Hirdetés

Fülhallgatóteszt: The Wire by Nixon

Bár a Nixon legutóbbi fülhallgatóját inkább találtam szépnek, mint jónak, azért örültem, amikor a legutóbbi iStyle-os látogatásom során megkaptam a The Wire névre hallgató fülhallgatót, mely árban egy kicsit feljebb helyezkedik el, mint a JBL reference 250, ám felnőtt emberek számára is vállalhatóan néz ki. Már a doboza is rendkívül megnyerő, a gyártó leírása szerint ez a termék olyan, mint egy apró kutya, amelyik hangosan ugat; minimalista dizájn és ergonómikus viselet, minden fülbe belemegy. Vagy nem, de ne rohanjunk előre.

Szintén a csomagolásról tudtuk meg, hogy a Drótból is két változat létezik, a Wire 9 nevű akusztikus, jazz és pop zenéhez különösen ajánlott, de jól szól rajta a klasszikus, a rap és a rock is, a Wire 10 pedig gyakorlatilag pont az ellenkezője, metálhoz, rockhoz és raphez ajánlja a gyártó, de használható akusztikus zenéhez, pophoz és jazzhez is. Nálunk ez előbbi járt, aminek én örültem, mivel alapvetően a lágyabb muzsikákat részesítem előnyben. Mindenesetre jópofa dolog ez a "specializálódás", mindenki olyan "célfülhallgatót" választhat magának, amelyik az általa hallgatott zenékhez jó.

A dizájn tényleg megnyerő. Tizenegy féle színösszeállításban létezik (nálam a fehér járt), melyek közös pontjai azok a körkörösen csiszolt fémlapok, melyek a fülhallgatók végén, valamint a mikrofont rejtő "ufón" is megtalálhatók. A kábel textillel van bevonva, ami a nyári viseletnek biztos, hogy jót tesz, az aszimmetrikus kialakítású kábel viszont nem biztos, hogy annyira nyerő, bár itt nem volt vele gondom: a hallójáratos kialakításnak köszönhetően a pár grammos mikrofon nem fogja kirántani a fülünkből az oda való részt, egyrészt azért, mert egy rendkívül könnyű (16,5 gramm) kiegészítőről beszélünk, másrészt azért, mert a kábelen található egy fémből készült csiptető, amivel magunkhoz tudjuk rögzíteni a problémásan himbálózól részeket (tehát az ufót). A rendkívül igényes, szintén csészealj formájú hordtáska három méretben rejtett fülpárnákat, amivel el is érkeztünk a cucc gyenge pontjához, a kényelmetlen viselethez. Maguk a párnák ugyanis tényleg standard méretűek, de maga a hangszóró 8 milliméter átmérőjű, azaz nagyobb, mint a legtöbb hasonló eszköz. Ennek megfelően sok ismerősömnek még a legkisebb méretű párnával sem fért bele a fülébe a Wire, nekem is nagyon passzontos és kényelmetlen volt, de legalább ki tudtam próbálni, hogy hogyan szól.

Mivel a finom zenékhez megalkotott változat volt nálam, ilyenekkel problémáztam. Rögtön a jazzes hangzású Koopnál problémákba ütköztem, a fülhallgató két oldalát nem hallottam ugyanolyan hangosnak, amit az okozott, hogy szó szerint bele kellett préselnem a fülembe a tesztpéldányt, ami a jelek szerint a két fülemnél nem sikerült azonos mértékben, de pár könnycsepp áráért azért összehoztam a dolgot. Earl Zinger búgó hangja kellemesen szólt, a magas tartományok jól kivehetőnek bizonyultak, a közép viszont talán picit erősebb volt a kelleténél. Belle and Sebastian következett, mely nagyon kellemesnek bizonyult, egyedül a mélyek voltak gyengébbek a kelleténél, de a Nixon ugye nem árul zsákbamacskát, ez egy ilyen cucc, nekem tetszett. Bonobo és a The xx zenéje is szépen csengett, ugyanazok mondhatók el róluk, amiket az előzőekről állítottam. Az érdekesség kedvéért hallgattam egy kevés Placebo-t is, mely elviselhetően szólt, de a mélyek itt már zavaróan gyengék voltak, a közönség sikítása (élő albumról van szó) pedig túlságosan erős.

Mindenképp pozitívum a felvevőgombbal ellátott mikrofon megléte, jól lehetett vele telefonálni, a gomb pedig a szokásos elven működött: egy gombnyomás a play/pause, kettő a számléptetés előre, három a vissza, ha utóbbiaknál az utolsó nyomást ott is tartjuk, tekerünk. Egy iPhone 4-gyel használva viszont előfordult, hogy "beragadt" a tekerés, azaz a gombot nem nyomtam, de a készülék lazán végigpörgetett egy számot - hogy miért, arra nem jöttem rá. A konklúziót persze mindez kevésbé befolyásolja: bruttó 16 000 forintért a Nixon fülhallgatója nem mondható rossz vételnek, de különösebben jónak sem. Inkább szép, mint a hangminőség bajnoka, de bőven használható, ha belefér a fülünkbe. Az iStyle munkatársai felhívták a figyelmem, hogy vásárlás előtt a méretbeli problémák miatt ki lehetp róbálni a fülhallgatót, a boltokban tehát nyugodtan kérjük az eladók segítségét. Hamarosan érkezni fog egy mikrofon nélküli variáns is, melynek ára jóval visszafogottabb lesz, 10 000 forintba fog kerülni.

Bocha

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés