Hirdetés

Macblog: Mindenre van megoldás, ha kérdezünk

Pár napja történt kiborulásom után mostanra normalizálódott a szituáció. Csak beszélni kell egy-két emberrel. Bocha a praktikus tanácsok forrása, Gubro már hitből nyomja a megoldásokat (ezért azokat fenntartással kezelem) és a Facebook is jó forrás, ott Shaun (korábbi kollegám) próbál téríteni.

Egyrészt a drag & drop megoldódni látszik, a touchpad beállításai között van olyan fícsör, hogy két tap = drag, aztán oda teszem a cuccot vidáman, ahová akarom. Mindjárt más. Azzal, hogy felkerült a windowsos gombkiosztás, egy csomó szenvedésem elmúlt. Mondjuk tudok HTML-t szerkeszteni, ami szintén vidám. Erőből szoktatom magam a Command+nyíl parancsokhoz, rá lehet erre is szokni. De a Del gomb hiánya továbbra is súlyos kardként lebeg felettem és lecsap minden alkalommal, amikor a törlendő karakter elé állok, nem pedig mögé.

Mindeközben a vas azért még mindig ott van. Minden alkalommal lenyűgöz, hogy a fedlap felhajtása után egy másodpercen belül készen van a rendszer, s egyből tudok nyomulni. Azért olyat Windows alatt nemigen látok, hogy felnyitom a gépet és gyakorlatilag azonnal özenlenek a korábban kapott levelek, nincs mókolás, hogy csatlakozás-letöltés, ilyesmi, csinálja magától. 10-12 nap alatt a spamszűrő is megtanulta kezelni a szemetet, most már nem zavarnak a péniszhosszabbításról szóló levelek, egyből a kukában landolnak. Nagyon szeretem, hogy jelöli az összetartozó maileket is, így ki tudom szelektálni, hogy mihez mi kapcsolódik, hasznos, kétségtelenül.

Bocha felfedezett még egy tutiságot: egy komplett mailbe bele lehet tenni egy teljes weboldalt az összes embedded cuccal, tehát ha YouTube videó van belefűzve, akkor azt is behúzza a levéltörzsbe a gép, s a címzettnél egyből lejátszható - levélből. És az egészet egy paranccsal meg lehet oldani. Ezek azért varázslatosan egyszerűen működnek. A pár nappal ezelptti hullámvölgy után újra optimistán ülök oda a géphez. Fogok venni egy USB lámpát mihamar, mert sötétben egyszerűen kell. Nem tudom, hogy az Apple kínálatában van-e ilyen, de nem is érdekel, valami filléres vacak is megteszi, a lényeg, hogy fényt adjon.

Most már turkálok a Finderben is (ez a fájlkezelő), a 160 gigás háttértár nekem elég lesz, bár még mindig nem kezdtem el videókat feltölteni és vágni: annak azért kell a kapacitás, csak előbb találjak valami szoftvert, ami azt tudja, mint az általam megszokott windowsos app. Egy dolog idegesít, de végülis kibírható: valahogy minden update és frissítés rohadt nagy. Az első használatkor leszedett fájl mérete majdnem egy giga volt, ezt egész éjjel töltötte a gép mobilnettel (igen, T-Mobile), és valahogy a windowsos szoftverek megfelelői is vagy másfélszer nagyobbak. Mondjuk ha ez a feltétele annak, hogy minden jól működjön, akkor legyen.

Elvileg ma lesz OS X alapok oktatás, de számomra nem megfelelő az időpont, Bocha viszont megy. Majd kifaggatom, hátha megtud valami okosságot. Tény, hogy magamtól nem tudnék átszokni. Tényleg kell a sok help, mert olyan apróságokon múlnak dolgok, amikre álmomban sem gondolnék, aztán amikor valaki felvilágosít, akkor csapok a homlokomra, hogy jéé. Így tényleg egyszerűbb.

Előzmények