Hirdetés

Tartozékteszt: Bamboo Pen & Touch

Amikor az ember már azt hinné, hogy mindenféle és fajta eszközt tesztelt, amit egy telekommunikációval foglalkozó újságíró csak tesztelni tud, akkor egy pillanat alatt rájön, hogy technikai világunkban annyi kütyü létezik, hogy azt átlátni is nehéz, tesztelni pedig szinte lehetetlen. Az iStyle most például egy digitális rajztáblát küldött a szerkesztőségünkbe, ami több szempontból is különleges: tollal és toll nélkül is használható, így a grafikusok és az átlagfelhasználók is örömüket lelhetik benne, függetlenül attól, hogy OS X-et vagy Windowst használnak, ez ugyanis egy platformfüggetlen kiegésztítő, ellentéten az Apple Magic Touchpaddal. Legalábbis elvieg.

Wacom nevű japán céget valószínűleg az olvasók többsége nem ismeri; nem azért, mert egy aprócska vagy jelentéktelen vállalatról van szó, hanem azért, mert az 1983-ban alapított  gyártó (melynek alapítói eleinte a japán írásjelek számítógépes használatának hatékonyságát kívánták növelni) jelenleg kizárólag digitalizáló táblák és tollak gyártásával foglalkozik, az efféle eszközök pedig nem találhatók meg minden háztartásban. A vállalat egyébként már az alapítás évében piacra dobta első digitalizáló tábláját, amely egy kábel nélküli rajzolóeszközzel, azaz egy tollal rendelkezett. Mivel Japánban Európától és az Egyesült Államoktól eltérően kevés nyomda használta az úgynevezett DTP-technológiát (DTP = desktop-publishing – számítógéppel készített kiadvány), az eszközt eleinte CAD-re használták (CAD = computer aided design – számítógép által támogatott tervezés). Az igazi áttörést a cég 1988-ban érte el nyomásérzékeny táblájával és az ahhoz tartozó, vezetéket és elemet is nélkülöző tollával, de fontos mérföldkő volt a rákövetkező év is, ekkoriban váltak ugyanis támogatottá a Macintosh gépek, aminek eredménye például az, hogy az Adobe termékei ma is kiemelten támogatják a cég kiegészítőit.

A nálam járt modell az otthoni és irodai felhasználókat (tehát nem a profikat) megcélzó Bamboo széria tagja, a neve Pen & Touch. A bevezetőből és a névből valószínűleg mindenki számára egyértelművé vált, hogy hogyan lehet ezt a cuccot használni, a kérdés inkább az, hogy milyen eszközökön. A válasz szerencsére az, hogy gyakorlatilag bármilyenen, a Windows és az OS X is támogatott operációs rendszer, a csatlakozás szabványos USB porton keresztül történik, az érdemi használhatoz viszont mindkét platformon szükséges egy driver telepítése. A tábla bal és jobbkezesek által is használható, mivel elforgatható: az érintőfelület kétoparánya 16:10, gombokból pedig négy darab van, természetesen szabadon konfigurálhatók. Ha ujjal használjuk, multi-touch felületet kapunk, mely a Mac gépekről ismert gesztusokat (nagyítás, forgatás, görgetés) támogatja, de csak két ujjig, hármat már nem lát, ami egy MacBook tulajdonosnak nyilván visszalépés. Sajnos az ujjal való használat Windows 7 alatt nem jött össze, hiába kapcsolatam be a funkciót a driver által feltelepített segédprogramban; ceruzával viszont mindkét rendszeren működött a cucc. Igazából számomra ez volt az érdekesebb rész: adott egy vezeték nélküli ceruza, rajta két szabadon konfigurálható gomb, melyek egyikét alapesetben érdemes a "jobb klikk" funkción hagyni. A kurzort mozgatni úgy tudjuk, hogy a ceruzát a tábla fölött mozgatjuk, tehát nem érünk hozzá: amint megtesszük, kattintunk. Elsőre furcsa volt ez a metódus, mármint az, hogy a ceruzát a tábla fölött kell "lebegtetnünk", néha véletlenül hozzáértem a táblához, ami ugye kattintást idézett elő, de bele lehet jönni. A legjobb dolgokat viszont Photoshopban értem el, a program ugyanis teljes mértékben támogatja a kiegészítőt, ami többek között a nyomás erősségének érzékelésében nyilvánul meg: papíron 1024 szintet tud megkülönböztetni a hardver (a konkurens cuccok általában 256/512-t tudnak), amit nyilván nem tudtam lemérni, de a nyomás erősségétől függően máshogy fogott az ecset a képszerkesztő programban, ami nagyon jópofa és egyben hasznos volt. Nagyon pozitív továbbá, hogy szinte nincs késése a cuccnak, akármilyen gyorsan is rajzolunk, biztos, hogy a Bamboo fogja tudni követni. Bár nem ez a professzionális kiegészítője a cégnek, biztos vagyok benne, hogy a hobbigrafikusok jó hasznát vehetik.

Hogy kinek ajánlom a Bamboo Pen & Touch digitalizálópadot? Windows alapú számítógépek tulajdonsoai közül elméleti szinten bárkinek, hiszen ujjal használva multi-touch élményt kapunk, ha dolgozni szeretnénk, akkor pedig elég elővenni a radírozós végű (!) tollat és élvezni minden előnyét - a gond nyilván az, hogy a nálam járt modell nem működött ujjas módban Windows alatt. Mac tulajdonosoknál már más a helyzet: asztali gépek tulajdonosainak szintén jó lehet mindkét módban, MacBook mellé viszont nem ez, hanem a 10 000 forinttal olcsóbb Bamboo Pen ajánlható, mely (mint az a nevéből is látszik) csak tollal használható. Szerencsére a Pen & Touch modell sem drága, jelenleg 25 000 forintot kell érte az asztalra tenni - egy professzionális és hobbi célra is használható digitalizáló padért ez úgy gondolom, hogy elég jutányos.

Bocha

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés