A Huawei a Google-lel és az Aptoide alkalmazásbolttal is tárgyal

A cél minden visszaállítása a régi kerékvágásba, ám ha nem sikerül, körvonalazódnak a tervek a Google nélküli élethez.

Az idei év legfontosabb mobilkommunikációs fejleménye kétségtelenül a Huawei amerikai feketelistázása. A 270 oldalas entity listre kerüléssel egy időre teljesen ellehetetlenülhet a gyártó hálózatkiépítési és mobilos fronton, mivel amerikai és az amerikai technológiát használó, más vállalatok eszközeitől, licenceitől és szoftvereitől foszthatják meg. A Google, a Qualcomm, az Intel, a Microsoft, az Infineon és az ARM csak néhány a Huawei kulcspartnerei közül, akik követik az amerikai, politikai indíttatású döntést, annyiból viszont a Huawei fellélegezhet, hogy 90 napra azt felfüggesztették. Ez egyébként idővel meghosszabbítható, és reményeik szerint sikerül eközben csillapítani az amerikai-kínai gazdasági háborúskodáson. Ha nem, jöhet a gyártó saját operációs rendszere, és ha a Google-szolgáltatások mellett ugrik maga a Play Store is, más alkalmazásbolt után nézhet.

Az AppGallery a Huawei jelenleg is működő alkalmazásboltja
Az AppGallery a Huawei jelenleg is működő alkalmazásboltja [+]

A Kínai Népköztársaságban egyébként sincs jelen a Google, úgyhogy a Huawei mobilokon on az AppGallery a főkapu a végtelen tagot számláló alkalmazásparkra, és az AppGallery a Google által támogatott régiókban most is elérhető, szóval nem kellene a sencsenieknek a nulláról építkezniük. Ennek ellenére tárgyalásokat folytatnak a portugál, decentralizált felépítésű Aptoide-dal, amely annyira sikeres Play Áruház alternatíva, hogy állítólag 900 ezer app lelhető fel benne, és 200 millióan használják. A végcél persze az, hogy maradjon a Huawei a Google szoros kapcsolata, a Nexus 6P óta ugyanis elég jó viszonyban vannak, aminek a múlt pénteki döntés jól keresztbe tett.

Abraham Liu, a Huawei EU régiós elnöke
Abraham Liu, a Huawei EU régiós elnöke (forrás: Reuters)

„A keresőóriásnak egyáltalán nem áll szándékában, hogy kizárjanak bennünket” – nyilatkozta a Reutersnek Abraham Liu, a Huawei EU régiós elnöke. „Szorosan együttműködünk a Google-lel az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium döntésének kezelésében. A Huawei az amerikai kormány zaklatásának áldozata, és ez nem csak ellenünk jelent támadást, hanem a liberális, szabályokon alapuló rendszer ellen is.” A Huawei legfőbb kifogása az, hogy az Egyesült Államok nem publikált bizonyítékokat, amelyek alátámasztanák, hogy a sencseniek eszközei az USA számára biztonsági kockázatot jelentenek, sokan pedig az 5G hálózatok kiépítésének technológiai versenyét is belelátják a színfalak mögötti események menetébe, a telekommunikáció ugyanis a gazdasági háború egyik kulcsfrontja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés