba kerülő akkumulátorok sem épp olcsók, az efféle dolgok előállításának úgy tűnik, hogy ára van. Külön pirospont jár az 1000 mA-es USB portnak, melynek hála a Gum Pro-ra kötött cuccok nagyjából olyan gyorsan töltődnek fel, amilyen gyorsan egy hálózati töltőről tennék. Akinek ilyen eszközre van szüksége, annak bátran ajánlom!

Bocha

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés