A TSMC tovább gyárt a Huawei-nek, Trump tárgyalókész

A tajvani bérgyártót nem érinti az amerikai korlátozás, a Panasonic pedig igyekszik óvatosan fogalmazni. Trump nem zárkózik el attól, hogy a Huawei is szóba kerüljön a júniusi G20-as csúcson.

Nem csak a Huawei-t, számos partnerét is villámcsapásként érte az Egyesült Államok Gazdasági Minisztériumának múltheti döntése, amikor a gyártót és a kapcsolódó személyeket felvette kereskedelmi feketelistájára. Hiába a 90 napos ideiglenes feloldás, új üzletet a Huawei nem köthet amerikai partnereivel, és új termékeket se mutathat be amerikai technológiával, még akkor sem, ha a beszállító nem is amerikai. A német Infineon és a brit ARM például jelezte: mivel használnak termékeik, licenceik és szellemi tulajdonuk amerikai forrásokat, követik az amerikai tiltást, és valami hasonlót mondott a japán Panasonic is.

A TSMC folytatja a teljesítést a Huawei felé
A TSMC folytatja a teljesítést a Huawei felé (forrás: 9to5Mac) [+]

A Fox Business szerint ugyanakkor azt is megjegyezte az utóbbi képviselője: amíg a Huawei nem ütközik amerikai előírásokba, folytatják a kereskedelmet a sencseniekkel, minden helyi rendeletet betartva. Ez a fajta, amolyan tartózkodó álláspont jól mutatja, hogy senki nem akar beletenyerelni a darázsfészekbe, amit a feketelista figyelmen kívül hagyása jelentene. Ugyanakkor sokan elzárkóznak a Huawei elítélésétől és a kapcsolatok megszakításától csak azért, mert egy politikai hatalom vélt vagy valós veszélyre hivatkozva erőt fitogtat.

Úgy tűnik, a tajvani bérgyártó, amely Kirin lapkakészleteket és Balong modemeket gyárt a Huawei-nek, nem érintett a feketelista korlátaiban, és Elizabeth Sun, a TSMC képviselője megjegyezte: folytatják a teljesítést a Huawei felé. A 7 nm-es node-on várt Kirin 985 állítólag már a tiltás előtt elkészült, így hiába épül az ARM dizájnjaira, ha minden igaz, nem ütközhet akadályba a legyártása. Kérdéses viszont, hogy milyen új termékben bukkanhat fel, ha marad a Huawei a tiltólistán, hiszen hálózati eszközei mellett mobiljai is jelentős részben amerikai komponensekre, szoftverekre és licencekre épülnek.

A Huawei Y6 az LG Uplus 2015-ös kínálatában
A Huawei Y6 az LG Uplus 2015-ös kínálatában (forrás: iPhonomics)

A háttérben egyébként az amerikaiak jó ideje azért lobbiznak a világpolitikában, hogy ne csak odahaza, hanem külföldön, szövetségeseik se használjanak Huawei technológiát hálózatkiépítéskor. A CNBC szerint egy amerikai külpolitikai tiszt arra buzdította dél-koreai kollégáját, hogy az LG Uplus szolgáltató kerülje a sencseniek eszközeit. A koreai háború óta az USA és Dél-Koreai jó kapcsolatot ápol, ugyanakkor Kína az ázsiai ország legnagyobb exportpiaca, exporttermékének mintegy negyedével, ami óvatosságra intheti a dél-kelet ázsiai hatalmat. Kínának ugyanis bizonyosan lesz válaszlépése az elmérgesedő amerikai gazdasági háborúban.

Xi Jinping kínai elnök balra, Donald Trump amerikai elnök jobbra a decemberi, argentínai találkozón
Xi Jinping kínai elnök balra, Donald Trump amerikai elnök jobbra a decemberi, argentínai találkozón (forrás: SCMP) [+]

Azonban még mindig van esély, hogy a júniusi, G20-as gazdasági csúcson enyhülés következik. Azt maga Trump közölte tegnap, hogy kész a Xi Jinping kínai elnökkel való egyeztetéskor a Huawei tiltólistázásáról tárgyalni, igaz, a gyártót veszélyesnek is nevezte. „Ha megnézzük, mit tett a Huawei biztonsági és katonai nézőpontból, akkor igen, komoly veszélyt jelent” – jegyezte meg az  amerikai elnök, mielőtt azt mondta volna, hogy „lehetséges, hogy a Huawei része lesz a gazdasági tárgyalásoknak. Ha megegyezünk, el tudom képzeli, hogy valamilyen formában részese legyen az egyességnek.” A G20-as csúcsra június legvégén, Japánban kerül sor – már ha minden fél tárgyalóképes hangulatban lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés