Tartozékteszt: Apple Magic Trackpad

Az AirPort Express után egy újabb Apple által gyártott kiegészítővel foglalkozhatunk az iStyle-lal közös blogunkban; ha minden igaz, az újságírók közül talán elsőként tesztelhetem a cég legújabb kiegészítőjét, a Magic Trackpadet, mely nem más, mint egy asztali Mac-ekhez szánt multi-touch érintőtábla.

Szinte hihetetlen, de az almás cég már azzal is hitvitát tud indítani, hogy piacra dob egy egyszerű kiegészítőt. A Magic Trackpad megjelenése ugyanis hatalmas vitákat kavar szerte az interneten, gyakorlatilag azt a kérdést veti fel, hogy a számítógépek használatához szükség van-e egérre, vagy sem. Sokakat felháborít, hogy a Mac számítógépekhez szánt kiegészítő kapcsán többen megkérdőjelezik egy közel 30 éves múltra visszatekintő perifériás eszköz létjogosultságát. A kérdésre a hatalmas hype miatt úgy érzem, hogy nekem is kötelességem reagálnom; egérre igenis szükség van, Apple, Mac vagy Steve Jobs ide vagy oda. Vannak dolgok, amiket egyszerűen nem lehet elég hatékonyan elvégezni érintőpaddal; nem lehet belső nézetű lövöldözős játékokat játszani, a Photoshop is nehézkes lehet, egy 3D Maxról vagy Mayáról nem is beszélve. Viszont minden másra kiváló a trackpad, de csak az, amelyik kellően nagy és képes érzékelni, hogy hány ujjal használjuk, magyarán kezeli a gesztusokat.

A MacBookok padjai ilyenek, és természetesen ilyen a Magic Trackpad is. Amióta én is Apple notebookot használok, tényleg csak akkor nyúlok az egérhez, ha elindítok egy játékot vagy képet szerkesztek, mert a hatalmas méretű, négyujjas gesztusokat is érzékelő cuccal marha egyszerű a munka. Két ujjal ugye lehet görgetni, nagyítani/kicsinyíteni vagy épp forgatni, hárommal előre/hátra mozogni a böngészőben, néggyel pedig az Apple speciális ablakkezelő funkcióit hozhatjuk elő. A scrolllozás egyébként nemrég bővült az Inertia nevű funkcióval, melyet mi mobilos nyelven kinetikus görgetésnek hívunk: ilyen van többek között az iPhone-ban, hála neki, a trackpad kezelése még kellemesebb lett.

A Magic Trackpad tehát a fenti videón is látható metódusokat hozza el az asztali Mac-ek tulajdonosainak. A dizájn megegyezik az Apple billentyűzetekével, tehát fémből készült, oda lehet rakni a billentyűzet mellé, ahova annyira passzol, hogy elsőre azt is hihetnénk, hogy a két eszköz igazából egy. Mivel gyakorlatilag az egész cucc egy érintésérzékeny felület, nem számít, hogy bal vagy jobb oldalra rakjuk, mindkét kezesek tudják használni. A kommunikáció természetesen vezeték nélkül, Bluetoothon keresztül zajlik, nincs nagy varázslat, ha bekapcsoljuk a cuccot, a Mac egyből felismeri (feltéve, hogy feltettünk egy automatikus szoftverfrissítést, részletek itt), el is kezdhetjük használni. A tápellátásról két darab ceruzaelem gondoskodik, a pontos üzemidő nem ismert, de az Apple azt mondja, hogy akár hónapokig is ki lehet húzni elemcsere nélkül, ha kikapcsoljuk a készüléket, mikor nem használjuk. Mivel az üzemidővel kapcsolatban a cég nem szokott hazudni, ezt nyugodtan készpénznek is vehetjük.

A termék kialakítása egyébként nagyon ügyes: alul a cucc két apró gumilábon áll, melyek gombok is egyben, ha valahol megnyomjuk a 13 x 11 centiméteres érintésérzékeny területet, akkor a kiegészítő az egér gombjához hasonlóan kattan egyet, klasszikus felhasználói élményt hozva nekünk. Én így használtam, mert nem szeretem a "tap to click" metódust, de mint az talán már kiderült, természetesen azt is be lehet állítani.

Sok mást nem tudok mondani az Apple Magic Trackpadről. Ha lenne asztali Mac-em, valószínűleg én is ilyet használnék, mert szeretem, de nem az egér helyett, hanem mellette, mert néha bizony az is kell. A gesztusok marha jók, de nem szabad elfelejteni, hogy vannak sok gombbal ellátott egerek is, melyekkel szintén lehet efféle dolgokat használni, az egyik megoldás nem jobb és nem is rosszabb, mint a másik, egyszerűen más, ezen felesleges vitázni. A varázslatos érintőpad ára 22 790 forint, ami elég húzós; pont ennyibe kerül a Magic Mouse is, profi gamer egerekből viszont akármelyiket meg tudjuk venni ezért az összegért. Egyedülálló eszköz, az Apple adhatja ennyiért, meg is teszi.

Bocha

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés