Fejhallgatóteszt: JBL Reference Series 610

Mikor legutóbb bementem az iStyle Andrássy úton lévő üzletébe és megpillantottam a tesztelésre elhozandó dobozcsomag legnagyobb méretű tagját, nagyjából tudtam, hogy mire számíthatok. Ha egy JBL fejhallgató akkora kartonborításban foglal helyet, amiből másfél cipősdobozt is össze lehetett hozni, ráadásul a dizájn is feltűnő, akkor minden bizonnyal egy kiváló minőségű és ennek megfelelő árcimkével ellátott kiegészítőről van szó, nemde? A logika és a tapasztalat velem ezt mondatta, ám utólag kiderült, hogy tévedtem. De nem a hangminőséggel kapcsolatban...

Hirdetés

A tesztpéldányt tehát a JBL gyártja, a neve Reference series 610, ami elég furcsa név egy sztereó Bluetooth fejhallgatónak, lévén sehol nem jelöli a vezeték nélküli mivoltját, de a kiegészítő értékéből ez semmit nem vesz el, annyi baj legyen hát. A Bluetooth technológiának meindenesetre örülök, pályafutásom alatt rengeteg hasonló eszközt teszteltem már, a jelek szerint a tisztelt olvasók is szívesen böngészik az ezeket bemutató cikkeket, plusz van némi tapasztalatom azzal kapcsolatban, hogy mit várhatok el egy ilyen kütyütől, a lényeg tehát az, hogy az Apple kiegészítőkkel foglalkozó blogunkban szívesen látott vendég a JBL modellje.

A dobozról már volt szó, ezért kénytelen vagyok magamat ismételni: nagyon dizájnos és tényleg hatalmas, aminek alapvetően két oka van. Az egyik, hogy a csomagolás szinte bombabiztosnak néz ki, biztos vagyok benne, hogy még a legbarbárabb szállítók sem tudnak kárt tenni a fülhallgatóban, ami nyilván pozitívum. A másik, hogy a fejhallgató és a hozzá tartozó kiegészítők egy aprónak szintén nem mondható, kemény borítású, zipzáros tokban kaptak helyet, mely a gyártó szerint az eszköz hordozhatóságát hivatott elősegíteni, amivel én vitatkoznék, lévén ha berakom a válltáskámba, más már nem igazán fér bele. Maga a fülhallgató a felét sem tölti ki, a többi helyen igényesen elrendezett zsebecskék és az azokban lévő tartozékok vannak: kapunk egy cserélhető fejjel ellátott, miniUSB-ben végződő hálózati töltőt, egy 1,75 méter hosszú 3,5 milliméteres jack -> miniUSB kábelt (mely a vezetékes használatot teszi lehetővé), egy repülőgépes használathoz szükséges átalakítót, valamint egy Apple Dock Connectoros adaptert. Utóbbi kütyünek köszönhető az "iPod kompatibilis" jelző: az újabb Touch-okat leszámítva az iPodokban ugye nincs Bluetooth, az adapter használatával viszont ezekkel is használható a JBL futurisztikus fejhallgatója. Nyilván nem mindegyikkel, a régebbi modellek nem feltétlenül támogatják az adaptert, az elmúlt pár évben forgalomba kerültek viszont igen.

Az adapteres használat gyerekjáték: bekapcsoljuk a fülhallgatót, bedugjuk az adaptert az iPodba, hallgatjuk a zenét, pont. Persze a kiegészítő nem csak az Apple termékeivel használható, bármilyen Bluetooth-t tartalmazó eszközzel össze lehet párosítani, amennyiben az támogatja az A2DP és AVRCP protokolokat - a 2.0-s, 2.1-es és 3.0-s Bluetooth-szal ellátott telefonok/notebookok/stb. támogatják, a kompatibilis eszközök listája tehát igen hosszú. A sztereó hangátvitelt (A2DP) egyébként pár 1.1-es Bluetooth-szal ellátott cucc is támogatja, ezeknél viszont jellemzően hiányzik az AVRCP, ami abban nyilvánul meg, hogy a fejhallgatón lévő számléptető/play/pause gombokat nem fogjuk tudni használni, a hangerőszabályzás viszont ilyenkor is működni fog. A gombok egyébként jó helyre kerültek és ebből adódóan kényelmesen használhatók, itt mindenképp helyt álló a "referencia széria" elnevezés.

