Két hét múlva újra kereskedhetnek az amerikai cégek a Huawei-jel?

Bár a gyártó továbbra is feketelistán van, a Reuters úgy tudja: heteken belül licencet kaphat a Huawei több amerikai beszállítója az üzleteléshez.

Májusban került a kínai Huawei és több partnere az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium feketelistájára, amely eltiltja a helyi cégeket az üzleteléstől olyan vállalatokkal és személyekkel, amelyek potenciális biztonsági kockázatot jelentenek az USA és szellemi tulajdona számára. Ugyan ezt a tiltást ideiglenes feloldása követte, ennek hamarosan vége, úgyhogy a Huawei amerikai helyzete sokáig kilátástalannak tűnt. A tokiói G20-as csúcson aztán Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök a gazdasági háborúskodás enyhítése mellett foglalt állást, és az előbbi bejelentette: a Huawei ismét üzletelhet amerikai cégekkel.

Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök
Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök (forrás: The Intellectualist)

Ennek mikéntjére azonban nem derült fény, illetve a következő hetekben a Huawei a feketelistán maradt, és várhatóan nem is kerül le onnan egyhamar. Az amerikai vállalatoknak ugyanakkor lehetőségük van a Kereskedelmi Minisztérium engedélyéhez folyamodni, hogy mégiscsak folytathassák üzleti kapcsolataikat a listán szereplő cégekkel és személyekkel, és a Reuters egy magas rangú amerikai tisztviselőtől azt hallotta, hogy az engedélyek kiadása 2-4 héten belül megindulhat.

A Mate 30 Pro felhasználói rendszerképe a Mate 20 Pro mellett
A háttérben zajló egyeztetések ellenére a Mate 30 Pro (balra) gőzerővel készül (forrás: PhoneArena / Weibo)

Noha az elemzők szerint, ha egy vállalat vagy személy felkerül a feketelistára, kicsi az esélye az amerikai cégeknek a licenc megszerzésére. Trump akarata viszont mégis csak érvényesülhet, miközben kritizálói megnyugodhatnak: a Huawei nem kerül le a listáról. Mindez persze továbbra is csak feltételezés, és egyelőre nem világos, hogy mi lesz például a sencseniek Android licencével. A minisztérium egyik korábbi képviselője, Eric Hirschhorn szerint a kereskedelmi licencek kiadásáért felelős kollégák sem tudják biztosan, mi a Trump adminisztráció pontos álláspontja – „a politikai irányvonal nem biztos, hogy ugyanaz lesz két perc múlva, mint ami két perccel ezelőtt volt.” Magyarán a következő hetekben bármi megtörténhet, vagy éppenséggel minden marad a jelenlegi kerékvágásban.

Azóta történt

  • Egy elemző fényesebb jövőt vetít a Huawei elé

    Guo Minghao szerint a gyártó visszaszerzi az Android licencet és az éves eladási mutatók is előnyösek lesznek - már az elmúlt hónapok eseményeit figyelembe véve.

  • Remekül áll idén a Huawei

    Még mindig sok a kérdés az amerikai kereskedelmi feketelista kapcsán, 2019-et a sencseniek mégis rekord árbevétellel kezdték, Kínában pedig erősödés jöhet.

Előzmények

Hirdetés