A koronavírus az Apple-t is hátráltatja

A vártnál rosszabb negyedévre számít az Apple a covid-19 termelésre gyakorolt hatásai miatt. A Samsung megúszhatja.

Elsősorban a Kínai Népköztársaságban és azon belül is Hupej tartományban terjed a covid-19 névre átkeresztelt, eddig több mint kétezer halálos áldozatot követelő koronavírus, melynek hatására számos városban és régióban vezettek be karantént, és számos üzemben állt le vagy korlátozódott jelentősen a termelés. A mobilpiac különösen függ a kínai termeléstől és beszállítóktól, és az sem jó hír, hogy az első negyedévben a helyi kereslet megfeleződhet, ez pedig különösképpen a személyesen meglátogatható üzleteket illeti, az Apple például bezárta ezeket.


Várhatóan a piacon lévő iPhone modellek iránt is csökken a koronavírus miatt a kereslet [+]

Az almások a korlátozott termelés és a visszafogott helyi érdeklődés miatt a vártnál gyengébb árbevételre és nyereségre számítanak a március végéig tartó negyedévben, Cupertino bejelentésére pedig a gyártó értékpapírjai is negatívan reagáltak. Azért is kellemetlen a koronavírus az Apple-nek, mert március 31-én éledhet újra a kedvezőbb árú iPhone SE sorozat, bár a méreteket tekintve az iPhone 9 leginkább az iPhone 8-ra hasonlíthat. Éppen Kína lehetne a termék kulcspiaca, ám egyelőre nehéz megtippelni, hogy mekkora lesz a csúcshardverrel várt telefon iránti kereslet, illetve az Apple partnerei mennyit tudnak egyáltalán legyártani belőle.


Öröm az ürömben: a Samsung korábban épp a Kínában csökkenő érdeklődés miatt helyezte át Vietnamba a termelés java részét [+]

A Samsungot is kellemetlenül érintheti a vírus gazdasági hatása, a Reuters szerint például csökkenhet a boltokban a termékek iránti kereslet. A gyártó számos Galaxy S20-as rendezvényt volt kénytelen törölni, és a Note10 startjakor még 130 élményboltból ezúttal csak 90 fog kinyitni. A forrás szerint a Samsung ezért olyan futárszolgálatot tesztel, amely személyesen viheti ki a termékeket az érdeklődőknek kipróbálás gyanánt a vásárlás előtt. Persze mindez elsősorban Ázsiát érinti, a Samsung szemszögéből pedig éppenséggel „jó rossz hír”, hogy Kínában pár éve visszaesett a készülékei iránti kereslet, és ezért a termelés nagy része Vietnamba költözött. Ott ugyanis kisebb a koronavírus termelésre gyakorolt hatása, bár ettől még a Samsung is számos kínai beszállítótól függ.

Azóta történt

Előzmények

  • Próbagyártáson az iPhone 9

    Közel az iPhone SE folytatásának a startja, melynek kedvező árazása adhat az Apple telefonoknak lendületet.

  • Apple iPhone 11 Pro Max - tiltott gyümölcs

    A legjobb almás telefon új szintre emeli a vízállóságot és a multimédiás élményt, az iPhone 11 mellett azonban nem biztos, hogy megéri bűnbe esni.

Hirdetés