A külső megítélése ugyebár egy teljesen szubjektív műfaj, amit bizotsan el tudok mondani a JBL modelljéről, az az, hogy minőséget sugall, ebből adódóan az emberek meg is néztek az utcán, amikor a fejemen volt. A dizájn kicsit merész, kicsit futurisztikus, ebből adódóan nem tetszett mindenkinek, akinek megmutattam, de ez így van jól. A kényelemmel kapcsolatban viszont minden ismerősöm egyetértett abban, hogy a cuccot viselni tényleg leányálom, kényelmes, több óra használat után sem nyomja a fülünket, minden fejformára passzol - kiváló mérnöki munka eredménye. A zajszűrés igen jó, a környezeti hangokat szinte teljesen kizárja, de ami még ennél is kellemesebb, az az, hogy a zenét sem engedi ki, ami irodai használat során nagyon jól jöhet: a Reference series 610 használatával biztos, hogy nem fogjuk zavarni kollégáinkat.

A hangminőséggel kapcsolatban már nem voltak egyértelműek a vélemények, épp ezért a száraz technikai adatokkal kezdeném: 10 és 20.000 Hz  közötti frekvencia átvitel (-10dB), 32 Ohm impedancia, mindezt 102 milliméter átmérőjű hangszórók nyújtják. Szinte mindenki azt mondta, hogy a mélyebb hangtartományok elég tompák. Szerintem sem túl erőteljesek, de én ezt személy szerint élveztem, mert jellemzően olyan zenéket hallgatok, melyeknél nem a basszus dominá - ettől függetlenül érthető volt ismerőseim reakciója, sok ember a dübörgő basszusban méri magát a hangminőséget, ők ebből adódóan nem voltak elájulva a JBL fejhallgatójától. A középtartomány kiegyensúlyozott, a magas hangok jól kivehetők (többek szerint talán túl jól is), nekem nagyon tetszett az eszköz hangzása, de tényleg tudni kell, hogy ez nem egy olyan cucc, amit a hip-hop és hard techno rajongóinak találtak ki. A lágyabb zenék viszont tényleg kellemesen szólaltak meg rajta, nem mondom, hogy ez a legjobb minőségű sztereó Bluetooth fejhallgató, amit életemben teszteltem, de az biztos, hogy ott van az élmezőnyben. A legérdekesebb az egészben az, hogy a talán túlságosan is tompa mélyek csak Bluetooth használatával voltak megfigyelhetők: kábellel egyszerűen megtáltosodott a kiegészítő, olyan hangminőséget produkált, mely az azonos hangminőségű, vezetékes kialakítású Sennheiser fejhallgatómat gond nélkül lepipálta. Itt már a mélyekkel sem volt gond, nem voltak túlerőltetve, de rendesen eljutottak az agyamig.


Feketében és fehérben is létezik

Az üzemidő nagyjából 15 óra, ennyit lehet egy töltéssel használni a JBL-t (a teljes töltés nagyjából 3 órát vesz igénybe), ami igen jónak mondható. A konklúzió, hogy a JBL Reference series 610 egy egyedi dizájnnal ellátott, kiválóan összerakott, nagyon kényelmes és kellemes hangminőséget nyújtó eszköz, igazi prémium termék. Ezek fényében a bruttó 25 000 forintos végfelhasználói ár már-már nevetségesen hat: az Apple kiegészítők között ez tényleg döbbenetesen kevésnek számít, sőt, a "normális" sztereó Bluetooth fejhallgatók között is elég olcsónak mondható. Ha ez egy mobilarenás teszt lenne, már csattanna is a különösen ajánlott plecsni.

Bocha

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés