Hirdetés

Macblog: Szórakozni kiváló, dolgozni még nem tudok vele

Húztam, halogattam, de muszáj volt visszaülni a Windows elé. Semmi sem úgy működik a MacBookon, ahogyan sok év alatt megszoktam és ahogyan hatékony vagyok. Tényleg jó vele netezni, cipelem mindenhová, egyből feláll a rendszer, ha kinyitom, nem lassul, nem akad, minden fut egyszerre. Villámgyorsan kapcsolódik tök különböző WLAN hálózatokra, jönnek a levelek, egyből tudok reagálni, de.

De.

Nem bírom a munkát áttenni rá. Van próbaverziós képszerkesztő - nem tudom kezelni, legalábbis nem úgy, mint ahogyan megszoktam. Sikerült végre rátenni egy windowsos gombkiosztást (ha évekig az alt-y-nál kerested a HTML szerkesztéshez való zárójelet, akkor az benned is marad még egy darabig), de hiányzik a Page-Up, a Home és az End, én így navigálok a dokumentumokban, utálom ezt a Command-nyíl kombinációt. Hiányzik a numerikus gombsor, de nagyon-nagyon, ha csak egy képet kell átméretezni, már akkor is hisztizek, hogy nincs ott.

És tényleg jópofa a multitouch tapipad, baromi sok dolgot meg lehet vele csinálni, de speciel a drag&drop irtózatosan turha, márpedig nekem az is kell. Itt van a gyári iPhoto alkalmazás, ami tökre intelligens, felismeri az arcokat, cuki slideshow-t csinál, illetve van egy sereg alapszintű editálási funkció is benne. Például a crop (vágás). Pofonegyszerű, behúzod a négyszöget, ahová kell, elengeded és meg van vágva a kép. De ha elcseszed, akkor helló, mert nincs olyan, hogy "save as...", hanem vidáman, röhögve, külön kérdés nélkül felülírja az eredeti képet. Ez egyáltalán nem felhasználóbarát, nekem nem.

Az összes általam eddig használt alkalmazásnak meg kell találnom a mac-es megfelelőjét. WinSCP helyett Cyberduck, ez még rendben van. De az iMovie szerintem annyira hasznos a videóvágáshoz, mint a Nokia telefonokban levő built-in cucc, rárak egy effektet, ennyit tud, vagy legalábbis eddig nem jöttem rá semmi egyébre. És minden profibb szoftver súlyos pénzekbe kerül. Ja, és megtudtam, hogy a MacBook csak úgy köthető normális monitorra, ha 10 lepedőért veszel hozzá spéci átalakítót. Ennyiért lassan monitort is veszel, helló.

Szóval most épp ott tartok, hogy jópofa ez a MacBook, meg szeretem is addig a pontig, amíg a levelezés, böngészés, Skype, fotónézegetés, zenehallgatás funkciókon nem akarok továbblépni. Mert akkor én bizony visszaülök a jó öreg Windows elé. Persze pont arról szól ez az egész blog, hogy hogyan nem ülök vissza, úgyhogy meg fogok küzdeni a felsorolt parákkal, lesz pár küzdelmes hetem és nem látom a végkimenetelt.

(Zárójelben jegyezném csak meg, hogy a fent leírt problémák jelentős része nem valós, egyszerűen nem voltunk túl ügyesek és okosak elsőre. A válaszbejegyzés ide kattintva olvasható el. Bocha)

Bog

Azóta történt

Előzmények