Hirdetés

Fülhallgatóteszt: JBL reference 250, alias Roxy

A JBL fülhallgatóiról formált véleményem a múltkori bejegyzés megírása után gyökeresen megváltozott: a cikk elolvasása után valószínűleg mindenki számára világossá vált, hogy nagyon megkedveltem a prémium termékeiről ismert gyártó vezeték nélküli fejhallgatóját, főleg azért, mert minőségéhez képest még az én véleményem szerint is meglehetősen kevés pénzt kérnek el érte. Nagyon megörültem hát, amikor az iStyle Andrássy úton lévő üzletében tett látogatásom alkalmával egy újabb JBL eszközt kaptam tesztelésre, a reference 250-et, ismertebb nevén Roxy-t. Pontosabban nem a konkrét termék, hanem a termékcsalád neve a Roxy, ezek szólnak a fiataloknak, mert nagyon színesek.

Ilyen tok jár hozzá
Ilyen tok jár hozzá

Style, meet sound - olvasható az aprócska, ám annál vidámabb színvilágú dobozon. Akár lehetne ez a bemutatónk szlogenje, mert a Roxy külseje tényleg nagyon egyedi: egy picit talán túlságosan is az, a style szót épp ezért nem is feltétlenül érzem helyénvalónak, a bohemianism-t (bohémság) viszont annál inkább, ki is találtam hát egy új jelmondatot: Bohemianism is priceless. Na jó, ez picit ferde, mert nyilván nem lehet ingyen megkapni a fülhallgatót, de a bruttó 6 990 forintos végfelhasználói ár egy ilyen JBL cuccért úgy gondolom, hogy nagyon jó ajánlatnak számít.

Két színösszeállításban
Két színösszeállításban

Hallójáratba ülő fülhallgatóról van szó, mely narancssárga-pink és kék-zöld színösszeállításokban létezik, nálam szerencsére utóbbi járt, még az utcára is ki mertem vele menni. A doboz meglepően sok dolgot rejt, a különféle méretű fülpárnák (kicsi és közepes, nagy valamiért nincs) megléte nem különösebben meglepő, a bohókás színösszeállítású toké viszont meglepő, főleg, mert abba még egy iPod Touch is gond nélkül belefér, tehát nem csak a fülest fogjuk benne hurcolni. A Roxy ezen változatán egyébként mikrofon is található, úgy néz ki, mint egy kis könyv, ami nagyon klassz, az viszont kevésbé tetszett, hogy a hangerőszabályzó gombok lemaradtak a kábelről, de a "könyvet" megnyomva a hívásokat tudjuk kezelni, ha iPhone-t használunk, plusz léptethetjük a számokat is.

A kényelmi faktorról kár lenne sokat beszélni, egy mindössze 12 grammos kiegészítőről van szó, mely ebből adódóan nem fogja leszakítani a fülünket, viszont a hallójáratba ülő megoldások ellenzői nyilván a Roxy-tól sem fognak megtérni. A technikai adatokat csak futólag említeném meg (20 Hz és 20 kHz közötti frekvenciaátvitel (-10 dB), 2 x 5 mW teljesítmény, 14-16 ohmos impedancia), a hangminőséget ugyanis nem feltétlenül ezek befolyásolják... és mint az most kiderült, nem is az ár. A reference 250 ugyanis piszok jól szól, igaz, a mély hangokat elképesztő mértékben túlerőlteti, a tücc-tücc és hip-hop zenék kedvelői bizonyára imádni fogják a dolgot, én különösebben nem csíptem, de ebből a szempontból a kisebbséghez tartozom, úgyhogy ezt nem róvom fel hibaként. Egyébiránt nagy hangerőről, kristálytiszta hangzásról, kellemes középfrekvenciáról és hallgató magas hangokról beszélhetünk, a gyári iPod/iPhone fülhallgatót gond nélkül lepipálja a cucc, a három-négyszer ennyibe kerülő megoldásoknak viszont egy lehelletnyivel gyengébb. De ennyi pénzért nem is várhatjuk el, hogy mindent és mindekit lenyomjon. Egy dolgot nem értek csupán: normális színekben miért nem lehet kapni? Ha lehetne, akkor valószínűleg nem csak a 20 év alatti fiatalok gondolkoznának el ezen a tényleg kiváló ár/érték aránnyal rendelkező cucc megvásárlásán.

Bocha

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés